Skocz do zawartości

Sterowniki GeForce & NVIDIA App - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Ja póki co, nie widzę niczego niepokojącego. Z RB... nawet zapomniałem ze go kiedyś włączyłem.
Nie pozostaje nic innego, jak zainstalować to i fizycznie samemu sprawdzić, czy nowe gry się krzaczą. 
https://www.nvidia.com/pl-pl/drivers/details/237813/

Czyli to problem stricte windy 11?

Z RB u mnie szarpie w niektórych momentach. Win11 - inny system inne problemy pomijam, że sam w sobie Win11 to mega syf. Jeszcze 21H2 Win11 po skrojeniu daje radę i zachowuje się jak Win10 od strony CPU. Ostatnio sprawdzałem Win11 22h2 i Win10 21h1 to jest przepaść w działaniu na mini PC na N100 z 16GB DDR5.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ostatnio mi coś odwaliło i wróciłem sobie do dziesiątki instalując na czysto 21h2 IoT enterprise LTSC ze wsparciem do 2031r (siedząc wcześniej na w11 24H2) z ciekawości puściłem benchmark SOTR i było prawie 100fps więcej niż na najnowszej wersji win11 :E Oczywiście w większości gier na odpowiednio mocnym sprzęcie coś takiego miejsca nie ma ale mimo wszystko "wiedz że coś się dzieje" 

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

@sideband pytanie było raczej z tych, które odnoszą się do tego, co dostajemy zaraz po wyjęciu z "pudełka". Nie miałem potrzeby się interesować taką wersją windy, więc zapytałem. Swoją drogą poważnie zastanawiam się, czy by nie kupić takiej jednej wersji i zainstalować tego na komputerze "wyjętym z postanowień licencji" :)

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, CryptTM napisał(a):

@Send1N w tej wersji masz język PL, czy standardowo 5 podstawowych?

Języka PL nie ma, instalujesz w angielskim i dodajesz już pod windą jaki ci pasuje, jednak nawet jak wszystko ustawisz aby było po polsku to nie każdy element się zmienia w takim przypadku np panel sterowania zostaje jako "control panel" czy klawiatura ekranowa jako "on- screen keyboard" itp. Zainstalowałem ten  https://drive.massgrave.dev/en-us_windows_10_iot_enterprise_ltsc_2021_x64_dvd_257ad90f.iso

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, Kakarotto napisał(a):

Spotkał się ktoś z jakimiś problemami ze sterami z ostatnich miesięcy, z 3080? Losowe, kilkusekundowe czarne ekrany czy coś takiego?

Tak niektórzy mają takie problemy, ale ten problem głównie dotyczy Blackwella.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja teraz siedzę na 572.60 z RTX4080s. Jakieś anomalia zdarzają się, ale na tyle rzadko, że nie wrzucam nowszych sterów póki co. Przynajmniej nie strzela mi black screenami... Co do WIN11 to im dłużej na tym siedzę tym bardziej widzę ile to ma syfu. Debloat zrobiony (Chris Titus) i dodatkowo wyłączona funkcja recall. Najgorsze, że to gówno może się włączyć w każdej chwili choć teoretycznie nie powinno do czasu zainstalowania aktualizacji.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano
17 minut temu, sideband napisał(a):

Tak niektórzy mają takie problemy, ale ten problem głównie dotyczy Blackwella.

Myślałem, że to może problem z monitorem albo kablami, ale od kilku dni mam 5090 i nie ma tych problemów.

Wątpię, by było to wina konkretnego gniazda DP na karcie, ponieważ w różnych gniazdach było tak samo.

Opublikowano
41 minut temu, Kakarotto napisał(a):

Myślałem, że to może problem z monitorem albo kablami, ale od kilku dni mam 5090 i nie ma tych problemów.

Wątpię, by było to wina konkretnego gniazda DP na karcie, ponieważ w różnych gniazdach było tak samo.

Nie to wina sterowników ;) To może być kwestia konfiguracji karta - wyświetlacz lub jeszcze tego zauważyłeś to są losowe black screeny ;)

Opublikowano
5 minut temu, sideband napisał(a):

Nie to wina sterowników ;) To może być kwestia konfiguracji karta - wyświetlacz lub jeszcze tego zauważyłeś to są losowe black screeny ;)

Niedługo będę przekładać 3080 z powrotem, by przyjrzeć się dokładniej problemowi. Chcę kartę sprzedać i muszę być pewny, że to tylko sterowniki.

A i jeśli mówimy o czarnych ekranach to to są takie, że monitor się wyłącza na kilka sekund czy tylko sam obraz, a dźwięk w tle jest?

Opublikowano (edytowane)

Tak normalnie system śmiga i może być nawet podczas grania obraz zniknie na góra kilka sekund.

Niektórzy mają też black screeny przy uśpieniu i po wybudzeniu wita ich czarny ekran, ale z tym już kiedyś były problemy.

Chcesz się upewnić zapodaj starsze sterowniki 566.x lub starsze.

Edytowane przez sideband
  • Like 1
Opublikowano

U mnie w dosłownie losowych momentach następowała kradzież obrazu (tzw. black screen :hihot:).

Na pulpicie, przy przeglądaniu neta, a oczywiście najgorzej w trakcie grania. Upierdliwa przypadłość.

Przełożyłem kartę i wziąłem stery ostatatnie z zeszłego roku - 566.36 i na razie nic się nie dzieje.

• Like 1
Opublikowano

U mnie dramat ostatnio był na nowych sterach z serii 572.., twarde resety pieca w grach, w zupełnie losowych momentach, czasami nic się nie działo przez cały dzień, czasami reboot w odstępie kilkunastu minut. W HZD wywaliło mi kompa na liście płac, kiedy słuchałem sobie muzyczki. Na Reddit od groma tematów na temat stabilności nowych sterowników. Producenci gier zaczęli już polecać powrót do starszych wersji ;) Wróciłem do 566.36, od dwóch dni spokój.

• Like 1
Opublikowano

Testowałem kilka godzin 566.36, zero problemów. Potem DDU i na próbę przedostatnie 572.70. Czarnych ekranów żadnych, ale Atomfall zaczął sypać jakimiś błędami o GPU - "GPU device was lost, game cannot continue" i crash - już mi nie kradną ekranów, ukradli mi całą kartę. :lol2:

Wyczytałem, że ten błąd występował także przy SE5 i Resistance (obie gry przeszedłem i nie doświadczyłem), więc to chyba coś z silnikiem tych gier albo stery, albo to i to, lub zbieg okoliczności. xD

Będzie trzeba w trakcie dnia znowu DDU i wrócić do 566.36.

Opublikowano
6 godzin temu, Ryszawy napisał(a):

U mnie dramat ostatnio był na nowych sterach z serii 572.., twarde resety pieca w grach, w zupełnie losowych momentach, czasami nic się nie działo przez cały dzień, czasami reboot w odstępie kilkunastu minut. W HZD wywaliło mi kompa na liście płac, kiedy słuchałem sobie muzyczki. Na Reddit od groma tematów na temat stabilności nowych sterowników. Producenci gier zaczęli już polecać powrót do starszych wersji ;) Wróciłem do 566.36, od dwóch dni spokój.

Ostatnio gram w Horizon: FW i w losowych momentach potrafi wywalać z takim samym błędem, jak u niego na filmiku. Używam najnowszych sterów, ale z tego co widzę, to najlepiej wrócić do 566.36 i za chwilę je instaluję.

Opublikowano (edytowane)

Odpukać ja nie mam problemów na nowych sterownikach, jedynie co to crashuje AC Valhalla, jedyna badziewna gra, ale on crashowała też na RTX 3060ti dawno temu jak grałem i teraz nadal to samo., i muszę grać na lock 60fps to niweluje crashe do minimum, można grać kilka godzin.
Znajomy na steamie pisał mi, że AC Mirage nie mógł ukończyć bo crashe nawet po kilku minutach od włączenia gry, jedynie rozwiązaniem okazało się lock na 60fps i jakoś skończył grę, a teraz AC Shadows nadal mu crashuje na jego rtx 4080 i chyba zaś będzie musiał zablokować na 60fps, bo niegrywalne. Nie wiem czy to sterowniki czy co. Czy to Win11 24h2? Chyba nie do końca, bo na rtx 3060ti nie miałem 24h2 tylko starszy update na Windowsie i grałem rok, dwa lata temu w AC.

Obstawiam, że sterowniki i/lub badziewne Ubi.

Edytowane przez Reddzik