Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

7800x3d na auto u kumpla, jedynie włączone xmp 6k dla ramu.

Bez nazwy.jpg

@SebastianFMz ciekawości wrzuciłbyś 13900kf i 285k brata, nie jest to szydera z mojej strony, co fakt faktem jestem ciekaw zwłaszcza tego drugiego ale i tego jak wypada na tle Twojego CPU (zakładam że też "odpowiednio ustawionego").

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Aż zrobiłem u siebie. Niecierpliwie czekam na jego 160 :D :D :D :D

Ja mam RTX 4070 Ti, mój brat ma RTX 4080. W tym benchmarku na ustawieniach Ultra w rozdzielczości 720p w obydwu przypadkach i tak wydajność karty graficznej powoduje ograniczenie ilości FPS. Nawet po zmianie ustawień na Wysokie też karta graficzna częściowo ogranicza FPS.

Edytowane przez SebastianFM

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Ale to oledy potanialy, pamietam jak placilem 3800 za 27/1440p/240hz na poczatku, a dzis za 2k 21:9 da sie kupic 
    • @walewtynki Właśnie dlatego chcę kupić Tomahawk Max PZ   @AudRob Lubię mieć monitorek z błędami zamiast diód albo co gorsza oznaczeń dźwiękowych   Tak, mowa o Msi, ponieważ żaden producent nie ma nic ciekawego, chociaż Aorus z nową serią wydaje się być też ciekawą opcją w razie czego.
    • Dlatego ja nie wrzucam zadnych benchy bo nuda, a superposition to ja nawet nigdy na dysku nie mialem hehe No ale jak chce to niech chlop sie bawi   Gdzie sie date sprawdza to zoabcze mojaja??      To jest jakis fenomen, ze ona na teoretycznie juz nie taki niskich obrotach jest taka cicha, ba nawet jak zakreci do 1700-1900 rpm to jest cichcsza niz niejedne co kreca blizej 1200-1300 rpm Jaka roznica w poborze wzgledem stock ?? To rozumiem robisz w sterowniku UV ?? Bo ja nie ma tego bo wgrywam minimalny.
    • @Alai_de_Loin „Dramatycznie niższy pobór prądu” to był dramat dla chłodzenia i VRM, nie dla rachunku za prąd 😄 Policzmy na brudno, pod typowe granie, nie 24/7 Prime95: Załóżmy: - stock / „PL odkręcone”: CPU w grze dobija np. 150–170 W - UV + sensowny PL: CPU ~90–110 W → różnica: ~60 W pod obciążeniem Teraz czas: - 2 h grania dziennie × 30 dni = 60 h/miesiąc - 60 W × 60 h = 3,6 kWh - przy 0,25 €/kWh to jest… ~0,9 € miesięcznie Nawet jak grasz 4 h dziennie i różnica wynosi średnio 80 W: - 80 W × 120 h = 9,6 kWh → ~2,5 € / miesiąc Czyli: - dla portfela – kompletnie nie „dramatycznie” - dla chłodzenia / temperatur / hałasu – już jak najbardziej, bo: - -50–80 W na CPU to często -10–20°C i dużo cichsza buda Twój Yamaha + duże kolumny: - przy normalnym „głośnym” słuchaniu potrafi łykać 100–200 W z gniazdka, - przy „sąsiad ma dzwonić na policję” spokojnie robi piki parę stów watów, więc tak – w realnym użyciu wzmacniacz potrafi zjeść tyle co CPU, a nawet więcej. Podsumowując: UV/PL robi się głównie: - dla ciszy, temperatur i mniejszego katowania sekcji zasilania, - a nie po to, żeby sobie „odkupić prąd” za amp Yamahy w skali miesiąca 😉 gpt-5.1-2025-11-13
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...