Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Kelam podpiął/eła i promował(a) ten temat
Opublikowano

Sweetspotem jest Arctic P12 PWM PST. Najtańsza godna uwagi propozycja. Później już zaczynają się droższe wariacje wentyli. Kolejny jest P12 max potem endorfy fluctus i Be quiet pure wings 3 HS. Także w kwocie do 50zł jest co wybierać i to myślę że dla wielu będzie wystarczające :) 

• Like 1
Opublikowano

Jak ktoś poleca Arctic P12, to P14 są równie udane, tylko w przypadku zarówno P14 jak i P12 trzeba odnotować, że powyżej 1000 RPM na pewnych zakresach obrotów potrafią buczeć oraz wydawać inne nienaturalne dźwięki. Fluctusy 120 i 140 od SlientiumPC/Endorfy także są udane i polecane. Powyżej tej półki to godne uwagi są chyba tylko konstrukcje od Noctua oraz Noiseblocker, gdzie trzeba odpowiednio dopłacać, >100 zł/szt.

Wentylatory be quieta, niezależnie czy mówi się o Silent Wings, Shadow Wings czy Pure Wings w swoich przedziałach cenowych nie są ogólnie złe, ale jednak są lepsze wybory od tych wentylatorów.

Opublikowano (edytowane)

P12 i P14 Max nie mają tej przypadłości, mają tak samo połączone łopatki jak wersje argb, dodatkowo jakość wykonaia stoi na całkowicie innym poziomie niż zwykłe p12/14, ja już mam dwie 140stki u siebie czy @CryptTM i jest bajka... a przerobiłem sporo wentylatorów w życiu. Fluctus to badziew, głośny na chłodnicy, w trybie pull (na ssaniu) już nawet bardzo, po czasie potrafi zacząć stukać (u mnie jeden z dwóch 140 zaczął po paru miesiącach), P14 max są tyle dobre że zastąpiłem nimi shadow wings 2 od BQ a to jedne z najcichszych wentylatorów na rynku (cichsze od wszystkich silent wingsów) ale też mniej wydajne.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Jak pisałem w opinii na X-kom po testach Fluctusów, że to średnie wentylatory i nie są warte tej ceny, to poleciały łapki w dół. A widać rynek sam to zweryfikował i głosy, że jest to co najwyżej średni wentylator są coraz częstsze. Przykładam rękę do tego, co napisał @Send1N - Arctic z serii MAX to zupełnie inna liga, niezależnie od tego, czy 120mm czy 140mm.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No mają wysoki max rpm w końcu nazwa zobowiązuje :E ale od tego jest regulacja aby nie leciały na max obrotach, na takich 1200rpm nawet wersja 140mm jest cicha a wydajność się zgadza, fluctus 140 na 1000 jest głośniejszy przykładowo.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, trybcio86 napisał(a):

Sweetspotem jest Arctic P12 PWM PST. Najtańsza godna uwagi propozycja. Później już zaczynają się droższe wariacje wentyli. Kolejny jest P12 max potem endorfy fluctus i Be quiet pure wings 3 HS. Także w kwocie do 50zł jest co wybierać i to myślę że dla wielu będzie wystarczające :) 

Jest jeszcze P14 MAX co jakiś czas w mega promo na amazon. Jak się nie załapiesz to później i tak wystawiają te wentyle na OLX/allegro w dobrej cenie. Kupiłem tak paczke 5szt za 110zl. Czyli w zasadzie w cenie P12 PWM 
To jest w zasadzie mój pierwszy kontakt z wentylami 140mm i mogę napisać, że to jest kosmos vs zwykłe 120mm. Nawet fluctus tak nie wieje. Jak się rozkręci taki p14 na maxa to potrafi sam na biurku zasuwać :E Jak ktoś ma jakiś pomysł to sobie z niego może zrobić normalnie wiatrak na lato bo to taki strumień powietrza z siebie wypluwa, że ręka się chłodna potrafi zrobić.

Edytowane przez Michaelred
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Pavel87 napisał(a):

A co sądziecie o BQ Light Wings? Jest sens je zastępować w obudowie np articami P14 Max czy raczej nic się tu nie ugra? 

Mam jeden 120 na wyciągu, kupiłem głównie dla tej ramki bo mam białe podświetlenie listwami i chciałem mieć jakiś akcent dodatkowy i taki ring mi się podobał :E tym bardziej że wyrwałem za 60zl po demontażu z obudowy. Łożysko cichutkie ale wydajność kiepska na niskich obrotach z racji tego że samo śmigło jest mniejsze z powodu właśnie tej ramki, trzeba nadrabiać zwiększaniem rpm, natomiast co do kultury pracy to jest bdb.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
1 minutę temu, Send1N napisał(a):

Mam jeden 120 na wyciągu, kupiłem głównie dla tej ramki bo mam białe podświetlenie listwami i chciałem mieć jakiś akcent dodatkowy i taki ring mi się podobał :E tym bardziej że wyrwałem za 60zl po demontażu z obudowy. Łożysko cichutkie ale wydajność kiepska na niskich obrotach z racji tego że samo śmigło jest mniejsze z powodu właśnie tej ramki, trzeba nadrabiać zwiększaniem rpm, natomiast co do kultury pracy to jest bdb.

Czyli w porównaniu do P14 Max to kiepsko jeśli chodzi o wydajność? Zastanawiam się czy od razu nie wymienić tego w obudowie zanim złoże nowy zestaw

Opublikowano (edytowane)

Zostaw w spokoju masz dobre wentylatory, chodzi o to że light wingsy nie mają śmigła w rozmiarze standardowych 120/140 tylko mniejsze więc możesz dać wyższy rpm aby nadrobić straty na 1000rpm powinien mieć taką samą kulturę pracy jak np shadow wings na 850-900. 

Swoją drogą to za cenę jednego LW 140 można mieć 5pak tych arcticów :E 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 2
Opublikowano

P12 max są zajebibi,  ale pytanie ile są wydajniejsze od zwykłych p12 w zakresie 800-1600rpm

szukałem takiego info i widziałem różne info - że tak samo,  albo  ze wskazaniem na Max jako cichsze

trochę M25  zbiera dobre opinie, że w tym zakresie właśnie są top 

będę miał wszystkie to porównam anemometrem

na razie p12 ARGB słabiej wypadły  od jakichś chińskich  upsiren z tuleją mosiężną stabilizującą obroty

niewiele ale zawsze

• Upvote 1
Opublikowano

P12 nie są przypadkiem skrojone pod radiatory? Do obudowy to raczej są F12?
Udało się kupić 3x F12 800rpm za 10zł/szt i są świetne, ale liczyłem że będą troszkę ciszej, choć jest to przyjemny, stabilny szum. Miałem dość zmieniającej się prędkości przy starcie systemu :P 

P12 są cichsze od F12 przy 800rpm?

Opublikowano
2 godziny temu, trybcio86 napisał(a):

M25 to gowno na chlodnicy sa gorsze od fluctusow. Jak ktos chce mam 3 pack na sell uzywane moze ze 8h i dla mnie na chlodnicy na 1500 rpm nieakceptowalny dzwiek. 

o ciekawe,  ale wydajność też czy tylko (aż) hałas? 

Opublikowano
17 minut temu, bofff napisał(a):

o ciekawe,  ale wydajność też czy tylko (aż) hałas? 

To juz rok lezy w szafie takze z pamieci moge mowie czyli z niczego :E ale na moje to raczej fluctusa i p12 nie przebiło skoro z nich zrezygnowalem. Jutro wezme to zainstaluje na chlodnicy i sprawdze jak ogarnie 300w z proca i karty na jednej chlodnic 360x30mm bo na 360x60mm moga byc mniejsze roznice

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@musichunter1x teoretycznie tak ale F12 to też badziew porównaniu do p12 max, głośne się robią przy dość niskich obrotach z resztą jak sam zauważyłeś, P12/14 wcale nie będą gorsze do mieszania powietrza w budzie niż F, miałem okazję posłuchać F12 montując go do zasilacza i po paru godzinach poleciał na zwrot ;) 

12 godzin temu, trybcio86 napisał(a):

Jeszcz smialo moge polecic cooler master sickleflow bo to tez tanie i dobre :) 

Dokładnie, na chłodnicy cichutkie, na ssaniu cichutkie :salut:

Myślę że warto w tym temacie umieścić te dwa filmy:

- 120mm

-140mm

Skoro to główny temat to niech będą widoczne bo są bardzo przydatne, można na spokojnie sobie sprawdzić i posłuchać jak dany wentylator zachowuje się w push i pull / przed i za przeszkodą (zaspoileruje: arctic i sickleflow na radiatorach wymiatają jeżeli chodzi o dźwięk szczególnie w pull, maxów które wypadają jeszcze lepiej tutaj brakuje więc można sobie wyobrazić :E)

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

To dzis zrobilem kilka testow i wyglada to nastepujaco : m25 przy 1500 sa slyszalne, fluctus na full rpm byl dla mojegu ucha mniej slyszalny a p12 to juz w ogole. Natomiast co do wydajnosci to na chlodnicy 360x30mm M25 (1500 rpm) delta 8,5 st, fluctus (1800rpm) 7.9 st, P12( 1900rpm) 8,4st. O ile fluctus nie zaczą terkotac to było ok, ale tam łozyska to sie nie popisaly i juz w drugim wentylu mi zaczely terkotac. Takze na próbie 3 wentyli w ok 50zł to P12 wydaje się być najrozsądniejszym wyborem. Jeszcze wezme na tapet w któryś dzien be quiet PW 3 mam też CM sickleflow i p12 reduxy od noctuy ale to ponad ten budzet 50zł i totalna porażka akustyczno wydajnosciowa nawet przy normalizacji "na ucho" :

Edytowane przez trybcio86