Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czy usłyszę tutaj choć dwa zdania, których nie słyszałem w poprzednich wywiadach z tą łysą legendą polskiego game devu, ale i tak posłucham całości, bo gościa uwielbiam od zawsze, a szczególnie od czasu gdy mi odpisali jak napisałem list do X-Landu w 1993r. 

Od tego czasu Miąsik to dla mnie TOP 3 growych celebrytów. 

Mu, Januszowi Pelcowi i Adrianowi Chmielarzowi bardzo chętnie bym uścisnął dłoń. 

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 11.08.2025 o 20:15, Necronom napisał(a):

Skoro o muzyce. 

Tak z ciekawości, czy ktoś poza mną to kojarzy?

Czy jest to najlepszy soundtrack z gry na C64? Prawdopodobnie tak. Ale może to też być tylko uderzenie nostalgii, którego doznaję ilekroć to odpalam.

PS. Tak, to ma 25 minut i mieściło się na tych kilkudziesięciu kilobajtach pamięci razem z grą. Szaleństwo.

Opublikowano (edytowane)

Pierwsze słyszę, bo miałem Atarynkę 65XE a nie C64, ale chyba nostalgia, bo mnie też ciary przechodzą jak słucham muzy z Atarowych gier, czasem muzy naprawdę dennej, ale wtedy się zapisało w mózgu jako "zajebista muzyczka" i tak zostało.

A łoto łona:

Muszę kiedyś poszukać demek na Atari. Pamiętam że pod koniec ery posiadania atarynki gry już mi się na to wcale prawie nie podobały, bo po zobaczeniu Amigi 500, nie było czego zbierać z tej śmiesznej oprawy 8-bitowych gier. Za to leciała cała masa demek bo miałem stację dysków i się kopiowało ile wlezie od znajomego Atarowca. Było jedno demko które miało muzykę jakby ponad możliwości Atari. Odpalałem demko aby posłuchać. Niestety to był rok 1992 i dziś raczej nie rozpoznam nawet jak usłyszę i zobaczę. Chyba była kulka na niebieskim tle, taka z kropek, jak masa demek na Amidze czy cractra gier na PC z początku lat 90tych. 

edit: oj..

odpalanie takich filmów zaraz po mocnej porannej kawie to był zły pomysł. 

Miałem zająć się robotą, a stoję od 15 minut obok monitora i się bujam do retro muzyki. Znowu. :E

Ten filmik z coverami Andy'iego to jeden z moich ulubionych filmów na YT. Fred, Draconuss, Zybex, same hity i to w jakim wykonaniu!

Edytowane przez VRman
  • Like 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Z okazji pojawienia się filmiku z (kiepskim niestety) filtrem CRT na youtube, pozwolę sobie znowu troszkę popierd(zie)lić o tym "jak drzewiej bywało"

Xenon II

Jedna z pierwszych gier na PC. Chyba pierwsza jaką kupiłem, bo F-29 Retaliatora i ze trzy inne to nam "nagrał" koleś co sprzedawał kompa. Nagrał na dyskietki, bo w 1992r. posiadanie HDD nie było wcale takie oczywiste 

Niestety dźwięku nie było. Były dźwiękowe wyrzygi PC Speakera.

Ale mimo braku telewizora, przynajmniej grafa dawała  namiastkę mojego ówczesnego marzenia czyli "jak na Amidze".

Pamiętam też że na tej grze spawdzałem joystick, bo przecież na klawiaturze się grało do dupy.

Kupiliśmy coś lekko podobnego do:

image.png.766b39d5f9cacdb76b55d78e72b55060.png

To się w ogóle do niczego poza symulatorami lotu nie nadawało. Do tego gubiło się co chwila i nie wiedziało, gdzie jest centrum, więc ciągła walka z tymi suwaczkami.. W końcu trzeba było spojrzeć prawdzwie w oczy: dla każdego poza tymi, którzy jeszcze absolutnie w ogóle nie ogarniają sterowania klawiszami na klawiaturze - na tym szajsie grało się gorzej.

Pamiętam dokładnie scenę gdy idę kupić tą grę. Pamiętam gdzie był sklep, pamiętam jaka była pogoda. Wyjście "po gry na Aj be ema" tak się wryło w pamięć, takie było ważne. :D

Mimo o generację gorszej oprawy audio-video w porównaniu do Amigi + TV, i tak była to gra "nextgenowa". Jeszcze 2 miesiące wcześniej najlepszą strzelanką tego typu jaką mogłem ogrywać w domu, był czarno-biały KULT na Atari. A tutaj pełen wypas. Gra na te nowoczesne Ajbi emy - na kartę Fał Gie A!

:D

Od ponad 30 lat nie zagrałem w tą grę, ale muzyki (remixu) nasłuchałem się pewnie z kilkadziesiąt godzin łącznie. Katalog "muza z Amigaremix" był pierwszym odwiedzanym folderem zaraz po włączeniu kompa w pracy. Muza może szału nie robi, ale nostalgia jej dodaje sporo ;)

Edytowane przez VRman
  • Like 1
Opublikowano

Moja dawna miłość :D Final Fantasy X. Nie dociera do mnie, że minęło już 24 lata, (remake HD na PC powstał w 2013).

Wtedy moim zdaniem dokonał się chyba największy przeskok graficzny (z PSX -> PS2)

Final Fantasy 9 (psx, rok 2000)

FKDBWR1XsAwxe5M.png:large

Final Fantasy X (ps2, rok 2001)

recently-learned-that-ffx-hd-is-uglier-t

ff-x-screen3-e9985.jpg

492273-final-fantasy-x-playstation-2-scr

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Kadajo napisał(a):

Bardzo dobry filtr CRT.

W sensie, że wierny i dający dobry efekt w jaki celował autor - tak.

Ale ja wolę inne.

Ten jest za ostry, bo udaje Commodorowy monitor. W 1990-2 to większość ludzi grała na starych TV  z takim rozmyciem, że piksela żadnego przez pół roku nie widzieli mimo 320x240 :E

Tak ostro to dopiero jak kolega miał nowoczesny telewizor (na pilota i zagramaniczny! Japoński nawet!) i podpinał Amigę przez chinche'a a nie po RF (antenowy)

Ale nawet taki TV miał jednak inną naturę obrazu niż monitor. Większa "plamka" itp. 

Co to było u tego kolegi..

Chyba jakiś "Otake" czy coś. U niego wszystko wyglądało włąśnie tak ostro, ale do tego jeszcze miało niesamowitą siłę barw. Raz, że to naprawdę dobrej klasy TV bo kolega miał cholernie bogatych rodziców, a dwa, że moje oczy nie były jeszcze tak "wypalone" jak teraz. Każdy piksel się niemal "mienił" światłem. 

Za to u kolegi ze starym TV czasem trzeba było zgadywać ile ma się żyć, bo nawet liter/cyfer nie było widać wyraźnie :lol2:

BTW. Nawet nie wiedziałem, że Jaguar dostał odpicowaną wersję tej gry. Szkoda, że nie ma na yt żadnego dobrej jakości filmiku. Znalazłem przypadkiem na porównaniu.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

O Twinworldzie już chyba tu pisałem. (albo w tym wątku ale na Labie kiedyś)

Ale co tam.

Kolega miał stary telewizor. Nie widziało się na nim połowy z tego co pokazuje dolna część ekranu. 

I... dopiero po prawie 35 latach się dowiedziałem po co i do czego są niektóre rzeczy :D

Oczywiście lepiej odpalić sobie filmik bez gadania i shaderglassem nałożonym na YT, żeby zobaczyć jak gra normalnie wygląda, a nie jak wygląda jej popsuta wersja (czyli wyświetlana bez filtra CRT na współczesnych wyświetlaczach)

Jak chcecie to tu:

https://www.youtube.com/watch?v=0684IMMe3vA

Nawet da się ustawić na taki rozmycie, że się trochę przypomina ten telewizor u kolegi :D

Muzyka do dziś robi niesamowity klimat. Stylistyka grafiki też była zajebista. Wtedy, w 1991r. patrząc na ekran z odpaloną grą, czuło się jakby się odkrywało jakiś tajemniczy inny świat. Nie miałem Amigi więc nigdy do końća nie doszedłem, ale byłem najlepszy w tą grę, bo właściciel Amigi nie był aż takim fanem. No i wtedy (dziś już nie) pamiętałem wszystkie miejsca, w których się kopało.

Czy wiedziałem że są różnej mocy pociski do strzelania? Nie wiem. Jak wiedziałem to zapomniałem.

Ale nie zapomnę muzy. 

Jedna z gier, które definiowały pojęcia "gra na Amigę" w moim przypadku. 

Zerknąłem na YT jak wyglądają dalsze plansze i pod koniec szału nie ma. Ale plansza tytułowa. MUZYKA i pierwszy level. Coś pięknego. 

Zapłaciłbym jak za GTA VI jakby taką platformówkę ktoś zrobił dzisiaj. Nie w sensie, że taką dokładnie, ale żeby miała "to coś" i styl Twiworlda. No może w 80%, nie całkiem. Postać wygląda zbyt infantylnie. Za to wszelkie czachy, potworki, przedmioty do zbierania - Amigowe na wskroś. Cudo 

Edytowane przez VRman
Opublikowano
10 godzin temu, GTM napisał(a):

Trzeba przyznać, że niektóre kawałki z gierek amigowych potrafią mocno wryć się w czachę, uwielbiam kawałki z Lotusa, Nicky Boom'a czy Apidya.

To prawada sama w sobie, ale jak się miało zaledwie kilkanaście lat i Atari, to muzyka na Amidze, na komputerze którym byłem absolutnie oczarowany, brzmiała jakby sam Bóg przemawiał. 

Nicky Boom i Apidya mnie niestety ominęły (mieszkanie na zadupiu, niewielu miało komputery, a gry miał jeden koleś w sklepie RTV, który dorzucił komputery i kopiował czasem gry ale.. drogo) ale muza z Lotusa nakręciła pewnie ze 300-1000h słuchania przez te dekady, bo słucham tego przy pracy, przy sprzątaniu, na rowerze, no gdzie się da. I jak mi się znudzi to na kilka miesięcy. Dzięki Bogu Kaca za strony jak https://remix.kwed.org/ czy https://www.amigaremix.com/ (niestety najlepsza muza na amigaremix została zabrana, bo się autor remixów pogryzł adminem strony chyba)

Nawet na kamerze VHS nagrywaliśmy coś ala kabaret, i oczywiscie muzyką tła były amigowe .MODy puszczane z PC (już z kartą dźwiękową)

Muza z 8-bitówek też się wryła w głowę, ale zdecydowanie nie tak. I tylko kilka, jak Zybex, Draconuss, Fred itp. a na Amidze to już dziesiątki. Samplowane instrumenty - mimo 11kHz i 8bit, dla nas brzmiały jak CD-Audio :D

I na początku nie miałem pojęcia, że to nie jest po prostu nagrana muzyka. Przecież tam było słychać prawdziwe gitary, prawdziwą perkusję, flety itp. 
Młodsi nigdy nie przeżyją takiego skoku generacyjnego jak ludzie znający gry na Atari widzący gry na Amigę. Na dzisiejsze tempo postępu (PS4->PS5->PS6) to by było ze 20x generacji konsol skondensowanych w jedno :lol2:

• Like 1
Opublikowano

Pierwszy raz słyszę tą muzę z Lineage, bo nigdy mnie nie ciągnęło aby w to zagrać, ale to muza typowo "fletowa", więc sorry ludzie za offtop, ale koledze chciałem poradzic: idź na YT poszukaj muzyki indiańskiej. Nie mam pod ręką, więc nie polecę, ale 5% z tego co na YT, jest naprawdę dobra i fajnie się tego słucha. Musisz się przebić przez te słabsze, albo się przypomnij na priv. Jak będę podpinał dysk, na którym chyba mam zgrane z YT dwie kompilacje, to podam nazwę.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, cyborg napisał(a):

chciałbym mega zeby powstał remaster tej gry

Ostatnio jak uruchamiałem to miałem 600fps i trzeba było ograniczać FPS bo nie dało się grać xD

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, cyborg napisał(a):

chciałbym mega zeby powstał remaster tej gry

Nie powstanie chyba, że takie samo barachło jak Deus Ex :hihot:

Po łatkach z dużo lepszymi texturami ta gra wygląda znacznie lepiej obecnie. Same textury ważą 6.5GB ;)

Poza tym gra zasługuje na Remake, a nie byle Remaster ;)

Edytowane przez sideband
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
18 minut temu, sideband napisał(a):

Po łatkach z dużo lepszymi texturami ta gra wygląda znacznie lepiej obecnie. Same textury ważą 6.5GB ;)

racja mi chodziło po głowie remake a napisałem remaster, apropo ten film jest mega co to jest wyglada jak pierwsza mapa unreal

Opublikowano
38 minut temu, sideband napisał(a):

Nie rozpoznałem. Dopiero google powiedziało, że to level z Unreala :D

Ależ muzyczka robi robotę. Wystarczyło, że brzmi jak muzyka z lat 90tych i od razu ogląda się to jak jakieś tech demo :)

Opublikowano

ej kurde jakim cudem ja nie wiedziałem o tej grze?

A może była crapem i widziałem info na ten temat w jakimś czasopismie (że jest crapem) i się nie zainteresowałem?

Patrzcie na to:

Obejrzałem chwilę przez Shaderglass z parametrem 3x na 1080p (full screen filmiku na YT) i shaderem:image.png.83e4f9e6fd5ae1df950493a3c7626c70.png

i całkiem fajnie wygląda. Trzeba będzie zagrać.

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 5.10.2025 o 14:32, sideband napisał(a):

Bo ja wiem czy nie za wcześnie na to. Ostatnio sobie przeszedłem z GOG bez problemu, bo wszystko łącznie z grafiką fenomenalnie trzyma poziom.

Opublikowano

Ona się zestarzała i to dawno temu. Przecież wyszła w momencie kiedy był szybki postęp graficzny. To samo dotyczy mechaniki, fizyki i generalnie rozgrywki. Pewnie dlatego tak piszesz bo jesteś graczem starszej daty i bardziej przemawia przez Ciebie nostalgia i nie jesteś obiektywny.