Skocz do zawartości

PlayStation 6 - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 godzin temu, lukadd napisał(a):

Finansowo od razu zyski będą po porzuceniu płyt. 

A potem? Gdy palacz straci dostęp to będzie gotów płacić po 100 zł za paczkę, ale nie na długo!

Takie ohydne metody były w Lidze Mistrzów itp. Nawet w UK piłka nożna leży i kwiczy. Były podawane dane oglądalności i wyszły żałośnie (u nas też). Ot bogacz jak Solorz kradnie popularny sport, wysysa z niego krew i zostaje wydmuszka.

Zgadza się, od razu po likwidacji płyt zyski znacznie wzrosną. Ale potem ludzie zauważą że jest drastycznie drogo i przestaną kupować. Owszem może to być efekt Pay Per View (oglądanego przez garstkę świrów, mimo to generującego zyski, ale jakie zyski będą gdy o grze będzie słyszeć tylko garstka osób, nawet bogacze o niej nie usłyszą i nie będą mieli potrzeby zagrać).

PS. ratunkiem są metody znane z PC (obniżki cen gier więc gry w "promocji" wychodzą po tyle co używane). Ale Sony celuje w premium: 349 dla każdego i za wszystko (póki jest Xbox nie mogą). Jak kiedyś wszystko po 199-229 i nieliczne obniżki na 99-119.

• Odpowiedzi 791
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Dam tylko znać, że obecnie najlepiej sprzedaje się w pre-orderze wersja Fify za 699zł i to w PL:D

Ludzie nie mają z tym problemu bo statystyka się zgadza.

Większość graczy kupuje max 2 gry rocznie (np.Fifa, COD) i klepie w to cały rok.

Zgadzam się z tymi danymi bo w tym roku nie kupiłem jeszcze żadnej gry.

Planuje tylko GTA6... a tak to gram cały czas na zmiane w Diablo4 i Arc Raiders.

A co do samego PS6 to biorę Day1.

Opublikowano
W dniu 12.07.2026 o 18:10, Vulc napisał(a):

Gazetka jest całkiem w porządku. Trochę o początkach Sony, trochę o Kutaragim, projektowaniu pierwszego kontrolera, później oczywiście o grach. Cena dość wygórowana, ale tyle teraz takie rzeczy kosztują.  

Naciągnąłem się, nie od razu bo zacząłem od PS2 Extreme i okładka z Vice CIty - akurat kończyłem gta3, potem miałem zaraz zaczynać  właśnie Vice City (jeszcze jedno podejście i też skończone) i jakoś tak bardziej mi pasowała ta gen, ale jak otworzyłem i zobaczyłem nowe recenzje starych gier na papierze, to miałem też dosłownie aż ukucie w sercu :E. Zupełnie tak:

anton-ego.gif

I od razu zamówiłem PSX Extreme w okładce z Crashem :E

Przekartkowałem i tak jak przypuszczałem że więcej mięcha będzie w późniejszych wydaniach bo ani spyro, tekken3 ani nawet iss pro (wiem, lata 1994-1996), a generacja w sumie tak obfita że ciężko by było zmieścić w jednym numerze.

No nic, też dałem się porwać nostalgii.

Fakt, gazetki jakościowo w porządku.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 17.07.2026 o 09:17, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

PS6 ma byc oparte na RDNA 5, wiec obstawialbym surowa wydajnosc na poziomie pomiedzy RTX 5070 a RX 9070. APU najprawdopodobniej bedzie latac na okolo 200W. AMD nie bedzie w stanie uzyskac lepszej efektywnosci energetycznej w jedna generacje od teraz, 9070 to 220w, wiec jesli uzyskaja ta sama wydajnosc na 180w w RDNA 5 to bedzie sukces. PS6 to nie tylko GPU, dlatego uwazam, ze realny scenariusz jest blizej 5070 niz 9070.

Przy obecnych cenach to nawet jak będzie na start za 4999 zł i tak się sprzeda nawet bez napędu

Opublikowano
12 godzin temu, azgan napisał(a):

Przy obecnych cenach to nawet jak będzie na start za 4999 zł i tak się sprzeda nawet bez napędu

Na dzien dzisiejszy to przedział między 1400-1700$ . 

Jedno jest pewne tanio nie będzie  ,samo SONY mówi o ekskluzywnym  sprzęcie  ... znając PL  realia cenowe  to cena 5999  na  start mnie nie zdziwi .

Ale   tak z przymrużeniem oka  cena za sprzęt to może  być najmniejszy  problem  ,  prawdopodobnie już  2027   w okresie wakacyjnym sony wprowadzi tą swoją  super walutę na PS STORE   na razie "testowo"  USA /JP   chociaż mówi się też o terminie zimowym 26...  Ma to być na razie jedna z opcji płatności ,ale docelowo ma to być jedyna opcja płatności na PS STORE  .Wiadomo co to znaczy dla graczy :/ 

Opublikowano
Teraz, raiders napisał(a):

Na dzien dzisiejszy to przedział między 1400-1700$ . 

Jedno jest pewne tanio nie będzie  ,samo SONY mówi o ekskluzywnym  sprzęcie  ... znając PL  realia cenowe  to cena 5999  na  start mnie nie zdziwi .

Konsola za 6 koła :E dziwne uczucie jeszcze parę lat temu za to można było poskładać dobrego kompa a dzisiaj to jest PREMIUM samo posiadanie konsoli od PS5 Pro zaczynając 🙃

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, azgan napisał(a):

Konsola za 6 koła :E dziwne uczucie jeszcze parę lat temu za to można było poskładać dobrego kompa a dzisiaj to jest PREMIUM samo posiadanie konsoli od PS5 Pro zaczynając 🙃

No nie stety  tak to wygląda ,ale to wina tylko graczy . Jak ludzie płacą  450zł za preordera   cyfrowego  gry która wyjdzie za pół roku to o czym my tu rozmawiamy .

FC 27 wydanie ultimate plus za 700zł w top sprzedających się w PL ... 

Tak jak by tych cyfr miało zabraknąć , producenci to widzą i widują temat do bólu , a jak widać chwilę poboli i gracz kupuje  i koło się powtarza .

Mnie przeraża fakt ze gry 2- 5-10 letnie  będą w cenie na PS store  399zł  ,wydania premierowe nowości to 439-499zł  i nie kupisz tego płacąc swoją  kartą  tylko najpierw będziesz musiał kupić walutę SONY po kursie $  .

Takie cyfrowe niewolnictwo na które ludzie się  godzą pod hasełkiem nowości /udogodnienia ... postępu 

• Upvote 1
Opublikowano

PS6 za 6k będzie w PL niesprzedawalne, sorry ale kto posiadając PS5 kupi nową konsolę za tyle kasy, skoro nie widzą różnicy między 60 a 120FPS? 

Typowy Kowalski przesiedzi kolejne lata i będzie miał w pompce kolejną generację.

Za 6k to sobie PC składam i śmigam, za rok upgrade i lecę dalej, a tu sprzęt bez napędu z drogimi grami w cyfrze, bez systemu, bez przeglądarki, bez napędu Blue-Ray xD 

Dziś widziałem filmik gdzie gościu kupił tanio Xboxa dla napędu i seriale/bajki kupił na płycie za kilka dolarów, bo miał dość opłacania Disneya. Może coś się rusza powoli :) 

Opublikowano
58 minut temu, galakty napisał(a):

Tak po PS4 i hype był niesamowity. 

I tu też  będzie  Hype  ostry 

3 godziny temu, galakty napisał(a):

Typowy Kowalski przesiedzi kolejne lata i będzie miał w pompce kolejną generację.

Nie do końca  , to właśnie typowy  "zielony "   kowalski głosuje impulsywnie  portfelem  . Zobacz PS Store  i co się najlepiej sprzedaje  i zastanów się kto to kupuje ? Na pewno nie gracz  świadomy  który siedzi w tym od 10-20-30lat   .To właśnie  gracze   niedzielni , randomowi  w głównej mierze napędzają to szaleństwo ,impulsywnymi  chwilowymi zakupami . Mama z tatą dadzą  ,albo babcia  kupi  wnuczkowi  

3 godziny temu, galakty napisał(a):

Dziś widziałem filmik gdzie gościu kupił tanio Xboxa dla napędu i seriale/bajki kupił na płycie za kilka dolarów, bo miał dość opłacania Disneya. Może coś się rusza powoli :) 

I powiem Ci ze coś w tym jest ,sam  rozważałem powrót do odtwarzacza BR  i filmów/seriali na płycie