Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

@Keller Zakończmy. Nie do mnie to w/w.
Od lat próbuję wyrwać ze szponów tego gówna córkę.

No ale zadałem pytania i podałem przykłady. Ja się spotkałem z ogromem chamstwa wśrod ludzi wobec słabszych, a co dopiero ludzi z depresją.

No ale bez leczenia dobrze dobranego i terapii może się to nie udać. Plus na psychę stan jelit też wpływa, a nawet witamin. Ja np. po kiszonkach mam polepszenie nastroju. Dziwne?

Edytowane przez Keller
Opublikowano
W dniu 8.02.2025 o 11:54, Lypton napisał(a):

@Iri

A maryśka jest dobrą radą. Oczywiście medyczna. Jest to lek często stosowany w terapii depresji. 

nie jest, jeżeli już ktoś siedzi na dupie w domu od długiego czasu i nie uczęszcza na terapie. Od trawy wpadnie pewno zespół amotywacyjny i jeszcze bardziej utknie w 4 ścianach.

Trawka jest dobra, ale z głową.

Opublikowano (edytowane)

Może nie jasno się wyraziłem, ale nie chodziło o jarańsko we własnym zakresie, bez specjalistycznej konsultacji i nadzoru. OP napisał, że jest pod okiem lekarzy i chodzi na terapie.

Edytowane przez Lypton
Opublikowano

Depresja ma różne podłoża i często trudno jest określić przyczynę zaburzeń. Ludzie leczą się latami i często efekty są mizerne. Oczywiście nie demonizuję lekarzy, bo w bardzo wielu przypadkach efekty są bardzo dobre, ale to zależy od lekarza i od pacjenta. 

Sam chorowałem na depresję pięć i pół roku, to był zdecydowanie najgorszy czas w moim życiu i był taki przez chorobę, bo nic innego złego w moim życiu się nie działo. 

Leczyłem się u psychiatry, brałem leki które pomagały tylko w pewnym stopniu, o całkowitym ustąpieniu objawów nie było mowy. Terapeuta też mi szczególnie nie pomógł. W pewnym momencie myślałem, że tak będzie przez całe życie, byłem bardzo zrezygnowany, niezadowolony ze skutków leczenia a niektóre efekty uboczne leku antydepresyjnego były na dłuższą metę nie do zniesienia (pocenie się i przerywany sen). 

Dużo myślałem o tym co bym chciał w życiu zmienić, podjąłem kilka drastycznych decyzji i nie mam depresji. Terapeuta brał pieniądze, spotkaliśmy się co dwa tygodnie, poznał mnie bardzo dobrze a mimo to nie miał pojęcia co jest nie tak, kasa w błoto. 

Uważam, że terapeuci mogą pomóc, natomiast trzeba trafić na osobę kompetentną. Ja trafiłem na człowieka, który w ogóle mnie nie rozgryzł. Dla kontrastu - córka znajomej została wyleczona z bulimii przez terapeutę. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, JeRRyF3D napisał(a):

Panowie. Nie wiem, czy mieliście kiedykolwiek do czynienia z "depresantem"? Ale sprawiacie wrażenie, jakby jednak nie. W DEPRESJI (choroba!) kłopotem jest, nie brak zainteresowania, a odwrotnie - brak zainteresowania CHOREGO światem. Możesz mieć 100 zajebistych kumpli, rodzinę, terapeutów wkoło i... nic to, bo to w chorym jest problem. To oni się zamykają, opuszczają żaluzje i wchodzą pod koc, alienują się. Każdą próbę pomocy traktują jak atak na siebie. BO TAK DZIAŁA DEPRESJA. Anorektyk, to nie jest brak dostępu do żarcia. Możesz się obłożyć frykasami i zapchać lodówkę pod sufit i... umrzesz z głodu, bo to "w głowie się coś przestawiło" choremu, że nie ma łaknienia, a wręcz wstręt do żarcia. To w ciul trudna rzecz i z depresji wychodzi się (gdy się uda!) latami, a czasami do końca życie trzeba żreć prochy. To nie jest kwestia "ludzi wkoło" lub ich braku. 

To może być tylko jeden z objawów. Najczęściej to są z wyglądu i zachowania, dla osoby postronnej, zwyczajni ludzie, co chodzą na imprezy, śmieją się, uśmiechają, dowcipkują, a potrafią w tym stanie popełnić po cichu samobójstwo. Winą jest chemia mózgu, zmiany na poziomie neuroprzekaźników, nierównowaga hormonalna, ogólnie to problem złożony wieloczynnikowy, jak pisano już wyżej, z wpływem środowiska. Może po latach doprowadzić do tego stanu nawet branie melatoniny na spanie, którą poleca się jak żelki i twierdzi, że jest bezpieczna.

I niestety dlatego prochy to jest podstawa leczenia. W parze z dobrym specjalistą.

Edytowane przez Áltair
Opublikowano
Godzinę temu, Áltair napisał(a):

To może być tylko jeden z objawów. Najczęściej to są z wyglądu i zachowania, dla osoby postronnej, zwyczajni ludzie, co chodzą na imprezy, śmieją się, uśmiechają, dowcipkują,

Ba! Potrafią brylować, przewodzić, być duszami towarzystwa (na zewnątrz) i królowymi balu.
A w głowie / w domu lipton.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.02.2025 o 18:56, Keller napisał(a):

No ale zadałem pytania i podałem przykłady. Ja się spotkałem z ogromem chamstwa wśrod ludzi wobec słabszych, a co dopiero ludzi z depresją.

No ale bez leczenia dobrze dobranego i terapii może się to nie udać. Plus na psychę stan jelit też wpływa, a nawet witamin. Ja np. po kiszonkach mam polepszenie nastroju. Dziwne?

Kup sobie sanprobi stres i bierz codziennie przez 2 miesiące. Weź od razu 3 paczki, bo są po 20 sztuk. Jeśli zauważysz różnicę to bierz to bez przerwy. 

Nie twierdzę, że to jest lek i zastąpi poprawne leczenie. Na mnie prawdopodobnie mocno działa placebo. 

Poczytaj o tych szczepach baterii. 

To można brać bez przerwy. 

Ja to biorę od 5 lat (w ciągu ostatnich 5 lat brałem to regularnie przez nieco ponad 4 lata) i gdy odstawiałem z lenistwa to o dziwo miałem dołki powyżej miesiąca. 

Może to placebo. Może nie. Na każdego działa inaczej. 

Edytowane przez michasm
Opublikowano
18 minut temu, michasm napisał(a):

Kup sobie sanprobi stres i bierz codziennie przez 2 miesiące. Weź od razu 3 paczki, bo są po 20 sztuk. Jeśli zauważysz różnicę to bierz to bez przerwy. 

Nie twierdzę, że to jest lek i zastąpi poprawne leczenie. Na mnie prawdopodobnie mocno działa placebo. 

Poczytaj o tych szczepach baterii. 

To można brać bez przerwy. 

Ja to biorę od 5 lat (w ciągu ostatnich 5 lat brałem to regularnie przez nieco ponad 4 lata) i gdy odstawiałem z lenistwa to o dziwo miałem dołki powyżej miesiąca. 

Może to placebo. Może nie. Na każdego działa inaczej. 

Właśnie ja mam dysbiozę która coś nie leczy się, a używałem wielu probiotyków np swanson epic pro, sanprobi różne też ale mało bo drogie :/ Kiszonki chwaliłem, ale teraz patrzę mam reakcje alergiczne i w sumie po prawie wszystkim co bym nie zjadł - mleczne, warzywa, owoce, chyba tylko jakieś ryże i makarony mi nic nie robią. Chyba też jelito przepuszczalne - jednak lekarze tego niezbyt tolerują z diagnozy (za wysoka zonulina).

Opublikowano

Wypalenie grami miałem już kilka razy. I doszedłem do wniosku że problemem nie jest samo wypalenie ale żenująca jakość nowych gier. Kwestia znalezienia odpowiedniej gry, nie koniecznie nowej. 

• Upvote 1
Opublikowano

Życie nie jest łatwe i mogę powiedzieć że właśnie gry dają mi moment wytchnienia od najgorszych problemów.

Najgorsze w depresji jest myślenie dosłownie o wszystkim w jednej sekundzie. Mogę powiedzieć szczerze na co dzień bez terapii powstrzymanie natrętnego myślenia jest nie możliwe. Co najbardziej trzyma mnie przy życiu to chodzenie na Warsztaty Terapii Zajęciowej.  Dzięki przebywaniu z ludźmi z niepełnosprawnościami człowiek czuję ogromną ulgę że nie jest sam z swoimi problemami. Jestem na warsztacie informatycznym i dużo się dowiedziałem. Mogę pracować jako informatyk i robię zawsze co chciałem robić w życiu.

Fakt nie jest łatwo ale warto żyć prostymi marzeniami. W Marcu kupuję  Kingdom Come: Deliverance II.           

• Like 2
Opublikowano

Natrętne myśli, rekreowanie porażek i rzeczy, o których chciałbym zapomnieć też mocno dawało mi w kość. Potrafiłem całe noce leżeć bez snu, bo nie potrafiłem się wyłączyć. 

Teraz te rzeczy nie mają znaczenia. Po prostu o nich nie myślę. U mnie zmiana przyszła jak w trakcie pandemii przeszedłem na pół etatu i miałem znacznie mniej pracy. Mniej na głowie. Mniej problemów. 

Eliminacja stresorów może być formą leczenia. Nie zastąpi wizyty u specjalisty, ale jeśli nie planujesz takiej wizyty to możesz tego spróbować. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.02.2025 o 09:21, Czubatka Boża napisał(a):

Fakt nie jest łatwo ale warto żyć prostymi marzeniami. W Marcu kupuję  Kingdom Come: Deliverance II.           

Pisałeś wcześniej, że grałeś już KCD1 i masz ochotę przejść drugi raz. Może przed dwójką faktycznie warto wrócić? Ja niedawno skończyłem przechodzić po raz pierwszy i wskoczyła do mojej topki gier, gdzie na pierwszym miejscu jest Wiedźmin 3. A w W3 grałem raz jakoś pół roku po premierze i potem drugie przejście parę lat później (Enhanced Edition) i przy obu podejściach było to tak samo dobre. Więc obstawiam, że drugie przejście KCD1 po paru latach też może cieszyć w podobny sposób. Na mnie samo galopowanie z miejsca na miejsce i podziwianie widoków przy akompaniamencie świetnej muzyki jaką oferuje ta gra działało mega kojąco, a też mam od paru miesięcy trudniejszy okres w życiu. Ewentualnie spróbuj Cyberpunk 2077, jeśli jeszcze nie grałeś. Mi daleko do miłośnika Science Fiction, zawsze wolałem Fantasy, ale Cyberpunk też jednak wskoczył do topki gier ever po pierwszym przejściu w 2023 roku. Teraz przechodzę drugi raz i tak samo przepadłem w tej futurystycznej (bardziej realnej, niż się wielu wydaje) wizji świata.

Tyle ode mnie, tylko porady gierkowe, do porad jak ulepszyć życie jako całość nie czuję się uprawniony ;) 

Edytowane przez green1985
Opublikowano
1 godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Po jakiemu to, bo na pewno nie po polsku :E 

Opublikowano (edytowane)

Najgorsze są dni kiedy masz ochotę cos zrobić jednak nie masz sił psychicznych by coś zrobić. Moje codzienne życie wymaga jak najmniej myślenia o problemach technicznych z grami konsola to naprawdę idealny sprzęt do grania. Na konsolach gram już 11 lat i tak już pozostanie. Obecnie gram na konsoli PlayStation 5.

W 10 generacji planuje kupić PlayStation 6. Komfort psychiczny że każda gra będzie działać jest bardzo ważny w moim życiu gracza. 

Edytowane przez Czubatka Boża
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)

Co mi daje motywacje do życia to mnóstwo premier gier na PlayStation 5. To przyziemna potrzeba grania naprawdę daje mi mnóstwo radości. Nigdy nie mam marzeń w życiu które mogę nie wykonać. W Marcu mam marzenie kupić grę Kingdom Come: Deliverance II.

Edytowane przez Czubatka Boża
  • Like 1