Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, slafec napisał(a):

Sam wrzucasz tutaj materiały np. ze skrajnego kanału ENDYMIONtv, a nagle umniejszasz innym skrajnym twórcom i mianujesz ich trollami, bo ich istnienie nie zgadza się z Twoją narracją.

ENDYMIONtv jest jednym z głównych kanałów angielskich w tej kwestii, gdzie jest dość mocno i od dawna zaangażowany człowiek... Robi błędy, w części się poprawia, ale takie jest życie...  Czasem przesadzi, ale daleko temu do trolli lub paranoików, którzy we wspomnieniu różnorodność ekosystemu widzą subtelny przekaz popierający kolorowe miasta :E 

Jeszcze raz, nie powiedziałem, że są trollami, tylko że niektórzy, których nie znam z nazwy mogą być np. od tego Space Marine 2 i dopuszczam po prostu możliwość paranoi i przesadzania.

On też jest dotowany z zewnątrz i też w jakimś stopniu wpływa na powstawanie gier.

Myślę że kwestia aktywistycznych redakcji, szkoleń, dopłat do gier z USAID lub czego tam jeszcze, gdzie najlepszym przykładem dopłat był Dustborne jest większa, niż zarabianie z reklam YouTube lub datków ;)

Wcale to nie jest problem. Wspomniane przeze mnie Ghost of Yotei nie było gnojone przez aktorkę :E

Odnosiłem się do tego konkretnego nazwiska. Ghost of Yotei mnie mało interesowało i nie słyszałem za wiele. 

Śmieszne było jak tamten aktor głosowy wspominał, że dzięki niemu Evangelion jest bardziej queer.

Na personalia z danymi cechami już coraz częściej ludzie narzekają, bo szukają zwiastunów zguby, które bywają trafne :P

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Czemu tak bardzo chces zużywać tego słowa? Moim zdaniem właśnie wyłącznie dlatego, że jest ono pejoratywne :) 

Bronisz slowa murzyn jak by... a zreszta ;) 

Czy slowo czarny tez jest obrazliwe?

Czy ty moze skonczyles szkole genderowa? Powaznie pytam

Edytowane przez Roman_PCMR
Opublikowano (edytowane)

Oj tam, przecież nawet Murzynka Bambo chcieli sprowadzić do pionu za rasizm :E

A słowa murzyn używa się z wygody i dużo zależy od zamiaru i kontekstu. Samo wyrażenie "Ty Żydzie" też może być obraźliwe, zależnie od kontekstu, ale samo słowo nie jest złe.

Jak inaczej mamy pisać? Bawić się w czarnych ludzi, afroafrykańczyków, afroeuropejczyków, afroazjatów, afroamerykaninów? Murzyn to murzyn i od razu wiadomo o co chodzi, a czarnuch już ma bliżej do obrazy :E

Opublikowano
31 minut temu, Roman_PCMR napisał(a):

Bronisz slowa murzyn jak by... a zreszta ;) 

Bronię? Nie. To ty go „bronisz”. 

Czy slowo czarny tez jest obrazliwe?

Ma pewne pejoratywne konotacje. „Czarnoskóry” chyba lepiej, ale nie mam pewności. :) 

Czy ty moze skonczyles szkole genderowa? Powaznie pytam

Nie wiem co taka „szkoła” miałaby wspólnego z tematem, ale ja skończyłem całkiem dobre studia. Kwestii społecznych na nich nie było, może poza historycznymi oraz kwestiami etycznymi. Etyka otwiera oczy na wiele aspektów. :) 

24 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Oj tam, przecież nawet Murzynka Bambo chcieli sprowadzić do pionu za rasizm :E

A słowa murzyn używa się z wygody i dużo zależy od zamiaru i kontekstu. Samo wyrażenie "Ty Żydzie" też może być obraźliwe, zależnie od kontekstu, ale samo słowo nie jest złe.

Jak inaczej mamy pisać? Bawić się w czarnych ludzi, afroafrykańczyków, afroeuropejczyków, afroazjatów, afroamerykaninów? Murzyn to murzyn i od razu wiadomo o co chodzi, a czarnuch już ma bliżej do obrazy :E

To po prostu kwestia zmian w języku. Język zmienia się na bieżąco. 

Slowa wychodzą z użycia, nabierają pejoratywnego znaczenia i je odpuszczamy. Ciekawy przykład to „dziewka”:

https://sjp.pwn.pl/ciekawostki/haslo/dziewka;5041727.html

Na tym polega dynamizm języka. 
za 20-30 lat nie będziemy używać słowa „murzyn”, bo młodsze pokolenie już go w zasadzie nie używa. Te zmiany językowe zajdą pomimo sprzeciwu starych prykow takich jak my :) 

Podobnie będzie z kwestią płci, etc. Stała jest tylko zmiana :) 

Opublikowano (edytowane)

Huh, nie chcę robić z tego tematu lingwistycznej filozofii, ale nie jest tak, że próbuje się wypchnąć te słowa jako obraźliwe, a nie występuje tutaj naturalne wyjście słowa z użycia? W sumie nie wiem jakie jest inne krótkie, "poprawne" określenie, zgaduję że czarnoskóry. 
Nie dziwię się że dziewka wyszła z użycia na rzeczy dziewczyny, bo pewnie nie jeden dostał przez niedosłyszenie lub przejęzyczenie, więc była to zmiana ze względu na praktykę użycia :E Nie wiem ile było zmian ze względów "moralnych", bo praktyczność jest raczej najważniejsza i w ten sposób zmienia się język.

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Huh, nie chcę robić z tego tematu lingwistycznej filozofii, ale nie jest tak, że próbuje się wypchnąć te słowa jako obraźliwe, a nie występuje tutaj naturalne wyjście słowa z użycia? W sumie nie wiem jakie jest inne krótkie, "poprawne" określenie, zgaduję że czarnoskóry. 
Nie dziwię się że dziewka wyszła z użycia na rzeczy dziewczyny, bo pewnie nie jeden dostał przez niedosłyszenie lub przejęzyczenie, więc była to zmiana ze względu na praktykę użycia :E Nie wiem ile było zmian ze względów "moralnych", bo praktyczność jest raczej najważniejsza i w ten sposób zmienia się język.

Akurat w tym wypadku dziwka=dziewka. To jest to samo słowo etymologicznie, ale zmieniło znaczenie. 

Czemu mówiąc o dziewczynach nie używasz słowa „dziewka” lub „dziwka”? Bo nie chcesz ich na co dzień nazywać pejoratywnie. 

I dokładnie ta sama ścieżka jest z murzynem* - dziś ma już pejoratywne znaczenie. I pewnie w XIX wieku też jakiś twardy konserwatysta sprzeciwiał się takiej zmianie i dalej mówił o dziewkach :E 

* - nie dotyczy popularnego imienia dla psa :E 

Opublikowano (edytowane)

Okej, okej i tak brałem to głównie na chłopski rozum :E Będzie offtop, ale znikam po paru anegdotach, skoro się przypomniały. 
Jestem ciekaw kiedy i dlaczego wpadli na pomysł wydłużenia tego słowa. Może "kurwa" było za często używane jako przekleństwo przy robocie, więc trzeba było innego określenia, ale to już mówię żartem. Znam historię majstra co robił wykończeniówkę statków wycieczkowych i przy hinduskiej załodze przeklnął... Akurat ta kobieta znała te polskie słowo i myślała że to o niej i musiał przepraszać.

Przypomniał mi się ten genialny, lingwistyczny przypadek z Japonii. Jakoś to nie wyszło z "użycia".
"Młodsza siostra" to  jest "jeszcze nie kobieta".
"Starsza siostra" - "kobieta  rynek(market)", czyli "kobieta na rynku".

"Teściowa" - "stara kobieta", przy czym znak stary wygląda jak nagrobek:E 

Spoiler

Opublikowano
55 minut temu, GordonLameman napisał(a):

„Czarnoskóry” chyba lepiej, ale nie mam pewności. :) 

Trzeba to pilnie skonsultować z radą plemienną.

56 minut temu, GordonLameman napisał(a):

za 20-30 lat nie będziemy używać słowa „murzyn”, bo młodsze pokolenie już go w zasadzie nie używa

W jakim Ty matriksie żyjesz?

• Haha 3
Opublikowano

@musichunter1x

ja wiem, że w internecie jest mnóstwo cesarzy chłopskiego rozumu, ale po co się w tym babrać, skoro odpowiedz na takie proste kwestie można znaleźć za jednym zapytaniem w Google? :) 

Ja za nadużywanie chłopskiego rozumu daje ignory, bo to serio nie ma sensu. 

A co do Japonii - znasz większych rasistow niż Japończycy? :E 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, GordonLameman napisał(a):

A co do Japonii - znasz większych rasistow niż Japończycy?

Chińczycy.

A wiesz co jeszcze łączy oba te homogeniczne kraje? Bezpieczeństwo.

I tu trzeba podkreślić, że szczególnie w przypadku Japonii JESZCZE. Bo już nie brakuje chętnych na wpuszczenie multi ""kulturowej"" szarańczy.

Edytowane przez crush
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Jeśli chcesz kogoś obrazić - to pewnie, że można. 

Ale nie mówiłbyś tak na co dzień do innych, prawda? :)

To wszystko zależy od kontekstu bo jakby ktoś miał na nazwisko Polak/Poloczek itp i byłby niskiego wzrostu to raczej ksywę jaką by mu nadali to było by polaczek i niemiałbym skrupułów  , no ale na co dzień to raczej nie :)      

Opublikowano
7 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

To wszystko zależy od kontekstu bo jakby ktoś miał na nazwisko Polak/Poloczek itp i byłby niskiego wzrostu to raczej ksywę jaką by mu nadali to było by polaczek i niemiałbym skrupułów 

image.thumb.png.eb428128b0ca1c7dd14a3aaca67dae0d.png

"K" jest nieme :E 

7 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

, no ale na co dzień to raczej nie :)      

No właśnie :) 

• Like 1