Intergalactic: The Heretic Prophet
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez WebCM · Opublikowano
Poczytałem trochę i opcje są dwie: 1. Złożyć teraz sprzęt na Intel Core Ultra - który w testach w programach wypada przyzwoicie, ma świetny układ graficzny i Quick Sync, zużywa mniej energii w idle, ale nie nadaje się do gier 2. Poczekać na procesory AMD Ryzen 9900X3D i 9950X3D - lepiej nadają się do AI oraz do gier, podobno mają przewyższyć parametrami serię Threadripper - ale ciekawe, jaka będzie cena i użycie energii w idle (AMD nic nie robi, by obniżyć prądożerność na najniższym taktowaniu) https://www.pugetsystems.com/labs/articles/amd-ryzen-7-9800x3d-content-creation-review/ https://www.pugetsystems.com/labs/articles/intel-core-ultra-200s-content-creation-review/ Nie mogę znaleźć rzetelnych testów, jak jest z temperaturami i zużyciem energii podczas normalnej pracy, czyli piszesz kod w IntelliJ, czytasz coś, masz odpalone emulatory i kontenery, kompilujesz/budujesz kod na bieżąco, bo tym będę się zajmował najwięcej. Tutaj każdy procesor styknie, ale można natrafić na artykuły, że Intel będzie podczas takiej pracy zużywał mniej energii (mniejsze idle, podobne TDP). Jeśli chodzi o edycję wideo, większość programów oprócz DaVinci lepiej radzi sobie na Intelu. Do codziennej pracy zewnętrzną grafikę można wyłączyć, to użycie energii jeszcze spadnie. A wszystko ma podrożeć po Nowym Roku. Wyjątkiem jest AI, gdzie procesory AMD ze swoją architekturą 3D i większym cache biją Intela (ale i tak większość robi się na kartach graficznych). Nie wiem, czy znajdę czas na zabawy z AI, więc nie jest to priorytet. W sklepie sprzedawca też stwierdził, że do pracy Intel, a do gier AMD. Jak ktoś ma porównanie lub zobaczy jakiś fajny test, to niech wklei linka. Poczekam jeszcze na premierę nowych Ryzenów i wtedy podejmę ostateczną decyzję. Co do reszty podzespołów, to mam zapisane propozycje i po wyborze CPU podam konfigurację. -
Przez raul_ole · Opublikowano
No to lipa pewnie będzie ciężko dostać -
Przez Umpero · Opublikowano
Nieprzystępny cenowo to jaki przedział określasz ? -
Przez Vexis · Opublikowano
Mam nadzieję, że to są robione testy na jakieś próbkach inżynieryjnych, bo wynik na poziomie ~23k delikatnie mówiąc nie powala. To by oznaczało, że po 2 generacjach mamy wydajność 6950XT w karcie z serii *70 i do tego te przecieki o 260-300W, fatalne informacje. Fatalne dla tych co chcą coś zmienić, dla mnie nawet dobre, bo nic nie muszę zmieniać -
Przez Kadajo · Opublikowano
Nie no gościu to jakiś magik, nie mam szans na taki wynik https://www.3dmark.com/3dm/123227377? Co prawda ma trochę wyżej pamięci podkręcone, ale i tak zbyt duża różnica jest. Może jednak kwestia procesora.
-
-
Aktywni użytkownicy
Rekomendowane odpowiedzi