Skocz do zawartości

Oleje silnikowe i nie tylko silnikowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie jaki olej polecacie do Saaba 2.8T, tam łańcuch rozrządu jest kąpany w oleju. Zależy mi więc na tym co najlepszego można tam wlać? MOTUL 8100 X-CLEAN+ 5W-30 5L czy Shell Helix Ultra ECT C3 5W-30? Nie ma problemów z przejściem z półsyntetyka na syntetyk? Kupować tylko z oficjalnych sklepów na allegro?

Opublikowano

od lat leję tylko motula do swocih aut, kwestia przyzwyczajenia, kiedyś marka bardzo popularna na forach/klubach samochodowych. U nas wszyscy brali i większość do tej pory bierze z Pro choice, to jest firma/sklep ze Szczecina, oficjalny dystrybutor motula.

Też mam łańcuch, 2.0TSI i leje 0W40 X-Max.  Wymieniam raz do roku, a zrobie góra 6-7tys. Ale ostatnio miałem dłuższe pogaduchy z Patrykiem z Compsportu i przejdę na 5W.

11 godzin temu, KiloKush napisał(a):

Zależy mi więc na tym co najlepszego można tam wlać?

to raczej ani motul, który w dzisiejszych czasach jest marką po prostu poprawną ani tym bardziej shell. Może jakiś Ravenol jak ma byc kozacki

Choć szczerze, uważam że każdy olej jest dobry jeśli jest oryginalny i często się go wymienia.

Opublikowano (edytowane)

wszystko jest made in china, i niestety to że jest germany czy inne nie oznacza lepszej jakości

mam dwóch bliskich kolegów mechaników i jak opowiadają co teraz przychodzi w pudełkach to się roboty odechciewa. i to rzeczy markowe potrafią się psuć, rozlatywać po bardzo małych przebiegach, klienci mają do nich pretensje, trzeba potem robić coś za darmo, a część na gwarancje odsyłać.

Weź wymieniaj sprzęgło z dwumasem i odsyłaj, a auto stoi, klient wkurxxxy, auto stoi na placu, ty z tego nic nie masz tylko problemy...

Sam tak miałem z zaworem EGR do BMW, kupiliśmy Borg Warner żeby był spokój, nowy z gwarancją, po kilkuset km to samo co na starym, auto traciło moc itd itp, wsadziliśmy inny stary i problemu nie było/nie ma do tej pory.  Ten oddaliśmy na gwarancje, z protokołem, skanem błedów itd itp ,zwrócili nam pieniądze. Ale ile problemów, przekręcania starego na nowy, nowego na stary, odsyłania itd itp, dobrze że ogarniam takie proste rzeczy sam...

do 2.0D N47 bmw biorę motula 5W40 X-clean już kolejny raz

Edytowane przez mimuszek
Opublikowano
Godzinę temu, Seeba03 napisał(a):

A co jest "nie tak" z Knechtem / Mahle?

Podobnie jak UFI / przy UFI u nas w systemie o tyle łatwo, że w opisie mamy "OEM" w referencjach faktycznie robionych przez UFI/- 90% referencji import z Chin - i to "widać" przy macaniu tych filtrów.

Podobnie czujniki Hella - kiedyś wyznacznik jakości, teraz te "prawdziwe" (czyli robione przez Hellę ) to top ale niestety ogromna część oferty to chińszczyzna zapakowana przez Hellę - ostatnio w jednym tygodniu czujniki wałka - jeden do BMW, drugi do VAGa, auta nawet nie odpaliły na nich - u mnie czarna lista.

2 godziny temu, JacekRTX napisał(a):

Mann też produkuje w Chinach, filtron ponoć też część produkcji.

Mann ma tam fabryki, a nie pakuje chińskich zamienników od ichniejszych klepaczy. - i niewiele referencji jest spoza EU. Filtron (należący zresztą do MANNa) - większość produkcji to rodzime fabryki, mniejsza część spakowana od innych producentów - ale tutaj uczciwie napisane: "wyprodukowane przez Filtron" lub "wyprodukowane dla Filtrone" (tyle, że nie jakieś chińskie guano, tylko np do TSI "made in Germany" /Mann/ czy np filtr paliwa do Transita "made in USA" /WIX/ który robi je na pierwszy montaż - zresztą poprzedni właściciel Filtrona/).

Ja jestem na tyle w komfortowej sytuacji, że przed kupnem mogę pomacać co kupić - plus w przypadku marki własnej sprawdzić od kogo brane - a spora część właśnie od Filtrona.