Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak ogólnie gracie, totalnym głąbem czy normalnie? :E czasami dialogi ryją beret konkretnie, zabawna gierka. Ja jednak podszedłem do tematu tradycyjnie - hazardzista, szczęście, retoryka i otwieranie zamków ;) bardzo przyjemna gierka, jest spory progres względem pierwszej części.

Opublikowano (edytowane)

Normalnie, strzelec wyborowy, inżynieria, medycyna, otwieranie zamków i hakowanie. Na razie biegam po terenie i robię wszystko poza głównym wątkiem. 

1449110-20251101132108-1.png1449110-20251101133609-1.png

Edytowane przez DITMD
  • Like 2
Opublikowano
41 minut temu, TmK napisał(a):

Jak ogólnie gracie, totalnym głąbem czy normalnie? :E czasami dialogi ryją beret konkretnie, zabawna gierka. Ja jednak podszedłem do tematu tradycyjnie - hazardzista, szczęście, retoryka i otwieranie zamków ;) bardzo przyjemna gierka, jest spory progres względem pierwszej części.

Latam, gadam, hakuję, zamki otwieram. Zajefajna prosta gierka.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, aureumchaos napisał(a):

Mi na 1 planecie wyszło 20h.... Wyczyściłem wszystko co się dało.

Byłeś na tej stacji po pierwszej mapie? Kapitalna lokacja!

Ja biegam teraz po tych kopalniach na drugiej mapie i różnorodność tych lokacji jest świetna. Tak samo oświetlenie i kolorystyka na OLEDzie naprawdę chwilami urywa dupę. Screeny tego tak nie oddają ale ilość detali i jakiś ruchomych elementów jest ogromna.

The Outer Worlds 2   01.11.2025 16_40_48.png

Przypomnę też, że warto zmniejszyć cały HUD w opcjach. Rozciąga to się na dole na boki i jest większa ''widoczność" można też wyłączyć imię mówiącego w dialogach. Zawsze mnie to mega irytuje oraz ten celownik ustawić sobie na małą kropkę zamiast tego krzyżyka na cały ekran. Imersja +10 ;)

Edytowane przez userKAMIL
  • Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, DITMD napisał(a):

Normalnie, strzelec wyborowy, inżynieria, medycyna, otwieranie zamków i hakowanie. Na razie biegam po terenie i robię wszystko poza głównym wątkiem. 

1449110-20251101132108-1.png1449110-20251101133609-1.png

kapitalnie to wygląda, nie mogę się doczekać jak ukończę jedynkę i zacznę dwójkę. 

według mnie obie wyglądają pieknie, ale wnętrza najbardziej. wczoraj Wulgarny Gracz na fb coś komentował, że gra jest super, ale brzydka, chyba na oczy mu padło... chociaż jedynka według mnie również w zamkniętych lokacjach wygląda lepiej niż otwartych...

swoją drogą, czy w dwójce również nie ma cut-scenek z prawdziwego zdarzenia? 

mam około 6h w jedynce, dotarłem na Pioniera i dotarło do mnie, że gra praktycznie nie ma przerywników :(

pozdrawiam  graczy. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Byłeś na tej stacji po pierwszej mapie? Kapitalna lokacja!

Ja biegam teraz po tych kopalniach na drugiej mapie i różnorodność tych lokacji jest świetna. Tak samo oświetlenie i kolorystyka na OLEDzie naprawdę chwilami urywa dupę. Screeny tego tak nie oddają ale ilość detali i jakiś ruchomych elementów jest ogromna.

The Outer Worlds 2   01.11.2025 16_40_48.png

Przypomnę też, że warto zmniejszyć cały HUD w opcjach. Rozciąga to się na dole na boki i jest większa ''widoczność" można też wyłączyć imię mówiącego w dialogach. Zawsze mnie to mega irytuje oraz ten celownik ustawić sobie na małą kropkę zamiast tego krzyżyka na cały ekran. Imersja +10 ;)

No rajska wyspe wyczyściłem. Teraz lecę na stację z marketem. 

Tez gram na oledzie ale hdr to bieda w tej grze jest. Poprawiłem shader ami z reshade I jest lepiej ale się nie pochwalili. 

Zrobiłem też sobie plik engine.ini i wyłączyłem cienie z RT ale zostało światło i reszta. Wyłączyłem lens flare I chromatic abbwracje I nawet teraz to wygląda. 

Edytowane przez aureumchaos
Opublikowano

sciezka

C:\Users\[yourname]\AppData\Local\Arkansas\Saved\Config\Windows

engine.ini

tylko upeniwj sie ze jest tylko do odczytu inzacej gra nadpisze

kod w srodku:

[SystemSettings]

r.RayTracing.Shadows=0
r.LensFlareQuality=0
r.Distortion=0
r.DisableDistortion=1

Druga planeta tez spoko jest widze...

Milo w koncu po skyrim, tainted grail, oblivionie i kcd2 pograc w kosmosie w space opera.. przejedzony jestem sredniowieczem... :E

20251101195055_1.thumb.jpg.48c02ed23f6f05231ae331512b57109f.jpg

20251101195043_1.thumb.jpg.a56870b9fa04e328374919bcea6c8ff2.jpg

20251030204943_1.thumb.jpg.cd61f6be1c75263604d2accfa0d59fd7.jpg

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Zawsze lubiłem gry Obsidian za ich rozbudowane dialogi i możliwość rozwiązywania zadań na różne sposoby, ale ta gra to Obsidian na sterydach. Tutaj w każdym zadaniu mamy kilka dróg do celu. Podczas konwersacji możemy użyć nie tylko naszych skilli, cech postaci, ale i informacji, które zdobyliśmy z terminali, rozmów z innymi npc itp. Jak komuś nie chce się bawić w rozwijanie postaci, to może to nadrobić eksploracją i rozmowami. W trakcie robienia głównego wątku musimy dostać się do jakiejś stacji, gra oferuje nam co najmniej pięć alternatywnych rozwiązań, żeby to zrobić, trzech npców i dwie dodatkowe ścieżki odkrywane w trakcie rozmów lub eksploracji świata.

Co mi się podoba, to to, że świat reaguje na nasze decyzje, npc komentują nasze działania, słyszymy o nich w radiu itp. Praktycznie każda większa czynność, jaką wykonujemy podczas zadań dla kogoś, może mieć odbicie na którejś z frakcji. Dla jednych będzie to naprawa, czy usprawnienie, dla innych sabotowanie zniszczenie danego urządzenia, lokacji itp. Podoba mi się również to, że możemy grać po cichu, zamiast wdawać się w otwartą wymianę ognia. Jeśli się rozejrzymy, to znajdziemy jakieś otwarte okno, dziurę w dachu, szyb wentylacyjny, coś, dzięki czemu dostaniemy się do środka bez jednego wystrzału. Trzeba też dodać, że jak już dostaniemy buty plazmowe, to nasza postać ma świetną mobilność. Dzięki podwójnemu skokowi jesteśmy w stanie dostać się praktycznie wszędzie. Jedynka wypada przy tym bardzo biednie, wszystko tutaj jest usprawnione, gram już tyle godzin, i zero problemów, ani crashy.

Kopernik :lol2:

1449110-20251101194050-1.png

Edytowane przez DITMD
  • Like 1
Opublikowano
51 minut temu, aureumchaos napisał(a):

Milo w koncu po skyrim, tainted grail, oblivionie i kcd2 pograc w kosmosie w space opera.. przejedzony jestem sredniowieczem... :E

Mam 1:1 odczucia mimo, że ''space opery'' fanem nie jestem!

30 minut temu, DITMD napisał(a):

Co mi się podoba, to to, że świat reaguje na nasze decyzje, npc komentują nasze działania, słyszymy o nich w radiu itp.

Naprawdę podziwiam za wyłapanie tego typu detali. ;)

Opublikowano (edytowane)

Gra z początku wydaje się taka spokojna, powoli się jakby rozkręca. Ale im dłużej się gra to zaczyna coraz bardziej wciągać. 

Miałem momenty kiedy nie mogłem się zorganizować w grze z początku w tym 1 mieście. Ciężki wybór z rozwojem postaci bo wiele umiejętności jest przydatne.  Jakoś po dotarciu do miasta to byłem taki hm zdezorientowany - gdzie iść, co robić. Po prostu nie mogłem się. wczuć.. ALe to na szczęście się zmieniło

Jestem pod wrażeniem jeśli chodzi o dialogi i dyplomacje. Nie pamiętam już gry 3D w takim stylu aby dialogi były tak rozbudowane i oferowały tyle możliwości wyboru. Momentami przytłaczają (ale pozytywnie). Wiadomo ilość tekstu nie dorównuje grom izometrycznym pokroju baldur gate - ale i tak jest tego maa..

Rozwijam Otwieranie zamków i Retorykę oraz Hakowanie + bron palna. 

--

Powiedzcie mi o co kaman z tym namierzaniem słabych celów u wroga? Spowalniam czas i nic nie ma - nie wiem który fragment ciała jest wrażliwy? A mam rozwinięty Obserwcacje na +2

Edytowane przez CavieZ
Opublikowano

Do tego audio robi robotę... 

Idziesz po piasku, słychać że po piasku, po skalę, że po skalę, podnosisz zapalniczkę i dźwięk zippo jest, wiatr, świerszcze... Jak wchodzi się w las kryształów słychać dźwięk kryształów, dźwięk noszone broni, podczas ruchu... Gra dopracowana. 

Opublikowano

Ale trzeba to faktycznie przyznać, ilość ścieżek do głównego celu powala. Kończę pierwsza planetę, wyczyściłem już myślę z 90% zadań, dopiero teraz wróciłem do głównego wątku i wybrałem Milverstreet vs Kaur - mam chyba 5 czy 6 totalnie różnych ścieżek aby pchnąć dalej główną misję, mózg boli od ilości wyborów :E

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Grolshek napisał(a):

Zazdroszczę że jeszcze nie grałeś w BG3. Gra dekady.

Z grą czekam, na listopadowe wyprzedaże oraz jak dojdzie nowy monitor QD-OLED :glodny:

Wiem, że będzie ona co najmniej tak dobra jak obie części Divinity Original Sin :lovin:

Edytowane przez PaVLo
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, TmK napisał(a):

Ale trzeba to faktycznie przyznać, ilość ścieżek do głównego celu powala. Kończę pierwsza planetę, wyczyściłem już myślę z 90% zadań, dopiero teraz wróciłem do głównego wątku i wybrałem Milverstreet vs Kaur - mam chyba 5 czy 6 totalnie różnych ścieżek aby pchnąć dalej główną misję, mózg boli od ilości wyborów :E

A najlepsze jest to, że możesz olać ich oboje, zrobić questa dla strażniczki na moście albo ją też zignorować. Wystarczy, że masz tarczę, która chroni cię przed Zyranium i możesz przejść obok tego Niebomłyna. Jeśli masz podwójny skok, jest jeszcze druga droga. Do samej stacji też można się dostać na kilka sposobów. Osłabić jej ochronę, a potem wszystkich wystrzelać albo ogarnąć to po cichu. Jest multum możliwości.

Mam 6 atutów na postaci, a jakieś 88 niedostępnych niektóre z nich zmieniają rozgrywkę, dodają nowe opcje dialogowe, umiejętności. Niektóre zmiany są drastyczne, o czym informują nas w ich opisie, że nie są zalecane przy pierwszym przejściu. Wady, które można nabyć podczas gry również.  

Zrzut-ekranu-2025-11-02-123902.pngZrzut-ekranu-2025-11-02-125012.png

Edytowane przez DITMD
  • Like 2
  • Upvote 2