Skocz do zawartości

Polecane wentylatory - testy, opinie, dyskusja.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak mają być wolne obroty to tym bardziej TL-S12 bym odpuścił bo słychać w nich pracę łożyska ;) nieco wyższe obroty potrafią dopiero to zagłuszyć, jak chcesz coś bezproblemowego z podświetleniem "Ring" to zerknij na BQ light wings, są bardzo drogie ale tutaj https://allegrolokalnie.pl/oferta/wentylator-be-quiet-light-wings-120-pwm-argb-triple-pack-3x120-mm-black?rep=1089484786 masz aukcje 3pack'a za 140zł czyli mieścisz się w budżecie który miałeś na dwa kupując trzy :E 

• Upvote 3
Opublikowano

Recenzenci mogliby porównywać głośność wentylatorów mierząc lub oceniając hałas po przykręceniu do odpowiednika tyłu obudowy - Hexagonalny wzór otworów. Byłby to jakiś punkt odniesienia. :P
Obecnie przeszkadza mi tylko wentylator na tyle - P12, bo powyżej 1000RPM szum robi swoje. Może pokombinuje ze zrobieniem odstępu ramką wyciętego wentylatora i przykręce to na zewnątrz obudowy, ponieważ wycięcie tej "siatki" zbyt mocno naruszy konstrukcję obudowy.

Ponoć taki wzór ogranicza przepływ o 15-25% na wentylatorach które radzą sobie z oporem... Dystans 25mm nadrabia połowę strat względem braku przeszkód. Na razie zrobię taką prowizorkę, aby zobaczyć czy w ogóle coś sensownego zmieni w Rajintek Metis Plus.

Opublikowano
10 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

ponieważ wycięcie tej "siatki" zbyt mocno naruszy konstrukcję obudowy.

Ja w poprzedniej budzie robiłem sporo modyfikacji (Aquarius X70T) i między innymi miałem też wyciętą tylną kratkę, jak wentylator nie ma tego typu przeszkody przed sobą to kultura pracy na tych samych obrotach jest nieporównywalnie lepsza ;) Pózniej postanowiłem wstawić w to puste miejsce grill tego typu:

8a3d4890-aa5c-45f7-831b-43be456000e7.jpg

i okazało się że z takim grillem kultura pracy jest taka sama jak by go tam nie było nie to co z klasyczną kratką... producenci mogli by w końcu przestać stosować kratkę na tyle i dawać fabrycznie taki grill, kratka stawia za duży opór i pojawia się dodatkowo niepotrzebny szum ;) widziałem budę z czymś takim fabrycznie na tyle ale zapomniałem nazwy :E Tego typu też zdają egazmin:

pr_2025_2_27_9_47_12_32_00.jpg