Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 6.03.2025 o 23:57, Send1N napisał(a):

No i w tamtych czasach mogłem sobie uzbierać jeszcze jako nastolatek na topkę z kieszonkowych xD a teraz nie stać mnie na topki zarabiając własne pieniadze :E

A jakie to był ceny? BO jak pamietam to seria 7xxx najwyższy model to była dla mnie jako nastolatka kupa kasy po za zasięgiem. A co do kart jeszcze, to co chwile nowe modele, mega ceny, a czy grafika foto realistyczna? No nie...

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Wiem, że mało kogo to interesuje się ale skończyło się na aktualizacji z GTX1660 do RTX5070. Nie zamierzam się oszukiwać i najlepszym wyborem przy obecnej sytuacji byłby dla mnie RTX5070Ti, ale to niestety już za dużo. Cały czas miało być coś za okolice 2000zł, a i tak się skończyło na 2500zł. Do tego na starą platformę AM4 wrzuciłem Ryzena 5700X zamiast 2600 i on jest w tej chwili hamulcowym w niektórych grach które  biorą garściami z nowych platform typu AM5 i nowszych CPU. Teraz też trochę żałuję, że nie wjechałem od razu na AM5/9600X albo coś takiego. Tyle że upgrade by wtedy wyszedł z 6 koła a nie 3. 

Kupiłem wersje ZOTAC SOLID

OC. Na tą chwilę jestem bardzo zadowolony. Zero piszczenia cewek(tak wiem loteria), karta przy obciążeniu cicha i dość chłodna. Co ciekawe gabarytowo jest ona niewiele większa od mojego GTXa 1660 Windforce OC. Ma praktycznie takie same wymiary tylko jest 2CM dłuższa. Niby sprawdzałem wymiary przed kupnem, ale myślałem że karta będzie grubsza o 0,5/1 slot. 

Jedna rzecz która jest bardzo mało istotna i może teraz to jakiś standard - nie wiem. Karta z pudełka miała niebieskie podświetlenie RGB które bardzo biło po oczach. Od razu pomyślałem że taki będzie już mój żywot albo ciągle będe musiał mieć odpaloną jakąś apke od zotaca w tle. Tutaj zaskoczenie bo ściągnąłem dedykowane oprogramowanie, zmieniłem podświetlenie pod siebie i pozostaje ono cały czas takie samo. Nawet w gdy komputer się odpala więc odpada, że aplikacja gdzieś tam sobie w tle działa a ja o tym po prostu nie wiem. 

Liczyłem, że RTX5060Ti 16GB trochę bardziej zaskoczy i przebije chociaż 4070, ale niestety nie... Tak samo RX9070 swoją ceną nie zawojował mojego serca no i to wsparcie Ray-Tracingu a raczej jego wydajność.  Dlatego przestałem czekać i po prostu kupiłem 5070. W najgorszym wypadku po prostu za jakiś czas sprzedam i dołożę do wersji 5070 super czy jaka tam inna będzie z 16GB VRAM bo stricte samej wydajności to raczej prędko mi nie zbraknie w 1080p czy też 1440p przyszłościowo. 

Edytowane przez Morv
Opublikowano
W dniu 12.03.2025 o 09:26, Send1N napisał(a):

Tak jak pisałem stronę wcześniej, kupiłem nową 8800GTS 512 na G92 w 2008r za 750zł zbierałem rok kieszonkowe i "wypłaty" po emeryturze od dziadków ;) 

W 2008 to kupiłem nówkę GTX260 za 738zł :E To były czasy kiedy runął dolar przez kryzys w USA oraz NV została dociśnięta przez AMD niskimi cenami swoich kart.

Przy tamtym kursie i vacie to kupiłbyś teraz 5080 za 3k zamiast 5k taka drobna różnica :E

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, sideband napisał(a):

W 2008 to kupiłem nówkę GTX260 za 738zł :E To były czasy kiedy runął dolar przez kryzys w USA oraz NV została dociśnięta przez AMD niskimi cenami swoich kart.

Przy tamtym kursie i vacie to kupiłbyś teraz 5080 za 3k zamiast 5k taka drobna różnica :E

17 minut temu, Karro napisał(a):

To były też czasy gdze gtx 2060 192 okazał se za slaby i musieli wydać nową rewizje 216 i zjechac z ceny 50%

Szkoda ze zlotówka w Polsce tak nie runie.Niech ją wtedy przeliczą na euro

Tak już wspominacie to u mnie chyba najbardziej pamiętliwa będzie karta 6800 XT od galaxy. Kupiłem ją nową za chyba 350zł i dało się ją odblokować na coś prawie dorównującego 6800GT. Było to tak dawno, że nawet nie pamiętam jakie tam zmiany zachodziły i w jakim oprogramowaniu. 

25 minut temu, Radziuwilk napisał(a):

Tez chyba tak zrobie. Mialo byc AMD, ale nie w tej cenie. Ja szukam do 1440p wiec poczekam jeszcze na rozwuj wydarzen, ale cierpliwosc sie konczy...

Nie polecam czekać. Ja cały czas myślałem, że seria 4xxx to był przypadkowy failure i przy 5xxx będzie lepiej. Na dobrą sprawę można powiedzieć, że jest gorzej. Lepiej brać co jest teraz tym bardziej, że w każdej chwili może się coś odwalić przy obecnej sytuacji na świecie, a po prostu w razie jakichś braków dołożyć te parę stówek do czegoś docelowego za jakiś rok. Swoją drogą rynek używanych kart graficznych to jakaś paranoja u nas w Polsce. Ludzie potrafią sprzedawać GPU po gwarancji lub chwile przed za mniej więcej taką  samą kwote jak nowe karty w sklepie. 

Edytowane przez Morv
Opublikowano

Tak też miałem 6800 odblokowała się na pełne 16/6 :E

Kupiłem taniej bezpośrednio z hurtowni Leadteka :E

Dzisiaj takie rzeczy są nie do pomyślenia i NV co najwyżej dzisiaj może kogoś okraść z wydajności - za bardzo przycięte chipy przy Blackwellu :lol2:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No 12GB jest na styk przy FSR/DLSS w 1440p, a karte chce miec na kilka lat, szczegolnie za takie pieniadze.

AMD i NV zrobili specjalnie taka sytuacje, ze albo taniej (9060xt lub 5070) i FPS na styk do plynnej gry (1440p) albo mega drogo (9070xt 5070ti) i mamy odpowiednia karte.

Jest to sztucznie wywolana sytuacja zeby wydoic ile sie da.

Co za problem bylo by dac ddr6 i 16 GB w 5070

Albo obnizyc cene 9070 o te 400-500zl

A te wszytskie kasztany co maja 8Gb powinny nosic 12GB i wszystkie dramy by zniknely.

Do tego poprzednie serie jakos nie chca potaniec co kiedys bylo norma prawie od razu po premierze.

Jak juz sie nachapia to wydadza oczywiscie fajne karty jak bylo z 4070s czy rx7700xt, 7900gre.

Jest ryzyko, ze ta patologia juz z nami zostanie na zawsze. Jak wyjdzie cos ciekawego to juz za nieglugo bedzie nowa seria i tak w kolko.

Edytowane przez Radziuwilk
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Radziuwilk napisał(a):

No 12GB jest na styk przy FSR/DLSS w 1440p, a karte chce miec na kilka lat, szczegolnie za takie pieniadze.

AMD i NV zrobili specjalnie taka sytuacje, ze albo taniej (9060xt lub 5070) i FPS na styk do plynnej gry (1440p) albo mega drogo (9070xt 5070ti) i mamy odpowiednia karte.

Jest to sztucznie wywolana sytuacja zeby wydoic ile sie da.

Co za problem bylo by dac ddr6 i 16 GB w 5070

Albo obnizyc cene 9070 o te 400-500zl

A te wszytskie kasztany co maja 8Gb powinny nosic 12GB i wszystkie dramy by zniknely.

Do tego poprzednie serie jakos nie chca potaniec co kiedys bylo norma prawie od razu po premierze.

Jak juz sie nachapia to wydadza oczywiscie fajne karty jak bylo z 4070s czy rx7700xt, 7900gre.

Jest ryzyko, ze ta patologia juz z nami zostanie na zawsze. Jak wyjdzie cos ciekawego to juz za nieglugo bedzie nowa seria i tak w kolko.

Na razie 12GB VRAM będzie spoko nawet 1440p, ale pewnie nie potrwa to zbyt długo i tutaj jest problem. Z patologią się zgadzam i dlatego tak długo siedziałem na GTX1660. Przez generacje RTX2xxx i 3xxx grało mi się na tym czymś całkiem spoko bez wielkich wyrzeczeń, a 1660 kupiłem chyba dosłownie w dzień premiery rynkowej i jestem mega zadowolony z tej karty chociaż na dzisiejszy czas jej wydajność to już słabizna chociaż większość gier nowych gier i tak grywalna na medium albo medium-low. Głównym czynnikiem dla którego w ogóle zacząłem szukać GPU to early access Assetto Corsa EVO gdzie na 6GB VRAM to nawet samemu gra już tak w 40-70fps a jak dojdzie AI to jest 30-50 i to na delatalach low-medium i zużyciem VRAM cały czas 99%. W przyszłości ma być "otwarty świat więc tam będzie jeszcze bardziej wesoło. Tak czy siak przez 5070 dostałem impuls do sprawdzenia paru gierek których nie chciałem odpalać na niskich detalach i mogę teraz je śmiało eksplorować na wysokich ustawieniach. 

6 godzin temu, Send1N napisał(a):

Dokładasz 600zł względem 5070 i masz znacznie lepszą 9070XT z 16gb vramu https://www.krsystem.pl/index.php?szukaj=rx+9070xt&kat=0&go=szukanie#start do 5070Ti musisz dołożyć grubo ponad tysiąc, nie myślałeś o takim zakupie?

Tak bardzo chciałem by po HD4850 znowu AMD mnie tak zaskoczyło, ale niestety te karty są OK i to w sumie tyle. Tak jakby wcale nie chciały jakoś specjalnie utrzeć nosa NV tylko po prostu sobie gdzieś tam być, a przy tej generacji mieli mega okazję zyskać parę % rynku. Oczywiście oddaje, że RX9070XT jest zdecydowanie lepszym zakupem niż RX9070 i jeżeli ktoś ma w nosie technologie NV i Ray-Tracing to w sumie RX9070XT to klasa karta za to co kosztuje w obecnym czasie. 

Powoli zaczynam kibicować Intelowi chociaż jeszcze niedawno chciałbym aby "umarli" patrząc na ich politykę, ale trochę szkoda mi się ich zrobiło po tym jak Ryzen zaczyna im łoić tyłek, a GPU są jeszcze dalekie od tego żeby były popularnym wyborem. Chociaż to i tak pewnie skończyłoby się na tym że gdyby ich GPU osiągnęło sukces to od razu ceny jak w AMD/NV. 

Generalnie szkoda strzępić ryja. GTX1660 w fajnej wersji na premierę 1100zł, a teraz za samą kartę ze średniej półki trzeba tyle dać co jeszcze nie tak dawno kosztował jako taki PCet. 

Edytowane przez Morv
  • Upvote 1
Opublikowano

Wszystko zdrożało dookoła, czy to chleb, olej czy mieszkania i samochody. Nie ma co porównywac do 10 lat wstecz tylko patrzeć na to co jest obecnie i wybrać bardziej opłacalny produkt.

A tutaj tak naprawdę masz do wyboru albo 9070XT albo 5070Ti. 

• Upvote 2
Opublikowano

@Radziuwilk To zależy. Jednemu wystarczy używany RX 5600 za 500zł, drugiemu RX 6600 za ~900zł, trzeci będzie celował w coś pokroju RTX 5060 za 1400zł, ktoś inny RX 7700 za 1700zł itd itd.
Tutaj mamy paradoks, że karty nie tanieją (albo robią to symboliczne) - z jednej strony pułap rośnie, z drugiej - to co kupujesz nie jest elektrośmieciem i trzyma jakąś wartość.
Ja np. kupiłem RTX 4070 SUPER, używałem rok i w tym roku sprzedałem w marcu za tyle co kupiłem. No absurd ale cóż ;) 

Opublikowano

Ja sie nie zgodze z tym, ze jednemu wystarczy rx5600.... po prostu nie ma wyboru i cieszy sie tym co ma.

Gramy w gry dla wrazen. Im ladniejsza grafika tym lepsze wrazenia. 

Szczegolnie jesli chodzi o piekne fabularne gry AAA np. RDR2 czy Wiedzmin. Takie gry przechodze zazwyczaj raz, bo nie mam czasu. I chce miec maksywalne przezycia. Chce zobaczyc prace grafikow. Szczegolnie jesli jest na co patrzec. 

Dla mnie oznacza to 50-60 fps low 1% detale high. Kase mam, ale swiadomosc, ze chca po prostu na bezczelego golic nas jak frajerow powstrzymuje mnie przed daniem im zarobic. 

Placic za karte graficzna wiecej jak reszta podzespolow kompa razem wzieta to jakis kabaret.

To jest po prostu chamstwo albo zmowa. Gadaja glupoty jacy to gracze wazni bla bla bla.

Czas pokaze...