Skocz do zawartości

Handheldy PC (SteamDeck/RogAlly/LegionGO i inne) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zastanawiałem się długo na handheldem, wzrok zwrócony w pierwszej kolejności na Switcha 2, ale tam gier za bardzo jeszcze nie ma, więc pomysł odrzucony. Próbowałem z Portalem, który oczywiście typowym handheldem nie jest, ale nie polubiliśmy się. No to co, biblioteka Steam całkiem pokaźna, może Steam Deck albo Rog lub Legion. Padło na Legiona, bo się trafił w przystępnej cenie.

Handheld z niego jak z koziej dupy trąbka. :E Ciężki, średnio wygodny, choć to częściowo rozwiązałem drukując sobie gripy. Bateria słaba, ale wiedziałem o tym i planowałem go głównie do użytku domowego. Na tej płaszczyźnie sprawdza się całkiem przyzwoicie, dokupiłem stację dokującą i po podłączeniu do TV można ograć trochę indyków, bez potrzeby streamowania z kompa w innym pokoju. Kultura pracy o dziwo przyzwoita, a ekran zauważalnie większy niż w Decku też się przydaje. Na razie jestem względnie zadowolony.

• Upvote 1
  • 5 tygodni później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 5.09.2025 o 00:53, Phoenix. napisał(a):

Windows ale gunwo na tych malych konsolkach ;D

Yep. Sam będę przechodzić na Steam OS w najbliższym czasie na swoim Legionie. Równocześnie Windows ma tą zaletę, że możesz wrzucić sobie każdą platformę dystrybucyjną. Idealny jest więc dual boot.

Za to sam sprzęt niczego sobie, pod indyczki jak znalazł, a i coś bardziej wymagającego można puścić.

Już w tym miesiącu zobaczymy też Legiona 2 na Oledowym wyświetlaczu z nowym procem i większą baterią. Na razie jednak, przy tak absurdalnej cenie wyjściowej, można sobie temat darować.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Więcej niż 8GB do tego GPU nie ma żadnego sensu i to na tak zoptymalizowanym SteamOS, to będzie musiało być tanie.

30W przyzwoity Zen4 + sporo jednostek RDNA3 110W i to będzie bardzo fajna alternatywa dla standardowych konsol dla ludzi znudzonych ich ograniczeniami i grami.

Może ściągnie trochę graczy na PC :thumbup:

Opublikowano

"GabeCube" :E

Patrząc na to jak gierki potrafiły działać na Decku i jak ogólnie śmigał SteamOS, to ja bym się o speckę tutaj niespecjalnie martwił. Bardzo fajny kompaktowy PC się szykuje. Jeśli ktoś szuka alternatywy względem obecnych konsol czy po prostu czegoś małego do grania, to ja tutaj widzę spory potencjał. Jeśli tylko cena nie będzie z kosmosu. 

• Upvote 1
Opublikowano

Tak, tylko działają tam okej raczej mniej wymagające produkcje i choć wiadomo, że tutaj sprzęt wielokrotnie mocniejszy, nie jestem przekonany czy nie warto się martwić specką, jak całość trzeba puścić na TV. No, ale jak "Gbox" czy też właśnie "GabeCube" ujrzy światło dzienne, przemieli go przez testy połowa internetu. We just have to wait.