Skocz do zawartości

Polecane wentylatory - testy, opinie, dyskusja.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie jak miałem podłączone jeden wentyl pod CPU fan 1 a drugi pod CPU fan 2 to jeden wentyl ten pod CPU fan 1 miał w idle około 800 obr a ten podłączony pod fan 2 miał około 1200 obr i spiąlem dwa ze sobą i mam podłączone już dwa wentyle pod CPU fan 1

Opublikowano
2 godziny temu, organiser napisał(a):

No właśnie jak miałem podłączone jeden wentyl pod CPU fan 1 a drugi pod CPU fan 2 to jeden wentyl ten pod CPU fan 1 miał w idle około 800 obr a ten podłączony pod fan 2 miał około 1200 obr i spiąlem dwa ze sobą i mam podłączone już dwa wentyle pod CPU fan 1

A miałeś ustawione dla obu gniazd aby obroty były zmienne względem temperatury tego samego podsezpołu? np cpu :Up_to_s: czy jeden był od innego czujnika niż drugi? :) 

Opublikowano (edytowane)

Posiadam taką obudowę https://www.x-kom.pl/p/1313345-obudowa-do-komputera-phanteks-eclipse-g400a-black.html i myślę czy nie wrzucić tam https://www.morele.net/chlodzenie-wodne-arctic-liquid-freezer-iii-360-a-rgb-black-acfre00144a-13177670/ , posiadam aktualnie to https://www.x-kom.pl/p/1284952-chlodzenie-procesora-thermalright-peerless-assassin-120-black-120mm.html tylko jakbym chciał dokładać RAM to muszę demontować tego kloca, kabel zasilania karty graficznej styka mi do radiatora tego chłodzenia no i myślę czy nie wrzucić AIO, a pytanie czy ten arctic bez problemu wlezie w moją obudowę (montowanie na górze)?

Edytowane przez Elvis79
Opublikowano (edytowane)

Wychodzi, że 360mm - 415 x 138 x 60 mm a, 280mm - 360 x 147 x 65 mm. Arctic 360 będzie miał 63mm grubości z wentylatorem. Więc może 280-tka? Zwykłe AIO ma 55mm.

Edytowane przez ju-rek
Opublikowano (edytowane)

@Elvis79

W specu jest budy jest 60, ale raczej wejdzie, jak coś najwyżej zwrócisz :E

Weź sobie przejrzyj recki twojej budy, popatrz na reddit i innych forach, ktoś pewnie już próbował ALFa tam wrzucać, albo podobne AIO.

Tu wygląda, że sporo miejsca jest

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Elvis79 napisał(a):

280ka ma 2 wentylatory a myślałem o 3 ;)

Między 280 a 360 różnica w temperaturze zamyka się w 2 stopniach, chyba że chodzi głównie o wyglad? :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Wielu osobom się tak wydaje ale powierzchnia 280 jest bardzo bliska 360 dopiero 240 odstaje:

120 mm x 240 mm = 28800 mm²
140 mm x 280 mm = 39200 mm²
120 mm x 360 mm = 43200 mm²

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 23.03.2025 o 21:41, lukadd napisał(a):

@Elvis79

W specu jest budy jest 60, ale raczej wejdzie, jak coś najwyżej zwrócisz :E

Weź sobie przejrzyj recki twojej budy, popatrz na reddit i innych forach, ktoś pewnie już próbował ALFa tam wrzucać, albo podobne AIO.

Tu wygląda, że sporo miejsca jest

Suma sumarum https://www.morele.net/chlodzenie-wodne-arctic-liquid-freezer-iii-280-a-rgb-black-acfre00143a-13177772/ bez żadnego problemu wejdzie do mojej budy z montażem na górze ?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Elvis79 napisał(a):

Suma sumarum https://www.morele.net/chlodzenie-wodne-arctic-liquid-freezer-iii-280-a-rgb-black-acfre00143a-13177772/ bez żadnego problemu wejdzie do mojej budy z montażem na górze ?

te chłodnice są duże (chłodnica 3,8 cm) i z wentylatorami (7 cm) wychodzi; możesz oczywiście potem kombinować żeby slimowe wentylatory dać zyskasz może z (1,5 cm) ale są to koszty , lepiej dobrze przemyśl obudowę (g500A w specyfikacji ma 5 minimetrów więcej na wentylator top, ale top może znaczyć że z przodu a nie do góry). Np w Asusie g502 pisze w specyfikacji ze max 7,2 cm na chłodnice. (w x-komie były ostatnio zniżki na obudowy)

Edytowane przez pawelsake
Opublikowano
2 godziny temu, pawelsake napisał(a):

te chłodnice są duże (chłodnica 3,8 cm) i z wentylatorami (7 cm) wychodzi; możesz oczywiście potem kombinować żeby slimowe wentylatory dać zyskasz może z (1,5 cm) ale są to koszty , lepiej dobrze przemyśl obudowę (g500A w specyfikacji ma 5 minimetrów więcej na wentylator top, ale top może znaczyć że z przodu a nie do góry). Np w Asusie g502 pisze w specyfikacji ze max 7,2 cm na chłodnice. (w x-komie były ostatnio zniżki na obudowy)

Przemyśleć obudowy to nie mam co bo takową posiadam już :)

Opublikowano
5 godzin temu, Elvis79 napisał(a):

bez żadnego problemu wejdzie do mojej budy z montażem na górze ?

Nie dam ci gwarancji. Nie widziałem tej budy nie wiem jak grube masz kable zasilania cpu ile wystają etc. Chłodnica 280 jest szersza ma 138mm, chłodnica 360 ma 120mm, ale jest dłuższa. Na moje łatwiej tam będzie zapakować 360.

Masz budę sobie po prostu zmierz czy wejdzie. Wymiary chłodnic tych AIO masz podane na stronie producenta. Chłodnice obydwie mają wysokość 38mm + wentyl, do wersji 280 wentyl 27mm, do wersji 360 wentyl 25mm.

Jak ciężko ci zmierzyć po prostu miarką i zobrazować to, to sklej sobie z tektury czy czegoś model jeden i drugi takiej wielkości i po prostu przyłóż dla pewności jeśli nie chcesz się bawić później w zwroty.

3 godziny temu, pawelsake napisał(a):

możesz oczywiście potem kombinować żeby slimowe wentylatory dać

Slim wentyli na tą grubą chłodnice bym nie dawał, tam warto, aby było odpowiednie ciśnienie. Jak nie wejdzie to po prostu inne AIO co cieńszą chłodnicą 30mm.

• Upvote 1
Opublikowano

Zapytam tutaj. Na chłodzeniu procka mam dwa wentylatory, jeden na p5rzodzie wieży, drugi pomiędzy wieżami żeberek. Jeden wentylator ma złącze 3 pin, drugi 4, które się i tak przez rozgałęźnik podłącza do gniazda cpu fan. Czy ma znaczenie który wentylator z przodu, a który pośrodku? Tzn czy 4 czy 3 pinowy?

Opublikowano (edytowane)

szansa spora, że wejdzie, z komentarzy na YT - This will be my next case. Only issue is it will not fit Arctic Liquid Freezer III 360 AIO, its height is 65.5mm but this case can only fit AIOs upto 60mm. Annoying that they couldn't make an extra 5-10 mm more for the height between the AIO and the motherboard.

i odpowiedź - The G400A might be able to fit the liquid Feezer III, the manual on the phanteks site says that it can fit a radiator as big as 415 x 138 x 65 mm in the top so maybe that extra .5mm wont matter.

Edytowane przez Elvis79
Opublikowano

Zawsze możesz dać slimy p12 arctic ma bardzo wydajne jak na cieniasy, sam używam na 280 140 chociaż wersji v2 niestety 120mm nie mają v2 ale też dają radę (v2 ma połączone łopatki jak w argb czy max)