Lameismyname 2 340 Opublikowano 27 Listopada 2024 Opublikowano 27 Listopada 2024 Godzinę temu, Iri napisał(a): Jak chcecie ciszy i niskich temperatur to od siebie polecam Gigabyte RTX 4090 Gaming OC 24GB. Tylko ciekawe jak po pół roku używania, skoro krąży info, że większość partnerów NVIDII dziaduje na paście i stąd są cyrki, że na topowych modelach topowych kart topowych marek Hot Spot skacze powyżej 100*C i ewidentnie pasta dziadowska jest użyta.
Send1N 4 162 Opublikowano 27 Listopada 2024 Opublikowano 27 Listopada 2024 Może w przyszłości zaczną fabrycznie kłaść tego typu pady zamiast smarować zwykłą pastą i nie będzie problemu z rozbieraniem na własną rękę, takie coś to powinna być podstawa, ile reklamacji z powodu wysokich temperatur po czasie by unikneli gdyby siedziały pady zmiennofazowe na rdzeniach... Taki PTM jest na rynku od lat a producenci dalej pakują zwykłego gluta ze względu na koszty, śmiech na sali bo to nawet drogie nie jest 2
sideband 1 772 Opublikowano 28 Listopada 2024 Opublikowano 28 Listopada 2024 (edytowane) Najpierw to musi być mądra głowa, która o tym zadecyduje. Zobacz w PS5 jest jest pasta na Galu zobacz jak musieli oblekać rdzeń i tak czasem są problemy. A mogli zastosować metalpad podobnie rozwiązanie tylko na Indzie nie trzeba by niczego zabezpieczać i nie byłoby żadnego wycieku. A szkoda, że metalpad znikł z rynku tym bardziej, że można go stosować na aluminium. Edytowane 28 Listopada 2024 przez sideband 1
m@rcinpl 21 Opublikowano 28 Listopada 2024 Opublikowano 28 Listopada 2024 W dniu 26.11.2024 o 21:36, PaVLo napisał(a): Co do pasty, to mam tą cholerną plombę na śrubce, a ona taka mała, że na razie nie mam pomysły jak się za to zabrać. Ja chyba gdzieś mam takie naklejki tylko musiałbym poszukać...
PaVLo 917 Opublikowano 28 Listopada 2024 Autor Opublikowano 28 Listopada 2024 (edytowane) Zerknij jak możesz, generalnie idą do mnie, ale może masz jakieś inne 🤔 W domu mam denaturat, więc nie będę nic kupował. Edytowane 28 Listopada 2024 przez PaVLo
suchy89 21 Opublikowano 28 Listopada 2024 Opublikowano 28 Listopada 2024 6 godzin temu, Lameismyname napisał(a): Tylko ciekawe jak po pół roku używania, skoro krąży info, że większość partnerów NVIDII dziaduje na paście i stąd są cyrki, że na topowych modelach topowych kart topowych marek Hot Spot skacze powyżej 100*C i ewidentnie pasta dziadowska jest użyta. Ciekawe jest to że topowi producenci dziadują na paście a taki np. Gainward daje dość przyzwoitą. U mnie Gainward 4090 po dwóch latach w bardziej wymagających grach ma ~70 stopni na rdzeniu i ~82 na HS, w syntetycznym obciążeniu OCCT przy stałym poborze 450W dobija do 75 rdzeń i 88 HS. Owszem temperatury wzrosły o jakieś 4-5 stopni w porównaniu do nowej karty ale po dwóch latach pasta miała prawo trochę zdegradować.
Kadajo 7 405 Opublikowano 28 Listopada 2024 Opublikowano 28 Listopada 2024 Tylko problem w tym ze oni mogli paść ofiarą pogorszenia się pasty z winy producenta. To raczej mało prawdopodobne, aby do kart, które biorą miedzy 280 a 450 wat dawali świadomie pastę tak słabej jakości, która nie wytrzyma nawet dwóch lat. A przypominam ze ich karty są objęte 3-letnia gwarancja producenta. Biorąc pod uwagę jak dobrze są zaprojektowane te karty i to, że wyłożyli się na paście wskazuje, że zawiódł właśnie dostawca tego elementu. To tak jak my kupujemy cały czas ten sam model pasty, bo jest sprawdzony a tu nagle albo się okazuje, że jest na rynku wadliwa partia, albo producent coś po cichaczu zmienili, może nie koniecznie złośliwie, ale chcieli przyoszczędzić nie zmieniając parametrów za bardzo albo eksperymentowali i coś poszło nie tak, nawet można wziąć pod uwagę kwestie podrabiania takich past, szczególnie tych bardziej popularnych. Miłośnicy teorii spiskowych mogą snuć swoje domysły ze może osoba wewnątrz firmy, która o tym decydowała chciała sobie zaoszczędzić trochę kasy do bonusa, to tez jest możliwe. Ale tak pisałem wcześniej, po co robić świetną kartę z dobrym chłodzeniem, żeby potem ją totalnie upośledzić tak słabą pastą. Czas pokazuje ze w tym przypadku omawiany Asus naraził się w ten sposób nie tylko na spadek reputacji, ale i koszta serwisowe, nikt nie podjąłby takiej decyzji wiedząc czym to może grozić. Jeśli tak było to w nowej generacji kart powinniśmy zobaczyć znaczną poprawę w tej kwestii. Jeśli nie, to już dla mnie by oznaczało ze Asus nie wyciągną żadnych wniosków, a to stawia już bardzo duży znak zapytania nad tą firmą ogólnie, nie tylko w kwestii kart graficznych. 1
Alek_M 233 Opublikowano 28 Listopada 2024 Opublikowano 28 Listopada 2024 @Kadajo według mnie, to jest świadome działanie, bo miałem poprzednio RTX 3080 Asus Tuf OC i też miała ten sam problem z temperaturami, tylko dowiedziałem się o tym jak włączyłem monitorowanie temperatury Hotspot w HWinfo, bo w MSI tego nie było. Delta sięgała około 25 stopni. Nawet są o tym wzmianki w necie, więc to nie przypadek według mnie.
wrobel_krk 851 Opublikowano 28 Listopada 2024 Opublikowano 28 Listopada 2024 @KadajoPanie przecież producenci tną na wszystkim i biorą jak najtańsze, przecież co było z serią 3090 i padami na vram, niektóre firmy wcale nie dawały padów na ten vram z drugiej strony. Asus to już od dwana leci w kulki na wszystkich frontach, kiedyś ludzie przepłacali za Asusy ale oferował jakiś tam poziom, teraz dalej cena premium a jakość słaba. Co do kosztów serwisu u nich tak własnei wygląda, wysyłasz takie gpu ze 100 stopni na hostpot to odsyłają bo działa zgodnie ze specyfikacją: https://www.techpowerup.com/forums/threads/4090-hotspot-temperature-110c.327230 https://gamersnexus.net/news-features/confronting-asus-face-face
Kadajo 7 405 Opublikowano 28 Listopada 2024 Opublikowano 28 Listopada 2024 Czemu nie dotknęło to każdej karty ?
wrobel_krk 851 Opublikowano 28 Listopada 2024 Opublikowano 28 Listopada 2024 Bo wiesz większość ludzi pewnie nawet nie patrzy na hotspot GPu dopóki mu działa i gra wszystko. Przy 105 na hotspocie nie ma jeszcze throtllingu z tego co wiem Rożnie też ludzie używają karty, jedni po 8h dziennie grają inni 8h w tygodniu. No i kontrola jakości jest taka słaba, pewnie 9/10 nałożą dobrze pasty, a jak coś jest źle to po czasie hotspot rośnie No i czy każdy nagle wrzuca temat na forum/reddita? Też nie Każdej nie ale jest tego dużo: https://www.reddit.com/search/?q=asus+4090+repaste&cId=727a4bff-f61f-4a36-986d-e95a436b0ada&iId=9881b30a-fc8e-4824-a67c-43fd9e5a8451 Spoiler Strix OC czyli topka niby topek, Hotspot 98 na 73 po założeniu PTM 4080 strix 106 na 88 stopni, jak pasta wyglądała
PaVLo 917 Opublikowano 28 Listopada 2024 Autor Opublikowano 28 Listopada 2024 Widocznie Asus wykorzystał popularność, bo wiedział, że ludzie i tak kupią, więc brał byle syf, aby tylko coś było. Asus bardzo spadł w moim rankingu producentów, branych pod uwagę przy zmianie sprzętu. Wracając do tematu, to na zapytanie "sklep" mi kazał przyszykować kartę i wysyłają kuriera, "bo chcą ją sprawdzić na magazynie" i jak "stwierdzą" problem to odeślą do Asusa 😂😂 Nie będę podawał nazwy, ale to nie jest typowy sklep IT, więc ich wiedza jest mizerna i jeszcze uszkodzą ją mechanicznie. Odpisałem im, że nie zgadzam się bo nie są autoryzowani, ani nie mają wiedzy i umiejętności i niech kuriera sobie zawracają.
wrobel_krk 851 Opublikowano 28 Listopada 2024 Opublikowano 28 Listopada 2024 (edytowane) @PaVLoTo jest w temacie te rozważania, bo niech każdy widzi jak zobaczy temat że Asusy na psy schodzą, w testach wychodzi wszystko dobrze, a po jakimś czasie.... Powodzenia, mam nadzieję że serwis Asusa zrobi co należy, czyli wymieni pastę:) Edytowane 28 Listopada 2024 przez wrobel_krk
Boldwyn 119 Opublikowano 28 Listopada 2024 Opublikowano 28 Listopada 2024 Ja miałem identyczny problem z TUFem 4070 Ti Super - na razie zmieniłem pastę na TG Hydronaut (bo mi trochę zostało) i jest duża poprawa, choć nadal cieplej niż w recenzjach (na otwartej obudowie).
Kadajo 7 405 Opublikowano 28 Listopada 2024 Opublikowano 28 Listopada 2024 No ale macie przynajmniej jednego użytkownika tutaj który się wypowiedział ze nie ma takich problemów ze swoim TUF'em: W dniu 27.11.2024 o 08:57, YouKnowSedri napisał(a): Sam posiadam tufa od nowości i nie mam takiej lipy z temp, za to cewki to pewnik w "bingo" przy zakupie gpu od asusa... Wiec na bank to nie są wszystkie karty. Poza tym może i ludzie nie patrzą na HS, ale za to każdy słyszy kartę i najpadopodobniej tak samo by zareagował jak autor tematu ze jego karta zrobiła się głośniejsza niż w dniu jej kupna. Pamiętam swojego GTX 1070 od MSI któremu tez zmieniłem pastę bodajże po 3 latach, bo zauważyłem, że stał się głośniejszy, a nie czytałem wtedy ze MSI stosuje złą pastę na swoich GPU.
wamak 332 Opublikowano 28 Listopada 2024 Opublikowano 28 Listopada 2024 W 2,5 rocznym Asusie 3080TI też mam wysoką deltę: 22 stopnie. Dobrze, że cewki wyjątkowo są ciche. Skoro Asus pozwala na zmianę pasty bez utraty gwarancji, to też zapodam PTM'a.
wrobel_krk 851 Opublikowano 28 Listopada 2024 Opublikowano 28 Listopada 2024 @wamakNa początek do nich napisz, bo oficjalnie to nie ma nic że pozwalają, wtedy masz przykrywkę:) 1
Iri 68 Opublikowano 28 Listopada 2024 Opublikowano 28 Listopada 2024 (edytowane) 12 godzin temu, Lameismyname napisał(a): Tylko ciekawe jak po pół roku używania, skoro krąży info, że większość partnerów NVIDII dziaduje na paście i stąd są cyrki, że na topowych modelach topowych kart topowych marek Hot Spot skacze powyżej 100*C i ewidentnie pasta dziadowska jest użyta. Karta była zakupiona 10 miesięcy temu ,a komputer używany był dokładnie 2560 godzin według programu CristalDiskinfo. Nigdy nie była rozbierana. Dodam ,że wentylatory były przy 1800 rpm praktycznie niesłyszalne ,a o piszczeniu cewek nawet nie było mowy. Sam się zdziwiłem jak udany model Gigabyte'a im wyszedł. Jedyny jaki minus w tej karcie jest to glitch podświetlenia RGB. Żyło to jak chciało... niby wypuścili jakiś update i go zrobiłem ale nic to nie poprawiło. Edytowane 28 Listopada 2024 przez Iri
Kadajo 7 405 Opublikowano 28 Listopada 2024 Opublikowano 28 Listopada 2024 Z podświetleniem to sam Windows może mieszać odkąd pojawiła się oficjalnie możliwość sterowania z jego poziomu RGB. Ja sam musiałem zainstalować ten armur create żeby ustawić to jak trzeba i wyłączyć sterowanie w samym Windows jak to dodali. No i oczywiście podświetlenie się RESETUJE za każdym razem jak odłączysz całkowicie zasilanie od kompa.
PaVLo 917 Opublikowano 28 Listopada 2024 Autor Opublikowano 28 Listopada 2024 @Kadajo ja wywaliłem to śmietnisko w postaci całego oprogramowania i do kontroli oświetlenia GPU i klawiatury, zainstalowałem sam Aura Sync https://www.asus.com/campaign/aura/download.php Na dole jest link do ostatniej wersji 1.07.84_V2 Wracając do tematu, to mając już 3 grafiki Asusa, pierwszy raz trafił mi się taki model. Najważniejsze, że Asus zezwolił i można działać. Jak przyjdzie plaster, to będę rozbierał, a przy okazji przeczyści się po ponad roku. 1
sideband 1 772 Opublikowano 28 Listopada 2024 Opublikowano 28 Listopada 2024 @PaVLo Ty to po nocach nie śpisz? Tylko zamawiasz i zwracasz PTM-y? 2 godziny temu, Kadajo napisał(a): Czemu nie dotknęło to każdej karty ? Bo to jest związane jak mocno krzywy jest rdzeń i podstawa chłodzenia. 1
Gość pawciog Opublikowano 28 Listopada 2024 Opublikowano 28 Listopada 2024 (edytowane) . Edytowane 8 Grudnia 2024 przez pawciog
Gość razeks Opublikowano 28 Listopada 2024 Opublikowano 28 Listopada 2024 I to Strix za miliony monet... Cyrk
Gość pawciog Opublikowano 28 Listopada 2024 Opublikowano 28 Listopada 2024 (edytowane) . Edytowane 8 Grudnia 2024 przez pawciog
Send1N 4 162 Opublikowano 28 Listopada 2024 Opublikowano 28 Listopada 2024 "Zostawcie Asusika, nie reklamujcie go, tam ciągle gra muzyka" 10
Rekomendowane odpowiedzi