Kadajo 7 932 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu To ty piszesz, że do 4K jest potrzebny 6090 :E
Send1N 4 909 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu (edytowane) Grać w 4K to można i na kartach z średniego segmentu, problem jest w ludziach a nie w sprzęcie od tego są ustawienia graficzne w opcjach gier na pc Edytowane 15 godzin temu przez Send1N 3
Kadajo 7 932 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu No ja nie wiem jak do tej pory ktokolwiek gra w 4K jak jest potrzebny 6090 1
Fenrir_14 921 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu @Kadajo Spoko. Nie wchodzę w polemikę bo rozmawiamy widocznie o różnych sprawach. @Send1N dać się da. Kwestia komfortu i czerpanej z tego przyjemności. Na tej samej zasadzie co jeżdżenie automatem vs manual / ośka vs 4WD w śnieżne dni. Ktoś kto nie próbował uważa że to zbędne i nie ma różnicy a ktoś kto tym jeździ jeżeli nie jest zmuszony to z tego nie rezygnuje, proste. Punkt widzenia zawsze zależy od punktu siedzenia 😀
Paarthurnax 475 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu To nie pkt widzenia tylko wielkość portfela
Kadajo 7 932 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu @Fenrir_14 chcesz nam powiedzieć ze tysiące graczy nie czerpią przyjemności z grania w 4K nie mając 6090 ?
Fenrir_14 921 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu @Kadajo Ty piłeś? To jest wątek o przyszłej generacji kart. Nikt nie ma na dzień dzisiejszy 6090 z tego co wiem. Napisałem, że jeżeli ktoś zamierza grać na panelu 4K to jedyną opcją upgrade'u w moim przekonaniu będzie 6090. Czego tutaj nie rozumiesz? Ok doprecyzuje. NIE DOTYCZY entuzjastów MFG. 10 minut temu, Paarthurnax napisał(a): To nie pkt widzenia tylko wielkość portfela Stan portfela = punkt siedzenia 😀 od tego zależy punkt widzenia 😀
Kadajo 7 932 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Bzdury piszesz i tyle dlatego śmieszkuje. DLA CIEBIE może 6090 to jedyna droga, ale to nie jest jedyna droga dla wszystkich z panelami 4K.
Fenrir_14 921 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu @Kadajo wyjaśnijmy raz na zawsze. Ja piszę to co Ja myślę i wyrażam własny pogląd na omawiany temat. Od nikogo nie wymagam aby myślał LUB robił to samo. Masz prawo do własnej oceny i jeśli nie jest ona spójna z moją to nie mam z tym absolutnie żadnego problemu 😀 To sprawa naturalna że ludzie mają różne spojrzenie na problem więc nie powinno być to dla Ciebie novum. Na dzień dzisiejszy to zwykła paplanina, coś jak duma nie o niebieskich migdałach więc nie wkręcaj się przesadnie zuchu 😀
Send1N 4 909 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu 33 minuty temu, Paarthurnax napisał(a): To nie pkt widzenia tylko wielkość portfela I KURSU DOLARA (skoro jesteśmy w wątku NV) warto o tym wspomnieć 2
Kadajo 7 932 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu @Fenrir_14 No widzisz, a skąd my mamy to wiedzieć. Jakbyś od razu napisał, że masz na myśli swoje wymagania to nie byłby problemu, a napasłeś "jeśli ktoś" co w twoim wyraźnie przekonaniu ten ktoś to TY, ale może być odczytane jako KAŻDY. Nie lepiej było napisać "Dla mnie granie w 4K wymaga 6090" ? 1
sideband 2 054 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Godzinę temu, Send1N napisał(a): Grać w 4K to można i na kartach z średniego segmentu, problem jest w ludziach a nie w sprzęcie od tego są ustawienia graficzne w opcjach gier na pc Nie te czasy kiedy gry były dobrze skalowalne Popatrz jak stary Crysis skalował się z detalami Jak brak RT/PT to na UE poza cięciem cieni i VSM to reszta detali nic praktycznie nie wnosi i jedyny wyjściem jest cięcie rozdziałki Niektórzy sobie wmawiają, że odpalając DLSS P grają w 2160p
VRman 2 946 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Wątek otwarty nie za wcześnie. Dla mnie na 10 podstron wątka 50xx są średnio 2-3 wypowiedzi, które mnie interesują. W dupie mam jak wygląda karta u kogoś w obudowie, w dupie mam czytanie o modelach do wyczynowego OC, w dupie mam czytanie o DLSSie i w dupie mam czytanie o tym, że komuś coś na takich sterach nie działa, a na innych już tak. Za to zawsze bardzo chętnie sobie pogadam na temat przyszłości, na temat rynku kart ogólnie, na temat efektów jakie dana generacja będzie miała na cały PC gaming itp. Dlatego taki wątek nawet na 2 lata przed premierą jest super i bardzo dobrze, ż już został otwarty, choć owszem - koniec 2027 dla 6090 i Q1-Q2 2028 dla pełnego "roll-outu" wydaje się bardzo pradopodobny. Proces Nie łudźcie się. Były tydzień temu ploty od Kopite'a, że już poszły próbki w 3nm wiec zero szans na zmianę na cokolwiek innego. Mimo że na koniec 2027 zapewne będzie już N2 albo i nawet N2X. Jednak to, że NVidia nie podkręca produkcji 4060 ani 5050, tylko 3060 niestety może sugerować, że Nvidia pójdzie do Samsunga. Wcale się nie dziwię jak znowu dostaniemy jakiś stary, zatęchły, gówniany proces Samsunga. Może nawet znowu te przemalowane 10nm (nazwane 8nm) bo czemu nie? 6090 i 6080 za 3999$ i 2999$ (6080 192bit 18GB ) w TSMC a reszta to można od Samsunga, bo i tak Nvidii PC gaming już zwisa i powiewa. Kto chce Nvidię to kupi choćby zrobili Pascala + AI. Oni to niestety wiedzą. A reszta? Reszta niech dopłaci do czegoś na czym NV dostaje kilka tysi $ marży na jednym chipie. Już w 2022r. pisałem, że następny realny postęp pewnie dopiero za 4 lata jak wejdzie GAA w TSMC (niestety to się okazało zbytnim optymizmem) i teraz możliwe, że do 2029 gracze tego nie dostaną. Może 2nm GAA od Samsunga, ale ta pierwsza jego wersja jest tak nieudana, że w sumie ląduje w okolicach możliwości TSMC 3nm FinFET. Niby mają wprowadzać niedługo jego usprawnioną wersję, ale znowu jeśli Samsung będzie miał coś lepszego od TSMC 3nm, to tanio nie będzie, bo nawet 3nm u TSMC w 2027 nie będzie jakoś specjalnie tani. Ja do niedawna liczyłem na premierę w 2026 i następca w 2nm GAA TSMC w 2028, ale się niestety przeliczyłem. A bez 2nm GAA TSMC to nie ma co liczyć na więcej niż ~8-12% przy tym samym poborze prądu. Oczywiście mogą dać więcej tranzystorów, więcej cache itp. i poprawić, ale widząc co się teraz dzieje i znając pazerność Nvidii, to jest nierealne, chyba że akurat przypadkiem ten sam cache dałoby się wykorzytać do AI, i raster dostałby boosta niejako przy okazji. 6080 pewnie będzie miało wersje z 24GB i cenę 4090tki... oraz potężny problem aby ową 4090tkę sprzed 5 lat prześcignąć w rasterze.
galakty 3 790 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Grać się da, ale to zawsze będzie walka z kompromisami. Jak komuś pasuje to luz 1
TheMr. 2 860 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu No to wyciągam szklaną kulę. Jeśli będzie proces 3nm a ceny RAMu zostaną wysokie = +15-30% do ceny. 2nm + RAM = +30-50% do ceny. 3nm + RAM obniża się delikatnie = +5-15% do ceny. 5xxx był wyjątkowo tani jak na nowe pamięci i nowy proces z tego co pamiętam.
Fenrir_14 921 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu 5 minut temu, TheMr. napisał(a): 5xxx był wyjątkowo tani jak na nowe pamięci i nowy proces z tego co pamiętam. Czekam aż nadworny kurator ith @Kadajo ustosunkuje się do powyższej kwestii 😀 4
TheMr. 2 860 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Był w porządku względem zwykłych 4xxx, trochę słabiej vs Super. Ale to nadal lepszy postęp niż między 4xx a 5xx
Rekomendowane odpowiedzi