Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spokojnie, ten system to jest totalnie czysty, 0 optymalizacji jeszcze :). I też nie wiem czy tak samo kartę ustawiłem czy przypadkiem nie dałem za dużego napięcia i mi się odbija od pl. Na spokojnie, zaraz będę patrzył 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

max OC 100%PL, wentylatory 70%. Normalnie oscyluja w okolicach 40-46%.
15.thumb.png.8f660efedc46848453f8aef6b5339577.png

Ładnie, a jak masz ją podkręconą ? Musiałbym nad swoją posiedzieć, bo nie przywiązywałem za bardzo wagi do tego, po prostu dałem 100+ na rdzeniu i 1000+ na pamięciach. Zrobiłem test, żeby mnie dopisać do tabelki i przestałem się bawić. Na co dzień gram z UV to moja karta, tylko podczas testu chłodzenia 275W widziała :E  Ale może by ją pocisnąć bardziej, żeby chociaż w 1080p też wyprzedzić @Send1N bo wstyd :P U mnie tylko tyle wypluło w takich ustawieniach jak pisałem.

Za to temperaturki  piękne max 65 stopni HS 75 przy 1200rpm i 275W co mnie tylko utwierdza, przy aferach z degradacją pasty, że u mnie po roku od zakupy, jednak trafiłem na "normalną" pastę w tym Palicie.

Gkvu0yZ.png

Edytowane przez skunRace
  • Like 1
Opublikowano
W dniu 4.12.2024 o 15:56, Send1N napisał(a):

Nawet mnie to nie dziwi patrząc co się dzieje z poborem mocy w totalnym idle

bez monitoringu z adrenaline:

a334db0f69132.jpg

z włączonym monitoringiem:

ccfbb72c5232a.jpg

A to dopiero początek. Pomyśl sobie, że siedzisz na frankensztajnie który ma duży chip na środku i 6 małych pobokach a dodatkowo jakiś debil majstrował przy V/F bo był wysoki pobór w spoczynku. Wczoraj zainstalowałem najnowsze drivery i no cóż inegralność pamięci znowu nie działa a działała xD No i znowu windows uznaje, że driver to w sumie jakiś wal i po jakichś 8h potrafi zablokować jeden z elementów drivera co objawia się zieloną szachownicą na ekranie. Nowy bios dla AM4 również nosi znamiona majstrowania przy napięciach (prawdopodobnie są teraz zbliżone do prawdziwych w związku z czym WHEA poniżej 1.2v na SOC już na 3600 MHz ale żeby było przyjemniej to pokaże ci to OCCT ale tylko jeśli wystartujesz na cyklu, który się kończy po darmowej godzinie. Jeśli ustawisz Scalar na X1 (to to prawdopodobnie bo nie podobija automatycznie napięć przy booście) to w którymś momencie napięcia dropią za bardzo i zaczynasz walić błędami na rdzeniach ale to również dzieje się dopiero na 22 cyklu testowania, lecąc od pierwszego cyklu nawet na darmowej godzince w OCCT nie dojedziesz do errora. No cóż tu pomaga włączenie LLC na low. Oczywiście i najfajniesze jest to, że jeśli nie zajedziesz jednocześnie memek/imc/cpu to nic nie walnie błędem. Jeśli nie trzymasz kompa włączonego po 8-10h+ to też nie wyłapiesz problemów (tak siedzę obecnie na L4) ot conajwyżej bedziesz miał problemy z timeoutem. 
Pisząc tego posta zacząłem ściągać 24.5.1 ostatnie stabilne drivery. AMD to zdecydowanie karty dla entuzjastów a driver team cofa się w rozwoju. 

• Confused 1
Opublikowano
7 godzin temu, NoviAMG napisał(a):

Jaki zegar Ci wykręca ta karta ?

Dobra instaluje sterowniki na win10 :E

W sumie nawet nie wiem xD grubo ponad 3Ghz, pamiec działa +1900 czyli 24,8Gbps ale tylko jak sa rozkrecone wiatraki czyli VRAM musi miec ponizej 72C, Jezeli ma pod dluzszym obciazeniem na normalnej krzywej(cichej) 73C to wtedy vram +1750Mhz [24.5Gbps]. 

6 godzin temu, NoviAMG napisał(a):

Spokojnie, ten system to jest totalnie czysty, 0 optymalizacji jeszcze :). I też nie wiem czy tak samo kartę ustawiłem czy przypadkiem nie dałem za dużego napięcia i mi się odbija od pl. Na spokojnie, zaraz będę patrzył 

To jest blad programu ja mam windows 11 22H2. :D ze wszystkim updatami. 

3 godziny temu, skunRace napisał(a):

Ładnie, a jak masz ją podkręconą ? Musiałbym nad swoją posiedzieć, bo nie przywiązywałem za bardzo wagi do tego, po prostu dałem 100+ na rdzeniu i 1000+ na pamięciach. Zrobiłem test, żeby mnie dopisać do tabelki i przestałem się bawić. Na co dzień gram z UV to moja karta, tylko podczas testu chłodzenia 275W widziała :E  Ale może by ją pocisnąć bardziej, żeby chociaż w 1080p też wyprzedzić @Send1N bo wstyd :P U mnie tylko tyle wypluło w takich ustawieniach jak pisałem.

Za to temperaturki  piękne max 65 stopni HS 75 przy 1200rpm i 275W co mnie tylko utwierdza, przy aferach z degradacją pasty, że u mnie po roku od zakupy, jednak trafiłem na "normalną" pastę w tym Palicie.

Gkvu0yZ.png

Myśle, że sporo zalezy od danego chipu. Z tego co pamiętam, bo sprawdzałem, działa 2600Mhz na 0.9V. Wiec to taki najbardziej opłacalny tryb. 
Najmniej to jak kiedys zainstalowalem bios od SuperemeX i tam jest +29% PL czyli 129% wtedy cuda sie dzieja karta potrafi wziać wiecej niż 4080, ale przyrost fps względem tego który jest teraz to 2-3% więc szkoda sensu. Tak dla czystego sportu kiedys sprawdzałem, jak na biosie od superem sobie radzi to oczywiscie RGB nie działa, ale 3dmark chyba speedway miala 6300Pkt czy cos takiego. Ciekawi mnie ile ta superka tutaj w zestawieniu W brała przy tym tescie bo sporo FPS ma. Chyba najbardziej EKO FPS hehe to wlasnie ten z 4070S 96FPS całkiem zacnie.

• Thanks 1
Opublikowano

Ile pamięć leci :E ? 

No to nie mam podejścia w sumie. Benchmarkowałem na win10 i niestety ale nic to nie daję na +, w ogóle jakoś dziwnie karta się zachowuję jak ją kręcę i chce wycisnąć ostatnie soki. Jak podkręce jej wentylatory to wypluwa jeszcze mniej pkt niż na automacie, gdzie wbija z 1200rpm :E 

Opublikowano
Godzinę temu, NoviAMG napisał(a):

No to nie mam podejścia w sumie. Benchmarkowałem na win10 i niestety ale nic to nie daję na +, w ogóle jakoś dziwnie karta się zachowuję jak ją kręcę i chce wycisnąć ostatnie soki. Jak podkręce jej wentylatory to wypluwa jeszcze mniej pkt niż na automacie, gdzie wbija z 1200rpm :E 

Działa i 1950Mhz, ale temperatury sa wysokie
tdp 100% jak widać zegar wcale wysoki nie jest. W grach natomiast to juz inna bajka

9.thumb.png.034d03e8d76ce9fcaa80351319c9f628.png

Opublikowano
4 minuty temu, NoviAMG napisał(a):

Pamięć padaka max 3733 ale że nie ma generatora zewnętrznego zegara to w zależności czy ustawie szyne na 100MHz czy auto jest to albo 3750 albo 3760MHz. Za to rdzenie są z innej bańki ustawiłem sobie boost na max 4.7 i jak mu włącze pałowanie AVX2 w OCCT to sobie trzyma to 4.7. Generalnie dzięki temu szybciutko ogarnąłem gdzie jest pies pogrzebany. Stary 5800x też sprawny on po prostu potrzebawał wysokich napięć zakładam, że AMD po jarających się cepach na wszelki wypadek uszcześliwiło po cichu i posiadaczy AM4. Tak jak uszczęśliwiło posiadaczy 7900XTX obniżając pobory prądu, co mogło niektórym z chipami ledwo łapiącymi się w specke załatwić nie przespane noce :E 
No nic wywalone 24.5.1 wleciły. Oby nic się nie zmieniło na 24H2 ze wszystkimi łatkami, bo jak słowo daje w końcu stanę się linuxiarzem. 

Opublikowano
3 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

@skunRaceMoże jest nawet nikt w to nie wnikał, ale na razie walka leci głowie w superposition gdzie sobie można wykręcić GPU:)

Time Spy tam doszedł później, nie wiem czy kolejne maja sens

Do dzisiejszych kart podobno ten Steel Nomad jest najlepszy.

Ten Superpostion chyba można przejść nawet jak karta artefaktami wali :E Właśnie sobie za bardzo podkręciłem i w połowie testu, lekkie arty się pojawiły, ale test leci dalej i nie wywala, więc sam go zamknąłem :E

• Haha 1
Opublikowano

Ktoś chce kolejne benchmarki może tez założyć następna tabelkę/google sheets, będę doklejał do tej mojej na bieżąco jakbyście chcieli mieć te wszystko w jednym, ja na razie się trzymam tego co jest, tych benchy można dobierać wiele;)

Teraz, skunRace napisał(a):

Ten Superpostion chyba można przejść nawet jak karta artefaktami wali

No to właśnie można wycisnąć coś nawet jak masz stabilny profil OC w grach to możesz tam jechać więcej:)

Sensu to mam mało, ale benczmarki pod rekordy to tak przeważnie maja mało sensu, kręcisz w opór, otwierasz okno w zimie, 600w żre karta itd:)

• Like 2
  • Upvote 1