Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj nakładałem Thermalrighta TF7 na Intela i7 (LGA 1851) i miałem wrażenie, że jest gęstszy niż jakiś czas temu.
Trochę ciężej się rozprowadzał ale bez tragedii - może tutaj dojść kwestia temperatury bo nie wiem ile w cieple leżała po byciu w paczkomacie.

@Kadajo chłodzeniem był Thermalright Phantom Spirit 120 - nie stwierdziłem żadnego luzu o którym wspominałeś. Praca wentylatorów także bez zarzutu.
Jeżeli dobrze zrozumiałem kolegę, to egzemplarz kupiony u "THERMALRIGHT.EUR"

Opublikowano (edytowane)

Sorry za double-posta ale siła wyższa.

Ponowię pytanie - testował już ktoś Arctica MX-7?
Na papierze wygląda fajnie. Na igorslab.de (https://www.igorslab.de/en/thermal-paste-details/?id=153) bardzo ją chwalą, no i ponoć zajebiście się sprawdza na CPU/GPU.
Minus to rozprowadzanie ale na upartego podgrzać ją, rozprowadzić Xa z kropkami i docisk swoje zrobi.
Cena niegłupia bo na mirabelach 20zł za 4g i 29zł za 8g, co jakby zestawić z tanimi pastami typu Thermalright TF-7 wychodzi za gram niewiele drożej, a wydajność jak widać uderza w okolice ponad dwa razy droższego Thermal Grizzly Duronout'a, czyli jak na pastę topka i może się sprawdzić lepiej jak PTM w zastosowaniach gdzie gorzej bywa z równością i głębokością szczeliny między rdzeniem, a radiatorem.

Edytowane przez Lameismyname
  • Like 1
Opublikowano

Takie pytanie, w swoim laptopie msi gl73 9se chcę zamienić pastę na termopad, i czy wtedy też muszę wymienić te inne termopady czy termiczne kity? I także czy dla CPU i GPU taki Gelid HeatPhase Ultra będzie dobrym wyborem?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.12.2025 o 20:29, Send1N napisał(a):

Akurat mx4 to ujowa pasta, szybko się degraduje, także na co byś nie wymienił oprócz silikonowej pewnie będzie na plus :ExD 

Potwierdzam nie polecam mx4.

Miałem w laptopie starą dobrą gc extreem (rok na rdzeniach cpu i gpu) wymieniłem na mx4 różnica żadna po około miesiącu / 1.5 temperatury rosły jak i obroty wentylatorów ponowne mx4>mx4 przepastowanie podobna historia temperatury poprawiły się ale trwało to około 2 miesięcy.

Łatwo wypycha ją spod radiatora po podniesieniu chłodzenia inne pasty które stosowałem trzymały się rdzenia bardziej zwarte mx4 wyglądała olejowato.

Po ostatniej wymianie pasty z mx4 na mx6 różnica 10-15 stopni wentylatory -500 rpm.

Edytowane przez cherbi
Opublikowano

MX4 ma słabą lepkość co jest bardzo ważne w przypadku gołych rdzeni stąd szybki efekt "pump out" ;) na ihs można sobie ją śmiało kłaść jeżeli komuś leży i się zastanawia czy jej użyć. Swoją drogą to w przypadku gołych rdzeni od kiedy na rynku są pady zmiennofazowe aplikacja zwykłej pasty nie ma najmniejszego sensu.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 3.02.2026 o 23:13, Lameismyname napisał(a):

Ponowię pytanie - testował już ktoś Arctica MX-7?

Akurat w tygodniu przyszła mi mx7 i mx6 i sie zastanawiam co nałożyć🤭 może spróbuje tą mx7 chociaż chciałem poczekać aż ktoś inny ja przetestuje🫣

Opublikowano
3 godziny temu, DarkeVo napisał(a):

Akurat w tygodniu przyszła mi mx7 i mx6 i sie zastanawiam co nałożyć🤭 może spróbuje tą mx7 chociaż chciałem poczekać aż ktoś inny ja przetestuje🫣

Jedyna niewiadoma w MX-7 to jej żywotność, bo nowinka. Znamy wszyscy historię nieudanej MX-5 co w mgnieniu oka schła na wiór. Pod tym kątem MX-6 pewniejsza ale pamiętajmy, że producenci past z Arctic włącznie potrafią z roku na rok zmienić skład (często na gorszy) i mamy do czynienia z inną pastą pod tą samą nazwą. Nowy rok się zaczął... Ja bym chyba poszedł w MX-7 mimo wszystko. 

Opublikowano

@Lameismyname zmieniłem już na mx7 i powiem Ci że nie taki diabeł straszny jak go maluja🤭 dość dobrze sie rozprowadza a lezała pare dni w temperaturze pokojowej i rozprowadziłem po całym procku. Z czasem zobacze roznice temperatur ale raczej jakiegoś dużego skoku nie przewiduje zwłaszcza na 7800x3d 

Opublikowano

@DarkeVo Jeżeli nic nie pokręciłem, to dystrybutorem firmy Arctic w naszym kraju jest proline, a odnośnie MX-7 i nakładania pasty podają coś takiego:
mx7-nakladanie-pasty.webp

Czyli X na drogę (ja preferuję jeszcze kropki dodać) i docisk swoje robi.
Nie rozumiem masochistycznej idei rozprowadzania takich past jak ta czy TF7 za pomocą szpatułki... 
Niestety pasty o dobrych właściwościach najczęściej kiepsko się rozprowadza. 
Co do samej MX-7 patrząc na właściwości na papierze i wyniki testów, śmiało można powiedzieć, że trzeba dać 2x tyle albo więcej u konkurencji aby mieć coś zbliżonego no i MX-7 jest jedną z niewielu past nadającą się na gołe rdzenie.
Ma to sens kupić jej tubkę na CPU/GPU.

Opublikowano (edytowane)

Ja zawsze rozprowadzam odpowiednio cienką warstwę na całość, ale szpatułki nie używam, cienki kartonik jakiś laminowany/śliski co się ugina i układa mi najlepiej pasuję. Jak paliłem fajki to np. skrzydełko z górnej części kartonika było spoko :E 

Ten MX-7 leży u mnie nie otwarty, muszę w końcu wrzucić na cpu i sprawdzić. 

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

@Lameismyname na goły rdzeń to się daje PTM'a a nie pastę ;)

Pełna zgoda, sam tak robię ale zrozum ten tok myślenia.

1. PTM dawany NIE na gołe i stałe(!) rdzenie nie ma w zasadzie logicznego uzasadnienia, na siłę żywotność jednak większość z forumowiczów przerzuca różny sprzęt i za każdym razem ładować pada za ~20zł bezsens.
2. Zgodnie z punktem 1. każdy z nas potrzebuje posiadać pastę.
3. Skoro mamy już kupić pastę co wynika z pkt. 1 i 2, to najlepiej kupić taką co też poradzi sobie z gołymi rdzeniami. Tutaj niewielka lista takich past wedle igorslab.de, bo tylko te się nadają.
GPU1.thumb.png.d5d5c39b6021717bc996a468dc7ca112.png
GPU2.png.2d3aa10544e617384603d2e8774e7d83.png

MX-7 wypada zaskakująco dobrze pod względem współczynnika cena-wydajność. Jedynie trwałość jest wielką niewiadomą i może okazać się kiepska.
Tak czy owak pewnie ją wypróbuję.

A na marginesie... większość past po aplikacji wypada podobnie, a degradacja jest na tyle liniowym procesem i my jesteśmy zbyt leniwi aby to szczegółowo monitorować, iż sami nigdy nie rozstrzygniemy która pasta jest minimalnie lepsza/gorsza. Jedynie jesteśmy w stanie wyłapać totalny szajs lub totalnie udany produkt.

Opublikowano

Ja zakładałem, że mówimy o standardowym montażu, a nie przerzucania sprzętu co chwile. Chociaż nawet wtedy nie widzę sensu używania drogiej i lepszej pasty, bo po co jak za chwile ją będziesz musiał wyczyścić i do kosza.

Na goły rdzeń to raczej mówimy o GPU, bo tego nie rozkręcasz co chwile. Zakładając, że już nie ma fabrycznie PTM. Zazwyczaj nikt się nie bawi w zdejmowanie IHS z każdego CPU jaki kupuje, a nawet jeśli tak robi to najczęściej nakłada ciekły metal.

Jeśli mówimy o GPU gdzie dziś mamy praktycznie zawsze goły rdzeń - zakładamy PTM'ma, jeśli nie chcesz za rok czy dwa znowu rozkręcać karty.

Na CPU który nie ma co chwile demontowanego chłodzenia dajesz długotrwałą lub ogólnie dobrą pastę, można poprawić montaż chłodzenia w razie, gdyby poszło coś nie tak. W przypadku IHS problem wypompowania praktycznie nie istnieje więc w takiej konfiguracji PTM traci jedną z największych swoich zalet. Dodatkowo pasta dobrej klasy będzie zapewne przez większość swojego życia trzymać lepsze temperatury niż PTM.

W przypadku serwisu czy testowania tylko pasta i to jakaś tania, bo nie ma sensu dawać lepszej jak za chwile i tak ja wytrzesz.

No, chyba że serwis chce być super pro to może i dawać wszędzie PTM, to podniesie koszta usługi, ale tak samo podniesie je droga, długotrwała pasta.

Teoretycznie to jakiej pasty użyjemy i czy warto sięgać po PTM powinno być dyktowane sama temperatura.

Przy CPU do 160W myślę, że wystarczy zwykła długotrwała pasta lub po prostu lepsza termicznie, powinniśmy na takiej spokojnie wyciągnąć 5 lat lub więcej.

PTM na IHS może mieć sens przy CPU które często i długo pracują w TDP wyższym jak 200W.

Na rdzeń czy CPU który ma bardzo niskie TDP wystarczy zwykła pasta, bo raczej i tak wytrzyma bardzo długo.

Wyjątkiem tutaj będą myślę tylko laptopy które z zasady ciężkiego dostępu i zazwyczaj ograniczonych możliwości odprowadzania ciepła zawsze lepiej się zadowolą PTM'em.

Opublikowano

@Kadajo GPU, gołe rdzenie w lapkach, planowane długotrwałe użycie (skręcenie i zapomnienie) pełna zgoda. Też trafia do mnie argument procesorów o wysokim TDP i temperaturach (podświadomie zapomniałem, że też są ludzie od Intela). Więc w takich scenariuszach PTM.
W innych pasta o dobrym współczynniku wydajności do ceny, najlepiej taka, która też może pracować na gołych rdzeniach (bo po co się ograniczać).
No i PTM niestety nie sprawdzi się w sytuacjach gdzie szczelina między rdzeniem, a chłodzeniem jest inna lub nierówna. Aż mi się przypomniały czasy RX 5070XT w wersji referencyjnej, gdzie PTM nie zdałby egzaminu, nawet po modzie z podkładkami mógłby być problem.

Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

PTM też łatwiej się czyści więc dla kogoś to też może mieć duże znaczenie.

Akurat ja to doceniam dosyć mocno.

Swojego czasu bywał na amazonie Thermalright Helios za 13zł z darmową wysyłką, który wypadał podobnie do PTMa i Gelida HeatPhase. (https://www.igorslab.de/en/5-phasenwechsel-pads-im-test-honeywell-ptm7950-ptm7950sp-vs-pcm5000-pcm8500-und-thermalright-heilos/)
Wypadł natomiast lepiej od płynnej wersji PTMa co ciekawe. W tej cenie to wybór no-brainer... kupić i nigdy więcej na pasty się nie oglądać oraz mieć w d... ewentualne zmiany CPU/chłodzenia.

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, RavenArsenal napisał(a):

Niekiedy mimo chęci, nie ma czasu żeby coś zrobić, u mnie ptm (z twojej aukcji) na na rtx 5090 wciąż czeka na test.

Czasem tak bywa :E

16 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

@sideband O, widzę Thermalright TF7 - widzę cebula mocno weszła. Swojego czasu była po 7,20zł za 2g na amazonie z darmową wysyłką... teraz jest za 8,5zł

To co na zdjęciu to gratis i jeszcze dwie tubki TF7 zanadrzu :E

Ps TR też ma swój ciekły metal jakby ktoś nie wiedział ;)

Edytowane przez sideband
  • Upvote 1