Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

piszę takimi skrótami myślowymi, że nadal nie wiem o co naprawdę finalnie mu chodzi.

Nieeeeee wy nie rozumiecie :E

Chodzi mi o to że na rdzeń nałożę PTM

Ale myślałem też by na pamięci i te inne nałożyć termopady, które mi zostały z adaptera do dysku - więc pytałem które lepsze czy grubsze czy cieńsze , jednak to ja sam bym musiał sprawdzić jakiej grubości mam je w gpu. 

Najlepiej tego nie ruszać bo i tak pewnie mam niewystarczająca ilość termopadow.

Mówiąc termopad myślę o tym listku prostokątnym, nie PTM.

Chyba już jest napisane w miarę ludzkim, zrozumiałym językiem. Dziś się tym zajmę 

Opublikowano (edytowane)

Fabrycznych padów nie ma sensu ruszać, ich zmiana niczego kompletnie nie wnosi jeżeli nie rozwaliłeś ich na kawałki podczas demontażu chłodzenia, jedyne korzyści ze zmiany fabrycznych padów były za czasów kryptoszału gdzie po zmianie przykładowo na gelid gp extreme/ultimate można było urwać 20 stopni na VRAM'ach podczas kopania, wtedy miało to sens :E W twoim przypadku wymieniasz gluta na rdzeniu i tyle cie interesuje ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 4
Opublikowano
18 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Jak wysyłka z polski to najczęściej standard czyli 2 dni i masz u siebie.

No właśnie pisze tylko wysyłka z Amazon. Przy wczorajszym zamówieniu pisze na śledzeniu że przewidywana dostawa środa. Dzisiaj dostałem info na śledzeniu że wysłano (paczka opuściła obiekt spedytora) a po drodze jest jeszcze 2 etapy (w drodze do odbiorcy i dostarczono). Napiszę poźniej ile finalnie trwała dostawa do paczkomatu.

Opublikowano

PTM będzie dobry żeby założyć na Rtx 5090 pod blok wodny? 
Tak samo 9800x3d również pod blok, czy są jakieś pasty które są równie dobre. Zależy mi na tym żeby zrobić raz i mieć spokój na 2-3lata bez rozbierania całego układu.

Opublikowano (edytowane)

Na ihs pasta wytrzyma nieporównywalnie dłużej niż na gołym rdzeniu także śmiało możesz na procka położyć zwykłą i nie wymieniać jej 2 lata, z resztą ptm jest w cenie zwykłej pasty także bez różnicy, jak kupisz ten kawałek to idealnie pokryje ihs amd bez docinania https://allegro.pl/oferta/gelid-heatphase-ultra-amd-ptm-ph-gc-01-a-15058197383 drugi możesz wziąć i dociąć na rdzeń gpu (zostanie jeszcze połowa)

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Panowie, co się teraz daje na CPU, pastę, czy jakieś termopady? :O Moja sześcioletnia DC-1 chyba już do wyrzucenia. Jak kupię jakieś chłodzenie z fabryczną, to zostawić? 

Opublikowano
5 godzin temu, RavenArsenal napisał(a):

Widzę że na allegro Sideband sprzedaje termopad grafenowy gpe-01 ,https://allegro.pl/oferta/termopad-grafenowy-coracer-gpe-01-130w-m-k-podstawka-am4-am5-17955564221 jeśli tego używałeś Sideband możesz powiedzieć czy jest jakaś różnica vs honywell?

Leży w pudełku nie testowałem. Masz tam opinie kogoś z 14900k względem ciekłego metalu.

Ziomeczkowi sprzedałem do serwera na 7950x to jest zadowolony. Ten pad to już top wydajność bez babrania się z ciekłym metalem.

Na GPU nawet widziałem jak zakładali i zabezpieczali kaptonem rdzeń wokół, ale nie widziałem wyników.

Pamiętaj ten pad przewodzi prąd elektryczny.

Co do wielokrotnego użytku to przy nieumiejętnym zdejmowaniu można go rozerwać ;)

20 minut temu, Zas napisał(a):

Panowie, co się teraz daje na CPU, pastę, czy jakieś termopady? :O Moja sześcioletnia DC-1 chyba już do wyrzucenia. Jak kupię jakieś chłodzenie z fabryczną, to zostawić? 

W praktyce jak nie walczysz o każdy stopień w dół tak naprawdę wystarczy zwykła pasta ze średniej półki nawet nie musisz zakładać PTM-a. 

To nie goły rdzeń to pasty dają radę ;) Chyba, że chcesz mieć spokój na dłużej to zakładaj PTM-a bo spadków temp względem pasty to się nie spodziewaj.

Mnie walają się pudełka PTM-ów, a i tak nie zakładam ich na CPU :E 

Jak top wydajność to tego GPE i również spokój na lata ;)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Zas napisał(a):

W każdym temacie wykazujesz szczyt lenistwa xD na twoje pytanie była udzielona odpowiedz w tym temacie minimum 5 razy za nim ci Sideband odpisał, tutaj jest zaledwie 33 strony przecież xD :niegrzeczny:W większości przypadków możesz zostawić tą dołączoną do chłodzenia pod warunkiem że nie będzie to pasta "preaplikowana" czyli zaschnięte nałożone "coś" na stopkę chłodzenia przez producenta ;) 

Tak się składa że akurat kilka dni temu ogarnięty gościu w tym temacie zrobił test na tego typu preaplikowanej paście co ciekawe na Pure rock 3 pro :E zastosowali takie rozwiązanie aż ciężko uwierzyć... a następnie użył jakieś swojej z tubki i różnica była na poziomie 5 stopni a to już coś... Ciekawe ile osób założyło to chłodzenie bez wymiany i nieświadomie ma gorszą wydajność :/ podejrzewam że większość a jest to ostatnio bardzo popularne i polecane chłodzenie w dobrych pieniądzach.

1.png

I nie jest to przypadek tylko tego chłodzenia Be Quiet bo tego typu pasta zawsze dawała gorszą wydajność, preaplikowane z boxów np intela zawsze ścierałem i aplikowałem coś we własnym zakresie.

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

No wiesz, jeśli istnieje jakaś prosta, szybka odpowiedź, to może ktoś jej udzieli. Albo np. napisze do wyboru spośród czego się ograniczyć. Poza okresem zakupów wypadam z obiegu i ogarnięcie wszystkiego na raz bywa trudne - ale to nie jest tak, że sam nie szukam. 

Ale owszem, nie będę zaprzeczał, sam dostrzegam, że takie mało konkretne pytania nic nie wnoszą i są często męczące.

Np. po chłodzeniach już się mocniej trochę rozejrzałem i mam jeszcze kilka - już konkretnych - wątpliwości. No ale o tym to nie tutaj...

Chyba bardzo dawno nie szukałeś informacji w sieci. :E  Owszem, ten wątek jest obszerny i przyznam, że wczoraj odpuściłem sobie wnikliwą lekturę, bo trzy ostatnie strony to i tak heheszki z Gelida (swoją drogą - taka lektura też bywa myląca, np. w kwestii chłodzeń można odnieść wrażenie, że na ryku został tylko Thermalright i Noctua - z niej heheszki, no bo cena dla idiotów) - generalnie jednak spróbuj wyszukać w Google "najlepszą płytę główną B850 ze średniej półki" i pochwal się wynikami...

W erze Discorda czy Reddita, gdzie indeksowanie/ciągłość wątków nine istnieje, przestaje też istnieć przekazywana między sobą wiedza i, generalnie, informacja. Pewnie sam rynek też się zmienił, może wybór nie jest co do zasady tak kluczowy i trudny jak był kiedyś... no ale jednak istnieją niuanse, które czasem można niedobrze byłoby pominąć.

Poza tym chciałbym zauważyć, że ruch w różnych tematach (poza zbiorczymi, gdzie przez 50 stron kilku zapaleńców przerzuca się anegdotkami) to nawet czasów schyłku PCLola nie przypomina, więc może więcej szacunku dla kogoś, kto wam tutaj nabija frekwencję? :E 

10 godzin temu, sideband napisał(a):

W praktyce jak nie walczysz o każdy stopień w dół tak naprawdę wystarczy zwykła pasta ze średniej półki nawet nie musisz zakładać PTM-a. 

To nie goły rdzeń to pasty dają radę ;) Chyba, że chcesz mieć spokój na dłużej to zakładaj PTM-a bo spadków temp względem pasty to się nie spodziewaj.

O każdy stopień na pewno walczyć nie zamierzam.

Co do spokoju na lata - nie wiem jak to jest z degradacją, ale w tym co robię nie zauważyłem, by po sześciu latach bez wymiany DC-1 mój Rysiek był cieplejszy, więc może to też jest trochę rozdmuchany problem fanów twardniejącego na kamień po (pół) roku Kryonauta? :) 

A z tą łatwością to w sumie czytałem właśnie jakieś historie o ciężkim odrywaniu folii tip. - może rozsmarowanie pasty nie wypada przy tym wyraźnie gorzej, dwa razy w życiu już dałem radę. 

Jakiej grubości te różne pady na CPU, jeśli już, 0,25 mm, tak?

Ale to jakiś krzywy temat widzę, albo "z polecenia" na Lollegro ;), albo chińczyki Thermala tylko na Amazonie, albo kolejne objawienie od Grizzly (tym razem prawdziwe?)...

Co do past, gdybym kupił Thermalrighta albo Deepcoola, to użyć dołączonej, czy kupować jakieś MX-6?

Stronie Igor'sLab można ufać? Tam Kryonauta, o którym przez lata pier... 90% internetów, ocenili podobnie do DC-1, a przewodność cieplną ma nawet gorszą :E. Wiem, na CPU z czapką i tak nikt nie zauważy - ale miliony widziały, że Kryo najlepsze...

A z tym MX-6 to ciągle cos nie halo, bo widzę, że już czwarta rewizja wyszła? To one mają jakieś kody QR, bo tak często są podrabiane? :) 

Edytowane przez Zas
  • Upvote 2
Opublikowano

Możesz użyć dołączonej pasty do chłodzenia jeżeli będzie ona dołączona w strzykawce lub w jednorazowym woreczku unikaj tylko używania preaplikowanej o czym wspomniałem wyżej ;) mam MX6 od dawna i nie miałem z nią żadnych problemów ale nie ma sensu jej kupować specjalnie tylko po to aby jej użyć zamiast tej dołączonej. Jak coś to po taniości masz jeszcze https://allegro.pl/oferta/pasta-termoprzewodzaca-gelid-gc-04-3-5g-wydajna-do-procesora-tc-gc-04-b-14534401842

Opublikowano (edytowane)

Że mogę, to wiem, pytanie, czy nie będzie gorsza. :) Jak Thermal dołącza TF8 to chyba lepiej zmienić - tak przynajmniej podaje Igor. :E No, czyli jednak, wbrew pozorom, nie wszystkie pytania są takie głupie...

Wiesz, rozumiem, że można nie mieć ochoty kupować kolejnego objawienia od Gryzzly w cenie jak za wzbogacony uran, ale żeby oszczędzać na MX-6, to tak nisko jeszcze nie upadłem. Jak ktoś żongluje sprzętem, to pewnie widzi to inaczej, dla mnie to jednorazowy zakup, przeżyję te 30 zł. :E 

O tym Gelid GC-4 na Igor'sLab piszą tak (aczkolwiek to samo piszą o MX-4):

Cytat

Rather poorly performing paste with low durability, not suitable for graphics cards in long-term operation.

Dla odmiany o MX-6 piszą:

Cytat

Good paste with mediocre durability. Not for GPUs.

To co, jednak nine ufać informacjom z sieci i nie szukać samemu? Lepiej zadawać tutaj głupie pytania? :E 

Edytowane przez Zas
Opublikowano
1 minutę temu, Pan Mateoo napisał(a):

Tego jak nałożyłem PTM na razie nie będę pokazywać bo mnie zhejtujecie.

Trzeba odczekać po nałożeniu PTM czy od razu pod komputer i wypalanie? 

Możesz od razu działać, tylko folie zdejmij z górnej powierzchni tez, bo niekiedy o tym zapominają :E

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 3.12.2025 o 23:47, sideband napisał(a):

Przecież nie ma problemu z rozprowadzaniem tej pasty :hihot:

Chyba, że ktoś ma teraz zimnicę na kwadracie to pewnie dlatego :hihot:

No może troche w tym racji bo w zasadzie chwile po odebraniu od kuriera smarowałem procka. Jednak taki Arctic mx2 czy GD900 nawet zimny smaruje się elegancko. No na pewno nie polecę tej pasty jako łatwą i szybką pastę do smarowania wszystkiego. To ja już wole MX2. Chyba, że trafiłem na jakiś feler albo podróbę bo mi się nawet Arctic mx6 łatwiej nakładało niż tą TF7.

Opublikowano

No bo MX6 się przyjemniej rozprowadza niż TF7 (mam obie) ale nie jest to pasta którą jest problem rozprowadzić ;) istniały takie które nawet po trzymaniu w kubku z wrzątkiem rolowały się na ihs jak plastelina ;) np ic diamond carat czy pierwsza pactum od spc.

• Like 1