Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mój mi9t powoli zaczyna odchodzić w zaświaty i poszukuję czegoś nowego. Budżet hmmm no bez przesady ale ok. 3 tyś mogę dać, ale głównie o co mi się rozchodzi to wysuwany aparat lub pod ekranem, dziury w ekranie nie zniosę, głupie bo głupie ale cóż 🙂. Czy w takim budżecie coś w ogóle się znajdzie? Widzę nubie z70 czy redmagica 9s z taką fanaberią ale czy warto, a może jest jeszcze coś innego? Dzięki za propozycję 🙂

Opublikowano
4 godziny temu, AndrzejTrg napisał(a):

Widzę nubie z70 czy redmagica 9s z taką fanaberią ale czy warto, a może jest jeszcze coś innego? Dzięki za propozycję 🙂

Nie warto, chyba że lubisz problemy. Nikt tego szczerze nie poleci, kupuj na własne ryzyko.

Dziwi mnie że kogoś dziura w ekranie w 2025 roku jeszcze boli ;) 

• Thanks 1
Opublikowano

@galakty właśnie mam już chyba z 5 rok mi9t i powiem tak że przyzwyczaiłem się do tego, jak mam w rękach telefon od kogoś to szczerze kłuje mnie ta dziura w oczy :) ale odzwyczaić się zawsze można :) 

Ale im więcej czytam, to dochodzę do wniosku że to chyba jednak sensu nie ma i trzeba rozglądnąć się za czymś normalnym. Ty być coś polecił? Kwota może zostać do tych 3tyś, ale jak cos fajnego taniej by było to nawet jeszcze lepiej. Szczerze to raczej wszystko będzie lepsze od już leciwego Mi9t tylko właśnie co? Czekam na nowe propozycje z normalnych telefonów .

Opublikowano

Może być lekko większy od obecnego:) choć nie ukrywam wymiary tego MI są odpowiednie, nawet z pleckami jest do ogarnięcia jedna ręką. Ja wymagań dużych nie mam, używam telefonu do tego do czego został stworzony czyli zadzwonić, wysłać smsa, czy tam neta przeglądnąć, ewentualnie zagrać w Dokkana, ale jak sobie mi9 radzi to każdy inny też da radę.  

Opublikowano

To wymagania masz prawie żadne więc cokolwiek weźmiesz w budżecie 2-3k je spełni w 100%. Jedyne co mi przychodzi do głowy do zagięty ekran - nie wiem czy akceptujesz/preferujesz takie rozwiązanie. Ja jestem tego gorącym przeciwnikiem a miałem taki telefon przeszło 3 lata :P 

• Like 1
Opublikowano

No właśnie tylko co? Bo tych telefonów w takim budżecie jest multum :) czy zagięty ekran mi będzie przeszkadzał to szczerze nie mam zielonego pojęcia. Ale dalej mi chodzą po głowie te chińskie wynalazki... a się wsumie ich nie boję, używałem kiedyś Sharpa Aquosa S2 i to był super telefon do moich znikomych zastosowań  :) 

Dobra to może odpuśćmy już budżet 3tyś bo to raczej sensu nie ma. Tak do 2tyś co byście polecili, ale chodzi mi o konkretne modele i się przejdę do jakiegoś euro czy innego rtv i sobie z bliska popatrzę i pomacam ;) 

Opublikowano (edytowane)

Też dopiszę do listy, i cena dość fajna :) Przy moich zastosowaniach to by pewnie coś i nawet poniżej 1tyś się znalazło, ale jak już coś kupić to tak aby te kilka lat potrzymało. 

Wsumie gdyby nie problemy z ładowaniem to olałbym zakup nowego telefonu, choć widzę że przedłużka mi powoduje zawieszanie telefonu, i miejsca zaczyna brakować, jeszcze ze 2-3 aktualizacje Dokkana i gra będzie miała ze 30gb :E 

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano

Czy opłaca się w ogóle kupować smartfony serii Google Pixel aktualnie? Ponieważ Pixele serii 9 są już nieco przestarzałe, a Pixele 10 ponoć mają nawet gorsze aparaty, a w szczególności nagrywanie video niż poprzednia seria. Dodatkowo jakieś buble z ekranami w przeszłości? Ciągle rozkminiam czy to będzie dobry wybór pod kątem nagrywania wideo (główne kryterium wyboru).

Opublikowano (edytowane)

Pixel 10 ma zoom optyczny 5x/hybrydowy 20x. Mimo zastosowania mniejszych soczewek to w dzień nie zauważysz zbytnio różnicy w zdjęciach, a mogę napisać, że robi bardzo ładne i naturalne zdjęcie nawet w gorszych warunkach. Jestem wręcz zaskoczony jak dokładnie oddaje kolory i są takie jak je widzę na żywo. Nowy ISP wraz z Tensorem G5 i nowymi algorytmami AI robią swoje mimo mniejszego aparatu głównego i szerokokątnego. Szybciej też dziala samo przetwarzanie obrazu niż na P9. Przedni do selfie jest taki sam jak w Pixelu 9. Natomiast wspomniany zoom optyczny, którego zabrakło w podstawowym P9 robi robotę i jak porównywałem próbki zrobione zoomem 5x to Pixel 9 nie ma nawet podejścia. Tele obiektyw zbiera znacznie więcej szczegółów.

W video też ten zoom wykorzystasz, ale ja się tu nie wypowiem, bo nie kręcę video wcale. Ja używam tylko do robienia zdjęć i to najczęściej z zoomem w dobrym oświetleniu. Najlepiej samemu sprawdzić. Może w Twoim przypadku lepiej polować na wersję Pro, ale chyba Apple generalnie jest królem video. Bynajmniej tak mi się kiedyś zakodowało.

Co do samego Pixela 10 to żaden telefon przez prawie 30 lat obcowania z telefonami nie sprawił mi tyle przyjemności co daje mi ten, nawet te wibracje haptyczne to czysta przyjemność. Z ekranem żadnych problemów, w słońcu tak podbija jasność (~3000nit), że słońce nie ma szans. Czytnik linii papilarnych działa perfekcyjnie (i mam naklejone szkło hartowane). Głośniki grają bardzo ładnie, czysto i zarazem mięsiście. Bateria po kilku dniach tak się ułożyła, że spokojnie starcza mi na cały dzień intensywnej pracy, a ładuje go tylko do 80%. W ogóle się nie grzeje, temperaturę moge sprawdzić i jest cały czas w normie. Również pixelsnapa wykorzystuje w uchwycie samochodowym. No i ten czysty Android bez śmieciowych aplikacji np. Samsunga, którego używałem od kilkunastu lat. Do tego częste aktualizacje.

Korzystam też z Gemini AI, który ponoć działa w szerszym zakresie lokalnie korzystając z dodatkowej mocy obliczeniowej Tensora G5, który w tym obszarze jest znacznie szybszy od G4.

Ja zostaję z Pixelem na dłużej i następny telefon to też będzie Pixel. Wsiadł mi idealnie. Dla mnie telefon sztos.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Pixel to telefon dla kogoś kto wie czego chce, bardziej fana czystego Androida niż typowego Kowalskiego. Słaba bateria, słabe ładowanie, system golutki i nie każdy polubi, mimo wszystko bugi w focie, ale aparat topka. 

Xiaomi nie polecę bo moim zdaniem zeszli na psy cena/jakość.

OnePlus Nord to dobry kierunek, miałem kiedyś chyba 2T i miło wspominam. 

Jak rozmiar nie przeszkadza i zagięty ekran to można OP12 dostać, flagowiec z krwi i kości, ja nie chciałem bo za duży i wolę 6.1-6.3" :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Co do baterii w Pixelu 10 to absolutnie się nie zgodzę. Wiem, że w teście gsmarena wypadła przeciętnie, ale to nie jest serwis guru i wydaje mi się, że tam coś skasztanili. Może coś z softem było nie tak. Były juz dwie aktualizacje w ciągu miesiąca. Większość testów innych dużych serwisów i faktycznych użytkowników w tym ja mówią co innego. Ja jestem z tych co praktycznie wszystko robia na telefonie. Domowego PC-ta używam tylko i wyłącznie do grania. Na forum 99,9% postów z komórki. Bateria jest tak dobra, że zdecydowałem się na ładowanie do 80% i spokojnie starcza na cały dzień. 

Natomiast Pixel 9a ma problem z baterią, bo tam jest modem exynos 5300, który do energooszczędnych nie należy. W Pixelu 9 i 10 jest exynos 5400.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Zawsze te keksynosy przerobione pod Google były słabe, ja wiem że jest lepiej ale to poziom Samsunga S24/S25 bo małej baterii nie oszukasz (pomijam wersje XL). 

9a to pomyłka, wygląda jak telefon sprzed 5 lat, jak już Pixela to brać 10 i na lata będzie. 

Opublikowano (edytowane)

Pixel 10 ma prawie 5000mAh, więc bateria do małych nie należy.

Tensor G1 - 5nm - Samsung

Pixel 6: 4614 mAh

Pixel 6 Pro: 5003 mAh

Pixel 6a:  4410mAh

Tensor G2 - 5nm - Samsung

Pixel 7: 4355 mAh

Pixel 7 Pro: 5000 mAh

Pixel 7a: 4385 mAh

Tensor G3 - 4nm - Samsung

Pixel 8: 4575 mAh

Pixel 8 Pro: 5050 mAh

Pixel 8a: 4492 mAh

Tensor G4 - 4nm - Samsung

Pixel 9: 4700 mAh

Pixel 9 Pro: 4700 mAh

Pixel 9 Pro XL: 5060 mAh

Pixel 9a: 5100 mAh

Tensor G5 - 3nm - TSMC

Pixel 10: 4970 mAh

Pixel 10 Pro: 4870 mAh

Pixel 10 Pro XL: 5200 mAh

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

Główny aparat Pixela 10 to jest nieśmieszny żart w telefonie za taki hajs. 1/2" jak w telefonach z 2018 roku i to za ułamek tej kwoty wtedy.

Google zrobiło wszystko softem co się da aby to zamaskować ale widać agresywne odszumianie i co za tym idzie gubienie detali a na koniec wyostraszanie tego. Wychodzi z tego obraz akwarelowy

To już nowy poziom bezczelności producentów :E W Samsungu narzeka się, że jest stagnacja a Google robi nawet więcej bo robi krok wstecz.

Edytowane przez bleidd
  • Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Pixel 10 ma prawie 5000mAh, więc bateria do małych nie należy.

Tensor G1 - 5nm - Samsung

Pixel 6: 4614 mAh

Pixel 6 Pro: 5003 mAh

Pixel 6a:  4410mAh

Tensor G2 - 5nm - Samsung

Pixel 7: 4355 mAh

Pixel 7 Pro: 5000 mAh

Pixel 7a: 4385 mAh

Tensor G3 - 4nm - Samsung

Pixel 8: 4575 mAh

Pixel 8 Pro: 5050 mAh

Pixel 8a: 4492 mAh

Tensor G4 - 4nm - Samsung

Pixel 9: 4700 mAh

Pixel 9 Pro: 4700 mAh

Pixel 9 Pro XL: 5060 mAh

Pixel 9a: 5100 mAh

Tensor G5 - 3nm - TSMC

Pixel 10: 4970 mAh

Pixel 10 Pro: 4870 mAh

Pixel 10 Pro XL: 5200 mAh

Mała. Jak ktoś patrzy na baterię to Realme GT 7 bym brał.

Opublikowano (edytowane)

Z 2018?, może jak z 2008?  Trochę przerobiłem telefonów i fotki wychodzą świetne. Tele obiektyw 5x choć nie najwyższych lotów robi świetna robotę.

Pixel 10 - zoom 5x

Zrzutekranu2025-10-23122551.thumb.png.f837941f9a7e4fe420d3c74df6aff645.png

Pixel 9 - zoom 5x

Zrzutekranu2025-10-23122332.thumb.png.394a59e963a53a5244ea63e3f236dfe6.png

Edytowane przez DżonyBi