Skocz do zawartości

Polecane wentylatory - testy, opinie, dyskusja.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, tommiyacht napisał(a):

lekka odklejka. Cena kosmos.

Tak i nie. Jak chce maksymalnej ciszy przy zachowaniu wydajności to nie jest taka prosta sprawa. Same testy wentyli na necie mi wiele nie powiedzą.

Nie mogą sobie wziąć jednego jakiegoś wentyla, podłączyć na zewnątrz, odsłuchać i zdecydować czy będzie git czy nie będzie :E Muszę kupić cały komplet, wrzucić do budy i wtedy testować, sprawdzić czy będzie mi pasował odgłos przepływu powietrza, sprawdzić czy nie będą pojawiały się jakieś rezonanse w mojej budzie na różnych nastawach rpm i czy razem się wszystko zgra :E To samo łożyska, czasami wyciągając jednego wentyla i obsłuchując wydaję się, że jest w miarę, ale jak wrzucisz kilka sztuk do budy to rezonują razem i robi się koncert :E To wszystko pochłania czas i to sporo, a później jeszcze demontować wszystko i odsyłać i testować kolejne :E

A odkąd się przejechałem na wcale też nie tanich Silent Wingsach 4, to nie chce mi się bawić w szukanie czegokolwiek innego bo wyjdzie 30 czy 40% taniej.

Jedyne co mam jeszcze ochotę przetestować to te Phanteksy T30 na mojej chłodnicy, ale to jak będzie mi się mocno nudziło bo NF-A12 co mam robią mega robotę, nie ma słyszalnych wibracji, nie ma dźwięku łożysk, wydajność i cisza nawet pod obciążeniem jest, a tempy w zapasie.

• Upvote 2
Opublikowano

Ta właśnie o to chodzi i to spokój na grube lata :E 

11 minut temu, Kadajo napisał(a):

@lukadd szybko dowieźli, jednak co premium to premium :skacze:

No nie ma lipy :E Wczoraj zamówione po 16tej, dzisiaj rano o 8:30 kurier przynosi prosto pod drzwi :E 

Opublikowano (edytowane)

pełna zgoda. Ale nikt tu chyba nie kręci w idle w górnych zakresach rpm. Jesli juz mówimy o ciszy to miarodajnym porównaniem, w.g. mnie, jest wydajnosc decybel w decybel. Czyli zestawienie cfm/sp przy np. 25db

Edytowane przez tommiyacht
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, tommiyacht napisał(a):

Jesli juz mówimy o ciszy to miarodajnym porównaniem, w.g. mnie, jest wydajnosc decybel w decybel. Czyli zestawienie cfm/sp.  

Nic ci to nie da. Bo jak wentyle na low rpm będą napierdzielać łożyskami jak cewki w GPU, to na mierzeniu głośności będziesz miał dalej świetne wyniki w teście, a w realu będą ci świdrowały czachę tymi tonami :E Podobnie jeśli chodzi o wibracje przenoszone na budę czy odgłos przepływu powietrza. 

Ja np. z moich starych SW3 140mm jestem ogólnie zadowolony bo łożyska nie wychodzą z budy, ale te wentyle używam do max ~600-650rpm powyżej tych obrotów wpadają w taki basowy dźwięk, coś ala buczenie i to już zaczyna się robić nie przyjemne :E Ale jakby to zmierzyć decybelomierzem to dalej wyszłyby świetne wyniki.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Ta rozmowa potwierdza to co pisałem wcześniej, bardzo mało osób zwraca uwagę na łożyska czy są idealnie ciche.

I tak jak pisze @lukadd tego się nie da zmierzyć, to trzeba samemu usłyszeć.

Po co mam przewalać tonę wentylatorów jak mam Noctue która właśnie dlatego tyle kosztuje, bo kupujesz pewność ze wszystko będzie chodziło jak w zegarku.

W Noctua nigdy nie będzie sytuacji ze nagle jakiś wentylator będzie się zachowywał inaczej, możesz kupić jeden dziś drugi za piec lat i będą pracowały identycznie.
To jest właśnie premium warte tej dopłaty.

Zgoda jeśli ktoś patrzy tylko i wyłącznie na wydajnosc i jak najniższą cenę, to Noctua nie jest do niego kierowana i nigdy nie będzie.

• Upvote 5
Opublikowano
4 minuty temu, ShaDow_Pro napisał(a):

W pewnym momencie życia, własny komfort staje się nadrzędny, i cena przestaje grać rolę, a spokój, zadowolenie i brak kombinowania wynagradza wszystko. 

Jak następnym razem jakiś dekiel zacznie pytać po co mi Kryosheet to pozwolę sobie zacytować powyższe słowa ok?

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Jakby ktoś szukał takiego pewniaka o którym Kadajo wyżej wspomniał "praca jak w zegarku" bez żadnych niespodzianek i ryzyka z bezgłośnym łożyskiem to mogę polecić Shadow Wings 2 od BeQuiet, zarówno w poziomie jak i w pionie chodzą jak po maślę, łożyska nie słychać zupełnie na niskich obrotach po przystawieniu ucha nawet w poziomie, pracują u mnie już 4 lata i nie kosztują fortuny.

Edytowane przez Send1N
  • Like 4