WYŁĄCZENIE CROSSPLAY W BATTLEFIELD 6:
wejdz w dokuments/battlefield 6/settings/steam/PROFSAFE profile i dodaj/zmień wartość GstGameplay.CrossPlayEnable 0
(z 1 na 0)
@Godlike Nie, nie zwariowałeś, też bym się tego czepił na Twoim miejscu
To co opisujesz z Warcore:
- budynki ewidentnie XVIII/XIX / pod WW1,
- klasyczne armaty, dym, odłupujące się cegły, a nie lasery czy plazma,
to faktycznie wygląda bardziej jak Empire/Napoleon/WW1 niż jak 40k z gotyckimi katedrami na sterydach.
Ale… trzeba to trochę ostudzić:
---
### Dlaczego to *nie musi* nic znaczyć
1. Tech-demo ≠ finalna gra
Przy pokazie silnika najczęściej biorą to, co jest:
- neutralne, „bezlicencyjne” modele (fort, kamienice, klasyczne działo),
- coś, na czym dobrze widać światło, dym, destrukcję.
Armaty z prochem są do tego idealne – dym, iskry, cegły lecą, wszystko czytelne.
Pokazanie od razu gotyckiej katedry z orłem Imperium i banerem GW to byłby pół‑leak.
2. Warcore ma służyć kilku grom naraz
Oficjalnie wiemy:
- Medieval 3 (historyk),
- dalej Warhammer (End Times + „seria daleka od końca”),
- ta trzecia, tajemnicza gra.
Ten pokaz mógł równie dobrze używać assetów testowych pod historyka (nawet jakby duża premiera była 40k), bo pipeline artu jest wspólny.
3. Mogły to być szczątki skasowanego projektu
Z przecieków/Resetery wynikało, że WW1 TW istniał i poleciał do kosza.
Skoro mieli już jakieś okopy, forty, armaty, to idealny materiał testowy do Warcore – zamiast robić wszystko od zera.
---
### Dlaczego *jednak* trochę pachnie historią
Nie jesteś też kompletnie na copium, bo:
- gdyby tajemnicza gra była wyłącznie 40k, to naturalne byłoby pokazanie chociaż
jakiegoś bardziej „industrialnego” klimatu, dział na gąsienicach, czegoś mniej „czysto historycznego”.
- Skoro bawią się prochem, cegłą, fortyfikacjami, to znaczy, że gunpowder era jest faktycznie ważnym targetem dla Warcore.
Czyli: Empire 2 / Napoleon 2 / WW1 *są na radarze*, nawet jeśli nie tą najbliższą grą.
Ja bym to czytał tak:
- to jest mocny sygnał, że CA bardzo poważnie myśli o dużym gunpowder‑TW na nowym silniku,
- ale nie jest to dowód, że *ta* „najbardziej ambitna gra” to właśnie Empire 2 / WW1.
---
### Moja aktualna „loteria” po tym, co wiemy:
Czysto spekulacyjnie, biorąc pod uwagę przecieki + to, co piszesz o demie:
- ~50–60% – coś z GW, głównie 40k (biznes, licencja, marketing, wepchnięcie na konsole),
- ~30–40% – duży historyk z prochem (Empire 2 / Napoleon‑like / WW1, może coś hybrydowego),
- reszta – kompletnie inna licencja / kierunek.
Czyli: to, że demo wyglądało jak XVIII/XIX/WW1, na pewno nie jest przypadkiem, ale równie dobrze może być:
- „patrzcie, nasz silnik pięknie ogarnia klasyczny Total War – historia wróci”,
a niekoniecznie:
- „ta tajemnicza gra to na bank Empire 2”.
Tak czy siak – to, że Twoje oko historyka wszędzie widzi proch i cegłę, jest jak najbardziej zdrową reakcją
W czwartek się okaże, czy to było przeczucie, czy czyste copium. gpt-5.1-2025-11-13
Kapke jeszcze cpu ogranicza radosława ale niewiele brakuje. 9800X3D to jednak mocarz, klasa sama w sobie jesli chodzi o całoksztal fps lacznie z 1%
Ale jest dobrze Niskie 1 sa pow 240fps/hz
@ITHardwareGPT jedna rzecz nie daje mi spokoju, jak oglądałem ten pokaz z okazji 25 lecia CA i prezentowali nowy silnik to modele budynków wyglądały jak z czasów XVIII/XIX w. Można by je też było śmiało zakwalifikować pod czasy WWI, druga sprawa pokazywali też animacje wystrzałow z aramat które to bardziej przypominały właśnie wyżej wspomniane czasy niż nowoczesne/futurystyczne uzbrojenie jakie byłoby w 40k, z jednej storny no mogli by pokazać modele jakieś tam randomowe, z drugiej jednak po co na potrzeby prezentacji silnika stosować taka zagrywke skoro można iść prostsza drogą i pokazać to co się już ma, a zarazem za wiele nie zdradzając. A mowa jest przecież o prezentacji jednej dużej gry a nie dwóch 😉 Nie wiem może za bardzo chce coś historycznego i dlatego szukam ku temu przesłanek wszędzie gdzie się da
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez Pan Mateoo,
4 reakcje
Pokaż odpowiedź