Skocz do zawartości

Sterowniki GeForce & NVIDIA App - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, JeRRyF3D napisał(a):

Wiesz, ich stan to jedno, ale ogólny cyrk z tym związany.
Jakieś appy dodatkowe, instalery, jakieś softy zewnętrzne & podmieniarki DLSS, panel sterów nv, nowa apa nv.
Ja bawię się kompami od... 30 lat (?) i... a teraz straciłem już orient, co ważne, co nie, co gdzie instalować i w jakiej kolejności.
Co ma, a co nie ma i nad czym priorytet. Co zbędne?
Co wątek to inne opinie i rady.
Takiego gnoju nie pamiętam od dawna.

Nie obraź się, ale ty to się z wiekiem coraz bardziej marudny robisz.

• Haha 2
  • Upvote 2
Opublikowano

Zgadza się, troszku marudny się zrobił :wariat: ale ma też rację, co do kombinowania, jeżeli chce się coś nowego wprowadzić. DLSS 4 jest na prawdę ciekawy i wart zachodu, tylko to powinno być bardziej dostępnie ogarnięte przez nvidię, a nie wypuścić apkę, która jednym działa, a innym nie. Pozostaje jak to już życie pokazało, wzięcie roboty we własne ręce i tak też się stało dając możliwość własnej podmiany plików i wymuszenia presetu. Trzeba sobie zrobić taki mini poradnik, jak to zrobić i w sumie taka implementacja DLSS 4 wraz z wymuszeniem presetu K lub innego zajmuje parę minut i jest na stałe, a nie co chwilę człowiek zastanawia się, czy faktycznie gra działa z DLSS 4 i presetem K. Najlepiej mieć na parę dni wymuszony OSD w dolnym lewym rogu, który pokazuje, na jakim presecie gra działa, a jak już się tego nie chce widzieć, wystarczy kliknąć na plik z dopiskiem off i po robocie.

Opublikowano

Dla tego warto kupić kartę serii 5xxx, która sama wejdzie w tryb najnowszego DLSS + inne ficzery spod sterownika.

Zaryzykuję 5060ti 16GB, tylko nie od razu, poczekam na testy i opinie :E Przejście z 3060ti 8GB będzie/musi być mocny :cool:

Niestety nie wiemy jeszcze na naszym forum (jest recka w necie odnośnie tej technologii - nie u nas) jak to wygląda, ale tam sa tylko fotki, a one nie oddadzą tego, co jest na ekranie w ruch. Kurde jest u Nas parę osób, którzy już mają 5080 i mogliby pyknąć parę fotek z gier z włączonym i wyłączonym NVIDIA Smooth Motion !!  Ciekawy jestem, jak to działa i czy warto w ogóle się tym interesować :uklony:  :glodny:

https://www.purepc.pl/nvidia-smooth-motion-frame-generation-z-poziomu-sterownika-dla-gier-bazujacych-na-api-directx-11-i-directx-12

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, SebastianFM napisał(a):

Nie obraź się, ale ty to się z wiekiem coraz bardziej marudny robisz.

:) A co Cię tu dziwi? ;)

Tak poważnie. Od 17.01 toczy mnie jakiś syf. Gorączka 3 tyg. - to i drażliwość / maruderia.
Z drugiej strony, czasu więcej, siedzę sobie na forum, coś tam klikam i myślę, powalczę z tym DLSS.
Ale informacji sprzecznych jest tyle i są tak porozrzucane. Tu w wątku sterów, gdzieś w wątku o 50xx.
20 stron spamu i jakiś link do sterów, 20 stron spamu i jakieś info. Wyłowić to, zebrać w kupę.
No po prostu brak mi na to sił (a może to gorączka).
Myślałem, że sobie poczekam chwilę i jak zawsze to się "samo zaimplementuje", ale widzę, że nie.

Opublikowano
31 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@leven, co ty znowu wymyślasz? Smooth Motion to będzie tylko namiastka prawdziwego FG do użycia w grach, które nie mają zaimplementowanego generowania klatek.

Jak wymyślam ? :hmm:  Przecież to jest wynalazek Nvidii, nie mój :cool:  Nie rozumiem, dla czego tak negujesz tą technologię. Masz jakieś doświadczenie w tej kwestii ? Podziel się proszę. Od paru dni trąbię, żeby się czogoś konkretnego dowiedzieć, a nie czytać, że to fuj, bo coś tam. Widziałeś NVIDIA Smooth Motion w praktyce ? Jestem ciekawy, jak to wygląda od strony jakości obrazu i input laga.

Opublikowano
16 minut temu, leven napisał(a):

Jak wymyślam ?

No właśnie tak.

59 minut temu, leven napisał(a):

Dla tego warto kupić kartę serii 5xxx, która sama wejdzie w tryb najnowszego DLSS + inne ficzery spod sterownika.

Co jest prawdziwego w tym zdaniu?

Opublikowano
2 godziny temu, leven napisał(a):

Bzdura ;)

I na razie to jest więcej problemów z RTX 5 niż 4 ;)

• Upvote 2
Opublikowano

Nie miał ktoś z Was problemu ze znikającym obrazem po przełączaniu się między ekranami po instalacji NVidia App albo najnowszych sterowników (tych od serii 50x0)?

Mój setup to dwa ekrany, gdzie gram używam wymiennie jednego z nich - albo monitora, albo TV, nigdy obu na raz.

Od dawna miałem zrobione skróty klawiszowe do przełączania pomiędzy "Tylko ekran komputera" / "Tylko drugi ekran".

Wszystko działało bezproblemowo.

Ostatnio kilka razy po przełączeniu ekranu tym skrótem drugi ekran nie odpalił...

Co więcej nie dało się wrócić do "poprzedniego" ekranu.

Nigdzie nie było obrazu.

Pomagał tylko twardy restart.

Zbiegło mi się to w czasie z instalacją NVidia App / najnowszych sterowników i dlatego mam podejrzenie, że to coś wspólnego...

W event logu mam takie błędy.

image.thumb.png.83ea555f7c484f5ebfe5fc46505c57b9.pngimage.thumb.png.71b5eaa195901b332bb6844013dc9e90.pngimage.thumb.png.c6b3111739e380a30f07bcfe62cfd5bb.png

Opublikowano

Niedawno walczyłem z tym samym błędem. Kroki jakie wykonałem, to pełny dostęp użytkownika do pliku nvlddmkm, zdjęcie kagańca z CPU poprzez likwidację limitów mocy w BIOS (PBO -30 mam ustawione programowo i to nadal działa). Wyczyszczenie sterów DDU w trybie awaryjnym i instalacja starszych, ale obecnie jadę na 572.16 i błąd na razie nie powrócił. U mnie objaw był taki, ze gry się zawieszały i obraz się zamrażał, a dźwięk nadal szedł.

Opublikowano

U Ciebie, to może być nieciekawie, ale u mnie to będzie już coś. Sama pojemność Vram sie podwoi, sterowniki dodadzą generator klatek (nie wiem jeszcze jak działa i wygląda) ale i tak trzeba w końcu przejść na nowe technologie, bo tak się teraz to kręci u zielonych.

• Upvote 1
Opublikowano

Ofkors testy muszą być i cena musi spaść, bo pewnie będzie 1000zł+ na początku. No i sterowniki do tego czasu pod serie 5xxx powinny być już w miarę dopracowane, bo na razie coś kuleje patrząc na wpisy na forach.

Opublikowano (edytowane)

Czy oni w tej Ngreedii już całkiem upadli na łeb czy jak? Wrzuciłem sobie te najnowsze stery bo miałem jakieś z listopada i zmieniła się znowu lokacja shaderów. Zaglądam do folderu a tam oprócz kilku mniejszych w kilobajtach został wygenerowany plik z końcówką .nvph o wadze 4GB! do benchmarka Moster Hunter tego najnowszego gdzie wcześniej to samo zajmowało 500 megabajtów (sprawdzałem programikiem Nvidia Shader Cache Explorer, który to na obecną chwilę już nie działa z tymi ostatnimi driverami)

Po kij te shadery teraz tyle zajmują? Wcześniej generowały się prawie 10 minut, teraz to trwało tyle samo a na dysku zajęte 8x więcej miejsca. Jak tak to ma wyglądać w przypadku reszty gier to powodzenia dla posiadaczy małej partycji C na dysku SSD :P 

Edytowane przez lamparcicho