Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 13.08.2025 o 22:35, ryba napisał(a):

Skoro potrafie przyniesc/przywiezc ze sklepu kilka pelnych butelek bez ich zgniatania, to tak samo bede potrafil je dostarczyc w to samo miejsce.... tylko puste?

No ja też będę potrafił, ale ja np. często robię mniejsze zakupy przy okazji. Więc jak np. planuję zrobić sobie zakupy po drodze z pracy, to będzie teraz znaczyło łażenie cały dzień ze śmieciami w plecaku, żeby je na koniec oddać.

• Like 1
Opublikowano
W dniu 17.08.2025 o 06:11, GordonLameman napisał(a):

Dosłownie kopia z tego co było przy zakazie palenia.

Naprawdę chcesz porównywać zdawanie butelek do sklepu z jawnym szkodzeniem innym w pobliżu?

Opublikowano
13 godzin temu, 209458 napisał(a):

No ja też będę potrafił, ale ja np. często robię mniejsze zakupy przy okazji. Więc jak np. planuję zrobić sobie zakupy po drodze z pracy, to będzie teraz znaczyło łażenie cały dzień ze śmieciami w plecaku, żeby je na koniec oddać.

ale jak nie oddasz to cie chyba nie zastrzelą?

Opublikowano
2 godziny temu, MaxaM napisał(a):

Naprawdę chcesz porównywać zdawanie butelek do sklepu z jawnym szkodzeniem innym w pobliżu?

biorąc pod uwagę ile z takich butelek trafiało do lasu bądź do chmury, to myślę, że takie porównanie jest uzasadnione.

• Upvote 2
Opublikowano
41 minut temu, marcin_o26 napisał(a):

ale jak nie oddasz to cie chyba nie zastrzelą?

No nie, po prostu zapłacę wygodą lub złotówkami. Podobnie jak z handlem w niedzielę. Jak nie kupię czegoś w sobotę bo zapomnę albo nie zdążę bo np. miałem inne plany to przecież nie umrę, a jak mi bardzo potrzeba to pójdę na stację albo znajdę otwarty sklep. Ale będzie drożej i mniej wygodnie.

2 godziny temu, MaxaM napisał(a):

Z tym szkodzeniem to też bym nie przesadzał. Wszystkie badania biernego palenia jakie przeglądałem dotyczyły "długotrwałej ekspozycji", czyli w praktyce coś w rodzaju regularnego przebywania z palaczem w zamkniętym pomieszczeniu. Od tego, że kilka minut postoisz obok palacza na przystanku autobusowym raczej raka nie dostaniesz, a przynajmniej nikt tego nie zmierzył z rozsądnym poziomem ufności. Tu dużo większym problemem jest smród dymu, który się roznosi nawet na dziesiątki metrów.

Opublikowano (edytowane)

czy to nie będzie po prostu kolejny podatek? bo kto się będzie bawił w oddawanie butelek i puszek - emeryci i renciści?

było coś kiedyś takiego w polsce po 2000 roku - bo nie kojarze

i co z zółtymi/zielonymi kontenerami w śmietnikach - nie po to one są, aby wrzucać do nich butelki/puszki?

Edytowane przez marcin_o26
  • Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano

No tak, to będzie coś w rodzaju nowego podatku. Ja sobie nie za bardzo wyobrażam chadzanie do sklepu z wyładowanym starymi butelkami plecaczkiem, wcześniejsze planowanie wizyt w sklepie, aby z domu zabrać butelki i puszki itd.

Żeby to było w pełni wygodne to takie automaty musiałyby być ustawione co 200 metrów.

Blisko mnie jest Żabka. Jak tam pojawi się automat, to jak najbardziej będę korzystał. Ale większe zakupy to robię w sklepie, do którego mam grubo ponad kilometr. To tam nie będę tego nosił, bo nie za każdym razem jadę tam samochodem. Czyli wtedy dla mnie to będzie coś jak podatek.

Pomysł oceniam jako nienajlepszy.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, marcin_o26 napisał(a):

czy to nie będzie po prostu kolejny podatek? bo kto się będzie bawił w oddawanie butelek i puszek - emeryci i renciści?

tak. Wiele ludzi, np. ja. Mogę wziąć te 2-3 puste butelki tygodniowo do sklepu, ręce mi nie uschną.

12 minut temu, marcin_o26 napisał(a):

było coś kiedyś takiego w polsce po 2000 roku - bo nie kojarze

XD nigdy nie kupiłeś oranżady albo piwa w zwrotnym opakowaniu? Kto starszy, to może pamiętać mleko w szkle albo syfony z wodą.

13 minut temu, marcin_o26 napisał(a):

i co z zółtymi/zielonymi kontenerami w śmietnikach - nie po to one są, aby wrzucać do nich butelki/puszki?

A czy butelki i puszki to jedyne plastiki/alu, których używasz? Bo wiesz, że istnieją jeszcze opakowania po jogurtach, foliówki, zabawki, tetrapak, wiele wiele innych... Inna sprawa, że nikt Ci nie będzie bronił wyrzucać do takich kontenerów takich butelek tak jak możesz zwrotne butelki po piwie tak utylizować. Po prostu będziesz za to więcej płacił.

1 minutę temu, adashi napisał(a):

Ja sobie nie za bardzo wyobrażam chadzanie do sklepu z wyładowanym starymi butelkami plecaczkiem, wcześniejsze planowanie wizyt w sklepie, aby z domu zabrać butelki i puszki itd.

Obok kosza na śmieci postaw pustą dużą torbę foliową do którego pakujesz puste butelki. Idąc na zakupy zabierasz torbę ze sobą, chyba nie ma w tym nic trudnego? Co Ty chcesz planować, jak zabrać dodatkową torebkę idąc/jadąc do sklepu? 

2 minuty temu, adashi napisał(a):

Żeby to było w pełni wygodne to takie automaty musiałyby być ustawione co 200 metrów.

Zgadzam się - ale w teorii każda Żabka będzie musiała brać w tym udział, więc ten problem mamy chyba pokryty :E na wiochach z kolei Dino jest coraz popularniejsze, więc może dojdziemy kiedyś do etapu, że będzie więcej automatów jak szkół.

3 minuty temu, adashi napisał(a):

Pomysł oceniam jako nienajlepszy.

Jako człowiek który widział czuł setki palonych butelek w piecach, to ja uważam, że jest wspaniały.

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano

jako rocznik 91 to nie pamiętam abym cokolwiek w życiu kupował z kaucją 

5 minut temu, huudyy napisał(a):

tak. Wiele ludzi, np. ja. Mogę wziąć te 2-3 puste butelki tygodniowo do sklepu, ręce mi nie uschną.

XD nigdy nie kupiłeś oranżady albo piwa w zwrotnym opakowaniu? Kto starszy, to może pamiętać mleko w szkle albo syfony z wodą.

A czy butelki i puszki to jedyne plastiki/alu, których używasz? Bo wiesz, że istnieją jeszcze opakowania po jogurtach, foliówki, zabawki, tetrapak, wiele wiele innych... Inna sprawa, że nikt Ci nie będzie bronił wyrzucać do takich kontenerów takich butelek tak jak możesz zwrotne butelki po piwie tak utylizować. Po prostu będziesz za to więcej płacił.

czyli kontenery i segregacja nie spełniają swojej roli skoro i tak trzeba będzie oddawać część opakowań do sklepu

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, marcin_o26 napisał(a):

jako rocznik 91 to nie pamiętam abym cokolwiek w życiu kupował z kaucją 

piwa w życiu nie piłeś? oranżady w szkle? może byłeś w ostatnich latach na jarmarku świątecznym?

nie dowierzam w to co widzę, brzmisz trochę jak ludzie co piszą, że nie płacą VATu bo nie mają firmy :E

5 minut temu, marcin_o26 napisał(a):

czyli kontenery i segregacja nie spełniają swojej roli skoro i tak trzeba będzie oddawać część opakowań do sklepu

zasadniczo spełniają, ale system kaucyjny widocznie sprawdza się jeszcze lepiej dla środowiska.

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, marcin_o26 napisał(a):

czy oprócz tych dwóch fantastycznych produktów jesteś w stanie podać inne przykłady?

aktualnie w Polsce? Poza piwem i napojami gazowanymi w szkle? Nie bardzo, nie kojarzę żebym gdzieś indziej widział kaucję. CO najwyżej na imprezach masowych opłata za zwrotne kubki.

Dziwi mnie twoja odpowiedź bo jestem z podobnego rocznika i butelki zwrotne były bardzo popularne w moim domu, zwłaszcza w dzieciństwie. Piwo natomiast na studiach :E 

Serio nigdy nie piłeś Coca coli w szklanej butelce?

pytanie do starszych - kto pamieta wodę na trupie?
476845747_1178582620292772_5732853138733927884_n.thumb.jpg.4d036f6af6134e9195521fe00a8754fd.jpg

Edytowane przez huudyy
Opublikowano

Mieszkam   w  Czechach kaucja na butelki piwo wino woda malinovka kofola , kupujemy piwo beczkowe od 10l do 50l 1000Kć kaucji za beczke. Kupujesz skrzynke piwa 160Kć kaucji za skrzynke i butelki potem tylko wymieniasz.Jezeli chodzi o plastikowe butelki dla mnie to jest opłata za opakowanie masz do wyboru albo je wywalić albo oddać .

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, huudyy napisał(a):

aktualnie w Polsce? Nie bardzo, nie kojarzę żebym gdzieś indziej widział kaucję. CO najwyżej na imprezach masowych opłata za zwrotne kubki.

Dziwi mnie twoja odpowiedź bo jestem z podobnego rocznika i butelki zwrotne były bardzo popularne w moim domu, zwłaszcza w dzieciństwie. Piwo natomiast na studiach :E 

oranżady to kojarze tylko w puszkach i plastikowych butelkach, a piwa w domu raczej sie nie piło, tylko wódke/whisky, teraz pije czasami jakieś piwa ale o kaucji to ja nie słyszał :E

8 minut temu, huudyy napisał(a):

Serio nigdy nie piłeś Coca coli w szklanej butelce?

piłem, ale pierwsze słyszę że na to była jakaś kaucja xd widocznie człowiek młody nie przejmował się za bardzo pieniędzmi xd, a może byłem po prostu jakimś bananowym dzieckiem

Edytowane przez marcin_o26
Opublikowano
13 minut temu, huudyy napisał(a):

Idąc na zakupy zabierasz torbę ze sobą, chyba nie ma w tym nic trudnego? Co Ty chcesz planować, jak zabrać dodatkową torebkę idąc/jadąc do sklepu?

O kurczę, nie sądziłem, że to może być trudne do zrozumienia

Idąc do miasta aby coś tam pozałatwiać, a na końcu wpaść jeszcze do sklepu po zakupy, bo nie chce mi się ich nosić to mam nosić ten śmietnik do zwrotu ze sobą wszędzie, czy może iść 2x do sklepu, na starcie oddać śmieci, a na końcu zrobić zakupy, czy też wrócić do domu po śmieci do oddania i dopiero iść do sklepu kupować i oddawać?

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, marcin_o26 napisał(a):

oranżady to kojarze tylko w puszkach i plastikowych butelkach, a piwa w domu raczej sie nie piło, tylko wódke/whisky,

serio? wszystko to poniżej jest na kaucję

pepsi-napoj-gazowany-200ml-x-24-butelka-szklo-b-iext124577566-1450011412.thumb.jpg.ff3f47c19f9243e749dca4741f30dd20.jpg

Oranzada-Czerwona-fantazja-PRL-smak-dziecinstwa-0-33l-Produkt-polski-szklo-1463409437.thumb.jpg.6f09a2f33fdb8dce19ce428f20b2502b.jpg'

Wysowianka-Zdroj-gazowana-zwrotna-min-1-800x1200-2035776758.thumb.jpg.cb7866320a00b9ace19ad9dd3ccb8a91.jpg

5900699000013_eb-1184720085.thumb.JPG.94b24f6d81a77220ced2398aea55ff5e.JPG

8 minut temu, marcin_o26 napisał(a):

teraz pije czasami jakieś piwa ale o kaucji to ja nie słyszał :E

czyli miałem rację :E

18 minut temu, huudyy napisał(a):

brzmisz trochę jak ludzie co piszą, że nie płacą VATu bo nie mają firmy :E

kaucja była, jest i będzie, tyle, że rozszerzona na prawie wszystkie napoje.

5 minut temu, adashi napisał(a):

O kurczę, nie sądziłem, że to może być trudne do zrozumienia

Idąc do miasta aby coś tam pozałatwiać, a na końcu wpaść jeszcze do sklepu po zakupy, bo nie chce mi się ich nosić to mam nosić ten śmietnik do zwrotu ze sobą wszędzie, czy może iść 2x do sklepu, na starcie oddać śmieci, a na końcu zrobić zakupy, czy też wrócić do domu po śmieci do oddania i dopiero iść do sklepu kupować i oddawać?

wybacz, że kaucje psują Ci logistykę, ja na zakupy wychodzę raz w tygodniu, o stałej porze, zawsze autem bo kupuję sporo. 

PS wiesz, że możesz i cały miesiąc zbierać butelki i wtedy zrobić jednego dużego tripa? Nikt tego nie będzie sprawdzał... A jeśli podwójne wypady Cię męczą, to zawsze możesz jak crush płacić i palić :E

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano

Woda Mazowszanka była w latach 90.

image.png.cd942bb14d31123a9c27981d1df4581b.png

Były Krzysie. Ptysie i inne napoje

image.thumb.png.e2ded8d54320b8d1e4d57e13bb40e497.png

Wszystko butelki zwrotne.

@adashi ale wiesz że nie będziesz musiał oddawać butelek w sklepie w którym będziesz robił zakupy? :D  Będziesz mógł je oddać w każdym innym miejscu czy automacie.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, huudyy napisał(a):

wybacz, że kaucje psują Ci logistykę, ja na zakupy wychodzę raz w tygodniu, o stałej porze, zawsze autem bo kupuję sporo. 

PS wiesz, że możesz i cały miesiąc zbierać butelki i wtedy zrobić jednego dużego tripa? Nikt tego nie będzie sprawdzał... A jeśli podwójne wypady Cię męczą, to zawsze możesz jak crush płacić i palić :E

Ale czemu narzucasz komuś swój rytm dnia? To, że Ty tak robisz, de facto nikogo nie obchodzi.

@adashi podał swój i jak widzisz, mu nie jest po drodze z butelkami.

Równie dobrze mógłbym powiedzieć, że nie piję nic z plastiku więc jaki jest problem? Przestańcie pić z niego i tyle.

Edytowane przez MaxaM
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Camis napisał(a):

Tylko sklepy powyżej 200m2.

o Biedronce myślałem :E 

Teraz, MaxaM napisał(a):

Ale czemu narzucasz komuś swój rytm dnia? To, że Ty tak robisz, de facto nikogo nie obchodzi.

tak jak UE nie będzie obchodziło to, że będziecie musieli dzielić swój dzień inaczej - chyba, że wolicie płacić.

Opublikowano
14 minut temu, huudyy napisał(a):

PS wiesz, że możesz i cały miesiąc zbierać butelki i wtedy zrobić jednego dużego tripa?

To teraz jeszcze busa będę musiał kupić? :E 

Stare baby mnie zjedzą żywcem jak będę oddawał te 100 puszek/butelek na raz!

Opublikowano
1 minutę temu, huudyy napisał(a):

tak jak UE nie będzie obchodziło to, że będziecie musieli dzielić swój dzień inaczej - chyba, że wolicie płacić.

I naprawdę uważasz, że to jest ok?

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Camis napisał(a):

Tylko sklepy powyżej 200m2.

Według ustawy tak, ale w praktyce to rynek zweryfikuje. Wszystkie sklepy mogą dobrowolnie przystąpić do systemu.

Stawiam, że większość tych popularnych sklepów jak Żabka, Dino i podobnych poniżej 200m2 przystąpią do systemu i to dość szybko. Z prostego powodu, walka o konsumenta :E Jak dany sklep nie będzie przyjmował zwrotu, to klient wybierze inny konkurencyjny sklep aby zrobić zakupy i przy okazji, aby móc oddać fanty :E 

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 4