Skocz do zawartości

Sterowniki GeForce & NVIDIA App - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiedzcie mi czy mogę pakować ten DLSS do starszych gier czy dotyczy to tylko tych, które już mają tę opcję w menu? Głupie pytanie, ale dopiero w tym roku poznaję ten bajer, bo miałem dość długą przerwę w grach. 

Opublikowano
W dniu 3.02.2025 o 17:08, Adikon napisał(a):

Spotkaliście się z banem w grach z antycheat po dłubaniu w inspektorze? Tak z ciekawości pytam ;)

Za nim jeszcze podmiany jakiś plików dlss ujżały światło dzienne to za inspektora masa ludzi dostawała bany w grach multi, chociażby przez to że bawili się dystansem renderowania tekstur "LOD bias" aby nie mieć elementów na ekranie po pewnym dystansie :E to działało prawie jak WH.

• Upvote 1
Opublikowano

Jak to jest z tym RTX HDR ? Mam włączone w Windowsie HDR, na ekranie pokazuje ikonę, że przesyła obraz HDR. Niestety w nvidia app jak ruszam tymi suwakami to nic się nie dzieje, ani na pulpicie, ani w grze. Mam też tak jak na screenie wyżej u @Nikelajer stan nieaktywne, nie powinno być aktywne ? chyba, że to działa tylko na Windows 11 a ja mam 10 :hmm:

Opublikowano
Godzinę temu, skunRace napisał(a):

Jak to jest z tym RTX HDR ? Mam włączone w Windowsie HDR, na ekranie pokazuje ikonę, że przesyła obraz HDR. Niestety w nvidia app jak ruszam tymi suwakami to nic się nie dzieje, ani na pulpicie, ani w grze. Mam też tak jak na screenie wyżej u @Nikelajer stan nieaktywne, nie powinno być aktywne ? chyba, że to działa tylko na Windows 11 a ja mam 10 :hmm:

Tak, niestety rtx hdr tylko na win11 działa. To był główny powód przejścia u mnie na w11

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Nikelajer napisał(a):

Tak, niestety rtx hdr tylko na win11 działa. To był główny powód przejścia u mnie na w11

Szkoda w końcu trzeba będzie się zmusić do przejścia przynajmniej jest jakiś pretekst ;) Wizualnie robi to faktycznie robotę w sensie w grach, które nie obsługują HDR po włączeniu RTX HDR różnica jest na duży plus ?

@edit

Obejrzałem jakieś porównania na YT i w sumie warto z tego skorzystać.

Edytowane przez skunRace
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Kadajo napisał(a):

Wszytko niegotowe. Beta testy pełną gębą.

Wiesz, ich stan to jedno, ale ogólny cyrk z tym związany.
Jakieś appy dodatkowe, instalery, jakieś softy zewnętrzne & podmieniarki DLSS, panel sterów nv, nowa apa nv.
Ja bawię się kompami od... 30 lat (?) i... a teraz straciłem już orient, co ważne, co nie, co gdzie instalować i w jakiej kolejności.
Co ma, a co nie ma i nad czym priorytet. Co zbędne?
Co wątek to inne opinie i rady.
Takiego gnoju nie pamiętam od dawna.

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Znaczy się z założenia DLSS powinien być aktualizowany przez developerow gier.

To użytkownicy odkryli ze podmiana bibliotek DLSS działa i można się cieszyć nowsza wersja i nie czekać łaskawie na deva.

Nvidia myślę po prostu podłapała temat i teraz próbuje to zaimplementować do swojej aplikacji.

Ale jak widać coś kiepsko chyba płaci developeram walanej aplikacji jak tak słabo ta implementacja idzie.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

na Steamie w różnych grach sa tematy, że podczas czystej instalacji po DDU sa resety PC jak gre ładuje dopiero drugiej reinstalce pomaga i chodzi normalnie.

Edytowane przez z1k
Opublikowano
2 godziny temu, skunRace napisał(a):

Wizualnie robi to faktycznie robotę w sensie w grach, które nie obsługują HDR po włączeniu RTX HDR różnica jest na duży plus ?

Ja w przykładowym Jedi Survivor czy Everspace2 korzystam z RTX HDR niż tego dedykowanego. Jakos mi bardziej podpasował. Chyba w Alan Wake 2 też odpalałem, ale tu nie pamietam..

Ogólnie nie każda gra wygląda mimo wszystko w hdr. Genshin Impact tragicznie moim zdaniem. Ale niektóre starsze gry- np. Risen i kolejne części- to wizualnie na plus na pewno.

Jedyny mankament to brak kontroli jasności elementów UI/HUD. Jak jest biały to wali na maksa białym.

1 godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a):

.. a teraz straciłem już orient, co ważne, co nie, co gdzie instalować i w jakiej kolejności.
Co ma, a co nie ma i nad czym priorytet. Co zbędne?
Co wątek to inne opinie i rady.
Takiego gnoju nie pamiętam od dawna.

Też ma podobne odczucia. Idzie sie pogubić we wszystkim. Niby kiedyś ze sterami Radeonów były cyrki i kombinacje, nieoficjalne stery się instalowało. A teraz i u nvidii za dużo kombinacji. Wspomniany RTX HDR, domyślnie (przynajmniej kiedyś, teraz nie wiem) działał na b. wysokich ustawieniach usuwania pasma i zabierał do 10% wydajności w grze. W "inspektorze" można było ustawić na Low i wyglądało tak samo a wydajnościowo traciło się raptem 1-2%. 

• Upvote 1