Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest tylko szczepienie na odkleszczowe zapalenie mózgu. Na boreliozę niestety nie ma. Można na nią chorować aż do emerytury, zwykle to choroba leśników. Nie da się niestety stwierdzić, czy jest aktywna, czy ma się tylko przeciwciała (bo IGG mogą mieć wysoki poziom dziesięciolecia), a z chorobą organizm się już uporał. 

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Áltair napisał(a):

Polska pogodą upodabnia się do Sahary. W dzień gorąco, w nocy minusy.

W marcu zawsze tak było. Po za tym temperatury są oszukane. W dzień pokazuje 14 stopni ale jak się wyjdzie na zewnątrz to daje zimnem że prawie zamarznie.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Camis napisał(a):

No tak lewacki spiseq.

Źle mierzą, nie umiom miezyc, oszukane!!!1,

O matko. Chodzi o to że termometr pokazuje, np. 14 stopni, a jak się wyjdzie na zewnątrz to przez ten wiater jest zimno i jakby było ze 2 stopnie.  Ostatnio się wybrałem na rower. Myślę sobie 14 stopni to ciepło będzie ale jadąc na rowerze to tak zmarzłem że przez następne dwa dni tak mną telepało że myślałem że się przekrece.

Edytowane przez sabaru128
Opublikowano

Doczytaj co to temperatura odczuwalna i od czego zależy.

Napisałeś że temperatury są oszukane, nie są. 

Cytat

Temperatura odczuwalna (ang. apparent temperature) – stan określający, jakie odczucie termiczne wystąpi przy danych warunkach pogodowych. Wyliczana jest w zależności od przyjętego modelu na podstawie takich parametrów, jak temperatura powietrza, siła wiatru, wilgotność i opady.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Temperatura_odczuwalna

Opublikowano
6 godzin temu, sabaru128 napisał(a):

O matko. Chodzi o to że termometr pokazuje, np. 14 stopni, a jak się wyjdzie na zewnątrz to przez ten wiater jest zimno i jakby było ze 2 stopnie.  Ostatnio się wybrałem na rower. Myślę sobie 14 stopni to ciepło będzie ale jadąc na rowerze to tak zmarzłem że przez następne dwa dni tak mną telepało że myślałem że się przekrece.

U nas jest wysoka wilgoć i przez to temperatura odczuwalna może być nawet o kilkanaście stopni niższa.

• Upvote 1
Opublikowano

Nasz klimat jest mega upierdliwy właśnie przez skoki wilgotności, da się żyć ale lekko nie jest. 

23 godziny temu, sierotaZpclaba napisał(a):

Zimy jako takiej nie było, ale właśnie zaczynam siódmy miesiąc kopcenia w piecu w tym sezonie grzewczym. I końca nie widać. 

Co za miejsce, nie do życia. 

Ja hajcuje cały rok w piecu, praktycznie od połowy sierpnia do końca maja to normalnie trzeba dawać, w okresie wakacyjnym tylko palę na ciepłą wodę. 

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
6 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

-6 było:rudolf:

U mnie dzisiaj w nocy -12 ma być :yuppie:

5 godzin temu, Pentium D napisał(a):

O tu jest. Dobry śnieg do lepienia bałwana. 

Resize_20251123_141107_7968.jpg

42 minuty temu, lokiju napisał(a):

Gdzie to tyle śniegu? U mnie nic i nie zapowiada się do stycznia by miał być.

To patrzcie na to, małopolska :D

TG224t0.jpeg

4gM4mSp.jpeg

0nrLVxP.jpeg

IMU1HiX.jpeg

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Dlatego lubię mieszkać na pomorzu bo z reguły są tu wyższe temperatury w zimę niż w innych regionach i mniej śniegu. Po zimie ludzie będą się rozpisywać jak było śnieżnie i zimno a ja z kolei powiem, że zimy w tym roku nie było. Za to odwrotnie w lato z reguły niższe temperatury niż na południu i wtedy to ja narzekam, że nie było lata %-)

@Totek Mnie akurat pasuje bo dużo chodzę pieszo a śnieg mnie tylko spowalnia.

Edytowane przez lokiju