Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 24.08.2025 o 09:53, sert napisał(a):

amusAMD.thumb.jpg.391ebd6ed34f38395d2c6aa5bd134f21.jpg

Czy ktokolwiek posiadający RTX-a Nvidii może sprawdzić w menadżerze zadań w zakładce wydajność - i potwierdzić albo zaprzeczyć, że Windows przydziela karcie Nvidii dodatkową pamięć do współużytkowania  ponad tą, którą posiada sama karta, pls?

Opublikowano

Ten news jest o układach graficznych zintegrowanych w procesorach Intel. Integry nie mają swojej pamięci graficznej, więc korzystają wyłącznie z pamięci RAM, a ta funkcja pozwala wykorzystać większy procent RAM na pamięć graficzną, dzięki czemu można np. załadować wyższej jakości tekstury. Natomiast dedykowana karta graficzna ma swoją pamięć VRAM, z której korzysta w pierwszej kolejności. Ale gdy VRAM jest za mało, dedykowana karta graficzna może skorzystać także z pamięci RAM procesora, przechowując w niej dane, które nie mieszczą się w VRAM. Z tym, że jak wyżej, wiąże się to z dużym spadkiem wydajności, gdyż do wygenerowania każdej klatki karta graficzna musi przerzucać dane w te i wewte między VRAM a RAM, co zabiera dużo czasu.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Karta jest z 07.2022.

Dałem nową pastę.
Sprawdziłem jakie takty trzyma na stocku gdy ma ~340w.
Ustawiłem takie same takty + uv + pamięci na 10000MHz.

4k ultra, ray tracing środkowy, dlss jakość

image.thumb.png.147e256a773f84c62ce167cc705d335a.png

Dobrze, że nie odbierałem i5 14600k bo 12600k i tak karmi kartę.

Szkoda, że amper nie ma generatora, byłoby turbo turbo :D

Opublikowano (edytowane)

Te areczki to już takie powiedzmy pełnosprawne karty, czy nadal eksperyment i trzeba mieć nerwy ze stali do tego żeby jako tako chodziły? Potrzebuję czegoś za ~1200 do okazjonalnego grania i tak się zastanawiam w co iść.

CPU z którym by to miało współpracować to 8400f.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
27 minut temu, nalewator napisał(a):

Pytanko, czy ten pobór energii na pulpicie ogarnęli czy dalej 30W siorbie?

Ogarneli cos bo u mnie (bez aspm i z dwoma monitorami) spadlo do 20W na b580, a bylo prawie 40W na a750. Cos musieli zmienic w takim razie albo to zasluga samej karty a nie sterownikow.

Opublikowano
10 minut temu, nalewator napisał(a):

20W to i tak dużo no ale idzie w dobrą  strone

Duzo, ale jestem w pozytywnie zaskoczony roznica. A strzelam, ze jezeli ktos ma mozliwosc na nowszej platformie zmienic odpowiednie ustawienia, to bedzie o wiele mniej. Juz na A750/A770 ludzie mieli ponizej 10W czytalem kilka razy gdzies.

2 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Te areczki to już takie powiedzmy pełnosprawne karty, czy nadal eksperyment i trzeba mieć nerwy ze stali do tego żeby jako tako chodziły? Potrzebuję czegoś za ~1200 do okazjonalnego grania i tak się zastanawiam w co iść.

CPU z którym by to miało współpracować to 8400f.

Zalezy do czego potrzebujesz i jezeli do gier to do jakich, bo np. dx9 juz nawet nie jest taki straszny w koncu. Sprawdzilem ostatnio kilka popularnych tytulow i o dziwo wszystko jest bezproblemowe na b580, a wybitnie nie bylo, wiec sterowniki ida naprawde w dobrym kierunku. Co do najnowszych na UE5 nie mam pojecia.

• Like 1