Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname no niestety ja się nie załapałem na 4070Ti Super, a kupiłem 4070Ti jakieś 4 miesiące przed premierą Superek, gdzie jeszcze nawet tych plotek nie było, bo może bym poczekał. Szkoda, ale trudno, jak pisałem jeszcze mi nie brakło pamięci nawet w tych najbardziej wymagających grach, a nad zmianą pomyślę dopiero wtedy jak zacznie brakować. Moim zdaniem te 12GB w 1440p da radę do premiery nowej generacji konsol. Pamiętam jak w 2019 roku kupowałem 2070S i też wszyscy mówili, że 8GB to za mało ta tamten czas. Starczało do wszystkiego przez 3 lata. Co śmieszniejsze nvidia dalej pcha te 8GB w 2025 roku :E U mnie w ogóle monitor 1440p 27" i 21:9 3440x1440, bo wolę te gry w które gram zrezygnować z RT i grać na TV Oled z DLSSQ High/Ultra, czyli niby takie 1440p, albo na TV zrobić sobie 21:9, wrażenia z gier i wygląd o wiele lepsze. Do tego nawet poczciwy 4070Ti 12GB z zapasem mi wystarcza, więc już mi przeszła chęć zmiany całkowicie, zwłacza jak przeglądam od czasu do czasu wątek o serii 5000 ;)

Edytowane przez skunRace
Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.02.2025 o 08:42, ztx napisał(a):

No, ale chcesz go zmienić przecież. O tym jest ten temat. 
Wracając do rdzenia tematu to kup najwydajniejszą kartę na jaką Cię stać i nie czekaj na 5070, bo ta premiera to niezłe jaja. 

Ja nic nie chcę zmieniać. Nie jestem autorem tematu :cool:

Moja 4070S wystarczy przy moim użytkowaniu na lata (najwyżej zejdę z detali lub odpalę DLSS).

Edytowane przez Infi
Opublikowano (edytowane)

To teraz już chyba można domknąć temat, że ... no nie opłacało się czekać ani nie opłaca się kupować :E 3,5k za kartę, którą rozjeżdżają 2 letnie układy bez większego stresu, w dodatku energetycznie niespecjalna :E już się nie mogę doczekać tych potworków 5060 :] 

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano
51 minut temu, Qrdello napisał(a):

To teraz już chyba można domknąć temat, że ... no nie opłacało się czekać ani nie opłaca się kupować :E 3,5k za kartę, którą rozjeżdżają 2 letnie układy bez większego stresu, w dodatku energetycznie niespecjalna :E już się nie mogę doczekać tych potworków 5060 :] 

Wiesz co... poniekąd to tak naprawdę prezent od zielonych i czerwonych.
Zieloni przebijają sufit ale nie drastycznie i kosztem efektywności energetycznej, im niżej tym gorzej.
5070 to już jest kpina, a nie powiedzieli ostatniego słowa.
AMD wypada nieźle ale znowu oscyluje w mid-range, więc to nie jest żaden goniący progres, tylko dościganie zielonych.

Co za tym idzie? Userzy posiadający poprzednie generacje mogą spać spokojnie bo nie ma rewolucji przez co ich starszy sprzęt wystarczy na dłużej.
Nie spodziewałem się, że na tle nowych serii tak dobrze będzie wyglądał 4070S. A tu psikus.

Opublikowano (edytowane)

No dokładnie. Pisałem o tym wielokrotnie w różnych tematach. Seria 3xxx i 4xxx oraz radeony RDNA3 spokojnie jeszcze rok-dwa oblecą, dopóki nie nastąpi nadmiar parcia na DLSS4/FSR4 w postaci opierania w większej mierze na tych technologiach wydajności w grach. 

Lub do wyjścia kart z serii Super, które pewnie podgonią obecne układy z serii Blackwell i sprawią, że - jak w serii RTX2xxx, dopiero wtedy będzie można mówić o realnych przyrostach wydajności. Tylko za tym pewnie pójdzie kolejna podwyżka cen, i tak karty dla plebsu będą już po 3-4k kosztować.

Z drugiej strony, czego się dziwić - obecne karty dla plebsu już oscylują w granicach 2,5-3,5k, konsole podrożały znacznie - generalnie ustala się nowe minimum cenowe. Kiedyś mid-low end mieścił się w 1500zł, teraz mieści się w 3000 :E 

A do tego jeszcze dojdzie cło mistera pomarańczy, i zaś ceny poszybują kolejne 20-30% :E 

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano

@Qrdello No niestety tak to wygląda. Już przy serii 4xxx przebijanie bariery 10000zł za topkę to jakaś kpina, a teraz 5090 powyżej 20000zł na niektórych sklepach.
Błędne koło konsumpcjonizmu. Gdzie te czasy gdzie za parę stówek szło się do komputerowego i brało niezłą kartę z półki.

Opublikowano

A tam niezłą :E ja za 750zł miałem topkę 8800 512mb na g92 w 2009r nowsza była tylko 9800GTX która była kartą o tej samej wydajności z wyższym numerkiem bo wtedy nvidia odgrzała kotleta w przypadku serii 80.

• Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano
7 minut temu, Send1N napisał(a):

No i w tamtych czasach mogłem sobie uzbierać jeszcze jako nastolatek na topkę z kieszonkowych xD a teraz nie stać mnie na topki zarabiając własne pieniadze :E

Jest mądrość w Twoich słowach.
Pamiętam kiedyś ludzie kupowali topowe HD 5970 poniżej 2000zł. Teraz 5090 nawet powyżej 20000zł czyli można sobie autko kupić :)

• Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, Send1N napisał(a):

A tam niezłą :E ja za 750zł miałem topkę 8800 512mb na g92 w 2009r nowsza była tylko 9800GTX która była kartą o tej samej wydajności z wyższym numerkiem bo wtedy nvidia odgrzała kotleta w przypadku serii 80.

Dokladnie tak, ja też mialem takiego EVGA - 8800GT:

E36A54C7-C5FA-4035-BDAE-A931077FA744.png.06003f8dbd3731fd50beee1a74adfd3a.png

Świetna karta, bardzo wydajna i kosztująca właśnie coś kolo 800zł. Miałem ją coś z 3 czy 4 lata i dopiero na GTXa 460 przeskoczyłem.

Pamiętam jak ją kupowałem, to byłą jedna z nielicznych kart na rynku, które pozwalały w Crysis w 1280x1024 odpalać detale high i trzymała w miarę grywalne 40-60 klatek. 

Łezka się w oku kręci.

• Like 1
Opublikowano

Ja miałem EVGA 8800GTS 512 za te 750pln wtedy :cool: więc jeszcze lepiej  + chłodzenie nie było grubości kartki papieru jak w gt :E najpierw wyszły gts'y 320 i 640mb na G80 tak jak 8800gtx czy ultra a pózniej odświeżone na g92 8800gt i 8800gts 512mb które po czasie były w tak dobrej cenie

Opublikowano (edytowane)

E tam, pamiętam że nie narzekałem na chłodzenie. Pewnie, kręciła się ta karta wokół 80C i miała turbinkę, ale człowiekowi to jakoś nie przeszkadzało. Inny świat był.

Swoją drogą - nazewnictwo nvidii. Temat rzeka.

Najpierw było łatwo - karty tzw. łyse (np GF4200), wersje Ti oraz wersje MX200 i 400 (chociaż tutaj  już robiło się jajo, bo te cyferki niewiele znaczyły dla przeciętnego kowalskiego).

Później doszły FXy z przodu, a z nimi LE, Ultra, Titanium, GLX, GS itp itd.

Później znów było ciekawej, bo doszly GT(X S GX2 etc), w dodatku kotelty się odgrzewały w postaci 8800gt / 9800gt 

no ale po serii g92 wjeżdżamy w dokładki z przodu np. GTX4xx z dopiskiem Ti, oraz serie pokazujące target x50,x60,x70 etc. 

I jak już było, powiedzmy, ok to nie dość że GTX zamienił się w RTX, to jeszcze doszły wersje Super, modele półśrodkowe (1660) , xx90 zamiast titan.

A w amd w sumie jeszcze gorzej. Było 7900 XTX teraz jest 9070 XT, pewnie będzie XTX albo jakieś 9080, a później co- 10700 ? :E czy wracamy z nazewnictwem do zera i startujemy od RX700 XT ? :D masakracja.

Edytowane przez Qrdello
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No ja też pamiętam :] że mi nic nie buczało i nie szumiało :] może kwestia obudowy, ta karta od nowości hulała w CM590 z nawiewem od frontu, więc raczej gorąco jej nie było.

8800GT

>>> tutaj facet testuje identyczny shroud, rzadko przekracza 70C.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Qrdello napisał(a):

Dokladnie tak, ja też mialem takiego EVGA - 8800GT:

E36A54C7-C5FA-4035-BDAE-A931077FA744.png.06003f8dbd3731fd50beee1a74adfd3a.png

Świetna karta, bardzo wydajna i kosztująca właśnie coś kolo 800zł. Miałem ją coś z 3 czy 4 lata i dopiero na GTXa 460 przeskoczyłem.

Pamiętam jak ją kupowałem, to byłą jedna z nielicznych kart na rynku, które pozwalały w Crysis w 1280x1024 odpalać detale high i trzymała w miarę grywalne 40-60 klatek. 

Łezka się w oku kręci.

7 godzin temu, Send1N napisał(a):

Ja miałem EVGA 8800GTS 512 za te 750pln wtedy :cool: więc jeszcze lepiej  + chłodzenie nie było grubości kartki papieru jak w gt :E najpierw wyszły gts'y 320 i 640mb na G80 tak jak 8800gtx czy ultra a pózniej odświeżone na g92 8800gt i 8800gts 512mb które po czasie były w tak dobrej cenie

Nie przypominajcie mi :E Wyobraźcie sobie jaki miałem wkurw w 2007 roku. Kupiłem ten zestaw ze zdjęcia poniżej, pudełko do 8800GTX mam do tej pory i za 8800GTX dałem 2100zł. Jakoś 5-6 miesięcy później wyszedł 8800GT minimalnie mniej wydajny za 1000zł :boink:Przesiadłem się później na GTX 275 chyba za 900zł w 2009, który zjadał obydwie tamte karty, to były czasy ;) Dzisiaj RTX 5070 dogania RTX 4070S :E

dfxCw9t.png

Edytowane przez skunRace
  • Like 3
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
6 godzin temu, sideband napisał(a):

Dobra, dobra za czasu G92 to była jazda w odświeżanie i sprzedawanie te samego GPU w trzech generacjach :lol2:

88GTS=98GTX=98GTX+=GTS250

Były jeszcze wersje Green Edition, ale to wynalazki z obniżonymi taktowaniami.

To prawda, ale karty wydane pierwotnie były pod kątem rachunku ekonomicznego lata świetlne przed współczesnymi potworkami. Że się później zyebało to wiadomo :E Dopiero bodaj keppler był generacją prawdziwych nowości.

Opublikowano

Ja nie byłem szary Kowalski, a 

- S3 Virge'a 4MB kupiłem

- 3D Labs Permedia II kupiłem (z nadzieją, że może sprzedam Voodoo bo jakoś sobie w grach poradzi, ale niestety poza 3D Studio ta karta się do niczego nie nadawała :D )

- Rivę TNT 2pro gównianej marki kupiłem (cośtam Color, Expercolor chyba) -  pamięci odeszły do krainy wiecznych pikseli po pół roku i to bez OC. Do dziś jak widzę dziwne kropki to mam atak PTSD.

Co do starych czasów, to jak tak dalej pójdzie z tymi cenami, to wrócą czasy kupowania karty i dokupowania Accelero S1 czy innego.

Jak nikt nie będzie chciał gównianych Ventusów i będą np. o tysiaka tańsze, bo reszta w cenach skalperskich...

:D

Opublikowano

Tak wspominacie stary sprzęcior. Ok niektóre karty to były rarytasy i świetnie sie z nich korzystało na grach wtedy wydanych. Niemniej jednak to watek o 5070, ja uważam, że ta karta jest świetna. Ale po prostu za droga. Bo to powinien sie nazywac RTX nie 5070 tylko 5060, Wtedy każdy byłby pod wrażeniem wydajnosci w końcu ma 25% pelnego rdzenia. No i cena, jakby była 1600-2000zł to też inaczej. Bo za relatywnie niewielkie pieniadze może kupić karte do gry we wszystko. 

A jesli chodzi o stare gierki to obecnie winda 11 odpala praktycznie wszystko, kiedys był problem na win 7 i win 10 oraz vista, przy odpalaniu starszych gier. Obecnie win 11 włacza wszystko, także majac jakiegos RTX 4000 czy 5000 bez znaczenia moza sobie pograc w starsze tytuły. Ja cos takiego zrobilem odpalilem CS 1.3 wpisalem timerefresh i 20 000 FPS mi pokazało :) także fajne FPSy sa :) 

• Upvote 1
Opublikowano
57 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Tak wspominacie stary sprzęcior. Ok niektóre karty to były rarytasy i świetnie sie z nich korzystało na grach wtedy wydanych. Niemniej jednak to watek o 5070, ja uważam, że ta karta jest świetna. Ale po prostu za droga. Bo to powinien sie nazywac RTX nie 5070 tylko 5060, Wtedy każdy byłby pod wrażeniem wydajnosci w końcu ma 25% pelnego rdzenia. No i cena, jakby była 1600-2000zł to też inaczej. Bo za relatywnie niewielkie pieniadze może kupić karte do gry we wszystko. 

A jesli chodzi o stare gierki to obecnie winda 11 odpala praktycznie wszystko, kiedys był problem na win 7 i win 10 oraz vista, przy odpalaniu starszych gier. Obecnie win 11 włacza wszystko, także majac jakiegos RTX 4000 czy 5000 bez znaczenia moza sobie pograc w starsze tytuły. Ja cos takiego zrobilem odpalilem CS 1.3 wpisalem timerefresh i 20 000 FPS mi pokazało :) także fajne FPSy sa :) 

Mając RTX4xxx tak, ale 5xxx już nie :E nie wspierają natywnie Physx nowe dżiforsy i przez to wydajność w grach takich jak np. batman arkham poleciała na pysk :D 

• Haha 1