Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To najwidoczniej musiałeś coś zmienić, bo domyślnie prompty są włączone w trybie fabularnym, a w trybie akcji wyłączone. Po kilku zgonach gra sugeruje obniżenie poziomu i być może wtedy coś przełączyłeś...

https://timesaver.gg/blog/onimusha-way-of-the-sword-difficulty-settings

Cytat

Story mode difficulty down, but the most interesting part of it is the Action Prompts feature. 

This is on by default in Story mode, and I am blown away by how transformative it is.

https://gameinformer.com/opinion/2026/09/04/onimusha-way-of-the-swords-easy-mode-expertly-teaches-parrying-to-those-who-hate

Tak czy inaczej, grając z promptami, miałeś pewne ułatwienie, bo wiedziałeś już, kiedy i jaki atak nadchodzi.

Edytowane przez Jaycob
Opublikowano (edytowane)

Zdobywając klucz za 100 zł od GPU postanowiłem spróbować...

Animacje i system walki są tak dobrze zespolone, że prawie mogę wybaczyć brak potrzeby używania wszystkich narzędzi i pozycjonowania.

Natomiast lokacje i dialogi są tak nudne i oklepane, że zaczynam pomijać już w pierwszym 5 godzinach, starając się zachować te ważniejsze. Gdyby dali opcje pomijania linii dialogowej, a nie całego przerywnika to jeszcze jakoś to wyglądałoby... Tak to mamy dziesiątki minuty pitolenia o oczywistościach, bo przecież trzeba udawać realizm i dorabianie oklepanych schematów do zadania - pozamiataj wrogów z mojej działki. Mogła to być tablica z zadaniami.

Na licho tyle tutoriali i łatwych starć, skoro dają świetne miejsce do trenowania i testowania? Milion badziewia do zbierania, aby ulepszać broń o 3% zamiast od razu 25% ale rzadziej...

Mam wrażenie że gra strasznie marnuje mój czas, a cały system walki opiera się na refleksie, ale zwykłe parowania ma tak duże okno, że staje się opcjonalny. Brakuje mi w tym taktyki, kombinowania itd... Szczególnie że agresywność przeciwników jest mizerna.

Może później będzie inaczej lub wyższy poziom trudności po ukończeniu gry coś zmieni, ale ponowne zbieranie złomu i zadań pobocznych jest piekłem...

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

@Jaycob no widać tutaj od razu na początku filmu "L1". Serio graliście bez tego? Chce się upewnić. 😀

Włączyłem jakiś randomowy walktrough i faktycznie gość tego nie ma włączonego. Ale jaja 😀, bez tego to ja pewnie nie doszedłbym do ostatniego bossa nawet. 😀

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)

Samemu się domyślać, którego uniknąć, a który sparować? Panie kochany... 🙉

23 minuty temu, samsung70 napisał(a):

pograłem w demo Onimushy na STEAM i kurcze no nie wiem. 

Panie, jak Ty nie wiesz, nawet jeżeli grałeś, to kto ma wiedzieć? Imo Crimson nie ma podjazdu do Onimushy pod tym względem. 

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, j4z napisał(a):

To Wy graliście bez?

Od początku na poziomie Akcja i bez promptów, jak prawilny gracz.  :cool:

5 minut temu, j4z napisał(a):

Samemu się domyślać, którego uniknąć, a który sparować? Panie kochany...

Dokładnie. Trzeba patrzeć na animacje przeciwnika, zamiast czekać aż gra podpowie, co zrobić.

Widać, że świeżak, nieobyty w soulsach. :E :P 

Edytowane przez Jaycob
Opublikowano

To dobrze, że jest ta opcja, inaczej bym pewnie nie skończył gry lub skończył na easy. 

5 minut temu, Jaycob napisał(a):

Widać, że świeżak, nieobyty w soulsach

Obyty, obyty. Grałem w niejednego, nie skończyłem żadnego. xD

...nie licząc 2d typu Salt & Sanctuary w kanapowym coopie i Tails of Iron.