Skocz do zawartości

Jakie są wasze doświadczenia związane z Linuxem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z botowaniem  po wymianie  grafiki z AMD na nVidia. System to CachyOS, i GRUB z dualbootem W10. Botowanie zatrzymuje się na pozycji running hook [plymouth] i wisi.

Jakaś mądra głowa jest w stanie coś wymyślić .Można edytować (podstawowo) rozruch Gruba  (klawisz E) tylko co tam zmienić ?  Nie uśmiecha  mi się robić reinstalacji sytemu

Opublikowano

Wyłączyłem ładowanie sterowników (nomodedset) podczas startu Gruba i poszło. Potem zainstalowałem sterowniki dla nV i trybi. Niestety krata i tak idzie na zwrot , jeden wentylator terkota ( 5060 Ventus 2x) pozatym  jest głośna. Bez LACT czy Afterburner i korekty jest nieużywalna

Opublikowano (edytowane)

Dwa pytania. Może ktoś tutaj pomoże.

1. Jak uruchomić dostęp do dwóch dysków zaszyfrowanych na raz?

Podpinam dysk zaszyfrowany pod Linuxem z "Live CD" (czyli tylko odpalana sesja read-only z pendrive'a)

Wywala error, ale jednak pojawia się dostęp.

Drugi tak samo zaszyfrowany dysk, ale z innej instalki Linuxa, z innym hasłem. Tu się pojawia problem. Nie da się na raz mieć dwóch dysków zaszyfrowanych. 

Linuxy są na bazie Ubuntu, ale chyba na Mandriva miałem kiedyś to samo.

2. Czemu mi skasowało dane plików?

Poradziłem sobie tak, że skopiowałem dane z jednego dysku, restart, i wtedy te skopiowane na ten drugi zaszyfrowany dysk.

I wszystko git. Porównałem ilość plików, objętość. Wszystko w porządku.

Ale to sporo plików, więc listuję po dacie, a tam... burdel.

Wykasowało wszystkim plikom dane i teraz każdy plik ma datę i czas z kopiowania. Da się jakoś zachować parametr "last modified" przy kopiowaniu? Daty otworzenia też popsuło, choć mi właśnie zależy na last modified, bo mam masę plików tekstowych w dwóch kopiach, żeby w razie czego mieć backup, i muszę wiedzieć który jest tym edytowanym ostatnio.

A, czym przelecieć dysk w instalką Win10 (niezaszyfrowana partycja, ale i tak czasem linux ma problem z zamontowaniem takich partycji, spotkało mnie to wiele razy i choć dysk i partycja były bez błędów, to nawet kilka róznych linuxów z pendrive'a sobie nie potrafiło poradzić z dyskiem, czy to na USB czy bezpośrednio po SATA) żeby poszukać wirusów? Antywir spod windy nic nie znalazł, system padł na amen, już go nie odpalę. Mam tam dane i przeniósłbym na nowy system, ale ten mam od 2 tygodni i jeszcze ani razu mi jakiś ukrywający się proces nie zamulił kompa do 10% jego normalnej wydajności, więc na 100% na starym dysku mam jakiegoś syfa. Kiedyś było tak, że nie wolno było podpinać dysku z wirem po SATA/ATA bo przy uruchamianiu windy już ta zdrowa winda mogła się zarazić przy "obwąchiwaniu" nowo podpiętego dysku podczas startu. Dlatego trzeba było podpinać dopiero po załadowaniu windy i jakiegoś antywira.

A teraz jak jest to nie wiem. Doradźcie coś proszę jak się do tego zabrać.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

1. A czym szyfrowane?

Ja pod Debianem nie mam problemu z zamontowaniem kilku dysków zaszyfrowanych bitlockerem.

2. Standard - przecież kopiowanie to utworzenie nowego pliku.

"cp -p" - do doczytania jakie są parametry.

"rsync -a" - tak samo do doczytania.

3. Nie wiem czy aktualne, czy są jakieś nowsze narzędzia: https://superuser.com/questions/563855/how-can-i-perform-a-virus-scan-of-my-windows-install-from-linux

Jeżeli jest problem z zamontowaniem partycji, to albo jednak jest jakiś problem z systemem plików albo dana dystrybucja ma problem z poprawną obsługą ntfs

Inny pomysł, to poszukać jakichś antywirusów uruchamianych z pena. W tym linku wyżej jest sugestia, że HirensBoot ma jakieś antywirusy.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Bono_UG napisał(a):

1. A czym szyfrowane?

A nie znam się. Domyślne to co jest w distro na Ubuntu. Pytało przy instalce "Czy zaszyfrować?" dałem na tak. :D Nie pamiętam, ale Ajaj pisał, że to standardowy typ szyfrowania, więc jak wiesz który jest domyślny/najpopularniejszy, to ten.

13 minut temu, Bono_UG napisał(a):

Jeżeli jest problem z zamontowaniem partycji, to albo jednak jest jakiś problem z systemem plików albo dana dystrybucja ma problem z poprawną obsługą ntfs

To jest zagadka jak Trójkąd Bermudzki. Podpinam do tych samych i raz widzi, a raz nie widzi. Dysk na USB raz widziało, potem nie widziało. Potem 2 dyski SSD próbowałem, oba na 100% wszystko OK i sprzętowo i w sensie że checkdisk ani smart nic złego nie znajduje. Pytałem Ajaja GPT ale nie potrafił pomóc rozwiązać tej zagadki. Do dziś nie wiem. 

Ale to osobny temat. Chciałbym się przede wszystkim dowiedzieć czemu kurde ten sam typ szyfrowania i zawsze działa tylko ta szyfrowana partycja/dysk którą próbuję zamontować jako pierwszą. Potem po restarcie mogę wybrać tą, która się nie dała zamontować jako druga. Po kolejnym restarcie znowu to samo - tylko pierwsza próba montuje się prawie poprawnie (bo i tak z komunikatem o jakimś błędzie, ale komunikat z dupy bo partcja się pokazuje i jest normalny dostęp do wszystkich plików)

Dzięki za rady :piwko:

Edytowane przez VRman
Opublikowano
1 minutę temu, Bono_UG napisał(a):

Linuksowymi szyfrowaniami się nie bawiłem, więc nie podpowiem.

Winna obudowa, kabel?

Właśnie nie, próbowałem na innym kompie, inne USB, a obudowa markowa i akurat nowa. Kosmici albo "duchi" ;)