Skocz do zawartości

PlayStation 6 - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 788
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
12 minut temu, slafec napisał(a):

@Kris194 Taa, bo Returnal trafił do rzeszy fanów i sprawił, że formuła się wyczerpała. Litości.

Przecież to jest bullet hell/rogue like czyli miks gatunków, które nie są jakoś specjalnie popularne. Poza tym to rzeczywiście jest kopia returnala i to jeszcze od tych samych twórców. Jak komuś nie siadł returnal to nie ma po co kupować saros a jeśli ktoś jest ciekawy czy siadzie, to returnal jest w plusie, można sprawdzić za frytki. 

Dodajmy do tego nijakiego głównego bohatera, kiepski marketing i cenę jak za pełnoprawną produkcję AAA kiedy to jest tylko tytuł AA. 

Niezłych idiotów tam zatrudniają, jeśli myśleli, że to się dobrze sprzeda. 

Wiedziałem, że to będzie niewypał, nie było innej możliwości. 

7 minut temu, slafec napisał(a):

Bloodborne to też był tytuł dla specyficznej grupy, dopiero po latach soulsy trafiły do mainstreamu i teraz każdy je ogrywa.

Bloodborne już wchodził na rynek jako potencjalny hit sprzedażowy i tytuł z wysokiej półki. 

Daemon souls bardzo szybko zyskało sobie przychylność graczy ale nie przebiło się do mainstreamu, dark souls miało wysokie oceny, było hitem i zaczęło się rozpychać na rynku ale wciąż na ograniczoną skalę a dark souls 2 już przebiło się do mainstreamu. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kris194 napisał(a):

I to na własne życzenie. Kazać Naughty Dog tworzyć jakieś tytuły GAAS to tak jak zlecić Jamesowi Cameronowi tworzenie telenoweli, trzeba być skończonym debilem i to delikatnie rzecz ujmując. Naughty Dog zmarnowało lekko 3 lata.

Oni już dawno powinni coś wydać na PS5 🙄 za czasów PS4PRO dostałem od nich: 

Uncharted 4: A Thief's End

Uncharted: The Lost Legacy

oraz 

The Last of Us™ Part II

Które są nadal świetne i właśnie ogrywam je ponownie 👍

Screenshot-20260711-131423-Steam.jpg

Screenshot-20260711-131908-Steam.jpg

Edytowane przez azgan
Opublikowano (edytowane)

@slafecMasz przyklad wymieniony wyzej, Saros. Malo kto sie tym ekscytuje, bo to w duzej mierze reskin Returnala. Wczesniej byl Yotei, HFW i GOWR, remake TLOU i kilka remasterow. Jakby te wszystkie studia nie mogly zrobic czegos innego by nie karmic nas ciagle tym samym. Playstation ma duzo marek, mogloby cos wskrzesic. Na horyzoncie widac juz kolejnego GOW'a i wariacje Horizona xD Sony stalo sie dla mnie jednym z najnudniejszych wydawcow w branzy.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, lukadd napisał(a):

Ruszałem Returnala na PS5 tak wtedy tylko z ciekawości po tym jak wyszedł, później kupiłem na PC. To już było dawno temu i do dziś nie ograłem. Nie wiem, jakoś nie trafia do mnie ta gra za specjalnie.

Nie mówię, że jest zła, ale jakoś zawsze coś innego jest co mi bardziej siada. Jeszcze kiedyś spróbuję, ale ta gra to nie jest żaden system seler, jest ciekawą produkcją dla określonej grupy, ale takich gier powinno być przynajmniej kilka.

Mam dokładnie takie same odczucia. Returnal zainstalowany, trochę pograłem i od tego czasu leży na półce bo zawsze się trafi coś bardziej ciekawego dla mnie do ogrania. Może kiedyś na jakimś handheldzie ukończę.

Godzinę temu, slafec napisał(a):

@RTXnietylko4060tiUSERIntergalactic to jest reskin czego?

A kiedy to wyjdzie? Zdąży przed przed premierą PS6? Póki co 1,5 roku temu dostaliśmy zapowiedź i od tego czasu cisza jak makiem zasiał. To jest nowe IP, to ND/Sony musi nas do niego przekonać.

Długie czasy produkcji to problem całej branży, a nie tylko Sony.

Tylko, że to Sony zleciło tworzenie gier GAAS studiom jak Naughty Dog/Guerilla Games.

1 godzinę temu, slafec napisał(a):

Ale już bezpieczne sequele Horizon i GoW Ci nie przeszkadzały?

Nie wiem jak azgan ale ja dla przykładu Horizona FW nie kupiłem z prostego względu, twórcy zamiast dopracować to co mieli to dodali jeszcze więcej przeciętnej zawartości.

Edytowane przez Kris194
  • Like 2
Opublikowano
23 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Tylko, że to Sony zleciło tworzenie gier GAAS studiom jak Naughty Dog/Guerilla Games.

Co? Nie jest tajemnicą, że studia Sony mają dużą swobodę. Zwłaszcza Naughty Dog czy Guerrilla.

TLOU2 multiplayer powstawał równolegle z trybem singleplayer, koncepcja na Horizon online tak samo powstała jeszcze przed inicjatywą GaaS. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, slafec napisał(a):

Nie wiem, nie grałem, a ty grałeś?

Czyli studia powinny przestać robić sequele?

Jak wytłumaczysz sukces np. serii RE? Requiem to reskin 4, 4 to reskin Village itd.

Nie, ale po pierwsze - sequel nie musi wyglądać jak duże dlc i takie requiem nie wyglądało jak dlc do 4 czy do village. Z kolei forbidden west rzuciłem po nieco ponad 30h w kąt i do tej pory nie wróciłem bo to było więcej tego samego co w zero dawn. 

1 godzinę temu, slafec napisał(a):

Długie czasy produkcji to problem całej branży, a nie tylko Sony.

Sony ma wiele studiów deweloperskich a mimo to kiepsko u nich z lineupem a wiele gier wygląda jak klony poprzednich części. 

Jeszcze do 2020 roku Sony miało co roku jakiś duży hit single player. Od 2021 mieli Spider-Mana - duże dlc do poprzedniej części, gowa dlc, horizon dlc, ghost of dlc, świetnego astrobota, dobre gram Turismo i dużo chłamu pokroju destruction All-stars, Concord, marathon Itp. Jeszcze Helldivers im naprawdę wyszło. Jak na całą generację to to jest klęska. Od 2021 wolę grać w gry 3rd party co wcześniej było nie do pomyślenia przez około 20 lat, co roku katowałem exy Sony, to jest regres. 

Edytowane przez Henryk Nowak
Opublikowano
2 godziny temu, slafec napisał(a):

Nie, ale nadal tego nie wydali na PS5/PRO a za chwilę będzie już PS6

1 godzinę temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@slafecMasz przyklad wymieniony wyzej, Saros. Malo kto sie tym ekscytuje, bo to w duzej mierze reskin Returnala. Wczesniej byl Yotei, HFW i GOWR, remake TLOU i kilka remasterow. Jakby te wszystkie studia nie mogly zrobic czegos innego by nie karmic nas ciagle tym samym. Playstation ma duzo marek, mogloby cos wskrzesic. Na horyzoncie widac juz kolejnego GOW'a i wariacje Horizona xD Sony stalo sie dla mnie jednym z najnudniejszych wydawcow w branzy.

Sony jest teraz jak Ubisoft

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Nie wiem, nie grałem, a ty grałeś?

Zapowiedź nie przypomina ani TLOU, ani Uncharted. 

Nie, ale po pierwsze - sequel nie musi wyglądać jak duże dlc i takie requiem nie wyglądało jak dlc do 4 czy do village. Z kolei forbidden west rzuciłem po nieco ponad 30h w kąt i do tej pory nie wróciłem bo to było więcej tego samego co w zero dawn. 

A grałeś w Requiem? Zwłaszcza w drugą połowę gry, gdy wkracza Leon z full fanservicem?

Lubię serię RE i grałem prawie w każdą odsłonę, ale gdybym był tak krytyczny jak niektórzy forumowicze, to dawno bym zrezygnował.

Sony ma wiele studiów deweloperskich a mimo to kiepsko u nich z lineupem a wiele gier wygląda jak klony poprzednich części. 

1-3 duże gry rocznie, to tak samo jak Capcom ;) 

Edytowane przez slafec
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, slafec napisał(a):

Zapowiedź nie przypomina ani TLOU, ani Uncharted. 

A grałeś w Requiem? Zwłaszcza w drugą połowę gry, gdy wkracza Leon z full fanservicem?

Lubię serię RE i grałem prawie w każdą odsłonę, ale gdybym był tak krytyczny jak niektórzy forumowicze, to dawno bym zrezygnował.

1-3 duże gry rocznie, to tak samo jak Capcom ;) 

No widzisz, musisz się posiłkować zapowiedziami bo tej gry po prostu nie ma. 

Przeszedłem requiem. 

Czyli kolos multimedialny wydaje rocznie tyle dużych gier co jedno duże studio. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Sony robi jeden blad, jak im cos wyjdzie, to klepia reskiny ktore przestaja robic wrazenie. Powinni wskrzesic kilka mocnych marek, jedzenie ciagle tego samego dania jest nudne.

Gdyby to dotyczyło jedynie Sony a to problem całej branży. Jak jakaś gra się dobrze sprzeda to nagle masz x gier z tego samego gatunku...

2 godziny temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Nawet nie tyle całkiem innego co po prostu bardziej dopracowanego.

Horizon FW - to samo co Zero Dawn

Ghost of Yotei - to samo co Ghost of Tsushima

Spider-Man 2 - w zasadzie drogie DLC do poprzedniej części

Jak się spojrzy na te gry to można by odnieść wrażenie, że to co najwyżej twórcy niezależni a nie studia, za którymi stoi branżowy gigant.

Edytowane przez Kris194
  • Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Czyli kolos multimedialny wydaje rocznie tyle dużych gier co jedno duże studio. 

"Jedno duże studio", które zatrudnia prawie tyle samo pracowników co wszystkie zespoły od gier Playstation razem wzięte :hihot:

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, slafec napisał(a):

"Jedno duże studio", które zatrudnia prawie tyle samo pracowników co wszystkie zespoły od gier Playstation razem wzięte :hihot:

Dokładnie, dzięki, że zwracasz na to uwagę. 

Sony ma tyle znanych marek, które leżą odłogiem, że to jest wręcz skandal, że zatrudniają tak mało osób i te studia się marnują. Przecież Sony stać na to, żeby zatrudniać więcej osób. Mają kasę, zaplecze i technologie. 

Takie niskie zatrudnienie tłumaczy też dlaczego wydają tak mało gier, część z nich to duże dlc a inne to rimejki.