Skocz do zawartości

Zestaw pod RTX 5090 do gier (AM5, CPU już jest) - +/- 6k.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem.

Czas powoli składać maszynę, by była gotowa przyjąć kartę, gdy przyjdzie czas. Z nadzieją, że będzie się dało ją wyrwać na premierę. xD

PC tylko do grania. Bez podkręcania, z jak najmniejszą liczbą światełek (pod biurkiem nic nie widać) i bez przepłacania.

Zestaw chciałbym najlepiej w jednym sklepie, ponieważ logistycznie wyjdzie mi to lepiej i raczej będę musiał wziąć z montażem, ponieważ przez kontuzję ręki, musiałbym bym to robić jedną... A to niewykonalne.

A więc tak:

CPU: 9800X3D - udało mi się kupić w miarę atrakcyjnej cenie, patrząc na obecną.

Mobo: raczej coś najbardziej optymalnego, bez wifi.

RAM: jakieś 32GB (2x16GB). 6000 MHz i CL30 niby optymalne. 

AIO: jako użytkownik ALF II 360, bym poszedł w ALF III 360. Raczej nie ma przeciwwskazań.

Dysk: Kingston KC3000 2TB - z riserczu wyszło mi, że to będzie optymalny wybór.

PSU: jakiś dobry z 1000W powinien bezproblemowo wystarczyć, jeśli nic nie będzie kręcone.

Case: tu mam największą zagwozdkę. AIO optymalnie na topie, chłodno i cicho, tak bym chciał, ale wiadomo. W obecnej mam chłodno, ale też cały czas na froncie jest panel przewiewny. Pod obciążeniem nie jest cicho, ale gram w słuchawkach, więc nie jest źle w tej kwestii. 5090 zapowiada się gorąco i tu leży wampir pogrzebany - najbardziej pasuje mi obecna obudowa (jak dla mnie jest bardzo przewiewna i przestronna), ale chcę ją sprzedać razem z resztą jako zestaw, a kupowanie nowej takiej samej to pomysł średni chyba. Liczę na opinię bardziej obeznanych w temacie.

Chciałbym na to przeznaczyć te 6k. Oczywiście wewnętrzna cebula z Januszem mówią, by było jak najtaniej. :lol2:

Opublikowano
9 godzin temu, kalderon napisał(a):

Bardzo podobny temat i w zasadzie taka sama odpowiedź:

Meshify 2 Lite jest tańsza i powinna przyjąć Freezera na górę.

Lite jest tasza, ale ma też kilka minusów, pozwolę sobie na kopiuj-wklej z reddita co by nie przepisywać:

• No support for mass hard drive configuration (niche need for a normal person)
  • Top chassis can't be removed (a big loss imo, it's an iconic change from the Meshify 1 that's super convenient in the Meshify 2 or 2 Compact if you have an AIO)
  • Dust filter embedded in the front panel (as opposed to being 2 separate pieces)
  • No built-in fan controller (= plug directly on the motherboard, or get your own fan controller if you have lots of fans)
  • No vertical GPU mounting support (I'd say it's niche as well)
  • No type-C USB on the front panel
  • No bottom rear cover (long piece of plastic to hide the messy cables next to the PSU)
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za propozycje. :salut:

9 godzin temu, Caps napisał(a):

Za 4200 zł masz https://proline.pl/koszyk/a38adb56 z obudową uznawaną przez jedną z najlepszych na rynku przez gemer nexus.

Taniej wersja lancool III https://proline.pl/koszyk/b7d8e54a 

Obudowa też kwestia gustu, więc .... 

Montaż w proline jak coś masz 101 zł mniej z kodem pro24

Wszystko wygląda dobrze i nawet taniej niż się spodziewałem.

Co do obudowy, obie prezentują się dobrze, na pierwszy rzut oka.

Oczywiście muszę później na spokojnie przysiąść i obejrzeć i poczytać recenzje. W tej chwili ten Antec raczej byłby moim wyborem.

Edit: Obejrzałem testy Anteca i go wybrałem (zestaw zamówiony), generalnie niezła obudowa i teoretycznie powinna sobie poradzić z cieplutką kartą. Tak czy tak, wszystko okaże się jak testy będą.

Dzięki za stworzenie zestawu.

Edytowane przez Kakarotto