Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Był dziś na ole ole za 1850zł.

Pewnie taki sam rzut jak na stronie msi dzisiaj. Czyli kilka sztuka które poszły w kilka minut. Niestety nie mam czasu w ciągu dnia siedzieć przed komputerem i śledzić promocje. 

Już chrzanić te 1800 zł bo za tyle to faktycznie bardzo fajna cena, ale nawet za 2200 bym brał od razu bez zastanawiania się. Tylko fajnie gdyby to była jednak wersja z GDDR6X.

22 godziny temu, Send1N napisał(a):

Ten gaming oc wcale nie jest lepszy od wersji challenger, może ma niższe o 2-3 stopnie temperatury ale za to dzwięk samych wentylatorów jest zdecydowanie przyjemniejszy na asrocku (nie mówie tutaj o szumie powietrza spowodowanym obrotami) a ogólnie o dzwięk wytwarzany przez wentylatory.. tak się składa że w tamtym roku miałem w rękach oba te chłodzenia tylko że na 7700XT.

Możliwe... Mam po prostu taką wersję aktualnej karty i jestem mega zadowolony. Raz, że karta jest praktycznie bezgłośna, łożyska wentylatorów do tej pory cała po latach no i cewki też nie wydają żadnych dźwięków. Chociaż to ostatnie to zapewne czysta loteria niezależna od marki. 

2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Na lata, jeżeli mowa o lecie 2025 i może 2026 :hihot:

Skoro wytrzymałem do tej pory na 1660 to dlaczego 4070S miałby nie wytrzymać tych 3-4-5 lat? (1660 kupiłem na premierę)

Jak ktoś nie musi we wszystko grać na ultra delatach z RTX do tego przy 1080p/1440p. Nie było to też tak że musiał grać w to co chciałem na low i 30fps tylko większość spokojnie hulała na medium/high w okolicach 50-60fps. Mówię oczywiście o grach AAA. 

Dopiero teraz trafiłem na grę która wcina mnóstwo VRAMu i chciałbym by wyglądała jak najlepiej bo myślę, że się wkręce na wiele godzin. 

Edytowane przez Morv
  • Upvote 2
Opublikowano
29 minut temu, Morv napisał(a):

Skoro wytrzymałem do tej pory na 1660 to dlaczego 4070S miałby nie wytrzymać tych 3-4-5 lat? (1660 kupiłem na premierę)

Jak ktoś nie musi we wszystko grać na ultra delatach z RTX do tego przy 1080p/1440p. Nie było to też tak że musiał grać w to co chciałem na low i 30fps tylko większość spokojnie hulała na medium/high w okolicach 50-60fps. Mówię oczywiście o grach AAA. 

Dopiero teraz trafiłem na grę która wcina mnóstwo VRAMu i chciałbym by wyglądała jak najlepiej bo myślę, że się wkręce na wiele godzin. 

Ja tam różne miałem karty w życiu. Potrafiłem z wyższej półki skoczyć na low-end i tak siedzieć kawałek czasu. Zawsze dostosowało się ustawienia.
A 1660 też miałem przez ileś miesięcy, nawet Cyberpunka grałem w 1440p na FSR 2.0 (patch podmieniający DLSS). Ustawienia z tego co pamiętam jakieś co wyglądały jak High ale oszczędzały trochę FPS.

No ale człowieka czasem kusi pograć komfortowo z detalami.
Stalkera 2 przechodziłem w 1440p EPIC + DLSS Quality + FG i powiem szczerze XeSS/TSR czy tym bardziej FSR nie mają startu.
W czasach rastru nie raz się postawiło na Radeony. Niestety teraz NVIDIA ma sporą przewagę, a DLSS 4.0 to kolejny tego dowód.

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Mało to masz wymagających gier w których po włączeniu danych opcji masz pokaz slajdów? :) kwestia tego jakie detale w grze cie interesują, na "medium" bez rt to jeszcze na tej 2070S pograsz normalnie we wszystko

Opublikowano

No po włączeniu danych opcji :E powiem tak, detale jakie mnie zawsze zadowalają to high ale za to od chyba 20 lat zawsze wyłączam cienie albo daje na low ^^ 

Jak chodzi o to RT to ja w ogole tego nie czaje, jakas tam różnica niby jest ale absolutnie mnie to nie porwało, imo zbędny feature, nic ciekawego.

DLSS za to uwazam za game changer, dzięki temu mam gpu, które wyszło 6 lat temu i dalej daje rade. Mówią, że mydło ale ja po 20 minutach grania absolutnie przestaje zwracać uwagę na rozmywanie.

Zobaczymy jak reszta serii 5xxx powychodzi ale po akcji KCD2, w które gram spokojnie w ok 70fps to jakoś spadł zapał na wymianę grafiki :E 

Old but gold! ; D

Opublikowano

@Slayer Wykorzystałbym na Twoim miejscu 2 rzeczy:
a) karty zielonych nawet te starszych generacji potrafią trzymać rozsądną cenę i są dosyć chodliwe
b) nie gonisz za RT i nowinkami, to możesz pochylić się nad kartami czerwonych

Sprzedajesz 2070S za 700zł.

Zależnie od budżetu kupujesz RX 6800 (1200-1300zł) lub coś lepszego i masz przeskok ;)

• Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano
W dniu 13.02.2025 o 13:07, Infi napisał(a):

Gram w 1080P bez "mydłowania" na 4070S we wszystko na ultra detalach i zapas mocy na lata.

Osobiście wolałbym zejść z detali i przejść na wyższą rozdzielczość, nic tak nie poprawia oprawy wizualnej niż bardziej szczegółowy obraz ;)

Chociaż przy RTX 4070S wcale nie musiałbyś jakoś bardzo schodzić z detali w QHD, to wciąż całkiem mocna karta a tam gdzie złapie zadyszkę to zaaplikujesz DLSS i będzie cacy, warto, sam jak przechodziłem z FullHD na QHD to byłem na siebie zły że tak długo zwlekałem, przeskok jakościowy jest spory i żadne ultra hiper detale w stareńkim FullHD tego nie zrekompensują.

@Morv

Co do wątku, jeśli możesz poczekać to czemu nie, a nóż widelec RX 9070/9070 XT wpłynie jakoś na rynek albo sam będzie ciekawą opcją? Ciężko wróżyć z fusów, jeśli się nie pali to poczekaj na premiery RTX 5070/RX 9000, a jak nie to poluj (np. pepper) na 4070S, ja miałbym trochę opory aby dawać 2,5K+ za zwykłą 4070.. :stukniety:

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

12gb Vram wcale nie jest aż tak potrzebne, ale skoro musi tyle być i na dodatek Nvidia...

Kup używanego rtx3060 12gb w dobrym stanie. Przy odsprzedaży jakoś bardzo dużo nie stracisz, jeśli kupisz w rozsądnej cenie.

Sam kupiłem rtx3070 przechodząc z gtc1660ti, obydwa używane. I tak mam masę gier do ogrania, a jak będzie trzeba zejść zauważalnie z ustawień to też nie problemem, choć obecnie często jest to po prostu barachło.

Rtx5070 pewnie ledwo dogoni rtx4070S, a bazowy rtx4070 bił się z rtx3080 wymieniając ciosy.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

Tyle lat tak gram i w zupełności mi to wystarcza. Mam obok TV 4K i przeskakuję sobie między nimi bez problemu.

Dla mnie liczy się FPS na poziomie odświeżania monitora, a mam 144 Hz i ta płynność robi ogromną różnicę. Na 2K nie wyciągnę 144 FPSów przy obecnym sprzęcie w grach AAA na ultra detalach.

Opublikowano
Godzinę temu, Infi napisał(a):

przy obecnym sprzęcie

No, ale chcesz go zmienić przecież. O tym jest ten temat. 
Wracając do rdzenia tematu to kup najwydajniejszą kartę na jaką Cię stać i nie czekaj na 5070, bo ta premiera to niezłe jaja. 

Opublikowano

Ja tam maksymalnie dobiję do 3080ti - w sensie zamienię swojego suprimxa na suprimxa 3080ti, i tak zostanę pewnie z rok/dwa. I to też ze względu na vram i nic więcej.

Obecna generacja gpu jest póki co stracona. Problemy 5090, brakujące ROPy, żadna dostępność, absurdalne ceny... to się zapowiada na mielenie 4xxx przez kolejne 2 lata aż wyjdą wersje Super, o ile wyjdą - bo nVidia kładzie laskę na mainstreamie i kartach do gier generalnie. :E 

jeżeli nie potrzebujesz ultra wysokiej wydajności to zmień tego 1660 na coś pokroju 3060 12gb vram (skoro to taki wyznacznik) albo 3070/ti (jeżeli jednak 8 wystarczy)i spokojnie przebiedujesz te klika lat, a taka zmiana to będzie groszowa sprawa.

Już seria 4xxx, prócz modeli Super, pokazała że zwykłe 60 70 i 80 to raczej nic nowego prócz 1,5x ceny nie wnoszą. 

Opublikowano

W serii 5000 mamy całą listę "zonków" które każdy zna.

Z oficjalnych danych wynika, że 5070 może być ok. 3% wydajniejsze od 4070 Super, dlatego porównuje się ją raczej ze zwykłą 4070 non-Super żeby liczby wyglądały lepiej.
Patrząc na dzisiejsze przecieki karta może być w części scenariuszy wolniejsza od 4070 Super (sic!)
Skoro 5090/5080/5070ti pojawiają się jednostki z obciętymi ROPami, które mają wpływ na niższą wydajność i ryzyko trafienia takiej sztuki jest realne to już całkiem gwóźdź do trumny.
5070ti posiadający 96 ROP w wersji obciętej do 88 ROP jest 11% wolniejszy, więc równa się 4070tiS (sic!)
5070 ma mniej ROP bo 64 co w wersji obciętej do 56 ROP będzie znaczyło ~15-20% spadek wydajności na moje oko, czyli taki pechowy egzemplarz może być zbliżonej wydajności do 4070 non-Super.

Jednym słowem wiele kwestii źle wygląda na dzień dzisiejszy, a inne wskazują, że będzie jeszcze gorzej.
Sam myślałem najpierw o przeskoku na 5070ti z dopłatą lub bezkosztowo na 5070. Wychodzi na to, że poczekam na 9070/9070XT - ew. poczekam na 4070S ;) na next gen ;)

Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname też mi chodził po głowie 5070Ti, ale całkowicie odpuszczam. Wydajności w zupełności mi wystarcza we wszystko w co gram. Pamięci też jeszcze mi nie brakło. Do tego sostaliśmy nowy DLSS, gdzie korzystam zawsze z DLSSQ. W dodatku same cyrki z tymi kartami 5000, nie mówiąc o cenach. Jak już to może kiedyś jakieś 5070Ti Super 20GB, a jak nie to posiedzę nawet do premiery 6000 na obecnej karcie ;)

Edytowane przez skunRace
Opublikowano (edytowane)

@skunRace Nie ma co na siłę brać czegokolwiek. Ja bym spał spokojnie gdybym miał chociaż te 16GB VRAM ale jakoś przeżyje na 12tu. AMD może rzeczywiście coś ciekawego pokazać ale chyba na ten rok już całkiem sceptycznie podchodzę do premier GPU.

3 minuty temu, JacekRTX napisał(a):

Ja też myślałem o 5070, jednak jeśli ceny mają startować od ~2800 to podziękuje :hihot:

2899zł to cena MSRP wyjściowa, więc pewnie rzucą parę paździerz sztuk na start a potem drożej.
Bardziej myślę, że tutaj będą okolice 3500zł+ i ludzie i tak wykupią.

Edytowane przez Lameismyname