cichy45 128 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada (edytowane) Myślę że na forum może przydać się wątek do ogólnej dyskusji na wszelakie tematy GPU które nie pasują do konkretnego wątku - można powiedzieć pewnego rodzaju wątek offtopowy bądź śmietnikowy To ja zacznę. Ostatnio naszedł mnie pomysł kupna Titanów od Nvidii. Póki co mam trzy pierwsze modele - Titan Black, Titan X oraz Titan Xp. Nie kupowałem pierwszego Titana, gdyż nie jest oparty o pełnym dzeniu, tak samo jak Titan X Pascal, dopiero Titan Xp bazuje na pełnym rdzeniu. Od lewej do prawej: Titan Xp, Titan X oraz Titan Black. Widać jak z upływem czasu następowało odejście od starszych złączy obrazu na rzecz nowszych - w każdym przypadku mamy po jednym złączu HDMI ale coraz więcej złączy Display Port. Titan Black dysponuje DP w wersji 1.2 oraz HDMI 1.4a. Titan X to już podniesienie wersji HDMI do 2.0 przy DP 1.2. Titan Xp to z kolei DP w wersji 1.4a przy niezmienionej wersji HDMI. Od góry do dołu: Titan Xp, Titan X oraz Titan Black. Każda z nich posiada TDP na poziomie 250 watów i dwa złącza zasilania: 6-pin + 8-pin. Titan Black bazuje na rdzeniu GK110B z 2880 rdzeniami Cuda, Titan X to GM200 z 3072 rdzeni Cuda, Titan Xp z kolei ma w sobie rdzeń GP102 i 3840 rdzeni. Pamięć to odpowiednio 6 GB GDDR5, 12 GB GDDR5 i 12 GB GDDR5X. Titany z generacji Kepler jako jedyne nie posiadały backplate - widać 12 kości GDDR5 po 512 MB każda. Kolejny Titan na mojej liście do zdobycia to Titan Volta. Niestety tutaj nie mam co liczyć na kupno topowego modelu - Titan V CEO Edition. Karty te były wyprodukowane w skromnej liczbie sztuk i rozdane wybranym osobą związanym z AI i podobnymi tematami. CEO Edition posiada 32 GB pamięci HBM2 w porównaniu do zwykłego Titan V który posiada skromne 12 GB HBM2. Co do Titanów które mam i ich przydatności w końcówce 2024 roku. Titan Black ze względu na starą architekturę nie uruchomi już wielu gier. Wspiera Shader Model 6.5 a coraz więcej gier wymaga minimum 6.6. Starsze gry czy gry e-sportowe ciągle powinny na nim działać bez problemu. Titan X - ta karta poradzi sobie z nowszymi grami, typu trylogia Crysis Remastered. Jednak w porty z PS5 nie ma co liczyć. Płynność w Horizon Forbidden West można osiągnąć tylko w 1080p z upscalingiem. Titan Xp - tutaj sytuacja jest lepsza. Na nim testowałem Horizon Zero Dawn remastered i w 1440p w maksymalnych ustawieniach używając FSR 3.1 Q + FG można uzyskać płynność na poziomie nawet 80-90 FPS. Jeśli ktoś ma ekran 1080p i skorzysta z niższych ustawień, to mimo 7 lat na karku GPU ciągle sobie poradzi w nowszych grach. No i jest to najszybszy GTX jaki kiedykolwiek został wyprodukowany Zapraszam was do udziału w wątku offtopowym GPU. EDIT: Repasting Titana Black. Gołe rdzenie w twojej okolicy Edytowane 5 Listopada przez cichy45 1
Rekomendowane odpowiedzi