Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dobra, staty działania pompy obiecujące, zero włączenia grzałki nawet przy największych mrozach (chodzi o to że pompa włącza grzałkę elektryczną jak sobie nie radzi a wtedy idzie prądu pinć razy tyle :E)

obraz_2026-02-06_091017419.png

Edytowane przez bbandi
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Popatrz jutro, pojutrze itd jak się ta temperatura będzie zmieniać, skończy się na -10 o ile nie mniej. Na dwa dni do przodu można jeszcze uwierzyć, ale dalej to jak wróżenie cyganki na targu. 

Dokładnie tak :thumbup: Nie rozumiem ludzi którzy wierzą w te brednie/zabobony. Prognozy długoterminowe można o kant dupy roztrzaskać !!!

15 godzin temu, janek25 napisał(a):

Ja na pustostanie dzisiaj miałem 2 stopnie 🤣

U mnie w takim to samo :E

Edytowane przez maras2574
Opublikowano

za plandemmi to sie i krowy nie niesły

Zwykła spekulacja

Kolejny dowód ze musi by różnorodność paliwa a przy zaawansowanym cieplownctwie dobrze jak wiecej niz 1 zródło

Niestety tutaj wszystko o 180 stopni i piersi urzędników wytkniete do odznaczeń

ciekawe ile w ministwrstie klimatu na 2025 roku przyznanej premii xD

Opublikowano

I znów ciekawe jak by wyglądała sytuacja jakby dziennikarze i youtuberzy nie rozdmuchaliby tematu. Większość sprzedających w miejscach gdzie pellet jest dostępny nawet by nie wiedziała że gdzieś tam jest problem z dostaniem pelletu. Zatem przyczynili się do tego wzrostu cen nawet tam gdzie nie był on dyktowany rynkiem.

Opublikowano
28 minut temu, LeBomB napisał(a):

Większość sprzedających w miejscach gdzie pellet jest dostępny nawet by nie wiedziała że gdzieś tam jest problem z dostaniem pelletu.

Wątpię, duży odsetek tych handlarzy siedzi na grupach o opale. 

Opublikowano (edytowane)

Dalej są ale wypadły z dotacji UE,przynajmniej z odnogi edycji na Polske. Za kilka lat prąd będzie drogi,musi się tylko upowsechnić.Dla biednych pewnie jakieś bony by nie przyszli z widłami 

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.02.2026 o 21:09, Zas napisał(a):

No ja nie wiem, lato w 2024 było k...o zimne, a tu rekordy upalnych dni?

Wyczuwam pomyłkę 2025, zamiast skrajnej głupoty (lato 2025 było powyżej normy GO 1991-2020 i bardzo ciepłe w stosunku do lat normalnych):

https://obserwator.imgw.pl/2026/01/23/klimat-w-polsce-w-2025-roku-podsumowanie-wybranych-elementow/

https://imgw.pl/charakterystyka-wybranych-elementow-klimatu-w-polsce-w-2024-roku-podsumowanie/ (uwaga - to luty był +5,8; średnia aż +2,2 w stosunku do GO).

W dniu 5.02.2026 o 21:29, AndrzejTrg napisał(a):

Mnie straszyli kilka dniami z ok. -20, maks było -13 w jeden dzień.

A trzeba było sprawdzać w nocy, bo te średnie są z całej doby. Zaś modeli jest kupa, ja śledzę typowo 8-10 (część zdublowana, ale z różnicami). Prognozy sprawdzają się bardzo dobrze, ale trzeba mieć wyczucie, że gdy ECMWF podaje -15 a ICON 0 to, że może być różnie, a szczególnie gdy połowa podaje co innego a druga też.

Zwykle wtedy na mapach widać przesunięcia o kilkaset kilometrów więc modele podają podobnie ale mają przesunięte masy powietrza więc np. ciepłe powietrze z Niemiec w jednym modelu jest już w Warszawie a w innym dopiero we Wrocławiu (nawet do Poznania nie dotarło), w skrajnych przypadkach bywa 10 stopni różnicy na 40 km, ale zwykle na setki km.

Edytowane przez sino
Opublikowano

@sino W sumie nie wiem, czy chciałeś napisać, że pomyliłem 2024 z 2025, bo to 2025 był chłodny, czy chodziło ci o coś innego. :) W artkule z linku o 2025 piszą tak:

Cytat

Średnia dobowa temperatura w maju utrzymywała się w przeważającej części miesiąca poniżej średniej z wielolecia, a jego klasyfikacja termiczna wskazywała na miesiąc ekstremalnie chłodny. Czerwiec został sklasyfikowany jako miesiąc ciepły, warto jednak zaznaczyć, że w czerwcu nie został przekroczony kwantyl 95%.

W 3. kwartale roku lipiec i sierpień sklasyfikowano kolejno jako miesiące normalny i chłodny

więc na pewno lato nie było wtedy ciepłe i powyżej średniej z lat normalnych. Ale racja, to właśnie w zeszłym roku piździło w lecie niemiłosiernie i to o 2025 r. chciałem napisać. Nie oznacza to jednak, że 2024 był o wiele lepszy - pamiętam doskonale, jak zmarzłem w lipcu na urlopie, wystarczy zresztą spojrzeć na wykres średniej dla całego roku i na to, co się działo na początku czerwca 2024, w drugiej połowie lipca i w pierwszej połowie sierpnia. 

Opublikowano (edytowane)

@Zas Pamiętam jak ostatniego lata ludzie w kurtkach zimowych chodzili bo nocą temperatury spadały do 2-3 stopni powyżej zera. Z lata 2025 bardzo mało zapamiętałem bo albo było 15 stopni albo ciągle padało. Takich dni gdzie dało się poczuć, że mamy lato było parę ale zdecydowana większość to deszcz i chłód. 

Maj 2025 o, którym wspominasz to już była totalna porażka.

W dniu 5.02.2026 o 17:26, AndrzejTrg napisał(a):

"Gdański Ośrodek Sportu w związku z nadchodzącą odwilżą w mediach społecznościowych ogłosił "zakaz wejścia" na rzekę Motławę. "Nigdy nie przyszłoby nam do głowy wymyślić równie absurdalny »zakaz wejścia«. Ale w związku z ludzką »kreatywnością«: spacerami po zamarzniętej rzece, łyżwami, hokejem, przechadzkami z dziećmi w wózkach i psami, jazdą rowerami, hulajnogami, rozwiercaniem lodu, by sprawdzić jego grubość, dotykaniem Sołdka, sesjami zdjęciowymi czy piknikami na lodzie — zamykamy Motławę aż do wiosny!" - czytamy."

tam to normalne jest, że po tej rzece śmigają czy jak?

Jak się było młodym i głupim to się przechodziło od jednego wodospadu do drugiego po Wiśle, ale jedna wpadka wystarczyła aby już więcej tego nie robić... a jak tu czytam że rodzicie z dziećmi w wózkach po zamarzniętej rzece chodzili to nie wiem co myśleć o tych "rodzicach" no po porostu debile. 

Nie, to nie jest normalne z jednego prostego powodu. Ta rzeka zamarza raz na 15 lat. Ostatnio miało to miejsce zimą 2011-2012 jeżeli mnie pamięć nie myli. 

Edytowane przez lokiju