wallec 821 Opublikowano 24 Sierpnia Opublikowano 24 Sierpnia Rafał był dłużej prezydentem niż ja właścicielem AMD. Coś nam nie po drodze z team red ;(
wamak 332 Opublikowano 24 Sierpnia Opublikowano 24 Sierpnia Serio myślałeś, że za 11zł ktoś CI taką kartę sprzeda? 1
sert 89 Opublikowano 24 Sierpnia Opublikowano 24 Sierpnia 27 minut temu, wallec napisał(a): Rafał był dłużej prezydentem niż ja Nadal jest
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 24 Sierpnia Opublikowano 24 Sierpnia (edytowane) @wallecNic nie straciles. Zrobilbys prawdziwy downgrade tym 7900xt. Brak upscallingu AI, brak generatora AI. Edytowane 24 Sierpnia przez RTXnietylko4060tiUSER 1
sert 89 Opublikowano 24 Sierpnia Opublikowano 24 Sierpnia Co masz na myśli, napisz proszę precyzyjniej....?
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 24 Sierpnia Opublikowano 24 Sierpnia (edytowane) @sert Wallec ceni sobie te funkcje ponad raster, przynajmniej tak bylo do niedawna. Edytowane 24 Sierpnia przez RTXnietylko4060tiUSER
sert 89 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia W dniu 24.08.2025 o 09:53, sert napisał(a): Czy ktokolwiek posiadający RTX-a Nvidii może sprawdzić w menadżerze zadań w zakładce wydajność - i potwierdzić albo zaprzeczyć, że Windows przydziela karcie Nvidii dodatkową pamięć do współużytkowania ponad tą, którą posiada sama karta, pls?
tomcug 2 446 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia Tu nie ma czego potwierdzać. Każde GPU może korzystać z pamięci pozalokalnej, choć odbywa się to kosztem dużego spadku wydajności.
sert 89 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia (edytowane) Jest szansa, że w prostych słowach, krótko objaśnisz tu, czym się różni to, że "Każde GPU może korzystać z pamięci pozalokalnej" od tego o czym jest mowa tam - w przypadku Intela i AMD (brak info o Nvidii) --> https://ithardware.pl/aktualnosci/intel_core_ultra_shared_gpu_memory-44260.html ? Edytowane 26 Sierpnia przez sert
tomcug 2 446 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia Ten news jest o układach graficznych zintegrowanych w procesorach Intel. Integry nie mają swojej pamięci graficznej, więc korzystają wyłącznie z pamięci RAM, a ta funkcja pozwala wykorzystać większy procent RAM na pamięć graficzną, dzięki czemu można np. załadować wyższej jakości tekstury. Natomiast dedykowana karta graficzna ma swoją pamięć VRAM, z której korzysta w pierwszej kolejności. Ale gdy VRAM jest za mało, dedykowana karta graficzna może skorzystać także z pamięci RAM procesora, przechowując w niej dane, które nie mieszczą się w VRAM. Z tym, że jak wyżej, wiąże się to z dużym spadkiem wydajności, gdyż do wygenerowania każdej klatki karta graficzna musi przerzucać dane w te i wewte między VRAM a RAM, co zabiera dużo czasu. 1 1 1
Phoenix. 4 730 Opublikowano 27 Sierpnia Autor Opublikowano 27 Sierpnia https://videocardz.com/driver/intel-arc-graphics-32-0-101-7028
wallec 821 Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia W dniu 23.08.2025 o 11:33, tomcug napisał(a): RX 9060 XT i będziesz zadowolony. Ew. drożej RTX 5060 Ti. Wjechało 3080 12Gb. 450zl dopłaty względem Areczka.
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia (edytowane) Chlodzenie wyglada slabo jak na 350w. Daj znac jak to chodzi. Edytowane 27 Sierpnia przez RTXnietylko4060tiUSER
Phoenix. 4 730 Opublikowano 27 Sierpnia Autor Opublikowano 27 Sierpnia https://www.notebookcheck.net/KFA2-GeForce-RTX-3080-SG-12GB-Desktop-Graphics-Card-Review-A-Better-RTX-3080-thanks-to-more-VRAM-and-more-Shaders.629109.0.html Nie ma lipy Ale napewno nowa pasta must have.
wallec 821 Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia Karta jest z 07.2022. Dałem nową pastę. Sprawdziłem jakie takty trzyma na stocku gdy ma ~340w. Ustawiłem takie same takty + uv + pamięci na 10000MHz. 4k ultra, ray tracing środkowy, dlss jakość Dobrze, że nie odbierałem i5 14600k bo 12600k i tak karmi kartę. Szkoda, że amper nie ma generatora, byłoby turbo turbo
wallec 821 Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia (edytowane) Odpowiedź @Karro - print screen przeczy temu co napisałem więc muszę się przyczepić o cokolwiek tj. nie wyszła taka duża grzałka Ok nie spamuje już w temacie intela arc Edytowane 27 Sierpnia przez wallec
wallec 821 Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia Przecież to wszystko zależy od tego w co grasz. Wklejam z tego w co ja gram. Tu masz harry potter A wiesz co jest najlepsze? Jak już grasz a nie "grasz" to tak to wygląda
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia (edytowane) Karta fajna, jesli jest znosna dla ucha to nie ma co szukac przyslowiowej dziury. Trojka z przodu troche odstrasza Ciekawe jaka bylaby jej wydajnosc na 230w. Edytowane 27 Sierpnia przez RTXnietylko4060tiUSER
Send1N 4 191 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia 13 godzin temu, Karro napisał(a): ale to po uV bo taka karta zje i 450 wat. Bez przesady nawet 6950xt tyle nie bierze po oc
Krzysiak 1 531 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia (edytowane) Te areczki to już takie powiedzmy pełnosprawne karty, czy nadal eksperyment i trzeba mieć nerwy ze stali do tego żeby jako tako chodziły? Potrzebuję czegoś za ~1200 do okazjonalnego grania i tak się zastanawiam w co iść. CPU z którym by to miało współpracować to 8400f. Edytowane 29 Sierpnia przez Krzysiak
tomcug 2 446 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia Jak nie szukasz GPU do nowych gier na UE5, to można brać. Bo w nowych grach na UE5 jest katastrofa bez wyjątku. 2
nalewator 50 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia Pytanko, czy ten pobór energii na pulpicie ogarnęli czy dalej 30W siorbie?
nietypowy 36 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia 27 minut temu, nalewator napisał(a): Pytanko, czy ten pobór energii na pulpicie ogarnęli czy dalej 30W siorbie? Ogarneli cos bo u mnie (bez aspm i z dwoma monitorami) spadlo do 20W na b580, a bylo prawie 40W na a750. Cos musieli zmienic w takim razie albo to zasluga samej karty a nie sterownikow.
nalewator 50 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia 20W to i tak dużo no ale idzie w dobrą strone
nietypowy 36 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia 10 minut temu, nalewator napisał(a): 20W to i tak dużo no ale idzie w dobrą strone Duzo, ale jestem w pozytywnie zaskoczony roznica. A strzelam, ze jezeli ktos ma mozliwosc na nowszej platformie zmienic odpowiednie ustawienia, to bedzie o wiele mniej. Juz na A750/A770 ludzie mieli ponizej 10W czytalem kilka razy gdzies. 2 godziny temu, Krzysiak napisał(a): Te areczki to już takie powiedzmy pełnosprawne karty, czy nadal eksperyment i trzeba mieć nerwy ze stali do tego żeby jako tako chodziły? Potrzebuję czegoś za ~1200 do okazjonalnego grania i tak się zastanawiam w co iść. CPU z którym by to miało współpracować to 8400f. Zalezy do czego potrzebujesz i jezeli do gier to do jakich, bo np. dx9 juz nawet nie jest taki straszny w koncu. Sprawdzilem ostatnio kilka popularnych tytulow i o dziwo wszystko jest bezproblemowe na b580, a wybitnie nie bylo, wiec sterowniki ida naprawde w dobrym kierunku. Co do najnowszych na UE5 nie mam pojecia. 1
Rekomendowane odpowiedzi