Morv 6 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego Witam chciałbym wymienić mojego leciwego GTX1660 na coś nowszego do 2500zł. W tej chwili chylę się ku RTX4070, ale tu pytanie. Czy jest sens czekać na 5070 w kwestii zakupowej albo liczyć, że spadnie cena 4070 przez jej premierę, a może czekać na premierę czerwonych?
Fenrir_14 414 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego (edytowane) Diabli wiedzą tak naprawdę. Możliwe że sobie sami nabijają statystyki produktów jak wiele innych popularnych sklepów. @Morv Ciężko dzisiaj cokolwiek mądrego doradzić w kwestii zakupu i dostępności 5070. W jakiej rozdzielczości docelowo chcesz grać i jakim monitorem dysponujesz ? Edytowane 7 Lutego przez Fenrir_14
Morv 6 Opublikowano 7 Lutego Autor Opublikowano 7 Lutego (edytowane) Zależy mi na tym żeby karta miała chociaż 12GB VRAM. Bo GPU znowu zostanie ze mną na parę lat tym bardziej że gram bardzo mało, a jak już to w 1080p. Pewne już jest że 5060 będą miały 8GB VRAM tak jak poprzednia generacja? Tak wiem teoretycznie zapowiadają też wersję 5060ti z 16GB VRAM ale pewnie skończy się tak samo jak z 4060ti która jest nieopłacalna w tym wariancie. Edytowane 7 Lutego przez Morv
Radio Tirana 850 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego 20 minut temu, Morv napisał(a): chciałbym wymienić mojego leciwego GTX1660 na coś nowszego do 2500zł. W tej chwili chylę się ku RTX4070, ale tu pytanie. Czy jest sens czekać na 5070 w kwestii zakupowej albo liczyć, że spadnie cena 4070 przez jej premierę? Już widzisz jak spadły ceny 4080 Super po premierze 5080. Wcale. Z uwagi na problemy z dostępnością 5080 ludzie rzucili się na resztki magazynowe 4080 Super, które praktycznie wymiotło ze sklepów.
Morv 6 Opublikowano 7 Lutego Autor Opublikowano 7 Lutego Dlaczego ktoś zakłada wątek w moim "imieniu" do tego z błędem w tytule? 2 1
Zhao 219 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego Ja go założyłem -> ponieważ zadałeś pytanie w wątku zakupowym - a tam wkleja się tylko linki Błąd w tytule poprawiłem
AndrzejTrg 1 096 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego Trzeba było przesunąć post do ogólnego tematu... tam lepiej pisać opowieści z mchu i paproci... za chwilę temat czy warto czekać na 5070S, kolejny na 5070Ti, a może czy warto czekać na 5060 itp itd... śmietnik powstaje no ale to moje zdanie. 1
Zhao 219 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego W tym zalewie "dyskusji" w wątku o RTX5xxx ten post by i tak zaginął w akcji 4 minuty temu, AndrzejTrg napisał(a): za chwilę temat czy warto czekać na 5070S, kolejny na 5070Ti, a może czy warto czekać na 5060 itp itd... śmietnik powstaje Gorzej niż w wątku ogólnym nie będzie imo
AndrzejTrg 1 096 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego No tylko na pytania autora jak na razie to cyganka może odpowiedzieć lub jakiś inny Manciej
Lameismyname 808 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego Wiele danych wskazuje, że 5070 będzie ok. 3% szybsza od 4070S, a cena na premierę jak ma się zaczynać od tych 2850zł to przez hype i skalping pewnie poszybuje do jakichś absurdalnych wartości. Jeżeli uda się kupić w okolicy MSRP to raczej warto. Jeżeli po zawyżonej cenie, to brałbym 4070S chociaż zawsze warto dołożyć do nowej generacji, nawet jak różni się niewiele poza numerkiem bo w perspektywie czasu lepszą będzie miała wartość na rynku wtórnym.
deathrabit 36 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego (edytowane) Nie warto RTX 5070 ma być tylko 5-10% szybsza od RTX 4070 Co do dostępności dopiero w połowie roku, na premierę w Marcu parę sztuk będzie. Edytowane 8 Lutego przez deathrabit 1
Send1N 1 723 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego 8 godzin temu, Morv napisał(a): W tej chwili chylę się ku RTX4070 Zwykłej 4070 też nie warto kupować, za 2.5K dostaniesz znacznie wydajniejszą rx 7900GRE 2
Lameismyname 808 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego 15 godzin temu, Send1N napisał(a): Zwykłej 4070 też nie warto kupować, za 2.5K dostaniesz znacznie wydajniejszą rx 7900GRE Lub używaną 4070 SUPER z długą gwarancją od pierwszego właściciela (jest parę ogłoszeń olx/allegrolokalnie). 1
PepePanDziobak 87 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego Rynek gpu w tej chwili jest tak nieprzewidywalny że chyba nikt się tego nie spodziewał Ja bym poczekał na Twoim miejscu . Teraz nie ma sensu nic kupować imo zważywszy na ceny i dostępność. Za rogiem nowe radki, oraz średni i najniższy segment 50xx . Sam przesiadałem się z 1660s i to chyba w najlepszym możliwym momencie . Czekam na nadchodzące premiery i na ceny Nie kupuj zwykłej 4070.
Morv 6 Opublikowano 8 Lutego Autor Opublikowano 8 Lutego (edytowane) Nie ma niestety za dużego wyboru. Nie ukrywam, że wolałbym kartę Nvidii ze względu na rendering video oraz ogólnie raczej lepszy software, a nawet nie tyle lepszy co po prostu jakoś tak bardziej dostosowany pod/przez inne firmy. Do tego lepiej wspierany ray-tracing. Tak, tak przy karcie z tego segmentu i tak nie będzie fajerwerków, ale lepiej mieć jak nie mieć bo kto wie co będzie w przyszłości, a ja raczej prędko GPU nie zmienię bo mam fazę na granie raz na jakiś czas. Generalnie zapewne wystarczyłaby mi zapewne wydajność Geforce 4060, ale nie chce brać karty z mniej niż 12GB VRAM jak już pisałem wcześniej. Właściwie tylko 4070 mi pozostaje w okolicach 2500zł. Co i tak jest za dużą kwotą, ale z drugiej strony jeszcze nie jakoś mega dawno 3060 chodziła w okolicach 2k. Nie musicie mi mówić że wystarczy dołożyć 400zł i będę miał lepszą i opłacalną kartę. Siedzę w tym od lat, wiem jak to działa i można tak robić bez końca, a ja nawet nie wiem czy to wykorzystam bo właściwie do zmiany GPU/CPU zachęciła mnie jedna gra która jest aktualnie w early access więc i optymalizacja pewnie też będzie lepsza. Generalnie widzę, że kiepsko trafiłem w czasie. Procesory Ryzen pod AM4 drożeją i nie mam pojęcia dlaczego. Karty graficzne serii 4xxx też bywały tańsze i do tego premiery nowych kart które za pewne wiele nie wniosą. Chyba, że jakimś cudem premierę dostanie jakieś 5060 z 12gb/16gb vram w sensownej cenie na co nie ma raczej co liczyć. Edytowane 8 Lutego przez Morv
PepePanDziobak 87 Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego (edytowane) Będzie 5060ti z 16gb vram. Na pewno będzie dużo lepszej wydajności niż obecna już 4060. Edytowane 9 Lutego przez PepePanDziobak
razz1 19 Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego Bierz w takim razie 4070. 5060 napewno będzie powyżej 2k a z wydajnością może być różnie
Infi 6 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego W dniu 7.02.2025 o 19:24, Morv napisał(a): Witam chciałbym wymienić mojego leciwego GTX1660 na coś nowszego do 2500zł. W tej chwili chylę się ku RTX4070, ale tu pytanie. Czy jest sens czekać na 5070 w kwestii zakupowej albo liczyć, że spadnie cena 4070 przez jej premierę, a może czekać na premierę czerwonych? W okolicach tej ceny najlepiej kupić 4070 Super. Wystarczy na lata.
VRman 634 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego (edytowane) W dniu 7.02.2025 o 19:26, Morv napisał(a): Zależy mi na tym żeby karta miała chociaż 12GB VRAM. Bo GPU znowu zostanie ze mną na parę lat tym bardziej że gram bardzo mało, a jak już to w 1080p. To ja doradzę zakup.. niczego. Ograj zaległości. 1660s to całkiem spoko karta. Wiem bo... od 4 lat się zabieram, żeby ją kupić. edit: a, 1660, a nie 1660s A potem albo zmień hobby, albo kup od razu coś od 5070Ti Super wzwyż, razem z monitorem 1440p. bo obecnie jest moda na gry zamydlone, które w 1080p wyglądają tragicznie, a do tego ta moda postępuje. Kupisz 4070 z nadzieją, że wystarczy na kilka lat, a tu zonk. Przepraszam. Napisało mi się 4070 zamiast 5070. To pewnie przez to, że wydajność będzie porównywalna PC gaming to teraz raczej ma sens jako zabawa dla majętnych, co mogą sobie pozwolić na bardzo szybkie podzespoły. Poczekaj spokojnie conajmniej do kwietnia, ceny 9070 i 5070 ostygną, albo będzie przynajmniej wiadomo w którą stronę to zmierza i wtedy sobie zadecyduj. PS. Ja na PC przez ostatnie 2 lata grałem z 10 godzin łącznie. Bo wolę standalone VR, którego kupiłem za 1/3 kosztu 5070tki, co też mocno polecam. Więcej to da radości niż granie w te kilka gier na PC, w które zagrasz zanim to się zamieni w złom, na którym wszystko wygląda jak zajechana kaseta VHS Edytowane 12 Lutego przez VRman
JacekRTX 60 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego @Morv tutaj masz fajnego radeona i cenę https://www.morele.net/karta-graficzna-asrock-radeon-rx-7800-xt-challenger-oc-16gb-gddr6-rx7800xt-cl-16go-13095053/
Morv 6 Opublikowano 12 Lutego Autor Opublikowano 12 Lutego (edytowane) 6 godzin temu, VRman napisał(a): To ja doradzę zakup.. niczego. Ograj zaległości. 1660s to całkiem spoko karta. Wiem bo... od 4 lat się zabieram, żeby ją kupić. edit: a, 1660, a nie 1660s A potem albo zmień hobby, albo kup od razu coś od 5070Ti Super wzwyż, razem z monitorem 1440p. bo obecnie jest moda na gry zamydlone, które w 1080p wyglądają tragicznie, a do tego ta moda postępuje. Kupisz 4070 z nadzieją, że wystarczy na kilka lat, a tu zonk. Przepraszam. Napisało mi się 4070 zamiast 5070. To pewnie przez to, że wydajność będzie porównywalna PC gaming to teraz raczej ma sens jako zabawa dla majętnych, co mogą sobie pozwolić na bardzo szybkie podzespoły. Poczekaj spokojnie conajmniej do kwietnia, ceny 9070 i 5070 ostygną, albo będzie przynajmniej wiadomo w którą stronę to zmierza i wtedy sobie zadecyduj. PS. Ja na PC przez ostatnie 2 lata grałem z 10 godzin łącznie. Bo wolę standalone VR, którego kupiłem za 1/3 kosztu 5070tki, co też mocno polecam. Więcej to da radości niż granie w te kilka gier na PC, w które zagrasz zanim to się zamieni w złom, na którym wszystko wygląda jak zajechana kaseta VHS Nie mam czasu i chęci ogrywać zaległości. Właściwie w ogóle bym tematu nie dotykał, ale wyszła gra która mnie interesuję i 6GB VRAM to mało, a właściwie nawet 8 też, a jak już coś brać to chce by wystarczyło na moje potrzeby chociaż 3 lata. 48 minut temu, JacekRTX napisał(a): @Morv tutaj masz fajnego radeona i cenę https://www.morele.net/karta-graficzna-asrock-radeon-rx-7800-xt-challenger-oc-16gb-gddr6-rx7800xt-cl-16go-13095053/ Jest nawet moim zdaniem lepszy https://www.x-kom.pl/p/1177471-karta-graficzna-amd-gigabyte-radeon-rx-7800-xt-gaming-oc-16gb-gddr6.html ale jakoś do amd mam awersje po dramatach z 4850. Do tego TDP karty w stosunku do 4070 też nie zachęca. Tyle czasu czekałem to jeszcze chwile poczekam co pokażą Radeony 9070. 5070 pewnie będzie chodzić za ponad 3000 zł więc zostaje mi tylko ta opcja. Jak nic na rynku nie zmieni się do połowy marca to biorę 4070. Edytowane 12 Lutego przez Morv 1
Send1N 1 723 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego Ten gaming oc wcale nie jest lepszy od wersji challenger, może ma niższe o 2-3 stopnie temperatury ale za to dzwięk samych wentylatorów jest zdecydowanie przyjemniejszy na asrocku (nie mówie tutaj o szumie powietrza spowodowanym obrotami) a ogólnie o dzwięk wytwarzany przez wentylatory.. tak się składa że w tamtym roku miałem w rękach oba te chłodzenia tylko że na 7700XT.
Doamdor 991 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego 2 godziny temu, Morv napisał(a): Nie mam czasu i chęci ogrywać zaległości. Właściwie w ogóle bym tematu nie dotykał, ale wyszła gra która mnie interesuję i 6GB VRAM to mało, a właściwie nawet 8 też, a jak już coś brać to chce by wystarczyło na moje potrzeby chociaż 3 lata. Jest nawet moim zdaniem lepszy https://www.x-kom.pl/p/1177471-karta-graficzna-amd-gigabyte-radeon-rx-7800-xt-gaming-oc-16gb-gddr6.html ale jakoś do amd mam awersje po dramatach z 4850. Do tego TDP karty w stosunku do 4070 też nie zachęca. Tyle czasu czekałem to jeszcze chwile poczekam co pokażą Radeony 9070. 5070 pewnie będzie chodzić za ponad 3000 zł więc zostaje mi tylko ta opcja. Jak nic na rynku nie zmieni się do połowy marca to biorę 4070. Był dziś na ole ole za 1850zł.
raul_ole 101 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego Do 1080p nie ma co się zastanawiać bierz 4070 w rozsądnej cenie
Infi 6 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego Gram w 1080P bez "mydłowania" na 4070S we wszystko na ultra detalach i zapas mocy na lata. 1
Rekomendowane odpowiedzi