Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, Kadajo napisał(a):

@Lameismyname w TR jest taka loteria podobno ze ciężko stwierdzić co dostaniesz.

Ale idą w dobra stronę.

Tak jak pisałem kumpel jak kupił swoje to nie mógł zejść na wentylatorach poniżej 600 RPM na początku myślałem ze cos w biosie nie umie ustawić, ale okazało się ze faktycznie to wina wentylatorów.

Skoro w obiegu do tych chłodzeń są 2 wersje wentylatorów - tj. V1 i V2, wiadomo, że jedna jest gorsza, a tą lepszą mam i schodzi poniżej 400RPM (co Ci screena wrzucałem) można założyć, że kolega miał V1. To by wiele wyjaśniało.
Nie chce mi się wierzyć, że mają tak nierówną produkcję i ten sam wentylator raz ma 600RPM, raz 400RPM itd.
@Send1N Ty coś wspominałeś o tych wentylatorach, krytykując je - nie miałeś na myśli TL-C12B V1? 
Jak wypadły V2 to widać w teście co @Kadajo wrzucał z dzisiaj, może też dlatego nie mogłem skumać o co wam chodzi, bo trafiła mi się nowsza/cichsza rewizja.

33 minuty temu, sideband napisał(a):

@Lameismyname

Mam to chłodzenie już ponad 2lata ;) Dla mnie to nawet za te 230zł to był killer.

Ja kupiłem swoje za ~195zł i jestem mega zadowolony. Teraz jak chodzą po 143zł z wysyłką to naprawdę nie ma co polecać czegoś innego w tym przedziale cenowym.
Skoro masz 2 lata, możesz ściągnąć jeden wentylator oryginalny i zrobić zdjęcie naklejki oraz sprawdzić czy niskie obroty schodzą Ci koło 400 RPM czy bardziej 600 RPM?

Opublikowano
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Nie krytykowałem ich tylko pisałem że w takiej samej cenie można mieć pure rock 3 pro który ma lepsze wentylatory ale to jak phantom był za 2 stówy a nie za 146 ;) teraz to nie ma konkurencji ten spirit :thumbup:

Tak tak, to może nie Ty. Ktoś krytykował na forum wentylatory z Phantom Spirita 120 i nie mogę zakodować kto. Nie mogłem też zrozumieć dlaczego, skoro jak widać w teście Derbauera wypadają podobnie do tych z chłodzenia Noctua.
Teraz okazuje się, że są dwie wersje tj. V1 i V2 - V2 montują obecnie, są ciche i schodzą na 400 RPM, więc to co mi sensownego na myśl przychodzi, to ktoś mógł mieć styczność z V1 i na tej podstawie pisze negatywnie.

No a już podsumowując, jak już wielu z nas zauważyło Phantom Spirit za 143zł jest naprawdę solidną opcją i naprawdę deklasuje to wszystko w podobnym budżecie.

• Upvote 1
Opublikowano

Choćby nawet był jakiś problem z wentylatorami to kupuje się 2xarctic p12 za 50zł ze smartem i nadal jest królem wydajności/opłacalności mimo inwestycji w inne wentylatory ;) od pure rocka pro jest minimalnie lepszy (7hp vs 6)

Opublikowano
4 minuty temu, Send1N napisał(a):

Choćby nawet był jakiś problem z wentylatorami to kupuje się 2xarctic p12 za 50zł ze smartem i nadal jest królem wydajności/opłacalności mimo inwestycji w inne wentylatory ;) od pure rocka pro jest minimalnie lepszy (7hp vs 6)

No jasne, tylko skoro wentylatory fabryczne są OK to nie ma po co je ruszać. A w skrajnym przypadku jak piszesz ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Bry.

Niedługo bedę zmieniał obecne AIO i chcę nałożyć PTM na 9800X3D, ponieważ nie bedę potem zdejmował bloku przez kolejny rok czy dwa do czasu jakiegoś nowszego CPU.

Obecnie procek posmarowany chyba Hydronautem.

Wady? 

Dla mnie raczej plus na dłuższą stabilność temperatur 🤔

Edytowane przez PaVLo
Opublikowano

W grach to fakt 50-65 to taki max, ale PTM zawsze jest idealnie równo nałożony, nie to co pasta. Nawet nie chodzi mi o jakiś zysk, bo widziałem różne testy pokazujące, że go nie ma, bardziej chodzi o trwałość :cool: 

Zresztą, będę miał wszystko rozłożone, to zobaczę jak po prawie roku wygląda obecna pasta.

Opublikowano

Wspomniałem też o trwałości wyżej, na gołe rdzenie obowiązkowo nawet nie ma się co bawić w zwykłe pasty ale na ihs nie zdegraduje ci się tak szybko, idealnie równe nałożenie jak to ująłeś nie ma też takiego znaczenia jak na gołym jajku.

• Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

TF8 i TF9 to bardzo dobre pasty,szczególnie polecane do laptopów bo są geste,nie ma efektu pump out ,w każdym razie nie tak szybko jak w przypadku innych past. Na 5800X3D miałem grizzly,potem TF8 i w sumie różnicy nie było żadnej,prócz tej w kieszeni

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Krauziak napisał(a):

TF8 i TF9 to bardzo dobre pasty,szczególnie polecane do laptopów bo są geste,nie ma efektu pump out 

Chciałbyś :) pump out prędzej czy później nastąpi a samą degradację zaliczy po kilkunastu godzinach jeżeli na cpu będzie odpowiednio wysoka temperatura  ;)

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Na liście polecanych i przetestowanych past do laptopów TF8 i TF9 mają górne pozycje. Więc nie wiem czy tak do końca ta degradacja następuje od razu. Generalnie w laptopach to cięzki temat,fabryczna po dwóch miesiącach zaczeła się degradować . Z 82c na cpu w cinebench pod koniec miałem 94-95. Silver monkey conduct extreme nie zmieniło nic,a nakładłem trzy razy. Dopiero PTM ogarnał i mam takie temeperatury jak na początku

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze na pclabie w dziale laptopów były robione testy przez kilka osób jak pierwsze ptm'y pojawiały się na rynku i zwykłe pasty przy ciągłym obciążeniu cpu który pracował przez kilka godzin w 90-95 stopniach powodowały degradacje nawet w mniej niż dobę ;) z PTM'em tego nie było, dawaliśmy sobie info na wzajem przez rok czasu o braku degradacji ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Mam nadzieje ze PTM z rok potrzyma .Własnie odpaliłem BF2042 z mapą 128 graczy ,procesor idzie prawie na sto procent cały czas a temperatury eleganckie,84c przy poborze 60w. 

Edytowane przez Krauziak
  • Like 1
Opublikowano

Wedle igorslab pasty które tak naprawdę nadają się na gołe rdzenie (czy to karty graficzne, procki w lapkach itd.):

PAAASTY.png.6173a22102b6b5d7ec7809aa3444023c.png

Większość z nich to u nas egzotyka. Część da się kupić ale najczęściej jest droga i cholernie kiepska do aplikacji (niekiedy bez podgrzewania się nie obejdzie).

PTM zbawcą narodu. Najlepiej jakby wróciła wersja od Thermalrighta (Helios) na amazona. 13 zł z wysyłką, to aż cebula się w kieszeni otwiera ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

Na Amazonie UK thermalright Helios v2 już od 9 funtów za kawałek 40x40. Ja wziąłem phasesheet od thermal grizzly. Ciut drożej ale jest potwierdzone przez samego der8auer'a że phasesheet to nic innego jak honeywell pod ich brandem. 

Opublikowano (edytowane)

Jak już o "padach" od grizzly mowa to uwaga na https://www.euro.com.pl/chlodzenie-procesory/thermal-grizzly-pasta-thermal-grizzly-tg-ps-50-40.bhtml?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=it_pla&gclsrc=aw.ds&gad_source=1&gad_campaignid=22662403337&gbraid=0AAAAAD6k90E2thuqO_lE4T79acCRI6TsW jak widać nie wiedzą co sprzedają w opisie kryosheet, cena i foto phasesheet'a :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Latest Trick napisał(a):

Szybkie pytanko mam; najlepsza pasta do PS4? Kumplowi mam zmienić, chcę się przygotować. Goły rdzeń tam jest

Do konsoli tylko PTM, nawet potężny, wszechmocny :E Wielki Elektronik (Spox) ci to powie  ;) możesz wziąć najmniejszy rozmiar od gelida https://allegro.pl/oferta/thermopad-pasta-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-intel-ph-gc-02-i-14930811982 i jeszcze zostanie połowa po wycięciu do tego apu.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Nie ;) wydajność jest na równi z dobrej jakości zwykłą pastą,  kładłem już zwykłą pastę do ps4 i po 2 tygodniach zaczęła już głośniej pracować, przy ptmie tego nie będzie jeżeli oczywiście radiator i wentylator po tych przykładowych 2 tygodniach nie będą miały tony kurzu na sobie ;) 

• Thanks 1