Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Witam Panów i zaczynam dzisiaj przygodę z LotF, standardowo jakieś tipy/porady lub na co uważać na start :) ? Choć z kolejnymi "souslami" jest łatwiej ale zapytać nie zaszkodzi. 

Oczywiście jak w poprzednich grach to pójdę standardowo w siłę/zręczność choć nawet jeszcze nie wiem jak tam wyglądają statystyki, ale raczej powinno być podobnie, także dzięki za wszelkie porady i słowa otuchy :D 

Ja grałem standardowo jak w soulsach, rycerz z długim mieczem. Doświadczenie ładowałem w witalność (z tego co pamiętam to życie połączone jest z udźwigiem), wytrzymałość i oczywiście siłę. Jakieś 60% gry grałem długim mieczem i go rozwijałem. Potem przerzuciłem się na wielki miecz (Sword of Skin and Tooth). Gra zachęca do bardziej agresywnej rozgrywki. Bossowie nie są specjalnie trudni (choć są tacy co mogą człowieka zdenerwować). Mi bardziej przeszkadzała w końcowej fazie gry zbyt duża liczba silnych wrogów, część lokacji potrafiłem przebiec zbierając jedynie fanty. Ten drugi świat (Umbral) lepiej dokładnie sprawdzać, tam jest sporo fantów np. rozwijanie fiolek ze zdrowiem). I radzę oszczędzać te nasiona, które tworzą punkty odpoczynku. Ja sporo ich zmarnowałem na tworzenie tych punktów, a potem okazywało się że punkt odrodzenia był niedaleko. Są takie miejsca gdzie warto je zasiać np. blisko bossa. No i warto stosować tą lampę na silniejszych wrogów, wtedy są przez chwilę bezbronni. W grze nie ma za dużo punktów do farmienia. Ja chyba miałem jeden taki punkt z łatwym przeciwnikiem z którego wypadało trochę waluty (lokacja Dzwonnica).

• Thanks 1
Opublikowano

Wczoraj troszkę pograłem, ten 1 chyba samouczkowy boss padł. Doszedłem do 2 "ogniska" co się rzuca w oczy to movment na początku, taki jakiś człowiek ociężały się czuje po Lies, nie wiem czy to przez klasę postaci, bo wybrałem takiego z toporem i czapką jak Robin Hood, ale chyba zmienię na standardowego rycerza lub tego krzyżowca co jest w edycji deluxe. 

@ghostdog czyli widzę ze levelować  to co zawsze :) choć jak widziałem to tych statystyk dużo nie jest. No właśnie umbral tego za wuja nie czaję, wychodzić można tylko w specjalnych miejscach czy jak to jest? Dobrze że o tych nasionach wspomniałeś to będę na to uważał, ale żebym zaś nie chomikował :D jak to mam w każdym soulsie z przedmiotami, praktycznie nie używam. Ogólnie jakoś potrzeby farmienia nigdy nie miałem, ale również dzięki za tipa :) w razie W.

@dan254 bulidy jakoś nigdy się nad tym nie skupiałem, leciałem standardowo w siłę, witalność, więc chyba tutaj też tak polecę. 

Muszę jakiś poradnik poszukać, aby zrozumieć tego umbrala, ponieważ mało co czytam z samouczków i później jest jak jest. Ale chyba zacznę od nowa inną klasą postaci, bo jakoś ten ww. jest jakiś dziwny. Mam sam początek więc luzik.

Jakbyście mogli mi tego umbrala wytłumaczyć, wiem że dzięki niemu mogę przechodzić tam gdzie się nie da, ale wychodzenie czy walka w nim, wpływa jakoś na "normalny" świat? 

Opublikowano (edytowane)

Umbral to po prostu równoległy świat umarłych. Gdy giniesz w świecie żywych, trafiasz tam zamiast od razu stracić dusze, więc dostajesz drugą szansę.
Znajdziesz tam ukryte ścieżki, mosty, drabiny, skróty i dodatkowy loot, których nie widać w normalnym świecie. Dopiero śmierć w Umbral jest ostateczna i oznacza utratę zgromadzonych dusz.

Z tym, że tam są pewne limity - im dłużej tam przebywasz, tym więcej i silniejszych przeciwników się pojawia. W końcu zaczyna cię też ścigać żniwiarz. który potrafi zabić cię na hita. Co zabawne, na premierę często się bugował i blokował gdzieś na mapie, przez co gracze farmili tam doświadczenie,  bo moby nieustannie się respili. :E Z tego powodu kilka razy go nerfiono. :E 

Niektóre zagadki i przejścia wymagają również przełączania się między światami albo używania lampy do oddziaływania na obiekty związane z Umbral.

Co do buildów, to chyba przetestowałem wszystkie możliwe. Na start najbardziej podobał mi się jednak build pod Blask. Jedna z najfajniejszych broni w całej grze wpada już po pierwszym prawdziwym bossie - miecz Piety. Ale ja grałem na premierę, więc nie jestem pewien, czy po wszystkich patchach nadal jest aż tak silny.

Edytowane przez Jaycob
  • Thanks 1
Opublikowano

No właśnie o tym pisałem,movement jest taki trochę dziwny ale szybko przywykniesz.Staty jak we wszystkich soulslikach.Umbral Jaycob fajnie wyjaśnił.Mozesz wchodzić kiedy chcesz.Po śmierci automatycznie przenosi.To tego też się przyzwyczaisz,nie musisz go szybko przebiegać,w rogu nasz taki kółko które się zapełnia i pokazuje ile masz czasu do przybycia żniwiarza.Spokojnie można ogarnąć obszar i wrócić.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@Jaycob Ooo dziękuję za wytłumaczenie, bo właśnie w szoku byłem, jak zginąłem przy tym "samouczkowym" bossie, a nagle jestem na nogach i toczę walkę dalej :) i też właśnie w tutku napisali że im dłużej w umbralu tym zaczynają pojawiać się trudniejsi przeciwnicy. 

Już co raz bardziej obraz mi się rozjaśnia :D 

@dan254 również dzięki, no na początku ten movment jak wspominałeś, trzeba się przyzwyczaić :) i właśnie te kółko mnie dziwiło co to jest, ale już jasne. 

Dzisiaj zacznę od nowa, bo wsumie daleko nie doszedłem i sprawdzę albo standardowego rycerza, albo tego krzyżowca z edycji deluxe.

A jeszcze pytanko te różowe liście to one drogę wskazują czy co to jest?

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano

Ćmy z latarni 😄.Wskazuja drogę do najbliższego "ogniska" lub gdzie iść aby polecieć z fabułą.Bierz Krzyżowca,zbroja jest świetna.I używaj latarni żeby wyciągnąć duszę z przeciwników.Szczegolnie nad przepaścią się przydaje,można ich zrzucić 

• Thanks 1
Opublikowano

Aaa ćmy to są :D spoko, właśnie coś tak myślałem że one drogę wskazują ale nie wiedziałem jaką i gdzie :) 

No to dzisiaj zacznę od nowa i wezmę tego krzyżowca zobaczę jak się nim gra bo on chyba ma wielki miecz czy długi? A wielkie miecze są wolne i nimi mi się źle gra. Więc zobaczę jak nie krzyżowiec to standardowy rycerz i będzie grane :D 

Opublikowano

Krzyżowiec to właśnie paladyn pod Blask (Radiance), a nie typowy ciężki build. Na początku imo najlepszy jest właśnie wspomniany miecz Piety - wypada po pierwszym "prawdziwym" bossie, zaraz po tutorialu.

Staty standardowo: najpierw Vitality, potem Radiance, ewentualnie trochę Endurance..

• Like 1
Opublikowano

Da się zrobić tanka? tarcza + 1H?  Muszę to w końcu przejść, wiem że ubiłem pierwszego bossa i doszedłem do jakiejś pierwszej miejscówki z npcami i tyle. Nie wiem czy nie musiałbym zagrać od nowa by sobie przypomnieć.

Opublikowano

@Jaycob tak jak @dan254 napisał, ja wolę walkę wręcz niż czarowanie bo jak dobrze myślę to blask bardziej w magię idzie czy coś w tym rodzaju?

Wybrałem tego krzyżowca i nie wiem czy już po wczorajszej godzinie ale znacznie lepiej się gra niż tym  Robinem z toporem :)  

Napisane jest też coś o bulidach we wszystkie soulsy czy lies grałem wedle mojego widzi mi się, ale głównie opartym na schemacie siła, witalność i wytrzymałość więc tutaj pójdę podobną drogą.

W ogóle wczoraj doszedłem do wsumie trzecich szczątków a dzisiaj zaczynając od nowa to  widzę ile ja rzeczy pominąłem po drodze :). Trzeba jednak znacznie spokojniej zwiedzać i świecić latarnią gdzie popadnie :D 

Opublikowano
12 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

napisał, ja wolę walkę wręcz niż czarowanie bo jak dobrze myślę to blask bardziej w magię idzie czy coś w tym rodzaju?

Coś w tym rodzaju. :D  Blask to bardziej paladyn niż typowy mag. Możesz oczywiście rzucać czary, ale równie dobrze da się grać głównie wręcz, a magii używać tylko do buffów, leczenia albo okazjonalnego ataku na dystans. Ja większość gry i tak tłukłem mieczem.

• Thanks 1
Opublikowano

Grałem też buildem pod dwa wielkie miecze (podobnie jak @Kabor)- wszystko w siłę, zero czarowania, kombinowania i innych wynalazków. Tylko bonk bonk. :E 

A jak wspomniałeś o toporku, to ja grałem też pod małe toporki - szybka broń pod zręczność + do tego dorzuca się coś z krwawieniem albo innym statusem i fajnie się kosiło szefów. 

Opublikowano
6 godzin temu, Jaycob napisał(a):

Coś w tym rodzaju. :D  Blask to bardziej paladyn niż typowy mag. Możesz oczywiście rzucać czary, ale równie dobrze da się grać głównie wręcz, a magii używać tylko do buffów, leczenia albo okazjonalnego ataku na dystans. Ja większość gry i tak tłukłem mieczem.

Ja go na paladyna już przy ER namawiałem ale ten tylko siła i siła.Chyba jakiś fan Pudziana 😉😄

• Haha 2