Skocz do zawartości

Sterowniki GeForce & NVIDIA App - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, sideband napisał(a):

Musze powiedzieć, że NV ma niezły bajzel w sterach :hihot:

Wziąłem 3 sterowniki i parę gier. Tak naprawdę nie ma jednego sterownika najlepszego pod wszystkie gry :hihot:

Serio oni nie wiedzą co robią :hihot: Nie chce się już zagłębiać jak za dawnych czasów bo zacznę się delikatnie mówiąc denerwować :hihot:

Jak oni fachowcÓw wysłali do A.I. zeby im tworzyli narzedzia i optymalizowali omniverse i inne rObO narzedzia, dzieki którym wyslą na ulice miliardy robotow i zarobią fortune mowiac, że wszyscy staniemy sie dzieki a.i. i robotyce milionerami. Ciekawe kto nad sterownikami pracuje tam teraz, bo stery to jest jeden z najtrudniejszych i wymagajacych tematow dla tej firmy. 10% wydajnosci im sie wydaje, że to nic...a to jest mega duzo, to roznica pomiedzy max OC a max UV. 

Opublikowano

Gry na UE4.xx stopniowa degradacja wydajności wraz coraz nowszym sterownikiem.

Przykładowo w Nobody Wants to Die, która konkretnie daje po garach na 572.42 wyższa wydajność już o 11.9% względem 591.44 :hihot:

Myślałem, że dawne czasy z psuciem wydajności przeminęły :hihot:

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano

Cicho, nie po to brałem RTX 4080S, żeby teraz słyszeć o jakimś "ubijaniu" mojej karty, niech ino spróbują, to naślę na nich wszystkie złe moce, w znaczeniu diaboliczne. Ta karta ma podziałać jeszcze kilka lat:pajac: 

Opublikowano

12% to jest bardzo dużo z perspektywy sterownika i gry, która maskuje karty ;) A to tylko testy GPU, a nie od strony CPU :E

@leven skąd Ci przyszło do głowy, że Ampere ma nagle tracić więcej lub w ogóle cokolwiek tracić ;)

NV nie wie co robi niestety, nie zachowałem zapisów to bym sprawdził Quantum Break czy jest tak samo zwalony jak na 4xxx :hihot:

Porównań na 4090 nawet nie nie chce mi się robić te karty są za duże żeby nimi tak łatwo maglować w obudowie :hihot:

Opublikowano

@GeForce@Kadajo - u mnie na Operze nadal, choc bardzo bardzo rzadko - przy Prime Video czy SkyShowtime lubi zgasnac monitor na sekunde przy starcie filmu. Ale rzadko i jednorazowo. Mialem tak na ostatnich sterach, hotfixie (ktory naprawial rzekomo RT po Microsofcie), mam tez na obecnych

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, GeForce napisał(a):

Ale to chyba tylko na 40xx miga. Bo na 50 nic nie zauważyłem. 

580.88 miałem BS i to na Operze przy 5090 ;)

Trzeba trochę posiedzieć bo one potrafią losowo pojawiać się po dłuższym czasie.

Dla mnie to i tak mniej istotne patrząc jak partaczą wydajność :hihot:

Przy BS na pewno ma znaczenie użyty wyświetlacz ;)

Edytowane przez sideband
Opublikowano
3 minuty temu, GeForce napisał(a):

To może to kwestia jeszcze czegoś innego? 

Nie mam pojęcia, wyłapałem to nawet poza przeglądarką np. przeglądając pliki na kompie.

W sumie dało się z tym żyć, ale brak działania Novideo sRGB który przycina mi kolorki do SRGB to już było za dużo :D

Opublikowano

Kwestia do jakiej gry.

Dalej będę kontynuuje testy powoli tylko nie wiem czy zachowanie sterów jest dokładnie takie samo na ADA i Blackwellu.

Nie zamierzam wkładać 4090 bo mi się nawet nie chce pomijając ile czasu trzeba poświęcić na testy.

Na pewno gry UE4.x działają najlepiej na najstarszych sterownikach w przypadku Blackwella :hihot:

• Upvote 1
Opublikowano
6 godzin temu, Adikon napisał(a):

W sumie jakie sterowniki są najlepsze dla serii 4000? U mnie nadal 581.29 na 4080s, ale będę niebawem miał 4090 i widzę, że nie warto wrzucać najnowszych 🙆🏻

U mnie najlepiej latają 590.26.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Potwierdzam to co mówił @sideband. Spadek wydajności między 581.29, a 591.44 na 4090 wynosi w takim EAWRC24 około 8 procent już, a testy powtarzałem kilka razy na tym samym oesie ;)

Oczywiście na niekorzyść nowszych sterów :D

Edytowane przez Adikon
  • Like 1