Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, marcin0218 napisał(a):

A co sądzicie o  MSI MAG B850 TOMAHAWK MAX WIFI ? Czy w przyszłości uciągnie 9950x3d?

Przed edycją pytałeś o Asus TUF B850-PLUS WIFI i obie te płyty Techpowerup testuje na 9950X który to ciągnie tyle samo prądu co 9950x3d i to już jest poziom VRM na tych płytach który pozwala spokojnie procki 300W pociągnąć z temperaturami poniżej 60°C. Dopiero poniżej serii Tomahawk i TUF zaczynają się kompromisy i trzeba uważać i sprawdzać konkretną płytę bo są złe i dobre. VRM jest poprawione względem serii B650.

Co do TUF B850-PLUS WIFI to po tygodniu mogę powiedzieć że instalacja przebiegła bezproblemowo. Jest turbo stabilnie bo podkręcam i undervoltuję CPU i ani razu nic mi się nie przycięło ani nie zresetowało co jest dla mnie dziwne bo AM4 często mi sypał zwiechami przy kombinowaniu z napięciami :P  Ale może to kwestia ogólnie dorosłości platformy a nie konkretnej płyty głównej. 

Z plusów to że jest dostęp do wszystkich dysków NVMe bez wyciągania karty graficznej.

Kolejny plus to presety w aplikacji z prędkościami wentylatorów silent/standard/turbo. Dobrze działają.

Dobrze sprawuje się karta WIFI 7 Mediateka. W trybie WIFI 6 osiągam ok 20% wyższe transfery niż przedtem na karcie AX210 z podobną anteną. Jak AX210 kończył się u mnie na 600mbit/s tak ten Mediatek już raz rozkręcił się do 800mbit/s. Także nie jest to jakaś lipna sieciówka i da się jej używać. Lagów w grach online póki co nie ma (tylko tydzień używam).

Ale z minusów to to że radiator na pierwszym NVMe jak dokręcam sróbki powoduje taki duży docisk że wygina całe PCB dysku NVMe... :ehh: Bardzo dziwna sprawa i obszedłem to tak że zostawiam te śróbki w połowie dokręcone bo to wystarcza w 100%. Drugi minus to brak oprogramowania (panelu audio) do kontroli/equalizera zintegrowanej karty dźwiękowej. Opis na stronie sugeruje że takie oprogramowanie jest, ale nie wiem gdzie bo w Asus driver hub nie ma. Nie używam integry póki co więc trudno...

Czy kupiłbym ponownie? Tak :) 

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

@bofffAle czego oczekujesz od płyty?

Chyba pomarudzić najbardziej :boink:

X670e taichi wraca do mnie nowa z RMA, a że mam  9800x3d to już czysto statystycznie coś może być na rzeczy.

Nie, że prawdopodobieństwo wysokie, ale pewnie niezerowe. Więc myślę o wymianie.

Na taichi jest wszystko, np 2 PCIE 5x8 które wciąż chodzi  mi  po głowie, żadnego  cięcia linii na M3 (a mam 3)

więc naturalnie byłoby na x670 carbon, tylko to już leżaki pewnie magazynowe, więc tak sobie myślę.

btw składałem ostatnio kumplowi na b850 edge, bardzo fajna płyta

więc podsumowując, chyba pomarudzić

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Przed edycją pytałeś o Asus TUF B850-PLUS WIFI i obie te płyty Techpowerup testuje na 9950X który to ciągnie tyle samo prądu co 9950x3d i to już jest poziom VRM na tych płytach który pozwala spokojnie procki 300W pociągnąć z temperaturami poniżej 60°C. Dopiero poniżej serii Tomahawk i TUF zaczynają się kompromisy i trzeba uważać i sprawdzać konkretną płytę bo są złe i dobre. VRM jest poprawione względem serii B650.

Co do TUF B850-PLUS WIFI to po tygodniu mogę powiedzieć że instalacja przebiegła bezproblemowo. Jest turbo stabilnie bo podkręcam i undervoltuję CPU i ani razu nic mi się nie przycięło ani nie zresetowało co jest dla mnie dziwne bo AM4 często mi sypał zwiechami przy kombinowaniu z napięciami :P  Ale może to kwestia ogólnie dorosłości platformy a nie konkretnej płyty głównej. 

Z plusów to że jest dostęp do wszystkich dysków NVMe bez wyciągania karty graficznej.

Kolejny plus to presety w aplikacji z prędkościami wentylatorów silent/standard/turbo. Dobrze działają.

Dobrze sprawuje się karta WIFI 7 Mediateka. W trybie WIFI 6 osiągam ok 20% wyższe transfery niż przedtem na karcie AX210 z podobną anteną. Jak AX210 kończył się u mnie na 600mbit/s tak ten Mediatek już raz rozkręcił się do 800mbit/s. Także nie jest to jakaś lipna sieciówka i da się jej używać. Lagów w grach online póki co nie ma (tylko tydzień używam).

Ale z minusów to to że radiator na pierwszym NVMe jak dokręcam sróbki powoduje taki duży docisk że wygina całe PCB dysku NVMe... :ehh: Bardzo dziwna sprawa i obszedłem to tak że zostawiam te śróbki w połowie dokręcone bo to wystarcza w 100%. Drugi minus to brak oprogramowania (panelu audio) do kontroli/equalizera zintegrowanej karty dźwiękowej. Opis na stronie sugeruje że takie oprogramowanie jest, ale nie wiem gdzie bo w Asus driver hub nie ma. Nie używam integry póki co więc trudno...

Czy kupiłbym ponownie? Tak :) 

Wyedytowałem w między czasie, bo niejaki Laurent's Choice, ktory testuje płyty stwierdził, że nie wsadzałby na tą płyte wiecej jak ryzena 7 :) a tu widzisz. Muszę obczaić Techpowerup.

Ale dzięki za mega odpowiedz, na pewno wezmę pod uwagę

Edytowane przez marcin0218
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, SylwesterI. napisał(a):

jaka płyta mini-itx pod 9800x3d?

Najlepiej z 3 gniazdami M2

podwieszony post z wszystkimi płytami, jeśli takowa istnieje, to tam jest...

b650i aourus ultra m-itx

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NQHkDEcgDPm34Mns3C93K6SJoBnua-x9O-y_6hv8sPs/edit?gid=454171143#gid=454171143

ale generalnie mini-itx = 2sloty m2, albo rybki albo akwarium

Edytowane przez miro
  • Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, SylwesterI. napisał(a):

Szkoda w intelu jednak 3 są

Poległem, nie ma tam jakiegoś filtra na tylko płyty mitx?

ASUS TUF GAMING B850M-PLUS WIFI - Płyty główne Socket AM5 - Sklep komputerowy - x-kom.pl
https://www.x-kom.pl/p/1306482-plyta-glowna-socket-am5-asus-tuf-gaming-b850m-plus-wifi.html 

ASRock B850M Steel Legend WiFi - Płyty główne Socket AM5 - Sklep komputerowy - x-kom.pl
https://www.x-kom.pl/p/1306584-plyta-glowna-socket-am5-asrock-b850m-steel-legend-wifi.html

Opublikowano
9 minut temu, Send1N napisał(a):

Swoją drogą to widzę że dalej polecacie asrocka :krejzol:

Przecież oni nie będą tego używać tylko kto inny będzie palił 9800 na  i temat się kręciRisosGIF.gif.04b73c739b794f3d60778ed64658158b.gif

@Send1N jaką kartę dźwiękową mam wolny slot tylko PCIe 4.0 x16 byś polecił ?

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, Send1N napisał(a):

że dalej polecacie asrocka

osobiście nie polecam, tym bardziej do 9x3d, ale to budźetowego kompa czemu nie..

w zeszłym tyg złożyliśmy asrock b650 hdv 343zł, ryzen 7500f 521złm 32gb 6000 za 370zł, uzywane chłodzenie gelid phantom za 80zł, gra i bucy

młodszemu w domu tez się muszę pozbyć b550 z 5600 i 32 ddr4, póki to coś warte, 

Opublikowano
1 minutę temu, miro napisał(a):

osobiście nie polecam, tym bardziej do 9x3d, ale to budźetowego kompa czemu nie..

w zeszłym tyg złożyliśmy asrock b650 hdv 343zł, ryzen 7500f 521złm 32gb 6000 za 370zł, uzywane chłodzenie gelid phantom za 80zł, gra i bucy

Ale tu chłop chce do 9800X3D.

• Upvote 2
Opublikowano
7 minut temu, AudRob napisał(a):

jaką kartę dźwiękową mam wolny slot tylko PCIe 4.0 x16 byś polecił ?

Musi być wewnętrzna tylko dlatego żeby wykorzystać slot? :) myślę że lepiej coś na usb no chyba że nie lubisz zewnętrznego dodatkowego balastu, napisz jaki max budżet byś chciał przeznaczyć :thumbup:

Opublikowano
6 minut temu, miro napisał(a):

Ogólnie ASRock B650-HDV/M.2 to bardzo fajna płytka za psie pieniądze. Do 8400F/7500F i podobnych jak znalazł.
No ale do 9800X3D nie ma nawet co wspominać o ASRockach moim zdaniem. Firmie trochę zajmie zanim odbuduje reputację.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Send1N napisał(a):

Musi być wewnętrzna tylko dlatego żeby wykorzystać slot? :) myślę że lepiej coś na usb no chyba że nie lubisz zewnętrznego dodatkowego balastu, napisz jaki max budżet byś chciał przeznaczyć :thumbup:

Chciałem coś do środka wrzucić ale jak nie będzie wyjścia to trzeba będzie na usb coś myśleć. Mam trzy gniazda zasłonięte GPU 3-sloty zajęte i pcie4 tylko mam wolne.

@Send1N wiedziałem że jak będzie temat o ASRock pewna osoba na bank zaraz będzie zachwalać towar🤣

Opublikowano

Patrząc na to co się działo ostatnimi czasy to nawet za dopłatą nie fatygował bym się składać na mobo tego producenta zestawu i żyć w niepewności czy coś się stanie czy nie ;) 

Coś w tym jest. Niby oszczędność polecając komuś do jakiegoś 7500F ale znowu blokować kogoś z ewentualnym upgrade na serię 9xxx i nowsze?
Moim zdaniem na dzień dzisiejszy najlepsza wszystkomająca budżetowa płyta, to GIGABYTE B650 EAGLE AX. Ja niestety mam non-AX ale taka się trafiła.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@AudRob Pamiętaj że jak dasz kartę pod grafikę mimo że będzie parę cm luzu między dźwiękówką a grafiką to na tych samych rpm będzie 2-3c więcej niż jak jej tam nie ma ;) jeżeli ci to nie przeszkadza to poniżej 2 stówek z kodem na morelach masz audigy FX V2 https://www.morele.net/karta-dzwiekowa-creative-sound-blaster-audigy-fx-v2-70sb187000000-9515326/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=19968945056&gad_source=1&gad_campaignid=19963157025&gbraid=0AAAAADFwrjRbRJzcIGbqF9olE59T2v8sG pierwsza rewizja tej karty to był lekki paździerz ale V2 jest już przyzwoita w takiej kasie jeżeli chodzi o kartę na slot.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

@AudRob Pamiętaj że jak dasz kartę pod grafikę mimo że będzie parę cm luzu między dźwiękówką a grafiką to na tych samych rpm będzie 2-3c więcej niż jak jej tam nie ma ;) jeżeli ci to nie przeszkadza to poniżej 2 stówek z kodem na morelach masz audigy FX V2 https://www.morele.net/karta-dzwiekowa-creative-sound-blaster-audigy-fx-v2-70sb187000000-9515326/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=19968945056&gad_source=1&gad_campaignid=19963157025&gbraid=0AAAAADFwrjRbRJzcIGbqF9olE59T2v8sG pierwsza rewizja tej karty to był lekki paździerz ale V2 jest już przyzwoita w takiej kasie jeżeli chodzi o kartę na slot.

No wiem na pewno tak będzie ale karta mi się nie grzeje więc raczej luz.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nie chce mi się czytać tych 7 stron i nie wiem co już to przerobiliście a co nie, ale widzę tu drogie płyty polecane, a nie wiem po co, chyba, że ktoś naprawdę ma wysokie wymagania.

W każdym raziepolecam swoją MSI X870E GAMING PLUS WIFI, bezproblemowa z 9800x3d, bootowanie w msi można przyspieszyć kilkoma parametrami w biosie, bo widziałem, że tu ktoś zarzucał wolny start windowsa.

Dodam tylko, że ten model akurat pozwala na korzystanie z 3 dysków M2, w tym jeden Gen5 i dwa Gen4, wszystkie bez dzielenia linii z czymkolwiek, więc nie spowolnią ani nie deaktywują żadnego innego urządzenia. MSI soft też jest spoko, bo jest apka do zarządzania wszelkimi wiatrakami podłączonymi do płyty i zarządzanie argb i nie tylko. Są oczywiście opcje do UV (PBO), kilka do przyspieszania pamięci i inne gadżety.

A co do Asrocka, nawet jeśli temat nadmuchany niepotrzebnie i nieadekwatnie do faktycznej skali, to jednak można by się zastanowić, czy koniecznie to musi być Asrock, bo jednak te procesory jakoś się z tymi płytami nie lubią, a już Nova czy Taichi to chyba są najczęściej wymieniane przy padniętych procesorach.

Edytowane przez Miczi_82
Opublikowano (edytowane)

Pany, szybka piłka.

1) X870E/B850

2) Dwa sloty M.2 pcie5x4 linie z CPU bez obcięcia lini z GPU ("na sztywno" lub opcjonalnie z USB4, wiadomo o co chodzi)

3) ~1000 PLN

4) raczej skłaniam sie ku MSI/Gigabyte

Edytowane przez tommiyacht