Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie leży w pudle ten ALF 3 i czeka na proca i testy.

Przejrzałem masę neta i nie zdecydowałem się dopłacić do żadnego droższego czy znacznie droższego AIO.

Zobaczymy jak wyjdzie w praniu, ale plan jest w idle skręcić pompkę, a pod obciążeniem głównie do gierek też nie trzeba wielkiego przepływu. Więc może się uda ogarnąć tą pompkę tak aby pasowała. Wentyle już mam sprawdzone i ciche NF-A12.

A ogólnie mój Eisbaer 360 do dziś daję radę, ale to poleci do innego kompa. Pompka jest nie słyszalna z zamkniętej budy po zmniejszeniu jej rpm. Od 4 lat działa, w między czasie był raz rozbierany i czyszczony wraz z wymianą płynu.

• Upvote 1
Opublikowano

Standardowych wentyli nie trzeba podmieniać bo arctici są cichutkie na chłodnicach, ogólnie przed/za przeszkodą to topka jeżeli chodzi o dźwięk (aż dziwne) :E a wydajniejsze wentylatory nic nie dają przy ryzenach, przy tych procach ciężko nawet ciecz rozgrzać, ja robiłem raz test z całkowicie wyłączonymi śmigłami na chłodnicy i przez cały 10 minutowy przelot cinebencha chłodnica była zimna dopiero w grach wyszła duża przewaga z odpalonymi wentylatorami ale to tylko z racji tego że grafika ją podgrzewała od spodu i nic nie robiło za wyciąg na topie ;) jak planujesz kupić 9800x3d to podejrzewam że będzie podobnie bo ta sama sytuacja sytuacja ciągnie się od ZEN2, ZEN i ZEN+ nie miały takiego problemu z transferem ciepła, między chłodzeniami za 100 czy 500zł można było zobaczyć sporą różnicę.