Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Send1N napisał(a):

Moje w konfiguracji 4x8 się wywalają od samego ciepla powyżej 1.44v (realnie 1.456) przy 2x8 działają bez przegrzewania w okolicy 1.55v także miej to na uwadze że jak wrzucisz kartę o 2x takim poborze prądu jak wcześniej to mogą przestać byś stabilne w grach :P 

Zamontuje nawiew 😅😅

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, mateusz1993 napisał(a):

@Qrdello @Send1N @skunRace Podepne się do tematu 😅 , widzę team X3D 👌, przesiadłem się z 5600X na 5700X3D, chcę zmienić też mojego poczciwego Pulsa 6700XT na coś mocniejszego, gram w rozdzielczości 2560x1440 240Hz głównie gry online typu : COD MW3/BO6 , BFV/2042, czasem się zdarzy singiel raz na jakiś czas np. Doom Eternal , Sillent Hill 2 , Resident Evil, czekam teraz na Stalkera 2, budżet 4500zł, nie zależy mi kompletnie na RT i różnych zbędnych ficzerach od NV, gra tylko w natywie, używam kart AMD od prawie 23 lat i tego chcę się trzymać, czy np. 7900XT czy 7900XTX nie będzie ograniczany przez mój ww. procesor ? reszta konfiguracji

MSI B550-A Pro 

Ryzen 7 5700X3D @ CO-30 All Core @ Arctic Freezer III 240mm

4x 8GB 4400Mhz Patriot Viper Steel @ 4000Mhz CL16  1:1:1 

2x Lexar NM620 1TB @ RAID0 

4x Samsung 870 Evo 1TB @ RAID0 

Seasonic Focus 850GX 850W 80+ Gold 

Endorfy ARX 700 @ 4x Fluctus 140mm

ASUS ROG Swift OLED PG27AQDM

z góry dzięki 

Będzie ok, bierz coś najwydajniejszego w tym budżecie, czyli 7900XTX, jak Ci się nie chce czekać do 8000 i będziesz pan zadowolony ;)

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, skunRace napisał(a):

Będzie ok, bierz coś najwydajniejszego w tym budżecie, czyli 7900XTX, jak Ci się nie chce czekać do 8000 i będziesz pan zadowolony ;)

Szkoda że AMD wycofało się z wypustu segmentu High End serii 8000, ale z tego co plotki głoszą to podobno 8800XT ma być coś jak 4080S/7900XTX, ale zobaczymy co z tego wyjdzie. 7900XTX w zupełności mi wystarczy, z czasem seria 7000 ma także dostać sprzętowy FSR4 z FG bazujący na tych rdzeniach AI, a jak mnie najdzie ochota by przejść na rozdzielczość 4K także w OLED to dodatkowy VRAM w postaci 24GB jak i FSR4 w przyszłości na pewno może się przydać 🫡.

Edytowane przez mateusz1993
Opublikowano

Plotki mówią, że najwydajniejsza karta ma być zbliżona do 7900XTX, ale lepiej wyceniona i z mniejszym poborem prądu. Tak, czy inaczej trzymam kciuki, żeby w przyszłości było coraz lepiej jeśli chodzi o GPU u AMD, od RX 5000 jest coraz lepiej w tym segmencie średnio wysokim. 7900XTX, 7900XT, 7800XT też całkiem fajnie się pokazał w stosunku do 4070/4070Ti/4080. Nie oczekuje, że w końcu się tak odkują jak to zrobili w procesorach i chwała im za to co pokazali Intelowi. Ale jak będą mocno konkurować z kartami nvidi pokroju 70/80 z dobrym poborem prądu i lepszą wydajnością w RT z konkurencyjną wyceną to też się nie obrażę, a może w końcu doczekamy czasów, że w najwyższej półce będzie dobrze.

• Like 1
Opublikowano
55 minut temu, skunRace napisał(a):

Plotki mówią, że najwydajniejsza karta ma być zbliżona do 7900XTX, ale lepiej wyceniona i z mniejszym poborem prądu. Tak, czy inaczej trzymam kciuki, żeby w przyszłości było coraz lepiej jeśli chodzi o GPU u AMD, od RX 5000 jest coraz lepiej w tym segmencie średnio wysokim. 7900XTX, 7900XT, 7800XT też całkiem fajnie się pokazał w stosunku do 4070/4070Ti/4080. Nie oczekuje, że w końcu się tak odkują jak to zrobili w procesorach i chwała im za to co pokazali Intelowi. Ale jak będą mocno konkurować z kartami nvidi pokroju 70/80 z dobrym poborem prądu i lepszą wydajnością w RT z konkurencyjną wyceną to też się nie obrażę, a może w końcu doczekamy czasów, że w najwyższej półce będzie dobrze.

Trafnie podsumowujesz aktualną sytuację na rynku GPU, a także kierunki, w których AMD powinno podążać. Rzeczywiście, od serii RX 5000 widać znaczący postęp w segmencie średnio-wysokim, co napawa optymizmem. Seria RX 7000, w tym 7900XTX, pokazała, że AMD potrafi dostarczyć konkurencyjne produkty, które w wielu scenariuszach z powodzeniem rywalizują z ofertą Nvidii.

Co więcej, Twoje spostrzeżenie dotyczące strategii AMD w zakresie efektywności energetycznej i konkurencyjnej wyceny jest niezwykle istotne. W dobie rosnącego nacisku na ekologię i bardziej świadomego podejścia konsumentów do poboru prądu, AMD może tu zdobyć przewagę nad Nvidią. Lepsza wydajność w ray tracingu to kolejny krok, który mógłby umocnić ich pozycję na rynku, szczególnie w kontekście coraz większej roli tego aspektu w grach AAA.

Twoja wzmianka o sukcesie AMD w segmencie procesorów jest trafna i stanowi przykład, że determinacja oraz innowacyjność mogą przynieść niesamowite rezultaty. Jeśli AMD zdoła powtórzyć podobny manewr na rynku kart graficznych, wszyscy na tym skorzystamy – zdrowa konkurencja zawsze działa na korzyść konsumentów.

Podsumowując, masz rację – to nie tylko kwestia "dogonienia" Nvidii, ale także umacniania pozycji przez dostarczanie kart o dobrym stosunku wydajności do ceny, niskim poborze energii i stopniowym redukowaniu luki w RT. Trzymam kciuki, żeby przyszłość rynku GPU wyglądała dokładnie tak, jak ją opisujesz – z większym wyborem, lepszymi cenami i równowagą w każdej półce wydajnościowej.