sideband 228 Opublikowano Czwartek o 19:35 Opublikowano Czwartek o 19:35 Jakby ktoś potrzebował PTM 80x40 z narzędziami w takim stanie jak zdjęciu to mogę oddać za 30zł i wysyłka za free jak ktoś ma smarta Na serwisie mam zapas to i tak jest mi zbędny. 1
Lameismyname 168 Opublikowano Czwartek o 19:44 Opublikowano Czwartek o 19:44 Godzinę temu, ernorator napisał(a): a nawet będzie gorszy od dobrej pasty typu kryonaut. Dobry to ta pasta i marka ma marketing. Poczytaj jak wiele ludzi zgłasza efekt "Pump Out". Temperatury świeżo po nałożeniu to jedno, ale najważniejsze jak długo będą zachowane właściwości i to czy pasta jest bardzo podatna na powyższy Pump Out.
sideband 228 Opublikowano Czwartek o 20:00 Opublikowano Czwartek o 20:00 17 minut temu, Send1N napisał(a): Smart znów działa od 45 Nawet nie zwróciłem uwagi dwa tygodnie byłem w kosmosie 2
CryptTM 117 Opublikowano Czwartek o 20:19 Opublikowano Czwartek o 20:19 @sideband wrzućcie nowa wersję "naklejek" od MSI, bo ostatnie trochę się różnią od tych, dostępnych na aukcji Odezwij się na PW, to ci podrzucę fotkę.
sideband 228 Opublikowano Czwartek o 20:26 Opublikowano Czwartek o 20:26 Zamawiałeś już kilka razy MSI i były inne w tym sensie czy tylko różni się zdjęcie od realnej plomby? Zdjęcia to są foty kolesia co robił te plomby nie mam innych To cały czas ta sama partia plomb bo mam tego jeszcze dużo...... Nawet nie pytałem czy klepie też inne plomby.
CryptTM 117 Opublikowano Czwartek o 20:31 Opublikowano Czwartek o 20:31 Rozmiar jest ten sam, logo też, napisy inne, warto uaktualnić. Ogólnie jest prawie to samo, więc nie powinno być problemu.
ernorator 65 Opublikowano Czwartek o 21:16 Opublikowano Czwartek o 21:16 Godzinę temu, Lameismyname napisał(a): Dobry to ta pasta i marka ma marketing. Poczytaj jak wiele ludzi zgłasza efekt "Pump Out". Temperatury świeżo po nałożeniu to jedno, ale najważniejsze jak długo będą zachowane właściwości i to czy pasta jest bardzo podatna na powyższy Pump Out. Mam inne doświadczenia w tej materii. Przemieliłem kilkanaście past na cpu i na GPU. Kryionauta niewiele może pobić jeśli chodzi o przewodność cieplną. Na GPU słabo się nadaje ale na cpu jest jedną z najlepszych jakie są. Miałem ją na cpu w custom LC i przez 3 lata nie straciła właściwości. Na 7900 xtx utrata właściwości była już po tygodniu ale to kombinacja słabego spasowania bloku i nierównego rdzenia na tej karcie. Dla tego PTM na 7900 xtx tak dobrze się sprawdza. Kolejna pasta, która jest świetna na cpu to gelid extreme, mam większą tubkę gdzieś z 2018 roku, smaruje cpu i też trzyma spokojnie po 2-3 lata. Pastę Kingpina mam nadal na 6800 XT od 2021. Karta z MPT ciągnie po 400+ watów i nadal ma super temperatury ale w niej blok bykski jest świetnie spasowany z porządnym dociskiem i rdzeń równy. Wszystkie 3 mają złą sławę jeśli chodzi o wytrzymałość, wszystkie 3 w swoim najlepszym scenariuszu sprawdziły sie u mnie doskonale.
Kadajo 1 318 Opublikowano Czwartek o 21:18 Opublikowano Czwartek o 21:18 A to nie jest tak ze PTM się zniszczy jak spróbujemy rozebrać już zamontowane chłodzenie CPU/GPU ?
ernorator 65 Opublikowano Czwartek o 21:39 Opublikowano Czwartek o 21:39 Yup, chociaż widziałem takich co twierdzą, że rozebrali, złożyli i nadal działa.
Lameismyname 168 Opublikowano Czwartek o 22:45 Opublikowano Czwartek o 22:45 @ernorator Jak dobrze wskazałeś zależy o jakim zastosowaniu mówimy. Temat jest o kartach graficznych, w dziale kart graficznych i ciągle mówimy o kartach graficznych (o tej z tematu i innych przykładach), stąd nie dziw się, że poruszyłem temat pod kątem kart graficznych Na CPU większość past się sprawdzi, a termopad nie będzie miał magicznie lepszych właściwości bo jest IHS. Sam zmieniłem MX-4 na termopada w 7500F ale tylko dlatego, że mi zbywał bo specjalnie nie ma najmniejszego sensu - pasta spokojnie wystarczy. Natomiast jeżeli chodzi o GPU na goły rdzeń większość past jest do dupy, tutaj albo termopad i święty spokój, ew. jakaś gęsta pasta ale prędzej czy później trzeba będzie ją wymienić. A co do ponownego użycia PTM - skoro jego stan jest bardziej "ciekły" im bardziej jest gorący, można spróbować zeskrobać go z procka, dorzucić do radiatora, radiator nad kuchenkę i jak PTM się rozpłynie to jako tako po radiatorze go rozprowadzić równomiernie. Po ponownym zamontowaniu na procka docisk+wygrzanie powinny pomóc aby się równomiernie rozszedł ale to tylko teoria. Może kolega @sideband który handluje PTM będzie coś w stanie więcej powiedzieć (chociaż z perspektywy sprzedawcy lepiej napisać, że jest do jednorazowego użycia :P)
Send1N 797 Opublikowano Piątek o 01:51 Opublikowano Piątek o 01:51 (edytowane) Od wielokrotnego użycia to jest carbonaut, ptm po zdjęciu chłodzenia wygląda jak zwykła przyschnięta grubiej nałożona pasta więc to nie jest wielokrotnego użytku ponieważ nie zostaje w takim samym stanie jak przy pierwszej aplikacji. Edytowane Piątek o 01:53 przez Send1N
sideband 228 Opublikowano Piątek o 11:06 Opublikowano Piątek o 11:06 12 godzin temu, Lameismyname napisał(a): A co do ponownego użycia PTM - skoro jego stan jest bardziej "ciekły" im bardziej jest gorący, można spróbować zeskrobać go z procka, dorzucić do radiatora, radiator nad kuchenkę i jak PTM się rozpłynie to jako tako po radiatorze go rozprowadzić równomiernie. Po ponownym zamontowaniu na procka docisk+wygrzanie powinny pomóc aby się równomiernie rozszedł ale to tylko teoria. Może kolega @sideband który handluje PTM będzie coś w stanie więcej powiedzieć (chociaż z perspektywy sprzedawcy lepiej napisać, że jest do jednorazowego użycia :P) Przecież to nie jest thermopad z klasycznego pkt widzenia dlatego nie jest wielokrotnego użytku. Tylko pasta w postaci pada. 7950 możesz kupić w postaci pasty czy nawet w dużej puszcze jak farbę do nakładania "Thermopad" powstał by ułatwić aplikacje. Nie jestem klasycznym januszem biznesu z allegro tylko mówię/piszę jak jest. 1 1
maras2574 251 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu Po dwóch tygodniach od założenia pada u mnie bez zmian, delta 13st. Po UV 10 st. 3
Rekomendowane odpowiedzi