Skocz do zawartości

Sterowniki GeForce & NVIDIA App - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To zależy od platformy i dostępnych opcji dla ASPM w biosie. Mogę ustawić tak, że w windzie nic nie zrobisz czy dasz off czy max oszczędzanie totalnie nie wpłynie to na działanie ASPM ;)

aspm.png

Edytowane przez sideband
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.05.2025 o 01:22, Boldwyn napisał(a):

Tak. Z tego co testowałem, crashe pojawiają się przy włączonym DLSS4 + FG. 

Hmm u mnie apka nvidii daje ciała na całej linii bodajże od 3 wersji od dołu. Na becie bez problemu podmieniałem gry oparte na dlss2 lub 3 na dlss4 , obecnie jest kupa na rtx 4080mobility i rtx 4090 w budzie. Stery natomiast śmigaja bezproblemowo z każdą wersją tylko apka jest bezużyteczna i gdyby nie nvidia inspector to mógłbym zapomniec o dlss4 i 100% DLAA w starszych grach. Muszę mieć ją odinstalowaną bo inaczej nvidia inspector nie działa 

Zrzut ekranu 2025-03-01 151339.png

Edytowane przez Czarny_PLone
  • Upvote 2
Opublikowano

@Czarny_PLone U mnie żadnych problemów z apką. Nie używam inspektora od momentu kiedy można było preset K ustawiać w apce. Sterownik 576.28. Żeby było śmieszniej, od kiedy pojawiła się aplikacja Nvidii, nie instaluję już sterowników przez DDU i póki co bez problemów. Jedynie co robię, to AB ustawiam na stock, a po instalacji sterów i ponownym uruchomieniu kompa odpalam dopiero profil UV 

The Last of Us™ Part II v1.2.10416.0553 06.05.2025 23_57_13.png

Desktop 2025-05-06 23-59-23-254.png

Opublikowano (edytowane)

Wyszły nowe sterowniki :)

https://www.nvidia.com/pl-pl/drivers/results/

[RTX 50 series] ASUS PG32UQXR/Asus ROG PG248QP/Asus ROG PG32UCDM display may boot to black screen [5088957]

Ciekawe czy w końcu monitor się będzie wybudzał :) Co prawda mam ASUS PG32UQX a nie PG32UQXR ale może będzie dobrze :)

Akt.

U mnie jednak bez zmian, monitor dalej nie wybudza się z głębokiego uśpieni:kwasny:

Edytowane przez Faflucy
Opublikowano (edytowane)

NVIDIA note a game specific Issue with DOOM: The Dark Ages and this driver along with workarounds. NVIDIA are working to resolve them in an upcoming driver release.

Issue: If you are playing on a GeForce RTX 50 Series GPU and enable G-sync (supported display required) or V-SYNC plus DLSS Multi Frame Generation through the NVIDIA App you can crash the game.

Resolution: Until there is a driver fix available, the workaround for this issue is to either disable one of these options in the NVIDIA App or if you want both enabled, set them in-game.

Stery pod Dooma, które posiadają bambola w/w grze :lol2: Game Ready prędzej Game Over :E

Edytowane przez sideband
  • Haha 4
Opublikowano

Oni już naprawdę mają graczy i te karty w dupie. Ciekawy jestem jak mało osób musi przy tym wszystkim siedzieć jak te sterowniki mają tyle błędów i nie potrafią już nawet nic ogarnąć na premierę.

Lamevidia.

• Upvote 2
Opublikowano
23 godziny temu, Faflucy napisał(a):

Akt.

U mnie jednak bez zmian, monitor dalej nie wybudza się z głębokiego uśpieni:kwasny:

Nie tylko u Ciebie, wpadłem na to przypadkiem na forum guru3d...

Cytat

I have a ASUS ROG XG27UCDMG since last week, which basically has the 27-inch version of the exact panel of the PG32UCDM mentioned above.
I just booted into a black screen today. One force reset later and everything works fine again. Whatever has been done for this changelog entry may need to be expanded for the 27-inch variants as well.
That being said, I do have a 3080 Ti. So it could be another issue, but I wouldn't be surprised if the RTX 50 series in the changelog also just refers to where this issue was initially reported.

I will say that I do not have any noteworthy driver issues apart from occassionally G-Sync not enabling for some titles, so I am quite on the positive side here.

Opublikowano
43 minuty temu, Kakarotto napisał(a):

Może poszli bardziej w kolorowe włosy niż umiejętności? :hmm:

Nie mówię, że NV zawsze była bez błędna, ale w ostatnim czasie to jakaś padaka ze sterownikami.

Nie wykluczone, że nastąpiła częściowa zmiana marynarzy w zespole.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, caleb59 napisał(a):

Nie tylko u Ciebie, wpadłem na to przypadkiem na forum guru3d

Wiem że nie tylko u mnie. Pisałem na forum NV i też znalazła się osoba z podobny problemem:kwasny: Nigdy nie narzekałem na sterowniki od NV ale teraz to jakiś dramat. Dodatkowa zdarza się że mam jakieś artefakty na filmikach na X, nie zawsze ale są i chuj wie o co tu chodzi.

Zrzut ekranu 2025-05-13 164015.png

Edytowane przez Faflucy
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Kakarotto napisał(a):

Może poszli bardziej w kolorowe włosy niż umiejętności? :hmm:

Nie mówię, że NV zawsze była bez błędna, ale w ostatnim czasie to jakaś padaka ze sterownikami.

Problemy mają głównie najnowsze karty.

• Upvote 1
Opublikowano

Nie wiem czy było, ale w szukajce mi nie znajduje. Pacjent 4090 na sterach 576.40, czyli najnowsze na dziś. Od którychś sterowników (nie pamiętam których) przestały mi działać statsy (RTSS), w KCD2 wygląda to jak na screenie poniżej. Temperatura się zmienia, ale tylko w zakresie 40-43, taktowanie stoi na 600Mhz, wiatraki zero. Jak włączę pomiar prądu, to też pokazuje jakieś bzdury typu 50-120W. Stery jak wspomniałem 576.40, robiłem czyszczenie DDU i czystą instalację, bez zmian. Oczywiście miałem na wcześniejszych sterach też zamrożony odczyt temperatury GPU, ale przynajmniej reszta działała, teraz nic. Miał/ma ktoś podobnie? Co tu jeszcze można zrobić poza DDU? Ogólnie gry i karta działają jak wcześniej - stabilnie, ale co kilka dni lubię jednak sprawdzić temperatury przy dłuższej rozgrywce...

Zrzutekranu2025-05-15203915.jpg.8d156299da7ff1e5335d3c57102e9a48.jpg

Opublikowano (edytowane)

@green1985Wyłączyłeś i włączyłeś ponownie AF? Nieraz trzeba tak zrobić, by program załapał. W tym przypadku też.

Aktualizowałem dziś stery i też tak odpaliło i reset pomógł.

Edit: po kilku godzinach używania ogólnie 576.40 i graniu w Dooma, nie stwierdziłem żadnych problemów z tymi sterownikami. Odpukać, można raczej spokojnie używać. :hihot:

Edytowane przez Kakarotto
  • Upvote 1
Opublikowano
19 godzin temu, Kakarotto napisał(a):

@green1985Wyłączyłeś i włączyłeś ponownie AF?

Tak, nawet instalowałem najnowszą betę, też nic. Może to być problem po stronie karty? Nie znam budowy kart, ale za temperatury, wiatraki i częstotliwości chyba nie odpowiada jeden czujnik, który mógł ulec uszkodzeniu? To jednak zupełnie inne dane, więc obstawiam software O_o Jak włączę HWiNFO, to pokazuje wszystkie odhaczone pozycje odnośnie CPU, tylko z GPU jest problem.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, green1985 napisał(a):

Tak, nawet instalowałem najnowszą betę, też nic. Może to być problem po stronie karty? Nie znam budowy kart, ale za temperatury, wiatraki i częstotliwości chyba nie odpowiada jeden czujnik, który mógł ulec uszkodzeniu? To jednak zupełnie inne dane, więc obstawiam software O_o Jak włączę HWiNFO, to pokazuje wszystkie odhaczone pozycje odnośnie CPU, tylko z GPU jest problem.

Może to problem z samym AF, jak masz go skonfigurowane? Bierze info z plugina HWINFO? W opcjach HWI masz zaznaczone "shared memory support"?

Powrót do starszych sterów tez bym zalecił, najlepiej do ostatnich z 2024. To by pokazało, czy to stery czy AF robi syf.

Edytowane przez Kakarotto
  • Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, Kakarotto napisał(a):

Może to problem z samym AF, jak masz go skonfigurowane? Bierze info z plugina HWINFO? W opcjach HWI masz zaznaczone "shared memory support"?

Powrót do starszych sterów tez bym zalecił, najlepiej do ostatnich z 2024. To by pokazało, czy to stery czy AF robi syf.

Czy HWiNFO włączone czy nie - nie ma różnicy, shared memory support wyłączone. Stery różne z 2024 - bez różnicy. No nic, zainstalowałem GPU-Z, i tam wszystko rejestruje poprawnie, więc po graniu od czasu do czasu będę sprawdzał odczyty, też jakaś opcja ;) Jutro spróbuję jeszcze całkiem odinstalować AB i zainstalować na nowo.