Skocz do zawartości

Panasonic GX80 - ciemne zdjęcia w trybie auto iA+

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Korzystałem wcześniej z aparatu OM-D E-M10 Mark II do zdjęć turystycznych i byłem z niego zadowolony, ale najpierw zepsuła się taśma w podstawowym obiektywie 14-42 mm, a potem coś w korpusie i teraz nie ma obrazu ani w wizjerze, ani na ekranie.

Przed ostatnią usterką zapłaciłem za naprawę obiektywu i dodatkowo kupiłem GX80 ponieważ mam też obiektyw 12-200 Olympusa. 

Bardziej mi odpowiadała obsługa Olympusa ponieważ w Panasonicu mam tendencję do niezamierzonego uruchamiania niektórych funkcji. Zbyt łatwo reagują przyciski.

Ważniejszym problemem jest to, że w trybie automatycznym w trudnych warunkach oświetleniowych, czyli na przykład gdy jest pochmurno on często ustawia ISO poniżej 200 co skutkuje ciemnymi zdjęciami. Czy można temu jakoś zaradzić poza ręcznym ustawianiem ISO?

Efekt jest taki, że często robię zdjęcia telefonem (S24 Ultra). On sobie lepiej radzi i ma znacznie jaśniejszy obiektyw choć zdjęcia są gorsze.

Edytowane przez indexinfio
Opublikowano (edytowane)

On potrafi ustawić wyższe ISO, ale często tego nie robi w ciemniejszych miejscach. W tym lesie nie było aż tak pochmurno. Drugie zdjęcie to krótszy czas naświetlania i ISO 640.

P1030247.JPG

P1030062.JPG

Edytowane przez indexinfio
Opublikowano

Kolejną opcją do obejrzenia to może jakieś preferencje dotyczące czasów naświetlania. Ogólnie to stary sprzęt na m4/3, więc nie ma co oczekiwać od niego jakiejś elastyczności w dopasowaniu do każdych warunków.

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, indexinfio napisał(a):

W trybie całkowicie automatycznym iA+

Bez jaj, nie róbmy z aparatu telefonu ;)

Ja przeważnie robię w P, chyba że faktycznie chcę coś konkretnego z czasem lub przysłoną osiągnąć.

Spust do połowy i widzę jaki czas aparat proponuje. Jak za długi, jak stabilizacja nie wyrobi, to podnoszę iso.

Warto też pobawić się pomiarem światła, czy lepiej się sprawdza centralny ważony, czy może matrycowy. Punktowy przydaje się jeżeli che się dostosować do konkretnego obiektu (np. jakieś pseudo makro kwiatków na wiosnę, Księżyc).

Przy zdjęciach z lampą przeważnie zostaję na podstawowym iso (u mnie 200), bo Panasy mają tendencję do ustawiania stałego czasu 1/60s. Wiadomo jak obiekt dalej, to będzie trzeba podbić czułość lub manipulować czasem.

• Like 1
Opublikowano

Takie uwagi mi się jeszcze nasunęły.

1. Nie do końca zwracać uwagę na jasność jaką widać na podglądzie zdjęć w aparacie. Ekran nie jest doskonały, warunki oświetleniowe do przeglądania też.

2. Podczas obróbki z matryc m4/3 można już sporo wyciągnąć i skorygować jasność.

Np. pozwoliłem sobie na szybko rozjaśnić to pierwsze zdjęcie:

P1030247_rozjasnione.thumb.jpg.9f29649d235f0097d8287164498b0799.jpg

Ze swoich zbiorów (strzelone Panasoniciem GX9 z Sigmą 150-600 @600).

Tylko przycięte:

P1055951_or.thumb.jpg.22674ca257c10d3fb0145ba730bd708c.jpg

Po zabawie z korekcją jasności (pewnie dałoby się jeszcze więcej wyciągnąć z cienia ale na moje oko już za dużo szumu zaczęło wychodzić):

P1055951b.thumb.JPG.899d4b38de019ef50659441b973dbc52.JPG

• Thanks 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• ja wiem od kogo wy sa  owszem, stare metody politykow olewam wiec pisalem ze tracisz czas usprawiedliwiajac dokrecanie sruby. nie moge sie doczekac jak bedziesz robil to samo w czasie rzadow pisu    podwyzki sa nieakceptowalne ale od dekady (albo i zawsze) to czesc zycia w kraju rzadzonym przez nasze partie
    • x870e zdecydowanie lepsza. tylko cena też wyższa. Ale u nas ceny są w zł.😊
    • Bmw obecnie to jest żart, jeżeli patrzymy na relację ceny do wykonania.  Problem jednak jest powszechny i jak widzę gdzieś na konsoli środkowej (albo tunelu) piano black to z góry wiem, że będzie trzeszczeć   Tak w ogóle, już pomijając jakość materiałów foteli, plastików to generalnie jakość wykonania elementów, których nie widać (podwozie) też zakrawa na kpinę.    Ostatnio to mnie położyło na łopatki: https://youtu.be/JBdGyUwvydU?si=NPMS6_LUa6nMKAuX   Cudowne jest zwłaszcza to jedno łączenie blach z kilku centymetrową dziurą. Przyspieszona (w trybie turbo) biodegradacja w pakiecie 😉.   
    • True prawaczku, true. Jesteście tacy sami i stąd poparcie dla rosji, a poniekąd i islamu - patriarchat. Organizm podtrzymywany jest mądrością geniuszy. Ale rozumiem macie się za takich, spoko. Zbawcy świata, ale bez osiągnięć i bez partnerek z którymi umieją budować związki. No chyba że państwo im nakaże być tradycyjnymi, to będą obrońcami i rycerzami i utrzymywać. Jasna sprawa. Że też nie chcą wbrew wam tego wprowadzić, chcą doprowadzić do zagłady. A zaczęli od covidu  potem feminizm i incel się stworzył który chce kochać kobietę, a nie może. Szkoda że miłość utożsamia albo z seksem albo z byciem niewolnicą dla niego. Miłość jak po psie. Niestety dla was powtórzę, statystyki są nieubłagane, 80% mężczyzn jest w związkach, 10% się bawi i ma w dupie to, a reszta to samotnicy bo mają swój problem do którego nie chcą się przyznać i zwalają to na kobiety. Już mówiłem, łatki z czapy mnie nie interesują. Ani nie jestem tolerancyjny dla wszystkich jak wmawia się lewakom (np. dla pedofili może jeszcze im klaskać?), ani empatycznym liberałem dla wszystkich - to głupota empatyzowac np z przemocowcami albo odbierajacymi prawa. Również nie interesuje mnie skrajny postęp typu drag kłin w szkołach. Gdybym napisał że oni są super to się odnieś do tego, ale zamiast do moich słów się odnosić to lepiej mi przypisać że ja to pochwalam. Nie, reforma edukacji moim zdaniem ma być totalnie naukowa, ale z nauką psychologii, by uczyć również żyć w związkach i między ludźmi. A nie tylko 2+2 ile jest. Więc ja nie jestem ani za patriarchatem co jest domeną skrajnej prawicy (chyba?) ani za tymi skrajnymi lewakami. W centrum masz to co pisałem, prawa człowieka, edukację nie ideologiczną, naukowość, wolność do protestów, równość szans dla płci i tak dalej. Drag kłin mogą reprezentować max artystów jakiegoś tam gatunku, ale nie w szkołach bo to nic nie wnosi. Jak chcieli uczyć tolerancji dla homo to na pewno nie tak. Ale też nie każdy drag to homo, więc to też się nie spina. Dla mnie to prowokacyjność. Tolerancję dla homo wyraża Trzaskowski - mówił że oni są jak my, tylko mają inne preferencje. Jeden lubi rybki, a ktoś inny lwy. Nie należy tępić tych którzy nie krzywdzą innych a są w mniejszości. Daj żyć innym - taka dewiza jest ok.
    • Ja nie mam nic do PVP, ale nie lubię pomieszanego pvp z pve, tak samo jak we World of Warcraft, gdzie są mapy właśnie pvpve, jak chcę PVP to wchodzę w odpowiednie tryby jak arenka itd. Tutaj ten pomysł z flagą pvp, albo osobne serwery dla pvp. Wtedy kupię gierkę, na razie czekam na rozwój wydarzeń, co twórcy zaoferują na dłuższą metę(rozwój).  Dlatego w cod/bf wolę te zwykłe tryby aniżeli tzw Warzone.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...