Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, ryba napisał(a):

fajny kraj, taki swojski - jest okazja do malej zmiany w zyciu, by nie bawic sie w butelki, kaucje, a nawet lekko przyoszczedzic na wydatkach...

Widzisz problem jest w tym, że to nie jest żadne przyoszczędzenie na wydatkach. Gdyby ceny opakowań nie wzrosły (ewentualnie kwota za zwróconą butelkę była trochę wyższa od doliczonej kaucji) to było by uczciwie bo producenci tych napoi też powinni  partycypować w kosztach tego procederu i wtedy było by to przyoszczędzenie na wydatkach. W aktualnej formie to ja po prostu za darmo wykonuję pracę śmieciarza. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Klakier1984 Wez rozpisz mi jakie calki robisz na obliczeniach, bo widze jakies niescislosci w logice. Chcesz mi powiedziec, ze picie kranowki i zainwestowanie w bidon/butelke i dzban filtrujacy nigdy sie nie zwroci i ciagle oplaca sie chodzic do sklepu po wode? Juz nawet nie wspomne o czasie i wysilku noszenia wody ze sklepu do domu.

Osobna kwestia, ze oczekiwanie wiekszego zwrotu kaucji, niz sie zaplacilo ma piekny sens, a firmy to samarytanie... wcale roznicy nie dolicza do produktu, no ale Twoja psychika by spala spokojnie, bo dostales wiecej niz zaplaciles. Wyglda logicznie :E

Edytowane przez ryba
  • Upvote 1
Opublikowano

Ktoś narzekał na ludzi narzekających w żabkach o kaucje, ale ja rozumiem bo ten sklep chyba najbardziej oberwie. Oni tam robią 2345123 rzeczy i dorzucają im kolejną :E 

Najlepiej dla mnie to Lidl zrobił w mojej lokalizacji, butelkomaty są OSOBNO innym wejściem z tyłu parkingu, a nie w sklepie. 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Totek napisał(a):

Ale tak sobie wymyśliłem teraz, po co mam biegać sam z butelkami do butelkomatu, skoro mogę dać je dzieciakom i kasę na kieszonkowe będą mieli. Wilk syty i owca cała :D

Tak w sumie to się robiło jakieś 35 lat temu. Pozbierałeś butelki rano pod blokiem i miałeś na oranżadę, a jak obrodziło po weekendzie to i na automaty mogłeś iść.

10 minut temu, ryba napisał(a):

A jak abstynent?

To cie nie wpuszczają.

Opublikowano
26 minut temu, blabla123 napisał(a):

Tak w sumie to się robiło jakieś 35 lat temu. Pozbierałeś butelki rano pod blokiem i miałeś na oranżadę, a jak obrodziło po weekendzie to i na automaty mogłeś iść.

Dokładnie tak wyglądało moje dzieciństwo, chodzenie po rowach, parkach, krzakach, obok torów i szukanie butelek. Z tego była całkiem niezła kasa na głupoty. 

Fajnie by było gdyby powstały jakieś dodatkowe punkty odbioru takich butelek, gdzie można dwa wory od razu zanieść. Na skupach złomu mogłoby to elegancko istnieć.

Opublikowano
Godzinę temu, ryba napisał(a):

@Klakier1984 Wez rozpisz mi jakie calki robisz na obliczeniach, bo widze jakies niescislosci w logice. Chcesz mi powiedziec, ze picie kranowki i zainwestowanie w bidon/butelke i dzban filtrujacy nigdy sie nie zwroci i ciagle oplaca sie chodzic do sklepu po wode? Juz nawet nie wspomne o czasie i wysilku noszenia wody ze sklepu do domu.

To trzeba było pisać od razu, że w tym kontekście widzisz te oszczędności :) 

Co do firm to one nie mogą być samarytaninem za to ja nim być muszę- brzmi logicznie ;)

Naprawdę nudzi mnie już te ciągłe przekonywanie, że żadnym firmom nie można niczego podnosić "bo przerzucą na klienta" 

Ja mam lepszy pomysł, obniżmy im jakieś podatki- wtedy na pewno będzie taniej.

Opublikowano

@KiloKush  To w jakim sklepie oddajesz nie ma kompletnie żadnego znaczenia, sklep nie zarabia na nieodebranych kaucjach. Wszystko co nieodebrane zasila działanie systemu aukcyjnego, a od nieodebranych kaucji producent danego produktu w opakowaniu kaucyjny musi doprowadzić dodatkowy VAT za niezwrócone opakowania (w momencie zwrócenia opakowania VAT za opakowanie nie jest odprowadzany). 

Pominięcie tego w artykule oraz dywagowanie jak sobie poradzą małe sklepy, które do systemu kaucyjnego nie muszą przystępować oprócz szklanych butelek zwrotnych jeśli takie sprzedają, sprawia że masa wniosków wyciągniętych w artykule i obliczeń jest błędna.

• Upvote 2
Opublikowano
6 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Co do firm to one nie mogą być samarytaninem za to ja nim być muszę- brzmi logicznie ;)

Naprawdę nudzi mnie już te ciągłe przekonywanie, że żadnym firmom nie można niczego podnosić "bo przerzucą na klienta" 

Patrz wyzej - kup raz dwa kawalki plastiku, filtr raz na x czasu i pokazesz srodkowy palec big corpo od wody butelkowanej. Zaoszczedzisz i tak dopieczesz firmie od wody, ze akcje na gieldzie pojda na dno!

Opublikowano
40 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Bo przerzucą. Jakby sklep oddawał więcej niż naliczył na paragonie za kaucję, to ta część to też kaucja, tylko byłaby zwyczajnie wliczona w cenę produktu. Jak inaczej sobie to wyobrażałeś?

• Camis zmienił(a) tytuł na System kaucyjny
Opublikowano
10 godzin temu, ryba napisał(a):

zakup soda stream - nie, bo z Izraela, a Dafi ma ciezko dostepne naboje = nie beda kupowac wcale

Jest jeszcze tańsze wyjście, kupujesz sobie butle CO2, mała albo dużą zależy ile masz miejsca + przejściówkę do ładowania i sam sobie gazujesz wodę beż żadnych soda stream itp.

Do tego wychodzi sporo taniej bo tylko koszt napełnienia CO2. 

• Like 1
Opublikowano

No fakt, ja od wielu lat pije tylko wodę z kranu i to bezpośrednio bez filtrowania, Łódź z tego co piszą to nadaje się do picia %-), tylko dodaje trochę kwasku albo cytryny dla posmaku. Kiedyś gazowałem sobie własna butlą ale mi przeszło i wole niegazowaną pić.