Skocz do zawartości

Polecane wentylatory - testy, opinie, dyskusja.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Grolshek slim jeszcze nie miałem, ale przy innych wentylach arctica dają tylko te standardowe śrubki do budy. Także wątpię żeby dawali te do aio ze slimami. Jak robiłem teraz push pull to kupowałem dodatkowe śruby na Amazonie 

• Like 1
Opublikowano

@Grolshek Slim wentylatory 16mm grubości ramki to tym montowałem do chłodnicy (chłodnica pod M3 śruby)

https://allegro.pl/oferta/sruba-imbusowa-z-lbem-kulistym-grzybkowa-m3x20mm-czarna-10szt-16889403741?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=freelisting&srsltid=AfmBOoo-JeHOVW__MYw5xePk61kWBVGNWwzmuFNVQEM4mZMZeED1MnH9ZDw

Jeszcze wrzuciłem do weryfikacji

czy NAVIS 280 ma w chłodnicy gwinty M3 czy UNC 6-32. 

Sztuczniak mi podpowiada że tam jest amerykański gwint calowy 6-32 UNC

i długość trzpienia ok. 31,7 mm pod montaż standardowych wentylatorów o grubości 25mm.

No i masz problem

bo krótkie UNC 6-32 tzn 19 do 20 mm trzpień pod montaż slim wentylatorów do chłodnicy trudno dostępne.

Countersunk wersja

https://werbus.pl/pl/p/Sruba-No6-UNC32x3419mm-ANSI-B18.3-DIN-7991-ASTM-F835-Kl.10%2C912%2C9/1412?srsltid=AfmBOor8gpt39J0FRnvm5IaBXZSQ4YROr1rEKo_e_-xX1Iq8hU4aSZNkmv4

Soczewka

https://www.amazon.pl/sourcingmap-śruby-sześciokątnym-sześciokątnej-czarne/dp/B00W97KSTK?source=ps-sl-shoppingads-lpcontext&ref_=fplfs&psc=1&smid=AQ1IBDB6G2RRD

OFC chińczyki na Aliexpress mają tego w opór

ale tam coś znaleźć to osiwieć można bo bałagan w opisach.

• Like 1
Opublikowano

@Grolshek to jest do kupienia,

koszt niewielki i masz przy okazji możliwość dobrać coś pod zapas w innych rozmiarach śrub.

A o zapasach śrub wspominając.

Powiem tak,od dekad te akcje ze śrubami

a w sumie brakiem pod ręką tego co potrzebujesz w danej chwili mnie molestowały

aż przyszedł dzień kiedy miarka się przebrała i zakupy zrobiłem...takie...

obraz.thumb.png.97091b583148205daef6a7e4d490bcf8.png

BitTech to nasz forumowy kolega Iksmodiw jeszcze z czasów PCLab.

Wiem mógłbym to u chinoli zbierać na Ali ale...olewka.

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

No cześć. Potrzebuję 6x140mm rewersów bez podświetlenia do Volcano Space XL bo moje 120mm wyglądają w takim kolosie idiotycznie. Oczywiście pierwsze spojrzenie na Arctici PRO ale w necie jak to w necie mnóstwo negatywnych opinii. Mógłby ktoś z was potwierdzić czy faktycznie takie sobie są? 160pln na Amazonie działa na wyobraźnię...

Opublikowano
5 godzin temu, Grolshek napisał(a):

Arctici PRO

Mam ustawione siebie w budzie 10 sztuk arctic pro argb p12 w tym 6 sztuk reverse i po dopasowaniu krzywej w biosie jest cicho. Przypuszczam że większość tych złych opinii to ludzie którzy mają te wentyle na domyślnych ustawieniach a na wysokich obrotach to mogą być głośne. Też miałem obawy po tych opiniach ale byłbym chory jakbym sam nie sprawdził🤭

• Like 1
Opublikowano

@DarkeVoZnalazłem na Allegro ofertę z Grupy Morele po 80pln za 3 sztuki ze smartem więc na szczęście Amazona mogłem odpuścić. Mieli akurat dwa zestawy więc ja również sprawdzę na sobie co i jak. Dzięki. Jutro ma przyjść więc weekend z Arctikiem się zapowiada. W budzie wyłącznie ta firma oprócz zasilacza :faja:

Opublikowano (edytowane)

W tych wszelakich arcticach w większości nie chodzi o głośność przy wysokich obrotach z drugiej strony fizyki nie oszukasz wieksze obroty= głośniej  a rozchodzi się o wydawane dzwięki łożyska na poszczególnych obrotach i w dużej mierze o tym piszą w internetach a jak gdzieś nie piszą to po prostu nie chcą tego robić :P  miałem chyba z 5-6  tych 5 value pack  i większość  z nich lekko potrafiła charcholić :wariat:   np. ustawiasz obroty na 32% i słychać stukanie,pukanie,charcholenie :P  ale jak dasz na 36-38% już to ustaje  , dajesz 50% charcholi  54% i już nie charcholi.Na stanie były i 120mm jak i 140mm  czarne jak i białe , nie miałem argb, kiedyś gdzieś się dało wyczytać że niby te argb są lepszej jakości ale sam organoleptycznie nie doświadczyłem więc nie wiem. Ogólnie wydajnościowo są to niezłe wentyle nie do przeskoczenia cenowo ale trzeba się chwile  pobawić i wyczaić na których obrotach nie są wydawane nieprzyjemne dzwięki. 

Edytowane przez unadarek
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, unadarek napisał(a):

W tych wszelakich arcticach w większości nie chodzi o głośność przy wysokich obrotach z drugiej strony fizyki nie oszukasz wieksze obroty= głośniej  a rozchodzi się o wydawane dzwięki łożyska na poszczególnych obrotach i w dużej mierze o tym piszą w internetach a jak gdzieś nie piszą to po prostu nie chcą tego robić :P  miałem chyba z 5-6  tych 5 value pack  i większość  z nich lekko potrafiła charcholić :wariat:   np. ustawiasz obroty na 32% i słychać stukanie,pukanie,charcholenie :P  ale jak dasz na 36-38% już to ustaje  , dajesz 50% charcholi  54% i już nie charcholi.

Dokładnie to samo przerabiałem, średnio z trzech 5-paków może dwa wentylatory były w porządku. Pozostałe, tak jak napisałeś, "grzechotały" przy określonych obrotach i to dotyczy P14 Max, natomiast P14 Pro zachowywały się tak samo tylko dźwięk był inny, takie jak by "buczenie" (wybitnie irytujące). Jedynie zwykłe P14 były ok, i na te nie narzekałem, może były trochę głośniejsze ale to był tylko szum powietrza bez żadnych, dziwnych dźwięków.

Tak przy okazji, jaki jest sens robienia wentylatorów 120/140mm o prędkości 2500-3000rpm? Przecież nawet nie ma mowy żeby tego używać w domu (przy max obrotach), hałas jest jak z hali produkcyjnej.

Edytowane przez Kandelabros
  • Upvote 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

@ShaDow_Pro tak, jak pisał @DarkeVo mam jakieś... 15 sztuk, standardy i reverse. Ujmę to tak: za te pieniądze to są całkiem porządne wentylatory, do 45% całkowicie niesłyszalne, powyżej coś słuchać. Jak dla mnie, to "coś" to mniej więcej praca P12 od Arctic (te zwykłe). Jest więc całkiem nieźle, miałem na chłodnicy, miałem w obudowie, teraz wlatuje 9 sztuk do kompa, który składam znajomemu. Bardzo fajne podświetlenie ringiem, biały jest BIAŁY, a nie kremowy czy jakiś inny. Do białego buildu ten biały kolor podświetlenia zrobi zajefajną robotę. W moim prywatnym kompie obecnie tylko 3 sztuki, bardziej jako dodatkowe oraz jako efekt wizualny. Na chłodnicy 360 jakieś 3stC różnicy między A12x25 a tymi TR przy tych samych obrotach (~750rpm). Łożysko kulkowe, więc przy niskich obrotach delikatnie je będzie słychać, ale jak nie jesteś audiofilem, to nawet nie zauważysz. Umiarkowanie ciche na max obrotach.

Podsumowanie - to porządny wentylator za te pieniądze, naprawdę ciężko znaleźć coś fajniejszego, bez wydawania fortuny. Obecnie wkładam je do wszystkich kompów, jak ktoś chce ARGB :)

Od siebie mogę polecić :D

Edytowane przez CryptTM
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Robię przesiadkę do nowej budy, już czas nastał :P zamówiłem sobie zestaw i przetestuję, cenowo wychodzą bardzo korzystnie. 

Light wingsy itp już przerabiałem, uważam że nie są warte swoich standardowych cen, Arcticki też miałem i chce coś nowego spróbować, a ring właśnie mi sie mega podoba. 

Edytowane przez ShaDow_Pro
  • Like 2
Opublikowano

@ShaDow_Pro jak miałeś Arctic'i to będziesz zadowolony z ich pracy (całościowo). Fakt, ring tutaj robi robotę, efekt wizualny jest naprawdę OK. Przy obecnych standardach trochę wkurza ilość kabli, kurde człowiek by chciał mieć jeden kabel do trzech sztuk a tu "tylko" 6 kabelków ... :E Jak nie masz, to musisz się zaopatrzyć w jakieś huby do ARGB i wentylatorów, koszt ok 30zł, zależnie od potrzeb, masa tego jest na alledrogo.

Acha - pierwsze, co u mnie leci do kosza po otrzymaniu tych wentylatorów to naklejka z logiem TR - nigdy nie są równo naklejone i od razu wylatują do kosza. Wentylator wtedy jeszcze lepiej wygląda (czarne mam), a reverse to już w ogóle... :)

• Upvote 1
Opublikowano

@CryptTM Trafiłem cichutkie łożyska, reverse powyżej 750 rpm stają się słyszalne, ale to nic nieprzyjemnego, po prostu szum. W cenie 52 zł za 3pack, to Arcticki tracą sens, cena jakość fenomen + subtelne ARGB.

Będę jeszcze testował dalej dzisiaj, to jak coś odkryję to dam znać :P

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@ShaDow_Pro czyli tak, jak Ci pisałem - są naprawdę nieźle ;)

Jak za te pieniądze oczywiście. Jakby tak człowiek chciał np. Arctic'a, to sensowne i dobre wentylatory to P12 ARGB (że względu na łożysko FDB) - a te już nie kosztują 30zł/szt. Wtedy cały sens kupna tanich i dobrych wentylatorów znika. 

Moim zdaniem te TR to właśnie taki podstawowy P12 (na łożysku kulkowym) ale z ARGB. W dodatku ładnym ARGB. Miałeś BQ, to możesz porównać podświetlenie, nawet zaryzykuję stwierdzenie, że jakością też niewiele ustępują (jeśli w ogóle) takim BQ czy Corsair. W tej cenie - sztos.

Edit: widzę, że naklejki wyleciały... :E

Edytowane przez CryptTM
  • Upvote 1