Skocz do zawartości

Monitor Full HD, 60Hz z Freesync PREMIUM - IPS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czy takie zabytki jeszcze istnieją do kupienia? Najlepiej by miał i DP i HDMI, a cena nie była wygórowana typu 1000zł.

I raczej IPS, z tego co czytałem najlepsza jakość kolorów.

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)

Wytłumacz mi logicznie po co chcesz kupić monitor 60Hz w tych czasach? 

Monitor to nie jest coś co zmieniasz co roku. Za 1000 zł to już wskakują w promocje różne ciekawe IPSy 27" 165Hz. np. Dell G2724D

No ale jak już chcesz FullHD to przejrzyj i dobierz sobie co ci pasuje. Osobiście to w tych czasach 24cale to już bym nie kupił. I nie ważne jak dobry byłyby to monitor.

https://www.x-kom.pl/g-6/c/1087-monitory-led-24-23-5-26-4.html?f4366-technologia-synchronizacji=164221-nvidia-g-sync-compatible

Edytowane przez MadDog
  • Upvote 1
Opublikowano

Cześć @Keller, można znaleźć taki monitor, np. Philips 241B8QJEB/00. Rozdzielczość FHD i odświeżanie 60Hz, ale z Adaptive-Sync + HDMI oraz DP za 789 zł.

Natomiast dobrze by było żebyś napisał do czego chcesz używać monitora, bo nawet jeśli nie do gier (10 zł droższa opcja 2K 180Hz Lenovo R27qe) to do pracy biurowej już lepiej wybrać 100Hz+ ze względu na wyższy komfort dla Twoich oczu np. AOC 24B3HA2 za 329 zł.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, MadDog napisał(a):

Wytłumacz mi logicznie po co chcesz kupić monitor 60Hz w tych czasach?

Bo mam słabą kartę graficzną i wtedy 60 fps starcza dla płynności. Co mi po 165Hz jak wyświetlę i tak 60 i będzie fatalnie?

3 godziny temu, x-kom napisał(a):

Cześć @Keller, można znaleźć taki monitor, np. Philips 241B8QJEB/00. Rozdzielczość FHD i odświeżanie 60Hz, ale z Adaptive-Sync + HDMI oraz DP za 789 zł.

Natomiast dobrze by było żebyś napisał do czego chcesz używać monitora, bo nawet jeśli nie do gier (10 zł droższa opcja 2K 180Hz Lenovo R27qe) to do pracy biurowej już lepiej wybrać 100Hz+ ze względu na wyższy komfort dla Twoich oczu np. AOC 24B3HA2 za 329 zł.

Do gier oczywiście. Tzn nie wiem co to jest adaptive sync, jak gorsze i mniej kompatybilne niż freesync to źle. Najlepiej gdyby działał na obu firmach czyli nv i amd. Freesync chyba działa na obu.

Aha, aktualizuję mój wymóg, ma być freesync premium.

4 godziny temu, MadDog napisał(a):

Osobiście to w tych czasach 24cale to już bym nie kupił. I nie ważne jak dobry byłyby to monitor.

Niby czemu? :)  Im większy monitor tym dalej trzeba wzrokiem być od niego, a jak jest biurko to tak się nie da. Inaczej oczy kaput.

Edytowane przez Keller
  • Keller zmienił(a) tytuł na Monitor Full HD, 60Hz z Freesync - IPS
Opublikowano

Witki opadają normalnie 

image.png.9e7d37e2a50266bb44755a3edcfbf054.png

1 godzinę temu, Keller napisał(a):

Bo mam słabą kartę graficzną i wtedy 60 fps starcza dla płynności. Co mi po 165Hz jak wyświetlę i tak 60 i będzie fatalnie?

...

Niby czemu? :)  Im większy monitor tym dalej trzeba wzrokiem być od niego, a jak jest biurko to tak się nie da. Inaczej oczy kaput.

image.png.9993724c6b1c60e44b1331faed159fa0.png

Skończ już to trolowanie. Marnujesz tylko czas ludzi, którzy starają się coś ci doradzić. Tak z całym szacunkiem.

Zmieniłeś ponoć procka na 5700X3D i masz kartę pokroju RTXa 3060 albo i lepszą. To jak ty człowieku masz mieć tylko 60 fpsów? 

image.thumb.png.8478629cf6099d9986c1ce1fb99e236b.png

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, MadDog napisał(a):

Witki opadają normalnie

Skończ już to trolowanie. Marnujesz tylko czas ludzi, którzy starają się coś ci doradzić. Tak z całym szacunkiem.

To żaden trolling. Tak jest jak mówię. Rozumiem że Ty przy monitorze 50 cali siedzisz w odległości 50cm? Spoko, psuj sobie oczy.

To samo z fps.

5 minut temu, MadDog napisał(a):

Zmieniłeś ponoć procka na 5700X3D i masz kartę pokroju RTXa 3060 albo i lepszą. To jak ty człowieku masz mieć tylko 60 fpsów? 

image.thumb.png.8478629cf6099d9986c1ce1fb99e236b.png

I co mnie średnia interesuje i to w starych testach? Wystarczy mi spojrzeć na Alan Wake gdzie 40 fps jest, albo Cyberpunk gdzie mam 70. Im nowsze gry tym może być gorzej z tym, więc muszę realnie patrzeć na wydajność tej karty. A na zmianę się nie zanosi bo AMD i NVIDIA wypuszczają fatalne karty w niskim segmencie.

Więc 60Hz to mus, max 75Hz. Wszystko jest racjonalne. Znam swoj sprzęt i swoje oczekiwania. Jak ktoś może doradzić monitor pod moje preferencje to ok.

Edytowane przez Keller
  • Like 1
Opublikowano

A jaki problem mieć monitor z wyższym odświeżaniem? Sam takowy mam i myślisz że gram w 180fps, bo mam 180hz? Od czego mam gsync czy freesync, to się samemu zmienia "w locie", grałem nawet na 60fps i nie czuję problemu, że monitor ma 180hz, a po drugie jaki to problem np obniżyć ręcznie odświeżanie jak już tak się musi "grać" i takie mamy widzimisię? Nigdy bym nie wrócił do 60hz, nie wiesz, że np freesync/gsync działa w pewnym przedziale, np 48hz do 160hz- to tylko przykład, i wtedy warto mieć ten fps w takich proporcjach i granie w 60fps nic złego się nie stanie. Po co się ograniczać?
Te tematy to są jakieś dziwne, podchodzą pod trolling

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, MadDog napisał(a):

image.png.8883a4dc175b83df9292246d733cc391.png

Nie, ty idź stąd, bo się nie znasz. Idź do tematów gdzie się znasz. Póki co nic z tego.

10 minut temu, MadDog napisał(a):

Zgłosiłem go do administracji. Jakiś urlop w Bieszczady by mu się przydał :) 

No tak, urlop bo ci temat nie pasuje i nie umiesz doradzić. Co za gość :D Strasznie roszczeniowy człowiek. Tego by eliminował, tamtego, jeśli coś mu nie zapasuje. Sam się wybierz w bieszczady jak nie ogarniasz. Albo zmień tematy oglądane. Trudne?

15 minut temu, Reddzik napisał(a):

A jaki problem mieć monitor z wyższym odświeżaniem? Sam takowy mam i myślisz że gram w 180fps, bo mam 180hz? Od czego mam gsync czy freesync, to się samemu zmienia "w locie", grałem nawet na 60fps i nie czuję problemu, że monitor ma 180hz, a po drugie jaki to problem np obniżyć ręcznie odświeżanie jak już tak się musi "grać" i takie mamy widzimisię? Nigdy bym nie wrócił do 60hz, nie wiesz, że np freesync/gsync działa w pewnym przedziale, np 48hz do 160hz- to tylko przykład, i wtedy warto mieć ten fps w takich proporcjach i granie w 60fps nic złego się nie stanie. Po co się ograniczać?

Taki problem, że miałem już monitor kiedyś z wyższym odświeżaniem i przy np. 40 fps freesync nie radził sobie tak dobrze. Więc nie ufam temu, że na wszystko on zaradzi. Chcę 60 Hz-75Hz max i tyle, co to za problem przyjąć moje preferencje? Trzeba od razu jakieś teorie z czapy robić? Pytam o radę w tym zakresie.

Poza tym może nie widzisz spadków? Ja widzę i lowsy i spadki, muszę mieć ultra płynnie i stabilnie. Tak mam i już.

15 minut temu, Reddzik napisał(a):

Te tematy to są jakieś dziwne, podchodzą pod trolling

Tak, powtarzaj po innym. Jak się nie umie doradzić, to tak jest.

Edytowane przez Keller
  • Haha 1
Opublikowano

Panowie, zamiast nawzajem się raportować, jak klony Pawki Morozowa, proponuję po prostu nie wypowiadać się w tematach które uznajecie, w swej nieskończonej mądrości, za trollowanie.

Wtedy same umrą z braku pożywki, co jest chyba oczywiste.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Keller napisał(a):

np. 40 fps freesync nie radził sobie tak dobrze.

To musi być Freesync Premium, nie raz mi spadł fps poniżej 60fps, nawet grałem z zablokowanym na 40fps i nie miałem problemu, np tak grałem w gry na PS5, bo do monitora mam podpiętą konsolę. Na PC też tak testowałem, bo miałem słaby sprzęt. Czy to 1080p 144hz czy 1440p 180hz, wszystko działa jak ta lala. Do tego jak chcesz mieć pewność, zawsze możesz włączyć vsync w grze, czy w panelu sterownika, czy np zablokować fps w RTSS- ta aplikacja co instaluje się wraz z msi afterburner, w sterowniku od AMD wybrać np antilag- bo to chyba działa na zasadzie takiego Reflexa od nvidii jak się nie mylę. Poustawiać odpowiednio opcje i nie ma problemu, jak na konsoli która działa 60hz albo 120hz zależnie od gry, albo 30hz jak gra się w 30fps i jakoś taki monitor nie ma problemu, podobnie jest na PC.
Sam grałem budżetowo, że tak to skwituję, dopóki nie zmieniłem sprzętu, gdzie od tygodnia mam RTX 4080Super, to inna liga.
Ale spokojnie do takich kart 6600xt rtx 3060 czy 4060 zależnie od gry da się grać na normalnym monitorze 144hz czy wyższym hz. Miałem gtx 1660ti z 1080p 144hz, a to słabszy sprzęt od tego RX.

edit:
Dodam, że grałem na 1440p 180hz na gtx 1660ti, bo monitor zmieniłem z myślą o lepszych wrażenia na PS5, dopiero potem zmieniłem na RTX 3060Ti, i jakoś ten gtx 1660ti nie sprawiał problemów z niskim fps przy 180hz monitora. 

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Reddzik napisał(a):

To musi być Freesync Premium, nie raz mi spadł fps poniżej 60fps, nawet grałem z zablokowanym na 40fps i nie miałem problemu, np tak grałem w gry na PS5, bo do monitora mam podpiętą konsolę. Na PC też tak testowałem, bo miałem słaby sprzęt. Czy to 1080p 144hz czy 1440p 180hz, wszystko działa jak ta lala. 

Ale jesteś pewien że gra Ci się komfortowo bo freesync działa, czy może po prostu nie zwracasz uwagę na spowolnienia? Bo może i bez freesync byś grał w 40 fps i też byś mówił że w sumie to spoko?

Do tego jak chcesz mieć pewność, zawsze możesz włączyć vsync w grze, czy w panelu sterownika, czy np zablokować fps w RTSS- ta aplikacja co instaluje się wraz z msi afterburner, w sterowniku od AMD wybrać np antilag- bo to chyba działa na zasadzie takiego Reflexa od nvidii jak się nie mylę. 

Ja bez vsync nigdy nie gram. Szarpanie obrazu też irytuje, nawet jak nie ma spowolnień. Ale czy ta technika wymuszania mniejszych Hz działa to nie wiem.Ja rozumiem że dla wszystkich to takie proste, cyk, kupić i już, ale to znowu wydatek, problem ze zwrotem gdyby coś nie hulało - bo do paczkomatu nie poleci, więc trzeba nosić pół miasta. Dlatego muszę mieć pewność i może więcej wiedzy. Dla niektórych widzę trzeba się z tym urodzić, bo jak nie, to troll, no ok...

Ale spokojnie do takich kart 6600xt rtx 3060 czy 4060 zależnie od gry da się grać na normalnym monitorze 144hz czy wyższym hz. Miałem gtx 1660ti z 1080p 144hz, a to słabszy sprzęt od tego RX.

No może i tak :) Jednak jestem uparty, bo pamiętam że miałem LG chyba 59-60 w nazwie co miał i tam było chyba 75Hz, więc czułem to 40 fps mimo włączonego freesync - czasem miałem wrażenie jakby to nie działało i wtedy pisali, że freesync nie zbawia wszystkich problemów z fps. Najlepiej gdyby jednak było blisko częstotliwości odświeżania i wtedy to wygładzi.

Dlatego wyższe odświeżanie monitora wziąłbym tylko gdyby naprawdę nie było w ofercie monitorów z niższymi.

Aha. Być może miałem monitor bez Freesync premium i dlatego to słabo hulało?

Chyba ten miałem https://www.x-kom.pl/p/361250-monitor-led-24-235-264-lg-24mp59g-p.html

No i co, sprzedałem, bo raz że oczy mi wypalało (nie wiem czy to od tych "pięknych kolorów" i kontrastu - bo fakt świetne), a dwa że ten freesync tak niezbyt czuć było przy niższych fps niż 60 (a to było 75Hz).

Znalazłem taki ale bez DP, więc odpada bo czasem mam karty bez HDMI https://www.x-kom.pl/p/1111807-monitor-led-24-235-264-lg-ultragear-24gn60r-b.html

Edytowane przez Keller
  • Keller zmienił(a) tytuł na Monitor Full HD, 60Hz z Freesync PREMIUM - IPS
Opublikowano
1 minutę temu, Keller napisał(a):

Ale jesteś pewien że gra Ci się komfortowo bo freesync działa, czy może po prostu nie zwracasz uwagę na spowolnienia? Bo może i bez freesync byś grał w 40 fps i też byś mówił że w sumie to spoko?

Konsola nie obsługuje freesync, bo działa normalnie vsync, więc tu masz inne zasady, całkiem inne wrażenia jak na PC, gdzie mogę mieć wyższy fps, gsync, włączenie reflexu itd. Gram na padzie w 95% gier na PC.
Wiesz tzw "spowolnienia" są od ilości fps, zawsze będą, tak samo jak różnica grać w 30fps a 60fps, czy 120 itd, to jest normalne, szczególnie przy ruchach myszką. Dlatego chcemy w miarę mocny sprzęt na nasze możliwości, i dostosowanie suwaków w grze tak, żeby było jak najmniej spadków, o co już sam walczysz w innym temacie.

5 minut temu, Keller napisał(a):

Ja bez vsync nigdy nie gram. Szarpanie obrazu też irytuje, nawet jak nie ma spowolnień. Ale czy ta technika wymuszania mniejszych Hz działa to nie wiem.Ja rozumiem że dla wszystkich to takie proste, cyk, kupić i już, ale to znowu wydatek, problem ze zwrotem gdyby coś nie hulało. Dlatego muszę mieć pewność i może więcej wiedzy.

Tutaj nie ma szarpania, nie ma tzw screen tearingu, bo gsync/freesync działa jak VSYNC, jaki fps takie odświeżanie monitora- dopóki jesteśmy w zakresie działa gsync/freesync np 48hz-144hz, jak spada nam fps poniżej to np na gtx 1660ti włączałem vsync zależnie od gry, ja wszędzie wyłączam vsync bo mi to nie potrzebne, a dodaje opóźnienia, ogólnie nie mam problemu z obrazem, to po co to włączać? Tak jak piszę dopóki jestem w zakresie działania freesync nie mam żadnego szarpania. Ogólnie mam zablokowany fps na 175fps(180hz) a w grach fps sobie skacze zależnie od gry, czasem jak to mnie irytuje to sobie zablokuję np na 80fps i tak gram jak wiem, że nic nie spadnie poniżej- taki przykład.

Miałem Iiyamę 1080p 75hz, miałem wtedy RX 570 8gb, czyli starszego Radeona, jak i potem gtx 1660ti, ale niestety ten monitor nie miał Freesync premium, nie miał też odpowiedniej kompatybilności, miewałem np mignięcia monitora na 1-2sekundy w czasie grania i używania freesync, do tego ogólnie nie był najwyższych lotów, dałem wujkowi, akurat do internetu jest spoko. Miałem AOC 1080p 144hz, który miał certyfikat gsync i na gtx 1660ti to była bajka, tak jak teraz z LG, nic nie mruga, nie ma żadnych problemów z działaniem gsync, a przeleciałem 3 karty graficzne, 1660ti, rtx 3060ti, i teraz rtx 4080S, jak się wybierze odpowiedni monitor to nie ma problemów.

Powtarzam, można też wyłączyć freesync w panelu sterowania, jak tak tego nie cierpisz, nie możesz się do tego dostosować.
To info z mojej karty, nie wiem jak wygląda sprawa z AMD, musiałbym szukać po necie gdzie to znaleźć w sterowniku, ale jako przykład, możliwość wyłączenia gsync i włączenia stałego odświeżenia- czyli vsync po staremu, do tego ustawisz sobie 60hz w grze, albo sterowniku na stałe i heja. Specjalnie zostawiłem z opisem funkcji, które są na dole, by pokazać jak to działa.

obraz.png.4f6045b3341483bfd3b4030a66144caf.png

• Like 1