Skocz do zawartości

Kupno karty graficznej z allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Opinie sklep ma dobre i jest 9 lat na allegro. 

Jednak podejrzewam, że karty z koparek bo w innych aukcjach 50zł taniej z głośnymi wentylatorami. No i model 6600xt jeden z gorszych, nawet backplate nie ma

Skąd tyle takich samych kart by mieli używanych?

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Patrick napisał(a):

Pisałem ze sprzedającym i powiedział mi że karty są z demontażu komputerów jakoś w to nie wierzę.

Demontaz koparki to tez, de facto - demontaz komputera :E

Swoja droga - karta z koparki nie mus byc zla. GPU ktore chodzi pod stalym obciazeniem, czesto po UV i downclockingu, ew. z modyfikowanym BIOSem w celu wywazenia zuzycia pradu do wydajnosci - nie jest glupim pomyslem. Czesto tez takie karty pracuja w dobrych warunkach (klimatyzacja itd). Ale to oczywiscie mowie o gornikach ktorzy zajmuja sie tym na szeroka skale i robia to dobrze. Wszak kazdemu normalnemu gornikowi zalezy aby stosunek wydajnosci do zuzycia pradu oraz bezawaryjnosc (uptime) byl jak najwyzszy

Bo z drugiej strony masz karte od ludzi, ktorzy nieraz wykrecaja z kart siodme poty, z nieudolnym OC, z kiepska wentylacja i obudowami "zabitymi deskami" - gdzie nawet pasty nie wymieniali przez 5 lat (moze i lepiej, jak nie rozbieraja kart, nie popsuja) :E

Jak zobaczysz "karta uzywana sporadycznie, nie byla podkrecana (kij z tym, ze obecnie wszystkie karty latają w fabrycznym OC, czesto mocno naciąganym, mocno znieoptymalizanym), mama raz w tygodniu pasjansa ukladala. Sprzedaje bo kupilem konsole" - to powiem tak - nie wierz w to :E

Tylko trzeba trafic na karte w takiej "powazniejszej" kopalni a nie od Janusza z piwnicy

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

To nie chodzi o producenta tylko fighter to najgorsza wersja od powercolor z najsłabszym chłodzeniem, wyżej masz hellhound, jeszcze wyżej reddevil. Ogólnie powercolor robi dobre karty pod AMD.

5 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Hellhound to to nie jest, ale patrząc po screenie z furmarka nie jest to też takie padło jak Biostar

Ten screen wszędzie wklejają, pewnie świeżo po założeniu pasty:) Ale racja nie jest to biostar, który jest tragiczny

Ja bym się bardziej bał o te wentylatory i hałas bo maja w ofercie te sam modle z hałasującymi wentylami, tu zaraz mote być to samo. Karta trochę ma lat i stawiam wentyle trochę godzin wyrobiły:)

No i test znalazłem gdzie mieli red devil i fightera:

https://hothardware.com/reviews/amd-radeon-rx-6600-xt-review?page=4

Figther 71  stopni Gpu 89 junction(hot-spot), red devil 60 i 71

Z tego screena z allegro to by wynikało że to raczej jest jakiś lepszy model:) z 66 na gpu i 79 hot-spot:)

Edytowane przez wrobel_krk
Opublikowano

Znalazłem na allegro lokalnie wersję msi gaming x pisze ze sprzedającym ale się boje kupić. 

https://allegrolokalnie.pl/oferta/msi-gaming-x-radeon-rx-6600-xt-ioq

Napisał mi wiadomość taką ale myślę że to jest karta z koparki.

Nie mam więcej informacji , wymieniamy karty regularnie co dwa lata na koniec gwarancji ...korzystając z dotacji na prowadzoną działalność ...pracują w komputerach biurowych-domowych...w sieci wewnętrznej nie maja kontaktu z siecią web , grami ani niczym innym z poza naszego obiegu...tyle co moge ci powiedzieć. Tak używane w pracy biurowej -trudno aby były marnej jakości ...cała nasza sieć jest pod opieką informatyka. Po za tym masz gwarancję zakupu z allegro... nie mam więcej nic do powiedzenia , wiadomo że kupując używany przedmiot jest zasada ograniczonego zaufania i ktoś ma prawo mieć wątpliwości ale po to jest gwarancja allegro i reputacja sprzedajacego...

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Patrick napisał(a):

Witam chciałem kupić kartę graficzną z allegro ale czy warto, sprzedający daje 12 miesięcy gwarancji ale jakoś się boje nie wiem co robić czy kupić czy nie.

https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-powercolor-radeon-rx-6600-xt-fighter-8gb-gddr6-chlodna-top-16808452213

Ma negatywy za uszkodzone, właśnie karty graficzne. Ja bym nie ryzykował. Gwarancja to tylko zapis na papierze, a nie pieniądze na koncie w razie problemów. Szukaj, nawet drożej kogoś kto ma 100% jak używka. A generalnie w GPU ja osobiście nigdy bym nie kupował używki tylko nową. Procki czy pamięci tak, ale nie GPU.

A Allegro lokalnie to jeszcze większe ryzyko. Sam co prawda sprzedałem zewnętrzne dyski na Lokalnie w bardzo okazyjnej cenie, ale dałem na aukcję nawet screen z użycia. Wszystko było z nimi oczywiście ok. Miały nawet folie. Kupujący jak sądzę są zadowoleni, ale to ja. A generalnie na Lokalnie część osób daje co daje.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
21 godzin temu, Patrick napisał(a):

Znalazłem na allegro lokalnie wersję msi gaming x pisze ze sprzedającym ale się boje kupić. 

https://allegrolokalnie.pl/oferta/msi-gaming-x-radeon-rx-6600-xt-ioq

Napisał mi wiadomość taką ale myślę że to jest karta z koparki.

Nie mam więcej informacji , wymieniamy karty regularnie co dwa lata na koniec gwarancji ...korzystając z dotacji na prowadzoną działalność ...pracują w komputerach biurowych-domowych...w sieci wewnętrznej nie maja kontaktu z siecią web , grami ani niczym innym z poza naszego obiegu...tyle co moge ci powiedzieć. Tak używane w pracy biurowej -trudno aby były marnej jakości ...cała nasza sieć jest pod opieką informatyka. Po za tym masz gwarancję zakupu z allegro... nie mam więcej nic do powiedzenia , wiadomo że kupując używany przedmiot jest zasada ograniczonego zaufania i ktoś ma prawo mieć wątpliwości ale po to jest gwarancja allegro i reputacja sprzedajacego...

Jasne 6600XT Gaming X do pracy biurowej. Jaki masz konkretnie budżet na tą kartę ? Jeśli masz takie obawy o karty z koparek to nic nie kupisz w ten sposób i z tego typu aukcji. Możesz rozważysz OXL i szukanie karty w okolicy z odbiorem osobistym. Sprzedałem nie jedną kartę, czy inne rzeczy na OLX z dopiskiem, odbiór osobisty i zawsze ktoś przyjechał, sprawdził na miejscu i z pocałowaniem ręki pakował sprzęt do pudełka.

Ile jesteś dokładnie w stanie wydać ? Jak patrzysz na używki za 800zł to zostaje Ci jeszcze kupno nowej słabszej RX 6600 za około 900zł, albo rozważenie nowej RX 7600 w dziwnej wersji za 1050zł.

Opublikowano (edytowane)

skunRace Teraz to już kupiłem tą kartę, dał mi 7 dni gwarancji rozruchowej, mogę paczki nie przyjąć i oddać mu hajs za przesyłkę.

Edytowane przez Patrick
Opublikowano
1 godzinę temu, Patrick napisał(a):

skunRace Teraz to już kupiłem tą kartę, dał mi 7 dni gwarancji rozruchowej, mogę paczki nie przyjąć i oddać mu hajs za przesyłkę.

Tak zrób, bo od razu widać, że ściema z tymi dotacjami i wymianami regularnie kart co dwa lata do pracy biurowej.

Opublikowano

Napisałem do niego z innego numeru XD czy można przyjechać osobiście i ją przetestować u niego, odpisał mi że tak że razem ją w montujemy i będę mógł ją sprawdzić.

Opublikowano
20 minut temu, Patrick napisał(a):

Napisałem do niego z innego numeru XD czy można przyjechać osobiście i ją przetestować u niego, odpisał mi że tak że razem ją w montujemy i będę mógł ją sprawdzić.

Daj sobie spokój z taka zabawa. Kupuj normalnie nic jej nie jest. "The PowerColor Radeon RX 6600 XT FIGHTER was released on August 10, 2021" Wiec max co mogla podzialac to pewnie z 2.5r. Nie jest to tragedia. 
Tu masz nówke RX 7600 https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-acer-predator-bifrost-radeon-rx-7600-8gb-16068608364 400zl prawie drożej a były te karty juz za ponizej 1000zl. Ten 6600XT jest calkiem wydajny jak za te pieniadze, wiec moze warto